Khamis, 17 April 2014

Alahai perempuan..


Mana pergi maruah dirimu, apabila suami orang berkata.. 

" TAK NAK. JANGAN GANGGU AKU. AKU ADA ISTERI." 

Tetapi kau tetap dengan sikap TAK MALU lagi TAK FAHAM BAHASA, terus menerus menyimpan impian untuk bercinta dengan orang yang tak sudi.

Sedikit drama sebabak sebelum aku mula membebel. Sikap sesetengah wanita sekarang memang jenis tak ada iman. Jika ada iman tentu ada rasa malu. Bila ada rasa malu, dia akan malu untuk buat perkara yang akan memalukan dirinya.

Secara umumnya MALU ini mempunyai maksud atau makna yang sangat luas bergantung pada kita untuk meletakkannya pada tempat yang betul dan jangan tersalah letak.

Ringkasnya, apabila rasa MALU mula sedikit demi sedikit hilang dari seseorang, maka terbukalah pintu kemaksiatan dan fitnah bakal bermaharajalela. Sebab itu MALU penting untuk seseorang jaga dan pelihara.

Kita juga tahu dan faham akan iman manusia yang sentiasa naik dan turun tidak seperti malaikat maka itulah keistimewaan manusia melalui fitrahnya yang kita perlu jaga dengan sebahagiannya dengan perasaan MALU ini.

Dan juga sebaliknya jika asas MALU itu berada diatas secara automatik akan mengatasi dan menandingi segala kejahatan dan keburukan.

Sesungguhnya di antara sifat terpuji yang diseru oleh syara’ adalah sifat MALU. Rasa MALU itu akan membawa dan mengherat kita dan anak-anak kita menuju kebaikan sehingga kelak akan sampai di syurga. 

Hadis riwayat Imran bin Husaini ra., ia berkata: Nabi saw. pernah bersabda:

“MALU itu tidak datang kecuali dengan membawa kebaikan.” 

(Shahih Muslim No.53)

Kerana MALU sebahagian dari IMAN, MALU dan IMAN adalah dua perkara yang memang tidak boleh dipisahkan buat selama-lamanya. Manusia yang tiada MALU ibarat hilang maruah diri.

Selasa, 15 April 2014

Release tension cara aku.


Ada pelbagai cara untuk orang 'release tension'. Salah satu cara aku, membaca. Lately ni, membaca novel dapat merehatkan minda aku dari memikirkan pelbagai masalah dunia. Ayat seperti seorang menteri. (>_<)

Dengan membaca, pelbagai tempat aku dah sampai. Pelbagai watak aku dah 'feel'. Hantu pun aku dah jumpa. Hanya dengan membaca.

Lain orang lain caranya nak release tension. Kan. Ada orang makan kek adalah cara dia release tension. Ada orang pula suka melukis. Ada juga yang pilih tidur sebagai caranya untuk release tension. Nasihat aku sikit, walau apa jua cara korang, pastikan ianya tidak salah disisi Islam.

Ensem kan hero diatas. Ini hasil kerja penulis novel Rose Harissa. Beliau juga seorang pelukis grafik otai. Teruja aku tengok hasil kerja beliau. A BLOG TO REMEMBER, aku rajin klik bila rasa nak release tension. Klik nama Rose tu untuk terjah ya. 


Jumaat, 11 April 2014

I'm back dan aku rindu korang!

Last entri aku..(scroll page blog, klik arkib) bulan november 2013. November, december, januari, febuari, mac, april. Sekarang bulan april, tak perlu kira. Hampir empat bulan blog aku sepi tanpa entri. Entah-entah nama blog aku ni pun dah hilang dari senarai blog wajib terjah rakan blogger. 

Kenapa aku menyepi? Apa yang aku buat? Sebab musababnya tersangat privacy untuk dikongsi bersama. (^_^)v

Biarlah apa jua sebabnya, kita letak tepi. Jangan simpan rasa tak puas hati pada greenappleku yang baik hati ni ya. 

Sejujurnya, telah lama aku pendam, rasa nak up entri dalam blog. Namun tiada rezeki untuk berjumpa, berbalas komen bersama rakan blogger yang amat di rindui. Rindu yang boleh menyebabkan meroyan. Kalau korang tak percaya, tanyalah kepada sesiapa yang ada blog. Sama sahaja perasaan kita orang tau. (>_<)

Masa aku tulis entri 'come back' aku ni, (sila abaikan rasa happy tak ingat aku) aku baca di mana-mana fb, banyak up entri kes 'tudung mahal' tu. Komen aku yang bertudung ni, elakkan rasa riak dalam diri. Allah dah larang sikap ni. Jangan ada dalam diri. Sebabnya, ramai orang tak suka. Kan.

Pakailah tudung yang harga beribu, (ada ke tudung harga beribu..) tetapi pastikan tudung tersebut mengikut syarat yang telah Islam tetapkan bila seseorang wanita nak pakai tudung. Dan Islam juga melarang umatnya membazir. Perlu ke berhabisan ratusan ringgit malah ribuan ringgit untuk bab tudung 'tak patuh syarat'? Pendapat peribadi aku, TAK PERLU. 

Terima kasih kerana masih sudi terjah blog aku. 



Rabu, 13 November 2013

Tanda-Tanda Jin Jatuh Cinta kepada kita..

Tajuk seramnya. Sebelum saya terjumpa artikel ni di facebook, saya pernah terdengar tajuk artikel ini di dalam ceramah Ustaz Kazim Elias.
Kepada yang suka terlelap selepas waktu Asar, awas! Anak-anak dara jangan dibiarkan berada di luar rumah ketika waktu senja. Selamat menambah ilmu.

Selalu lebam-lebam? Tak tahu dari mana datangnya lebam-lebam? Bangun tidur tiba-tiba ada kesan lebam dekat anggota badan. Itu adalah tanda-tanda bahawa Jin atau makhluk halus sudah jatuh cinta.

Apabila Jin atau makhluk halus sudah mula jatuh cinta kepada seseorang wanita, pasti buruk padahnya.

Pada permulaan, akan wujud kesan lebam pada peha wanita itu, dan jika dibiarkan, lebam-lebam itu mungkin melarat ke anggota-anggota badan yang lain. Lebam Digigit Jin boleh berlaku apabila seseorang wanita tidur selepas asar, biasanya kesan itu dapat dilihat pada peha kanan atau kiri mereka. Tompok lebam kebiruan, dan jika mampu dilihat, pasti ada 5 lubang halus pada lebam tersebut.
Perkara yang lebih malang, sekali Jin menggigit pasti akan digigit lagi. Jangan biarkan Jin Jatuh Cinta.

Elakkan keluar waktu senja atau petang, Jangan dedahkan aurat dan berpakaian seksi. Jauhi tempat-tempat sunyi seperti lorong dan kawasan berlubang seperti telaga.
Mandi pada waktu maghrib tanpa beralas, sebaiknya gunakanlah kain basahan.
Wanita tidak dapat melihat Jin, namun Jin mampu melihat kekasihnya. Kesan gigitan tersebut adalah tanda kasihnya terhadap pasangannya.

P/s : Kepada kaum Hawa, usahlah kamu menggoda Jin dengan kecantikan mu, sekali Jin Jatuh Cinta, buruk padahnya dan sukar dicari penawarnya, ada yang menamakan ia "Sihir Jin Asyik (Jin Sedang Angau)".
Bila Jin cuba pertahankan cinta pada kekasihnya, pasti sukar seseorang itu mendapat jodoh. Malah bila orang datang merisik lalu senyap, orang datang meminang juga senyap. Mungkin ada kekasih alam lain yang cuba pertahankan cinta mereka.

*Cara merawatnya lumur limau ke seluruh badan sambil membaca 7 kali Surah Al-Fatihah, mandi dengan beralas dan tutuplah aurat dengan sempurna kerana jin lebih cenderung memilih orang yang tidak menutup aurat menjadi kekasihnya dan amalkan membaca Al-Quran, Zikir dan Jaga Solat 5 Waktu.

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...