Rabu, 18 Mei 2016

Butaé. Super Oil Control Compact Powder


Tulusly, memang betul super oil control compact powder ni. Harga biasa-biasa tapi kualiti yang luarbiasa. Muka akak maintain lawa sepanjang berada di luar rumah. Tak perlu ambil tisu tepuk-tepuk manja dekat hidung mahupun dahi korang yang berminyak dan tepek bedak berkali-kali. Love it.

Tak caya. Korang cubalah. Ada dua jenis. Satu lagi warna biru. Ada vitamin C dan E. Yang biru tu, akak beli untuk anak akak. Remajakan teruja dengan vitamin-vitamin ni. Dan akak pun guna juga yang biru tu. Sekadar nak merasai keberkesanan powder tu. Memang super! Dua-dua harga mampu milik, dalam RM10. Dengan harga sebegitu, muka kau konfem terpegun kawan-kawan yang terlihat.

Akak pun pada mulanya was-was nak beli dan guna. Sebab dah biasa guna jenama A,B dan C. Yang harga setanding sekampit beras 10kg. Selalu saja pandang sesuatu pada barang yang murah. 😂. Hahaha...

Selasa, 19 April 2016

Nasihat Yuna untuk remaja yang disayangi.

Nasihat yang menyentuh jiwa. Terus akak abadikan dalam blog. Akan akak sebarkan nasihat ini untuk kalian semua. Happy reading.

Saya lihat semua soalan yang saya dapat dari peminat muda saya dan dapati mereka semua berasa rendah diri dengan kekurangan diri, buli dan penindasan…ramai sangat yang bertanya macam mana nak jadi supaya diterima, mengatasi kemurungan, macam mana supaya tak ada perasaan nak bunuh diri…semua ni membimbangkan saya. Saya minta maaf sebab tak dapat balas kesemuanya, jadi saya akan menulis ini supaya ia sampai kepada sesiapa yg memerlukan. Jika ada sesiapa yang boleh terjemah ni kepada BM, itu sangat bagus dan saya sangat terhutang budi dengannya.

Kepada belia/remaja, awak dilahirkan di dunia ini bersebab. Banyak sebab sebenarnya. Untuk menjadi pelindung kepada planet ini, untuk menjaga keluarga awak, orang lain dan memberi inspirasi kepada semua untuk melakukan kebaikan. Awak yang teristimewa.

Kalau awak mengalami kesukaran dengan pelajaran, awak fikir homework dan assignment susah, fikirkan mengenai negara awak dan kejiranan awak – apa yang awak nak ubah pasal negara awak? Semua budak-budak dapat pergi sekolah ke? Budak-budak terlibat ke dengan keganasan/jenayah? Fikir baik-baik, kemudian kumpul sebanyak mungkin ilmu pengetahuan yang awak boleh, sebab hanya dengan ilmu tersebut, awak boleh lakukan perubahan. Pastikan yang lain juga dapat peluang yang sama seperti awak. Jika awak dah pun berada dalam kolej/universiti jurutera, undang-undang, kesenian…awak sedang dalam perjalanan untuk memberi sesuatu kepada dunia. Sebab itulah awak kena belajar. Itu patut jadi panduan awak. Jadi pergi dan lakukan yang terbaik, dan lakukan perubahan pada dunia. Sebab kepada adik muda saya yang tercinta, AWAK ADALAH PEMIMPIN MASA DEPAN!

Kalau awak sedang struggle dengan yang tercinta dan pernah ditolak, fikirkan orang-orang yang sentiasa berada di sisi awak dalam keadaan awak macam mana sekali pun. Kadang-kadang jatuh cinta dan disakiti adalah cara untuk awak belajar menghargai diri awak. Kawan baik saya pernah berpesan pada saya untuk berdoa dan menjaga hati saya (take care of your heart). Orang yang macam tulah yang sepatutnya awak rapat, mereka mengambil berat tentang diri awak. Lihat sekeliling awak, jika kawan-kawan awak buat awak rasa ada kekurangan mengenai diri sendiri – mereka bukan kawan awak. Orang-orang nilah yang sabotaj kebahagiaan awak. Jaga orang yang sentiasa pandu awak untuk jadi lebih baik, yang berkongsi pengetahuan dengan awak, orang yang ikhlas mengambil berat pasal awak, orang yang menghalang awak dari melakukan perbuatan yang merosakkan diri. Jika seseorang yang rapat dengan awak bagitau awak yang awak tak boleh jadi lebih baik, lebih berjaya, orang ni tak peduli pasal awak, dan hanya mahu awak terus berada setaraf dengannya. Jika awak ada rasa macam ni, lepaskanlah. Awak lebih baik bersendirian. Jika seseorang yang awak cintai tinggalkan awak, bukan salah dia, bukan juga salah awak.  Cuma dah bukan jodoh, dan ia akan meninggalkan ruang kosong dalam diri awak dengan semua perkara yang awak boleh lakukan sendiri. Mulakan perniagaan, bawa ibu bapa awak pergi bercuti, sertai badan kebajikan, main sukan, pergi kelas muzik, kelas menari…..ianya satu peluang untuk tambah/perkuatkan skil awak, untuk memperkaya karakter awak dan hidup awak sebab awak adalah istimewa. Dan di masa akan datang, seseorang yang layak akan tiba juga. Dan awak tak perlu risau kalau orang itu adalah orang yang salah – sebab awak telah dilatih untuk menapis buang orang negatif dalam hidup awak. Dan orang ini, yang telah Tuhan hantarkan pada awak, akan mencintai awak seadanya. Ingatlah, AWAK DISAYANGI.

Kalau awak sedang struggle dengan diri awak, ingatlah, awak telah dilahirkan cantik sejak hari pertama lagi. Kecantikan akan pudar mengikut masa, apa yang kekal ialah hati awak dan bagaimana awak buat orang lain rasa mengenai awak…ianya pilihan awak sendiri untuk jadi cantik ataupun tidak, kecantikan bukan keistimewaan hak kekal – ia boleh jadi awak orangnya. Melalui perbuatan awak, melalui kata-kata awak. Menjadi menarik ialah apabila awak memperkayakan otak awak dan jiwa awak dengan perkara positif dan kongsi ia bersama seluruh dunia. Kecantikan sebenar adalah apabila awak cintakan diri awak sendiri bila mana awak tidak mengorbankan kecantikan semula jadi awak atau identiti awak hanya supaya semua orang menyukai awak. Bila awak jaga kesihatan awak, kecantikan ialah bila awak rasa tenang. Bila awak bersikap hormat-menghormati pada ruang orang, bila awak dengan selamba berhadapan dengan orang yang menyakitkan hati awak. Dalam hidup saya, saya belajar bahawa tiada sesiapa ingin berada dekat dengan awak bila awak bukan seorang yang tidak baik (not a warm person) dan setiap masa bercakap buruk pasal orang lain. Bila hati awak hitam, sukar untuk orang terus berada dekat dengan awak. Jadi cantik adalah bila awak pupuk kasih sayang dalam diri awak. Ianya bukan mengenai warna kulit awak, bentuk hidung awak, ketebalan bibir awak, dan bukan mengenai bentuk badan awak…ianya mengenai macam mana awak terus kekal berkasih sayang (lovely) dalam dunia yang kejam ini yang sentiasa berubah dan di mana terdapat orang-orang yang menyokong keganasan di tempat awam, awak wujud untuk mempromosi kasih sayang dan keamanan.

Kalau ada perkara yang membuatkan awak tertekan, jangan mengalah. Awak kena melawan. Cari pertolongan, bercerita pada seseorang, jangan hasilkan lubang kegelapan dalam diri awak, jangan merangkak masuk ke dalamnya, awak berhak mendapat yang lebih baik. Cari sesuatu yang awak suka lakukan, keluar berjalan-jalan, ambil angin, pergi pantai, ajak kawan-kawan awak untuk masak bersama-sama, berkongsi idea. Berdoalah/sembahyanglah, awak akan peroleh ketenangan, awak akan temui keredhaan. Samalah seperti badan awak, otak awak, hati awak, dan jiwa awak perlukan makanan juga…percayalah cakap saya…IANYA AKAN MENJADI LEBIH BAIK. Awak akan temui kekuatan awak yang sebenar dan awak akan sedar yang awak lagi kuat dari yang awak sangkakan! Bayangkan jika awak berjaya lalui ini, bukankah ia akan menjadi satu kejayaan yang bermakna? AWAK ISTIMEWA. AWAK KUAT. AWAK DISAYANGI. JANGAN BIARKAN SESIAPA BAGITAU AWAK YANG AWAK SEBALIKNYA.

-Yuna Zarai.


IBUNDA'S DELIGHT

REWARD YOURSELF..