Rabu, 24 September 2014

Cara betul uruskan uri.

Header baru. Hee..

Bolehlah. Makan masa juga aku nak buat. Diharap tak sakit mata korang yang memandang. Nota english yang sebelum ini pun aku dah tukarkan kepada ayat di atas. Sedap pula kata-kata semangat tu. Hidup kita ni, adakalanya..ada sahaja yang dengki. So sad apabila yang dengki kita tu, kenal mesra dengan kita pun tidak. Jadi, bila satu hari kelak korang face that problem, ingat ayat-ayat di atas. Dalam hidup ini, redha dari Allah yang menjadi misi utama kita. Biarlah apa orang nak kata, pedulikan. Selagi perkara yang kita buat, tidak salah di sisi agama dan undang-undang, teruskan.

Ter'over' lah pula mukadimah aku. Perkongsian ilmu aku kali ini adalah bab cara betul nak uruskan uri. Aku terbaca persoalan ini di fb zonkuliah. Herm, nak juga aku tahu cara yang betul. Aku pernah dengar cerita, ada kes semasa nak tanam uri, pencil dan buku turut diletak dengan harapan anak tersebut pandai. Biar betul!

Perkongsian dari fb zonkuliah.

Ustaz, boleh terangkan cara yang betul untuk uruskan uri selepas bersalin. Kata orang tua-tua dulu, lepas basuh hingga bersih, bungkus kain putih masuk dalam tempurung nyior yang berlubang kemudian letak garam kasar, asam keping, paku besar dua batang, bungkus dan tanam. Tanam pula jangan dalam-dalam nanti anak lambat cakap dan lain-lain. Cuba ust bagi klu yang sebenarnya untuk mudahkan urusan tersebut.

Jawapan :

Islam tidak menyuruh umatnya mengurus uri seperti jenazah. Apa yang perlu hanyalah di basuh, kemudian tanam di tempat yg selamat, maksudnya jauh daripada dimakan binatang liar, kerana uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga.

Di kalangan masyarakat Melayu, uri cukup dijaga. Selain ditanam beserta dengan pelbagai benda, seperti jarum, paku, lebai, adakalanya batik dan sebagainya. Malah sesetengah tempat ia dipasang lilin waktu malam selama tujuh malam.

Kedaan itu jelas bertentangan dengan syarak dan boleh membawa kepada khurafat. Misalnya kalau letak jarum atau paku semasa tanam uri dapat mengelakkan drpd gangguan makhluk halus. Perbuatan ini jelas salah. Kita dilarang terus drpd percaya yg lain selain ALLAH.

Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya dipelihara dan dijaga dengan baik.

Nabi saw. pernah bersabda:

"seorang bayi yg baru lahir ibarat sehelai kain putih. Ibu dan bapanya lah yg menentukan sama ada dia menjadi Majusi atau Nasrani."

Cukup sekadar baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi saw. Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam.

Tiada kaitan antara kehidupan seseorang dengan uri wanita selepas bersalin.Uri adalah sebahagian daripada jasad manusia dan sepatutnya perlu kembali ke tempat asalnya iaitu tanah.

Bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang mengiringi upacara penanaman uri boleh dilakukan untuk memperoleh keberkatan.

Biasanya jika di hospital, uri akan dibersihkan menggunakan air bersih bagi menyucikan darah yang masih terlekat sebelum diserahkan kepada keluarga pesakit untuk urusan lanjut.

Namun, bagi uri milik keluarga bukan Islam atau uri yang tidak dituntut, selepas dibersihkan ia akan dinyahkuman dan dibakar.

Seelok-eloknya uri perlu ditanam di dalam lubang yang digali lebih sekaki bagi tujuan membendung dihidu binatang buas.


Nota : Klik banner ZonKuliah di atas untuk terus ke fb mereka. 


Isnin, 22 September 2014

Zonkuliah




Zon kuliah? 

Zon kuliah adalah rakaman kuliah agama. Ada video, siaran live streaming, tazkirah harian, kuliah dan ceramah agama terbaik sekitar utara Malaysia. 

Dan jika line internet rumah aku ok, adalah rezeki aku untuk ikuti ceramah agama secara live streaming. BEST. Sambil menemai anak aku buat kerja sekolah, sambil layan ceramah agama. Sambil layan ceramah agama, kena layan juga satu dua soalan dari anak-anak aku tentang tajuk ceramah agama yang sedang mereka dengar.

Mula-mula ketika aku 'on' ceramah agama sebagai 'halwa telinga' kami sekeluarga, anak aku protes tak faham, apa yang tidak kena dengan aku.

Ceramah agama? Biar betul mama ni!

Tetapi, alah tegal perkara biasa. Lama-lama, mereka dapat menerima apa yang mama mereka pilih. Hee..

Banyak topik agama yang telah aku dengar dan belajar sesuatu dari zonkuliah. Antara isu yang best..

Ulasan isu yang agak "panas" semalam berkenaan Wanita jadi Menteri Besar.

Antara tazkirah terbaru yang sangat menarik disampaikan oleh Ustaz Hafizal Al-jaraqi. Jom dengar dan insafi diri.
~ Maksud hadis Qudsi
~ Isi masa untuk beribadat kepada Allah supaya dapat rasa kaya
~ Rasa miskin walau kaya, berbanding rasa kaya walaupun miskin

Antara perkara-perkara yang kita pandang remeh, dan mungkin tak tau pun ada diajarkan dalam Islam! Best yang nie.
Antara yang menarik :
~ Pesanan kepada orang perempuan yang dok masak kat rumah
~ Peranan yang perlu dimainkan oleh para suami
~ Masalah laki bini.. petua untuk mesrakan hubungan antara mak dan isteri
~ Cara cerita yang patut dijauhi bila bersembang dengan orang lain 

Mukaddimah yang sangat menarik dalam kuliah semalam. Permulaan kuliah Bahrul Mazi Jilid 12. Hebatnya adab dan ilmu-ilmu yang Nabi tinggalkan kepada kita. Nie link untuk rakaman live semalam :https://www.youtube.com/watch?v=_8RkG4e2rac
Dengar dan sebarkan, mudah2an bermanfaat.
[Banyak sangat video2 pendek yang sangat menarik dari kuliah nie.. insyaAllah, kami akan upload dimasa-masa akan datang]

Sedutan perkongsian menarik dari Ustaz Robby seorang bekas mubaligh kristian yang memeluk Islam setelah menemui beberapa persamaan arahan dalam kitab bible dengan ajaran Islam.
~ Golongan yang paling rapat dan dekat dengan Islam
~ Hukum Hudud juga terdapat dalam Bible?
~ Teguran kepada orang Islam sendiri yang menolak dan menentang hukum syariah yang terdapat dalam kitab Allah
~ Bukan Quran saja yang halang makan babi dan arak

Menarik dan tertarik hati aku yang memang nak ambil tahu dan belajar bab agama Islam. Apa yang kita belajar di sekolah adalah asas sahaja. Banyak lagi rupanya yang perlu kita ambil tahu. Dan ini adalah salah satu caranya.


Salam, atas permintaan ramai, berikut adalah cara membuat tempahan CD PERCUMA di ZONKEDAI.COM (www.zonkedai.com). CD adalah terhad.. dan BUKAN UNTUK DIJUAL.


Ye betul. CD adalah percuma. Melonjak happy hati aku bila terbaca di facebook status zonkuliah. Terhad pula tu. Nak kena cepat ni. Aku pun whatsapp lah encik suami. Minta dia tunaikan hajat aku. Dan encik suami gi tahu yang dia dah terima t'shirt Zon Kuliah (edisi terhad). Hasil jualan t'shirt adalah untuk menampung kos projek Zonkuliah. Banyak peruntukkan yang tidak kita ketahui untuk menjayakan program ini. Kena ada line internet untuk 'siaran live streaming'. Peralatan visul dan audio. Perghh..bukan sikit perbelanjaan tu.

Selang dua hari, kami terima CD Percuma. Sebenarnya, hari tu, tak sempat pun encik hubby pm admin zonkuliah di facebook. dek teruja dia terima t shirt, pesanan aku berlalu bagaikan angin yang sepoi-sepoi bahasa. Dia terlupa! 

Kalau dah rezeki, tak ke mana. Benarlah kata-kata tu. Rezeki kami dengan CD Zonkuliah, masih ada. Tak jadi aku nak merajuk dengan encik suami. Disebabkan kami pernah membeli t'shirt, automatik kami diberikan CD percuma. Alhamdulillah. :)



Ustaz Shamsuri Haji Ahmad, antara senarai ustaz kesukaan aku. Best loghat penang dia. Sempoi.







Isnin, 8 September 2014

Tanda-tanda dalam diri kita, masih ada IMAN.


Salam buat semua. Lama aku tak update blog kesayangan aku ni. Aku sibuk. Sibuk dengan tugasan harian. Terkejar ke sana terkejar ke situ. Tak cukup tangan, kaki pun aku gunakan. Hee..

Terpanjang pula mukadimah aku. Aku kalau berpeluang menulis, gitulah jadinya. Tadi, sambil tunggu azan Isyak, aku layan ceramah daripada Ustaz Shamsuri Hj Ahmad. Semasa dia sebut, macam mana kita nak tau yang kita ni, ada iman ke tak? Aku kerut dahi. Macam mana ye.

Katanya, kita tengok. Sampai tahap mana kita takut kat Allah.

Itu sahaja perkongsian aku kali ini. Sebelum terbang ilmu yang baru aku tahu, ada baiknya aku abadikan disini.

Have to go. Dating with mss. ;-)


Isnin, 18 Ogos 2014

Berhati-hati dengan hati

Anda juga harus memandang hati bukan hanya ketampanan dan kegagahan yang anda lihat hari ini. Ini kerana sekali anda telah bergelar seorang isteri, segala-galanya boleh terjadi andai dia tidak memiliki sekeping hati yang betul-betul boleh dipanggil hati.


Posted via Blogaway
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...