Rabu, 23 April 2014

Jus Delima Gulsan # Intro

Dah lama aku nak sebarkan tentang jus delima yang baru aku minum ni. Produk ni telah lama berada dipasaran. Aku yang baru mula minum. So, satu hari tu, aku up status aku dalam facebook..
Tetiba terasa nak tulis artikel tentang jus delima. Saya minum jenama seperti yang disertakan. Harga bawah RM20. Manfaatnya...banyak.

11-Mencantikan kulit kerana kandungan antioksida yang tinggi

12-Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah, mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung

# Share dua kebaikkan. Yang lain, nak up dalam blog.


Like ·  · Stop Notifications · Promote · 


Panjanglah pula intro. Menulis panjang-panjang ni akan mudah hilang tumpuan membaca. Cepat bosan. See you dalam part dua cerita JUS DELIMA. 

Sabtu, 19 April 2014

Aku curang...?

Tajuk artikel dah serupa tajuk novel. Satu novel yang pernah aku baca, tajuk AKU BENCI KAU karya Rabihah Nur Ridhuan. Suka novel ni. Best. Kalau di dramakan, konfem meletop. Kepada yang nak baca online, korang klik pada tajuk novel yang aku dah bold tu. Terus ke Ilham Grup Karangkraf. Konfem, korang akan terus pergi beli novel untuk tahu kesudahannya. (Aku le tu...)


Okay. Back to the topik, selalunya orang lelaki yang akan dikaitkan bila kita bercerita bab curang. Senang cerita, kes curang dengan orang lelaki ni, ibarat irama dan lagu. Tak dapat dipisahkan. Dimana ada lelaki disitu ada curang dan dimana ada curang disitu ada lelaki. Oppss..orang lelaki, sila kawal rasa tak puas hati nak komen. Artikel ni baru nak warm up. (^_^)v

Sebenarnya, definasi curang ni apa ya? Adakah jika kita makan subway tanpa pengetahuan encik suami telah dianggap curang? Walaupun encik suami dah pesan, 

" Sayang, jangan makan subway sepanjang tempoh berpantang ye."

Sedikit dialog sebabak untuk korang feel apa yang aku nak tulis. Dan tidak ada salah faham yang berlaku.


CURANG. Definasi curang ialah apabila anda melakukan sesuatu yang tidak akan anda lakukan di hadapan pasangan anda.


Jika zaman dulu, iyalah agaknya. Zaman sekarang, perempuan pun tidak kurang hebatnya bercurang. Tidak kisahlah apa punca dan sebab berlakunya curang tetapi setiap masalah ada cara untuk diselesaikan. Dan cara yang terbaik, rujuklah al-Quran dan Hadis. Bandingkan dengan keputusan yang akan kita buat. Salah ke tidak. 

Korang mesti kata, greenappleku ni..asyik-asyik suruh rujuk al-Quran dan Hadis. Menda lain tak boleh dibuat rujukan ke? (>_<)

Itu sahaja rujukan terbaik yang kita ada sayang oii. 



Terima kasih sebab sudi baca blog ini.


Jumaat, 18 April 2014

Biar papa asal bergaya?


Penjelasan daripada Lisa di sambut dengan gelak tawa penuh penghinaan oleh Maya. Sambil mengeleng kepala, Maya dengan angkuhnya bangun dari kerusi untuk menyoal Lisa.

" I tak percaya. Mana mungkin you anak Dato. Penampilan you tidak mengambarkan identiti seorang anak Dato. Dengan bertudung dan berjubah. Itu gaya orang kampung! Anak Dato konon."

Maya menyelak rambut panjangnya ke belakang bahu.

" Habis, yang you berfesyen dedah-dedah ni anak Dato ke ?" Soal Lisa pada Maya.

" Eh, kurang ajar you...."

Klik jika nak tahu apa kesudahannya. 

*****************************************************************

Sedikit sedutan cerpen syok sendiri. Banyak lagi yang perlu diperbaiki. (>_<) Semasa menulis cerpen tu, muncul satu persoalan di fikiran. 

Iya ke, penampilan seseorang menunjukkan samada orang tu kaya atau biasa-biasa sahaja kehidupannya?

Persoalan ini masih berligar-ligar di fikiran. 1001 sebab kenapa dan mengapa seseorang itu mengambil keputusan atas penampilannya. Kan.


Thanks korang sebab sudi jengok blog ini. 






Khamis, 17 April 2014

Alahai perempuan..


Mana pergi maruah dirimu, apabila suami orang berkata.. 

" TAK NAK. JANGAN GANGGU AKU. AKU ADA ISTERI." 

Tetapi kau tetap dengan sikap TAK MALU lagi TAK FAHAM BAHASA, terus menerus menyimpan impian untuk bercinta dengan orang yang tak sudi.

Sedikit drama sebabak sebelum aku mula membebel. Sikap sesetengah wanita sekarang memang jenis tak ada iman. Jika ada iman tentu ada rasa malu. Bila ada rasa malu, dia akan malu untuk buat perkara yang akan memalukan dirinya.

Secara umumnya MALU ini mempunyai maksud atau makna yang sangat luas bergantung pada kita untuk meletakkannya pada tempat yang betul dan jangan tersalah letak.

Ringkasnya, apabila rasa MALU mula sedikit demi sedikit hilang dari seseorang, maka terbukalah pintu kemaksiatan dan fitnah bakal bermaharajalela. Sebab itu MALU penting untuk seseorang jaga dan pelihara.

Kita juga tahu dan faham akan iman manusia yang sentiasa naik dan turun tidak seperti malaikat maka itulah keistimewaan manusia melalui fitrahnya yang kita perlu jaga dengan sebahagiannya dengan perasaan MALU ini.

Dan juga sebaliknya jika asas MALU itu berada diatas secara automatik akan mengatasi dan menandingi segala kejahatan dan keburukan.

Sesungguhnya di antara sifat terpuji yang diseru oleh syara’ adalah sifat MALU. Rasa MALU itu akan membawa dan mengherat kita dan anak-anak kita menuju kebaikan sehingga kelak akan sampai di syurga. 

Hadis riwayat Imran bin Husaini ra., ia berkata: Nabi saw. pernah bersabda:

“MALU itu tidak datang kecuali dengan membawa kebaikan.” 

(Shahih Muslim No.53)

Kerana MALU sebahagian dari IMAN, MALU dan IMAN adalah dua perkara yang memang tidak boleh dipisahkan buat selama-lamanya. Manusia yang tiada MALU ibarat hilang maruah diri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...