Catatan

Memakan daging saudara seIslam.

Imej
PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Memakan Daging Saudara SeIslam

وعن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه قال : كنا عند النبي صلى الله عليه وسلم فقام رجل فوقع فيه رجل من بعده فقال النبي صلى الله عليه وسلم : تخلل فقال : ومما أتخلل ما أكلت لحما قال : إنك أكلت لحم أخيك.

Dari Abdullah ibn Masud RA beliau berkata : Kami berada di sisi Nabi SAW, kemudian berdirilah seorang lelaki, dan seorang lelaki lain menceritakan keaibannya selepas dia pergi, berkata Nabi SAW : “Keluarkanlah ia (baki-baki makanan) dari celah-celah gigimu!”, kemudian dia berkata : Apa yang perlu aku keluarkan? Aku tidak makan apa-apa daging! Baginda berkata : “Sesungguhnya engkau telah memakan daging saudaramu.” (HR Thabarani  No: 13145) Status: Hadis Sahih
Pengajaran:
1.  Mengumpat adalah perbuatan yang dilarang oleh Islam.
2.  Orang yang mengumpat diumpamakan seperti memakan daging saudara Islam yang lain. Firman Allah:
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱجۡتَنِبُواْ كَثِيرٗا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعۡضَ ٱلظَّنِّ إِثۡمٞۖ وَ لَا تَجَ…

Jangan mengumpat dan mencari salah orang.

Imej
PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Jangan Mengumpat dan  Mencari Salah Orang

عَنْ أَبِي بَرْزَةَ الْأَسْلَمِيِّ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا مَعْشَرَ مَنْ آمَنَ بِلِسَانِهِ وَلَمْ يَدْخُلْ الْإِيمَانُ قَلْبَهُ لَا تَغْتَابُوا الْمُسْلِمِينَ وَلَا تَتَّبِعُوا عَوْرَاتِهِمْ فَإِنَّهُ مَنْ اتَّبَعَ عَوْرَاتِهِمْ يَتَّبِعُ اللَّهُ عَوْرَتَهُ وَمَنْ يَتَّبِعْ اللَّهُ عَوْرَتَهُ يَفْضَحْهُ فِي بَيْتِهِ

Dari Abu Barzah Al Aslami ia berkata, "Rasulullah SAW bersabda: "Wahai orang-orang yang beriman dengan lisannya namun keimanannya belum masuk ke dalam hatinya, janganlah kalian mengumpat seorang muslim dan jangan pula mencari-cari kesalahannya. Sebab siapa saja yang mencari-cari kesalahan mereka, maka Allah akan mencari-cari kesalahannya. Maka siapa saja yang Allah telah mencari-cari kesalahannya, Allah tetap akan menampakkan kesalahannya meskipun ia ada di dalam rumahnya." (Sunan Abu Daud No: 4236) Status: Hadis Hasan
Pengajaran:
1.  Orang yang be…

Jauhi prasangka dan mencari aib orang.

Imej
PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Jauhi Prasangka Dan Mencari Aib Orang

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِيَّاكُمْ وَالظَّنَّ فَإِنَّ الظَّنَّ أَكْذَبُ الْحَدِيثِ وَلَا تَحَسَّسُوا وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا تَحَاسَدُوا وَلَا تَدَابَرُوا وَلَا تَبَاغَضُوا وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إِخْوَانًا

Dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda: "Jauhilah prasangka buruk, kerana prasangka buruk adalah ucapan yang paling dusta, janganlah kalian saling mendiamkan, janganlah suka mencari-cari isu, saling mendengki, saling membelakangi, serta saling membenci, tetapi, jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara." (HR Bukhari No: 5604) Status: Hadis Sahih
Pengajaran:
1.  Orang beriman dilarang menaruh prasangka buruk kepada orang lain kerana ia akan mendorong kepada perbuatan menuduh tanpa bukti yang menjadi dosa besar.
2.  Ibnu Sirin berkata: “Jika sampai kepadamu berita yang tidak kamu sukai tentang saudaramu, maka carilah uzur untuknya. Jika kamu tid…

Bowling. Let's roll!

Imej
Sebenarnya tak rancang pun nak bawa my askar main bowling. Tetiba sahaja idea ni muncul. Kiranya quality time bersama keluarga gitew. (^_^)
My askar apa lagi, mereka nakkkk je. Pantas mereka siapkan apa yang perlu. Dan lokasi kami ialah ke Premium Lane yang terletak di tingkat 5, SunShine Square, Bayan Baru, Penang. 

Antara salah satu sebab Premium Lane menjadi pilihan kami ialah  lokasinya yang paling dekat dengan kawasan tempat tinggal aku. Tak terlalu crowded dan senang dapat parking. Ciri-ciri ini semua penting dan selalu aku ambil kira.



Bukan apa, ada anak kecil ni mood dia tak menentu. Nak nak kena time dia nak tidur, lagilah pelbagai ragam yang keluar. So, kena pandai susun atur masa agar akhirnya happy ending untuk semua. 

Pengalaman di Klinik Gigi.

Imej
Jumaat baru ni, aku bawa anak ke Klinik Pergigian Bayan Lepas, Penang. Kami sampai dalam jam 9:45 pagi. Masuk saja ke klinik, aku kira ada dalam 8 orang sedang duduk di ruang menunggu. Di sebabkan aku dah tak ingat di mana aku simpan kad anak-anak aku, aku dah tekad guna mykid mereka untuk tujuan pendaftaran. Mungkin ketika proses angkat barang ketika banjir baru ni, aku dah tersalah letak.
Dan alhamdulillah, selain guna kad klinik gigi yang warna pink tu, korang boleh juga guna mykid dan kad pengenalan. Sambil tunggu urusan pendaftaran selesai, sempat juga aku bual kosong dengan jururawat bertugas.
Kata jururawat, rawatan pergigian untuk kanak-kanak sekarang ni dah ada dari hari isnin hingga jumaat. Tak seperti sebelum ni, hanya pada hari jumaat. Di sarankan untuk datang pada hari isnin hingga khamis sebab empat hari tersebut tak terlalu ramai yang datang untuk dapatkan rawatan. Doktor gigi juga dah ramai. Sebelum ni hanya jururawat yang bertugas di klinik. 
Diyana nak cuci gigi dan…

Hukum meniru dalam peperiksaan.

Imej
"Mama, Yana rasa tak adil. Yana penat ulangkaji, study group, ke kelas tuisyen tapi kawan Yana yang meniru dapat markah terbaik.
Cikgu pula siap puji melambung. Cikgu tak tahu dia meniru untuk lulus ujian. Yang tak dapat A++++ ni cikgu perli-perli macam teruk sangat result kami."
"Apa nama cikgu tu? Satu hari nanti mama nak face to face dengan dia. Perli memerli bukan cara nak motivated pelajar. Dan apa yang cikgu bertugas buat dalam kelas sampai pelajar meniru pun dia tak sedar!"

"Yana tahu tak apa hukum meniru dalam ujian? Dan mama percaya, jauh di sudut hati spesis meniru ni, tak ada rasa tenang. Tak tenang sebab dia takut kalau ada yang tahu yang dia meniru. Tak tenang sebab stress nak kekalkan A++++ sehingga ujian akhir tahun."

Bukan mudah untuk kekalkan jati diri anak agar mereka tidak terjebak dalam budaya haram dan berdosa ni. Nampak kecil tapi inilah salah satu sikap amanah yang mereka akan tanam dalam diri dan bawa hingga ke alam dewasa.

AL-KAFI…

Contohi akhlak Rasullullah (SAW)

Imej
PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Contohi Akhlak Rasulullah

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: خَدَمْتُ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَشْرَ سِنِينَ وَاللهِ مَا قَالَ لِي: أُفًّا قَطُّ وَلَا قَالَ لِي لِشَيْءٍ: لِمَ فَعَلْتَ كَذَا وَهَلَّا فَعَلْتَ كَذَا

Daripada Anas bin Malik RA berkata : Aku telah berkhidmat kepada Rasulullah SAW selama 10 tahun, Demi Allah, Baginda SAW tidak pernah berkata kepadaku “ Uff ” dan tidak pernah berkata kepadaku kerana sesuatu : Kenapa awak buat begini ? Kenapa awak tidak buat begini ?  (HR Muslim No : 2309) Status: Hadis Sahih. 
Pengajaran : 
1.  Rasulullah SAW memiliki akhlak yang sangat terpuji. Tutur katanya sangat lembut dan penuh hikmah kepada sesiapa sahaja walaupun terhadap hamba. 
2.  Kalimah Uff adalah ucapan atau suara yang menunjukkan rasa tidak hormat dan menyakitkan hati. Mungkin bagi kita adalah kata-kata seperti ini : “ah !! , Ish !! Hoi !! Hey!! dan sebagainya. 
3.  Tutur kata merupakan antara penyebab utama seseorang itu mendapa…

Self-Rewards

NetKL Network