Jumaat, 17 Oktober 2014

Single Forever Alone ~ BAB 1


Maaf sebab lambat sambung cerita otak seminit daripada aku. Banyak pula dugaan yang tiba-tiba menerpa. Apa yang aku tulis ni, takde draf. Dari fikiran terus tulis. Segala salah dan silap prinsip penulisan, harap dimaafkan. Setelah siap semua bab satu, aku akan letak tepi side bar. Pebetul semua tatabahasa.

Ikhlas daripada aku untuk korang.



Single Forever Alone
Karya: Eiza Greenappleku

Hak cipta terpelihara.


Yang nak baca bab satu sebelum bab ni, klik SFA.

Bab 1

" Eryna, rendang macam mana?" soal Nek Nab sebaik sahaja terlihat kelibat Eryna didapur. Jari jemari berpengalaman itu, masih ligat mengerjakan daun palas.

Nampak membukit ketupat palas yang berada didalam besen bersaiz sederhana besar. Adalah dalam lima puluh biji yang dah siap. Congak Eryna.

" On the way, nenda. Sekejap lagi masaklah. Banyak ketupat palas tu. Ada tempahan ke?" Sudip kayu digenggam kuat, mengacau rendang yang makin pekat. Peluh yang terbit didahi, ditekap dengan belakang tapak tangan.

" Tak ada sesiapa yang tempah. Ni semua untuk kita makan. Esokkan hari raya. Eh, rendang kau tu, cukup ke rasanya? Kau sendukkan sesudu. Nek nak rasa."

Eryna buat muka pelik. Selalunya Nek Nab tak ambil kisah pun sama ada rendang dia masin ke, tawar ke, jadi gulai ke. Tetapi hari ni..

" Nek..ini rendang Eryna la. Mestilah cukup rasanya." Pecah peluh Eryna mengacau rendang daging yang sedang rancak mendidih didalam kuali bersaiz sederhana besar. Sesekali terbit letupan kecil, mendarat di belakang tapak tangan. Tak sempat Eryna nak mengelak. Alamat, berparut la nanti.

Eryna yakin seratus peratus dengan rendangnya. Mesti sedap. Sejak dia berumur sebelas tahun, ilmu masak memasak diperturunkan secara berperingkat oleh mama. Dan resepi pertama yang dia belajar adalah rendang daging! Di saat rakan sebaya feeling happy belajar masak telur goreng ataupun nasi goreng cina, Eryna feeling nak demam mendengar nama resepi pilihan mama. Itulah pengalaman evergreen yang tak mungkin dilupakan.

" Sebab cucu nenek masaklah yang nenek kena rasa. Manalah tahu, ada yang kurang. Bolehlah diselamatkan sebelum terlambat."

Rendang sesudu besar, beralaskan piring kecil tetap dihulurkan kepada Nek Nab. Eryna kembali mengacau rendang daging yang hampir kering. Fasa ini perlukan perhatian sepenuhnya untuk elakkan rendang dari hangit!

" Nanti letak rendang yang dah siap dalam tiffin biru tu ye."

Tersenyum bangga Eryna mendengar pesanan nenda. Ternyata rendangnya sedap. Kata orang, alah tegal perkara biasa. Rendang yang berasap disendukkan sedikit ke dalam tiffin. Dibiarkan sejuk sebentar. Kata-kata nenda sebentar tadi, masih menjadi tanda tanya. Ligat bermain difikiran. Nak selamatkan dari apa sebelum terlambat?

" Nek nak beri pada Ustaz Fawwaz. Tahun ni, anak tunggal dia balik beraya di Malaysia. Anak lelaki dia tu, suka sangat makan rendang daging bersama ketupat palas. Apa ke nama budak tu? Issh… haa…" beriya-iya Nek Nab cuba ingat semula, nama anak Ustaz Fawwaz. Mata dipejamkan. Riak wajah penuh tumpuan.

Rasa tak sedap hati Eryna makin menyesakkan dada. Degupan jantung dah laju daripada biasa. Apa kena anak ustaz dengan rendang aku? Dah la persoalan tadi belum terjawap. Bertambah lagi satu persoalan. Setahu aku, Ustaz Fawwaz kan pakar masak rendang. Siapa tak kenal dengan rendang power Ustaz Fawwaz.

Dan apasal aku rasa tak sedap hati tak kala mendengar niat murni nenda?

Anak lelaki tunggal ustaz Fawwaz.  Emir Harith.
Credit to Google.

Nota : To be continue...


Khamis, 16 Oktober 2014

Sepatah dua bicara, Single Forever Alone.


Salam sejahtera buat semua. Salah satu penyakit yang sering menyerang sesiapa yang hobinya menulis, ialah ketidak cukupan masa. Tidak cukup masa nak transfer sambungan bab satu Single Forever Alone, dari handphone masuk ke blog!

Doakan agar urusan muat naik karya kreatif, dipermudahkan. Mohon maaf jika ada yang kecewa, marah-marah atau tidak puas hati dengan situasi yang tidak dapat ditepis ini. Kuatkan semangat korang, melayan kerenah penyakit saya ya. Tee hee...


Eryna ~ Jodoh itu kerja Allah. So, no worry for tomorrow. Yang perlu kita risaukan adalah hari ini, sekarang ini. Sekarang ni perut aku dah lapar. Jom makan.





Sabtu, 4 Oktober 2014

Single Forever Alone..


Terimalah karya kreatif otak seminit daripada aku. Layankan sahaja ye. Tee hee..



Single Forever Alone
Karya: Eiza GreenAppleKu



Bab 1

 BUNYI alert tone telegram rancak berdering sejak tadi. Apasal meriah semacam ni? Eryna kerut kening. Pelik? Siapa pulalah add aku dalam group Single Forever Alone? Laju jari telunjuk menari di skrin Sony Xperia.

 Sengeh dua saat takkala dia melihat senarai nama member. Terjawab sudah persoalan. Memang semuanya masih single. Bebas dari virus couple.


 Apa matlamat group ni? Eryna senyum dua saat menanti jawapan. 

 Mandi bunga secara berjemaah. Semoga kita semua dapat jodoh serentak. Terselit ikon feeling crazy tersengeh daripada Lysa.

 Eryna simpan senyum, tak kala membaca matlamat group ditubuhkan. Ada-ada sahaja Lysa ni. Aku doakan, kita berempat ni dapat berjodoh dengan pemuda yang beragama dan  berakhlak. Amin.

 Lysa, Wafa dan Sherry bergilir meng'amin' kan doa Eryna. Dengan harapan, semoga doa mereka diperkenankan oleh Allah.

 Sebaik-baik doa, ialah berdoa pada hari Arafah. Korang tahu kan? Tambah Eryna sekadar berkongsi ilmu agama. Kata orang, sharing is caring.

 Lysa orang yang pertama memberi respon. Oh ya ke? Kalau macam tu, aku out dulu. Nak solat dhuha. Nak berdoa agar calon suami aku kelak, se ensem Steve Rogers.

 Hamboi, melangitnya impian. Nak cari se ensem Captain Amerika rupanya. Perasan! Usik Wafa.   

 Wafa, kalau tak dapat yang sebijik rupa Steve Rogers, yang sipi-sipi pun jadilah. Sakan Sherry mengusik Lysa.


 Dua minit berlalu. Telegram sepi. Agaknya  mereka bertiga, benar-benar sedang menunaikan solat dhuha. Malas menunggu, Eryna berlalu ke dapur. Hendak mengacau rendang yang semakin pekat mendidih di dalam kuali. Siap nanti, boleh pekena dengan roti. Perghh…

Calon suami impian Lysa..



Hak cipta terpelihara.


Nota GreenAppleKu : Selamat Hari Raya Haji dari saya untuk korang ya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...