Sabtu, 17 Ogos 2019

Zumba Party bersama Jom Kurus 13 Team Sungai Ara, Penang.


Selesai je solat Subuh, terus aku Whatsapp Nina dan Tini. Memanglah lokasi Zumba tak jauh dari tempat tinggal kami, tapi tak siapa tahu kemungkinan yang bakal terjadi di atas jalan raya kelak. Dan kasi peluang untuk 2 sahabat aku tu boh bedak banyak-banyak dan calit lipstik. Takdelah dengan muka pucat nak gi berzumba. 

Kami carpool. Tini dari Balik Pulau, ambil aku yang tinggal di Teluk Kumbar. Selepas tu ambil Nina di Sungai Batu. Dari sana terus ke Sungai Ara. Memang riuh la dalam kereta sebab agak lama jugalah aku tak jumpa depa berdua. Kawan sebilik masa aku tinggal di asrama. Macam-macamlah yang kami borakkan. tapi topik utama kami lebih kepada isu nak makan pagi kat mana?

Pagi tu kami sampai ke Sekolah Menengah Sungai Ara tepat jam 7:30 pagi. Pendaftaran bermula pukul 7:30. Itu pun ada hati nak pi bekfes. 

Masa kami dok berdiskusi nak makan kat mana, makan apa, sorang nak tosai, sorang nak sup-sup, sorang lagi nak breakfast meal kat McD je, zup..zup.. laju je kenderaan lalu tepi kami menghala ke dewan.

Tak boleh jadi ni. Terus cancel bab makan. Kereta di pandu terus menghala ke dewan sekolah. Seorang bekfes nestum, seorang sempat teguk air suam + madu + cuka epal, sorang lagi teguk air kosong je. Bertahan la hingga ke minit terakhir.

Untuk sampai ke dewan, kenderaan kami perlu melalui sedikit laluan berbukit. Sejuk je mata bila terpandang hijaunya padang sekolah. Boleh tahan banyak jugalah kenderaan yang dah tiba. Ada ke tempat parking untuk kami?

"Kalau takde juga, kita park kat padang sekolah je lah." saran aku dalam hati. 

Alhamdulillah, ada tempat parking untuk kami. Lokasi yang tak menghalang laluan kenderaan untuk keluar masuk. Dan tak block kereta orang lain. Ikutlah sikap mulia daripada kami. Biar kita bersusah sikit daripada kita menyusahkan dan menjadi bahan sumpah seranah orang.

Lepas daftar dan bayar yuran penyertaan, kami pilih untuk bergambar kenangan. Yelah, bukan selalu dapat join program Zumba anjuran Team Jom Kurus Sungai Ara.


Baru lagu pertama, dah berpeluh satu badan. Tapi memang best sangat bila dapat ikut rentak Zumba, Salsa dan Konga. Dan pagi tu dapatlah kami berempat (anak Tini pun join Zumba) merasa apa itu Konga dan terus jatuh suka. Terus kami plan untuk workout di lain hari dan waktu kelak.

Memang terbakar kaw-kaw la lelemak yang melekat kat badan. Selama 2 jam tu, memang tak membosankan. Bila habis je lagu yang ke berapa tah, terus kami rehat seminit dua untuk minum sedikit air. Dengan harapan, kami mampu meneruskan perjuangan membakar lemak hingga ke saat akhir.


Dengan bayaran RM5 untuk 2 jam Zumba, Salsa dan Konga ianya satu peluang yang rugi jika dilepaskan. Satu permulaan yang kami bertiga perlu teruskan. Mungkin sebulan sekali, dua minggu sekali atau seminggu sekali. Hurm..

Selesai bersenam, Kapitan Tandoori House @ Setia Triangle, Sungai Ara, Penang kami terjah. Dah berkonga dah perut masing-masing. Tosai Ghee untuk aku dan Nina. Roti Canai Sardin untuk Tini. Yaya dan Fatin order Roti Canai Telur. Kami makan sampai habis. Adalah juga terasa nak tambah order tapi jangan ikut sangat nafsu.

Moral perkongsian aku kali ni, silalah ambil sedikit breakfast sebelum mula bersenam. Nak nak senaman jenis heavy macam kami. Ikutlah keupayaan diri menu apa yang korang boleh ambil. Ada orang boleh je bekfes dengan secawan susu dan pisang. Ada orang memang kena makan roti bakar, telur separuh masak dan teh. Dan ada orang cukup dengan sebungkus nasi lemak.


Thanks sudi singgah dan baca. Jumpa lagi di next artikel ya.