Post Top Ad

Oktober 20, 2020

Lagu Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza Trending di YouTube dalam masa 4 hari!

by , in

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Catchy, pop serta di sulam dengan elemen tradisional buat lagu Siapa Tak Mahu tak jemu diulang dengar. Premiered pada 16 Oct 2020. Dalam masa 4 hari terus cecah 1.2M views, trending di YouTube mengalahkan Blackpink! Sesuatu yang agak luar biasa lagu ciptaan Omar K, John Jeevasingham dan Ikhwan Fatanna.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Kemunculan Mira Filzah dan Hun Haqeem di dalam muzik video Tokti kali ini memang bikin jalan cerita bertambah sweet dan menarik. Sentuhan director Ghazi Maslan buat penonton seakan berada di alam Fairy Tales, ketika melawat Muzium Manifestasiti.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Dan yang lokasi #SiapaTakMahu yang nampak prestige dan aesthetic rupanya terletak di Rumah Tangsi, Kuala Lumpur. Aku ingatkan di Penang. Sebab bangunan koloni Belanda macam dalam MV memang banyak di Penang dan masih di jaga rapi sehingga kini. 

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Music video yang memukau dan lagu yang sangat indah. Tahniah Tokti dan team.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza



LAGU : Siapa Tak Mahu
PENYANYI : Dato Sri Siti Nurhaliza

Kata orang
Kalau dah sayang
Jangan kau mudah
Nak naik berang

Dalam cinta
Kena berjaga
Jangan kau mudah
Ingin buruk sangka

Tanya sama hati, apalah yang dicari
Nanti jawab hati, hanya cinta abadi

(Chorus)
Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu

Kata orang
Kalau nak senang
Jangan berkira
Dengan pasangan

Salah faham
Jangan diundang
Luahkan kata
Jujurlah caranya

Tanya sama hati, apalah yang dicari
Nanti jawab hati, hanya cinta abadi

Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu

Bulat air kerana pembentung
Bulat sayang kerana disanjung
Baik acuan, cantik kuihnya
Baik budi begitulah kasihnya

Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu
Oktober 17, 2020

Buat Sendiri, D.I.Y Face Mask Extender. Mudah, Jimat Dan Boleh Jadikan Pendapatan Sampingan.

by , in

D.I.Y Mask Extender

Pemakaian face mask telah menjadi salah satu perkara wajib bagi memutuskan rantaian Covid-19. Dan pada 1 Ogos 2020 pemakaian pelitup muka di wajibkan di tempat awan yang sesak di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Kompaun sehingga RM1,000 buat mereka yang ingkar. Satu amount yang banyak ye gais.

Pemakaian face mask ni menjadi sedikit sukar buat aku yang bertudung. Kena pakai mask sebelum pakai tudung untuk selitkan mask di telinga. Masa tu face mask jenis head loop belum memasuki pasaran. Renyah dan aku perlu lakukan sesuatu.

Aku guna getah yang disambung untuk ikat hujung tali face mask. Ini alternatif paling cepat, murah dan berguna di waktu kecemasan. Lepas pakai boleh terus buang. Tapi penampilan nampak tak kemas dan rambut akan tertarik ketika aku pakaikan dekat Hud.

Kemunculan face mask extender memang buat kaum hawa, wanita, mummy dan mereka yang bertudung mampu tersenyum lega. Kes kehilangan face mask dikalangan anak tadika berjaya di kurangkan. Kanak-kanak mudah terlupa, tercicir dan tertinggal face mask ketika mereka buka sekejap untuk makan atau minum.

Ada pelbagai jenis face mask extender. Nak yang bling-bling, bermanik, pearl, lace, crystal beads, kain atau getah. Korang pilih ikut baget poket masing-masing. Aku D I Y guna getah hitam je. Simple dan murah.

DIY FACE MASK EXTENDER
  • Getah warna pilihan 1 meter. Aku pilih warna hitam.
  • Butang pilihan. Nak simple pilih butang biasa warna kosong. Nak cute, pilih butang kayu saiz besar. Ada pelbagai corak. 
  • Benang hitam
  • Jarum
  • Gunting
CARA BUAT
Ukur getah 16cm atau ikut saiz pilihan korang dan potong. Untuk 1 meter ni aku dapat 6 keping. Letak butang pilihan di hujung getah. Kemudian bolehlah mula menjahit. Jahit ketat supaya tak mudah tanggal.

Sambil jahit sambil layan Hot FM atau Kool FM di waktu santai. Aku pilih waktu malam untuk siapkan ke semua 6 keping. Sekejap je tak makan masa yang lama. Bila dah siap, simpan dalam kotak face mask.  

Bila nak pakai, selitkan hujung mask ke butang. Dah siap. Yaya adalah minta beberapa keping untuk dia cuba jual kepada rakan sekelasnya. Dan Alhamdulillah. Sambutan mengalakkan. Dia dah mampu jahit sendiri dan jadikan site income. Aku sekadar tolong beli stok getah dan butang.

Selagi tiada keperluan untuk bawa anak ke tempat tumpuan orang ramai, elakkan. Kita sedang berperang dengan musuh yang tak kelihatan. Setiap hari masih ada kes baharu Covid-19 di laporkan dalam fasa gelombang ke 3. Masih banyak negeri berstatus merah.

Korang jangan lupa DIY sendiri face mask extender ya. Nak nak buat korang yang di kenakan PKPBD. Selain korang Masak Apa Tak Jadi Hari Ni, bolehlah korang DIY Apa Hari Ni. Kekal jaga SOP ye gais.

Oktober 12, 2020

Resipi Homemade Granola

by , in
Homemade Granola By Lina Thomas

Selain letak dalam yogurt, salad dan oat... aku suka ratah granola macam tu je. Sedap dan ralit. Sedar-sedar dah tinggal separuh bungkus. Selalunya aku beli yang ready made di pasaraya. Harga boleh tahanlah juga. Dah lama aku tercari resipi granola. Niat di hati nak buat sendiri. Lebih jimat dan puas makan. 

Suatu hari tu, aku tengah scroll Facebook dan terjumpa perkongsian resipi granola dari Lina Thomas. Terus aku pm dia mohon kebenaran untuk abadikan resipi dan gambar di blog. Cara nak buat pun senang rupanya. Bahan-bahan pun mudah nak cari. Korang pun boleh cuba. 

Sekali dah buat, mesti berkali-kali lagi nak buat. Itu antara komen yang aku baca di fb kak Lina. Eat healthy dan stay safe ye gais.

Homemade Granola

Bahannya
4 cawan old fashioned rolled oat 
1 cawan raw pecan 
1/2 cawan raw pepitas atau almond slice kacang 
1 sudu teh garam 
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
5 sudu besar Florentine powder (optinal)
1/2 cawan minyak kelapa atau minyak zaitun (olive oil)
1/2 cawan sirap maple atau madu
1 sudu teh vanilla extract 
2/3 cawan cranberry kering
1/2 cawan kelapa kasar kering (flakes)

Caranya
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah Fahrenheit (180C) 
Alas loyang dengan parchment paper.
Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan dan kacau hingga sebati.
Tuangkan campuran granola ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar selama 25 - 30 minit, keluar kan dari oven dan sejuk kan selama 30 minit atau sehingga betul-betul sejuk. 
Simpan granola dalam bekas kedap udara pada suhu bilik selama 1 hingga 2 minggu. 
Sedap di makan begitu saja, bersama yogurt, buah buahan segar, susu atau salad.

Note: You can add any nuts or dried fruits you like.

Oktober 11, 2020

Contoh Surat Pengecualian Hadir ke Sekolah disebabkan Kebimbangan Penularan Covid-19.

by , in
Malaysia Lawan Covid-19
Contoh surat yang aku kongsikan ini adalah dari Facebook Doktor Ahmad Samhan. Butirannya lebih kurang sama dengan surat yang aku beri kepada guru kelas sekolah anak aku. Aku cutikan ke semua anak ketika terdapat 1 kes Covid-19 di daerah tempat aku tinggal. Kes berpunca disebabkan menghadiri upacara keagamaan di Kedah.

Walaupun tempat tinggal pesakit jauh dari kawasan perumahan dan sekolah anak aku tiada kes Covid-19, aku tetap ambil tindakan awal demi keselamatan anak-anak. Tak semua orang nak kuarantin diri selama 14 hari dan ikut SOP. Buktinya, lihatlah akibat dari sikap sambil lewa mereka yang terlibat dengan PRN di Sabah. Terus mencanak naik kes sehingga tercetusnya gelombang ke 3.

Punca Peningkatan Kes Gelombang ke3
Dan yang paling rasa ralat bila terbaca kes yang melibatkan pelajar sekolah. Disebabkan seorang dua yang tak nak kuarantin, ambil ringan bab kuarantin walaupun tahu pasangan baru pulang dari PRN, habis satu sekolah kena swap test. Murid yang kena swap test akan pulang ke rumah. Di rumah ada keluarga. Dan keluarga akan ke tempat kerja, akan berniaga, akan ke pasaraya dan meneruskan kelansungan hidup.

Semoga anak dan keluarga terlibat dilindungi Allah dari positif Covid-19. Di bawah aku sertakan artikel penulisan Dr. Radzi Jidin di Facebook mengenai keperluan untuk menutup sekolah jika terdapat kes di sekolah terlibat.

Contoh Surat Pengecualian Hadir Ke Sekolah
Sebelum menghadiri Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan COVID-19 yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri melalui sidang video, saya mengadakan perbincangan bersama kepimpinan KPM mengenai beberapa perkara untuk dikemukakan dalam mesyuarat khas tersebut. Beberapa keputusan penting telah dibuat oleh mesyuarat khas pagi ini.

Pertamanya, mesyuarat bersetuju supaya KPM meneliti keperluan untuk menutup sekolah-sekolah di seluruh negeri Sabah. Sehubungan dengan itu, KPM memutuskan semua sekolah di negeri Sabah ditutup bermula 10 Oktober sehingga 25 Oktober 2020. Jika sebelum ini KPM telah menutup sekolah di zon merah di Sabah, keputusan hari ini membolehkan KPM menutup semua sekolah di Sabah.

Keduanya, berkaitan penutupan sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19. Dalam hantaran kali ini, izinkan saya jelaskan tentang tindakan yang diambil oleh KPM dan KKM selama ini sekiranya terdapat kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah. KPM dan KKM sentiasa bekerjasama rapat dalam menjamin keselamatan dan kesihatan murid yang hadir ke sekolah. Kami amat menghargai kerjasama erat ini.

Semenjak sekolah dibuka semula pada 24 Jun 2020, pemantauan rapi dibuat oleh KPM dan KKM. Sekiranya Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) mengesan terdapat kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah, PKD akan membuat analisa risiko secara menyeluruh ke atas jangkitan kes berkenaan. 

Berdasarkan analisa risiko ini, KKM melalui PKD akan mengeluarkan arahan sama ada, untuk kelas, tingkat dan bangunan ditutup ataupun keseluruhan sekolah perlu ditutup. Ada keadaan di mana hanya kelas terlibat sahaja ditutup dan ada juga keadaan di mana keseluruhan sekolah ditutup.

Penutupan ini dibuat berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) bagi mengawal penularan wabak COVID-19 dan mengambilkira keperluan untuk pengesanan kontak rapat dan kerja-kerja disinfeksi dijalankan. 

Memandangkan terdapat trend peningkatan kes, kaedah pengurusan sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah telah dibincangkan dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan COVID-19 yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri pagi ini.

Mesyuarat mengambil keputusan bahawa mana-mana sekolah di seluruh negara yang mempunyai kes positif COVID-19 perlu ditutup oleh KPM untuk tempoh 7 hari tanpa menunggu analisa risiko oleh KKM. Dalam hal ini, sekolah-sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19 perlulah mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh KPM.

Merujuk kepada kes positif COVID-19 di Sekolah Kebangsaan Presint 8 (1), Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Sekolah Kebangsaan Bangsar, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, arahan penutupan sekolah dikeluarkan oleh PKD hari ini dan sekolah ditutup bermula pada 9 Oktober 2020 sehingga 16 Oktober 2020.

Sumber contoh surat : Dr. Ahmad Samhan
Sumber artikel penutupan sekolah : Dr. Radzi Jidin
Oktober 05, 2020

McCafé Iced Latte percuma untuk rakyat Malaysia sepanjang bulan Oktober!

by , in
McCafe Iced Latte

"Mama... sedap tak?" tanya Yaya bila dia lihat aku minum Iced Latte McCafé. Aku beli guna kupon promosi Latte Ice dari McD. Masa aku tengah beratur di drive-thru, staff McD mai ketuk cermin tingkap dan hulur kupon. 

"Akak minum kopi tak? Kalau minum ni kupon untuk akak."

Kupon Latte Ais pada harga RM3.00! Wow. Terus aku minta lagi sekeping. Dan staff tu takde masalah nak bagi untuk pengemar kopi seperti aku.

Bila tiba giliran aku, aku pun orderlah Iced Latte. Selesai order dan sementara tunggu beberapa pesanan yang tak siap, kami lepak di waiting area untuk drive-thru. Damainya tekak bila dapat teguk Iced Latte. Yaya just tengok je mama dia minum. Tanya sedap ke tak? 

"Mestilah sedap. Kalau tak sedap mama tak mintalah 1 lagi kupon." Aku fokus pada pemanduan bila pesanan kami dah dapat.

"Pahitnya! Apa mama ni..." Aku just gelak bila lihat reaksi Yaya yang pertama kali minum Latte. Sure dia ingat rasa Latte lebih kurang macam kopi yang lain. Lepas insiden tu, Yaya jadi cuak nak paw kopi aku. 

McCafe Iced Latte

Itu cerita aku beberapa bulan yang lepas. Buat pengemar kopi, ada berita best untuk korang. Sepanjang bulan Oktober ni McDonald's Malaysia mengajak rakyat Malaysia untuk menikmati rasa kopi McCafé berasaskan espresso yang berkualiti dengan menawarkan 100,000 Iced Latte percuma pada bulan Oktober, bersempena dengan Hari Kopi Antarabangsa. Iced Latte percuma ini adalah eksklusif melalui McDelivery.

“Rakyat Malaysia gemarkan kopi dan di McCafé, tetamu kami dapat menikmati secawan kopi yang penuh aroma dalam suasana mesra dan selesa di McDonald’s yang mereka kenali dan sukai, pada bila-bila masa. Oleh itu, pada Hari Kopi Antarabangsa ini, kami gembira untuk memperkenalkan beberapa tawaran istimewa selama sebulan kepada pelanggan kami di seluruh negara, di mana mereka berpeluang menikmati tawaran-tawaran eksklusif untuk pelbagai minuman McCafé,” kata Hajjah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald's Malaysia

“Bukan itu sahaja, kami juga memudahkan penggemar minuman McCafé untuk menikmati kopi kegemaran mereka melalui kemudahan saluran Pandu-Lalu dan McDelivery. Sejak McCafé pertama kali dilancarkan di Malaysia pada tahun 2012, kami mendapat sokongan padu yang berterusan daripada pelanggan yang sangat menggemari rangkaian kopi berkualiti kami,” tambah Melati.

McCafe Iced Latte

Kopi McCafé diperbuat 100% daripada biji kopi Arabica yang berkualiti premium, dipanggang sederhana gelap dan baru dikisar. Setiap cawan hanya akan disediakan atas pesanan pelanggan bagi memastikan kesegaran kopi dan mengekalkan aromanya. Kesemua minuman dan pencuci mulut juga mematuhi keselamatan makanan dan standard halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Biji kopi yang digunakan untuk membuat minuman berasaskan espresso di McCafé diperolehi secara lestari daripada pembekal yang disahkan halal. 

Minuman McCafé yang disediakan oleh barista yang dilatih secara profesional, ditawarkan dengan nilai hebat dari RM5.99 untuk rakyat Malaysia menikmati kopi espresso yang berkualiti tinggi dan penuh beraroma.

"Di McDonald's, kami sering memperkenalkan minuman McCafé baru sebagai tambahan kepada rangkaian minuman kami supaya pelanggan dapat mencuba pelbagai jenis kopi berasaskan espresso premium di mana-mana cawangan 296 McCafé di seluruh negara," kata Melati.

Selain daripada 100,000 Iced Latte percuma, McDonald's Malaysia juga akan menawarkan pelbagai tawaran McCafé sepanjang bulan, termasuk Americano percuma semasa Masa Sarapan di restoran Pandu-Lalu McDonald's dan hanya RM1.99 untuk menebus Iced Latte saiz sederhana melalui aplikasi McDonald's. Selain itu, aktiviti pensampelan kopi dan tawaran menarik bagi pelbagai minuman kopi juga akan berlangsung di restoran McDonald’s.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tawaran menarik McCafé sepanjang Oktober, sila layari

Post Top Ad