Post Top Ad

September 11, 2020

Antara perkara penting yang isteri perlu tahu tentang harta peninggalan arwah suami.

by , in

Pelbagai isu timbul apabila suami yang meninggal dunia tidak membuat apa-apa perancangan terhadap harta yang ditinggalkan. 

Di sini dikongsikan perkara-perkara PENTING yang perlu isteri fahami agar sedikit sebanyak dapat membantu meneruskan kehidupan dengan lebih tenang.

1. Jika suami meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa membuat wasiat atau tanpa menghibahkan hartanya semasa hidup, maka semua harta-harta yang halal yang ditinggalkan adalah merupakan harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris-waris lain mengikut hukum faraid.

2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan, ibu dan bapa, maka mereka juga adalah waris-waris yang berhak mewarisi harta pusaka arwah suami selain daripada isteri. 

3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan adik-beradik, maka waris yang berhak ke atas harta pusaka arwah suami adalah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik-beradik arwah suami tidak berhak. 

4. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan adik beradik, maka semua itu adalah merupakan waris-waris yang layak mewarisi harta pusaka arwah suami. 

5. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur 8 tahun dan anak lelaki berumur 2 hari, maka adik-beradik arwah suami tidak berhak ke atas harta pusaka arwah suami walaupun anak lelaki tersebut baru berumur 2 hari. 

6. Jika suami meninggal dunia dan 2 hari sebelum itu telah menceraikan isterinya dengan perceraian secara talaq 1, maka isteri tersebut masih lagi berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya. 

7. Jika suami meninggal dunia sebaik sahaja selepas akad nikah dengan isterinya, isterinya tetap berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.

8. Jika suami sebelum meninggal dunia menyatakan mengharamkan harta-hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudiannya meninggal dunia, isteri tersebut tetap berhak mewarisi harta pusaka arwah suaminya.

9. Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh arwah suami merupakan harta pusaka yang perlu dibahagikan kepada waris-waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.

10. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk membahagikan wang-wang tersebut kepada dirinya dan waris-waris lain yang berhak mengikut hukum faraid. 

11. Jika suami meninggal dunia namun harta yang ditinggalkan merupakan harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang telah diwakafkan, harta yang telah dihibahkan atau harta yang telah dijual, harta-harta tersebut bukan merupakan harta pusaka yang layak diwarisi oleh isteri. 

12. Harta pusaka arwah suami yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan dengan isteri boleh dituntut oleh isteri sebagai harta sepencarian melalui Mahkamah Syariah. 

Untuk lebih mudah, uruskan harta anda di Majlis Agama Islam Selangor, layari www.mais.gov.my

#hartapusaka #faraid #islamicestateplanning #MAIS #menjunjungamanah #harta

September 10, 2020

Beli Emas 916 Dengan Harga Terus Dari Kilang Hanya Di PG Mall

by , in

Semenjak penularan pandemic Covid-19, shopping online merupakan salah satu perkara yang mula disarankan sebagai salah satu alternative untuk membeli barang keperluan. Aku pun menyahut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk shopping secara online. Dan aku nak sarankan korang juga buat pilihan bijak. Barang yang boleh dibeli secara online, belilah secara online. Semoga dengan tindakan kita sedikit sebanyak dapat membantu memutuskan rantaian Covid-19.

Salah satu laman e-commerce yang menjadi pilihan aku ialah PG Mall https://pgmall.my Laman e-commerce No.1 di Malaysia (made from Malaysia) yang telah dibangunkan sejak 2017. PG Mall juga merupakan salah satu dari TOP 3 dalam ranking e-commerce di Iprice Insight Report. Download PG Mall di App Store ataupun Google Play. Dan jom mula shopping. Hehe…


PG Mall ‘916 Gold Cultural Day’ (Hari Kebudayaan Emas)

Berita baik buat mereka yang ingin membeli emas, menambah koleksi emas, peruncit dan juga pemborong emas. Set tarikh 15, 16 dan 17 September ini! Kerana Malaysia Gold Association (MGA) akan mengadakan 9.16 sebagai Hari Budaya Emas yang akan jatuh pada 16 September setiap tahun.

Objektif 9.16 Hari Kebudayaan Emas adalah memberi kesedaran tentang hiasan emas adalah ikatan dalam budaya Malaysia, merangsang ekonomi emas tempatan dan membantu perdagangan dua hala Malaysia. “916" adalah angka yang bermakna bagi industri Emas, 916 mewakili 22 karat emas, yang merupakan sejarah yang paling popular digunakan untuk perhiasan emas di negara-negara seperti Malaysia dan Singapura.


Pada 3 hari tersebut, emas dijual dengan harga istimewa dan terendah pada harga RM24x/g. 916 gold jewellery ini direct dari kilang dan paling best penghantaran adalah percuma. Pembelian hanya boleh dibeli di PG Mall insert. https://pgmall.my/Jewellery-1 \

Bagi pengguna Touch N Go dan Boost, ada promosi terkini di PG Mall bila korang berbelanja dengan menggunakan kaedah pembayaran tersebut.


Touch n’ Go
1st September – 30 th September 2020
Exclusive New Shopper – RM3 e-wallet reload with min spend RM15 (klik here)


Boost
5th September – 4th October 2020
RM3 cash back with min spend RM15

Health & Beauty Essential week
15th September – 30th September 2020


RM30 off min spend RM150, free shipping cap at rm4, Use Code: LOVEPGHB30


RM25 off min spend RM100, free shipping capped at rm4 , Use code: LOVEPGHB25


Banyak ganjaran yang korang dapat jika shopping dekat PG Mall ni. Shopping, share referral dan dapatkan cashback.


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #916sale #Goldculturalday #MGA #MalaysiaGoldAssociation #Touchngo #boost #healthandbeautyessentialsweek


September 03, 2020

Mira Filzah dan Wan Emir Astar nikah malam ni.

by , in

Hari ni status di media sosial dan Whatsapp group berlagu kecewa. Yang menangis di bucu katil, yang tangisan dalam senyuman dan tak kurang juga yang berdoa semoga majlis berjalan lancar dan kekal hingga ke syurga.

Tinggal lagi beberapa jam je gais. Jomlah kita selesaikan tugasan harian, mandikan anak awal dan siapkan dinner awal.

KUALA LUMPUR: Selepas sekian lama mengunci mulut, pelakon dan pengacara, Mira Filzah mengesahkan bakal melangsungkan pernikahan dengan jejaka pilihan hati, Wan Emir Astar  Wan Mohammad Khair-il Anuar di sebuah pusat konvensyen di Bukit Kiara, di sini, malam ini.

Dibawa secara eksklusif, majlis pernikahan Mira dan Emir boleh disaksikan peminat melalui program MBuzz siaran TV3 pada jam 9 malam selama 10 minit. Selain itu, siaran langsung majlis pernikahan boleh disaksikan di akaun YouTube TV3, mulai jam 8.30 malam.

Siapa sangka, melalui mesej langsung (DM) berunsur kerohanian yang dilayang tetapi tidak dilayan Mira pada mulanya, membawa pasangan merpati dua sejoli ini ke gerbang perkahwinan.

Bertemu buat kali pertama, Oktober lalu, akhirnya, selepas dua bulan mengenali hati budi, Mira dan Emir memilih malam ini untuk disatukan sebagai suami isteri.

Disember lalu, Emir menghantar rombongan keluarga untuk merisik pelakon Pujaan Hati Kanda itu sebagai suri hidupnya.

Segala-galanya bagaikan dipermudahkan seperti luahan Mira kepada BH Online usai majlis khatam al-Quran di kediaman keluarganya di Bangi, Jumaat lalu.

Lima kali bertemu, tanpa ragu-ragu Mira memberitahu ibu hasrat hati mengakhiri zaman bujang bersama Emir.

"Jika hendak diterangkan apakah keistimewaan yang membuatkan hati saya terpaut kepadanya, sukar untuk dijelaskan. Namun, apa boleh saya katakan, dia lelaki yang baik.

"Sejak pertemuan pertama, saya selesa dan serasi dengannya," kata Mira sambil menambah dalam pertemuan pertama itu, dia ditemani dua sahabat baiknya.

Mendedahkan bagaimana hubungan mereka terjalin, Mira berkata, ketika dihubungi Emir melalui DM di Instagram (IG), Ramadan tahun lalu, dia tidak membalasnya. Ketika itu, Mira memikirkan Emir tidak lebih seperti peminat yang lain.

Tidak putus asa dengan tindakan Mira, Emir mengambil langkah lebih agresif apabila menghantar DM kepada ibu Mira.

"Selepas gagal berhubung dengan saya, Emir tidak berputus asa apabila menghantar DM kepada emak.

"Saya tidak tahu apa yang Emir katakan pada emak. Tetapi emak beritahu, beliau kenal Allahyarham bapa Emir dan menceritakan mengenai latar belakang keluarganya kepada saya," katanya.

Terus berkongsi cerita, Mira mengaku sejak setahun dua ini, dia malas memikirkan soal cinta.

"Saya mahu lepaskan adik bongsu terlebih dulu dan fokus kepada kerja sahaja. Saya juga malas hendak memulakan perhubungan selepas melalui beberapa kegagalan sebelum ini.

"Bagaimanapun, emak meminta saya cuba mengenali Emir dan berjumpa dengannya. Punca saya terbuka hati semuanya disebabkan ibu bapa.

"Jadi, saya membalas DM daripada Emir dan hubungan itu berlanjutan ke aplikasi WhatsApp," katanya.

Namun, akui Mira, sebelum membuat keputusan bertemu Emir, dia berharap, biarlah hubungan itu mempunyai hala tuju. Pada usianya yang mencecah 27 tahun, Mira mengaku malas menjalin hubungan cinta lama-lama.

Bagaimanapun, dia tidak menyangka, hatinya terpaut kepada jejaka berkelulusan dari United Kingdom (UK) dan bertugas sebagai arkitek sejak pertemuan pertama.

"Saya selesa dan okay mengatur pertemuan seterusnya. Selepas lima hingga enam kali berjumpa, saya beritahu emak mahu berkahwin dengan Emir, namun, dia masih belum melamar saya .

"Saya tidak tahu kenapa tetapi mungkin disebabkan gerak hati yang merasakan keputusan itu adalah tepat. Jadi, saya terus beritahu emak hasrat hati untuk berkahwin.

"Apabila saya beritahu Emir mengenai rancangan untuk melangkah ke fasa seterusnya, dia juga sebenarnya ada hasrat sama.

"Tetapi dia bimbang jika saya anggap terburu-buru. Semua ini tidak akan terjadi tanpa restu emak dan ibu yang memudahkan lagi niat kami berdua," kata Mira yang membawa Emir bertemu kedua orang tua secara tidak dirancang di Subang Jaya, Selangor.

Mira berkata, ketika itu, ibu bapanya baru menghadiri sebuah majlis perkahwinan manakala dia dan Emir sedang menjamu selera.

"Semuanya berlaku tanpa dirancang. Saya tidak sempat membawa Emir pulang ke rumah untuk memperkenalkannya kepada emak dan abah.

"Kebetulan pada hari itu, kami berempat ada di Subang Jaya. Jadi saya buat keputusan untuk membawa Emir berjumpa emak dan abah buat kali pertama" katanya.

Sementara itu, Mira menyangkal sangkaan ramai Emir adalah teman sekolahnya. Sebaliknya, kata Mira, dia tidak mengenali Emir sebelum ini.

Bagaimanapun Mira tidak menafikan khabar angin mereka bakal disatukan, bulan depan.

Namun, disebabkan pandemik COVID-19, Mira memberitahu, majlis perkahwinan terpaksa dipercepatkan berikutan kakak sulung yang menetap di New York, Amerika Syarikat (AS), pulang ke sini untuk majlis resepsi adik bongsu mereka.

"Betullah seperti yang dilaporkan media sebelum ini, saya dan Emir sepatutnya disatukan, Oktober ini.

"Tetapi disebabkan kakak tidak boleh berulang alik dengan kerap kerana terpaksa menjalani tempoh kuarantin selama 14 hari, jadi saya terpaksa mempercepatkan tarikh pernikahan.

"Adik bongsu pula terpaksa menunda sedikit pernikahan supaya kakak boleh menyaksikan perkahwinan kami berdua.

"Kakak hanya dapat bersama sehingga esok, selepas itu dia perlu pulang ke AS kerana anak saudara akan memulakan sesi persekolahan yang baharu," katanya.

Mira yang akan mengadakan tiga majlis resepsi berkata, demi kepuasan, dia mengeluarkan bajet sendiri dan tidak mahu bergantung kepada tajaan. Lagipun, dengan cara ini, dia boleh menentukan konsep perkahwinan mengikut cita rasa sendiri.

Majlis resepsi kedua akan berlangsung di Hotel di Le Meridien, Putrajaya, malam esok, yang bakal dipancarkan secara langsung TV3.

Satu lagi majlis resepsi akan diadakan di sebuah premis acara di Puchong, Ahad ini dan disiarkan secara langsung melalui program Melodi.

Sementara itu mengenai rancangan berbulan madu pula, Mira dan Emir merancang bercuti di Langkawi. - BH


Post Top Ad