Parenting - Spice up your life!

Post Top Ad

April 27, 2020

Resipi Pancake Lazz Strawberi Oatmeal.

by , in

Resipi asal pancake ni aku jumpa dalam carian Google. Entah siapa ownernya sebab resipi dah sharing hingga ke beberapa generasi. Terima kasih kepada tuan punya resipi. Semoga rezeki sentiasa melimpah ruah.

Nama asal pancake ni pancake gebu ala Mekdi. Memang gebu kejadian dia. Suatu pagi tu, aku modified resipi ni. Susu segar aku gantikan dengan susu Lazz Strawberi. Tambah Instant Oatmeal Strawberries & Blueberries. Terus 3 keping sekali Hud hadap. Dia makan macam tu je dengan segelas susu Lazz Strawberi.

Wangi dari susu Lazz Strawberi dan instant oatmeal semasa pancake tengah masak... betul-betul menggoda. Tapi... sabar. Tunggu waktu berbuka. Satu adunan ni dapat dalam 7 ke 8 keping saiz sederhana. Aku buat S saiz. So dapat banyak keping. Jadilah kudapan untuk Hud. Kenyang lagi berkhasiat.


BAHAN-BAHAN🥞

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar baking powder
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur
2 cawan susu Lazz Strawberi
4 sudu besar mentega cair/minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 pack Instant Oatmeal Strawberries & Blueberries

JOM BUAT PANCAKE😋

1. Satukan tepung, baking powder, garam dan gula.
2. Masukkan telur dan 1 cawan susu. Kacau perlahan dengan menggunakan whisk.
3. Masukkan mentega cair, esen vanila dan baki 1 cawan susu sedikit demi sedikit hingga sebati.
4. Taburkan Instant Oatmeal ke atas adunan dan whisk sebati.
5. Panaskan pan non-stick dan cedukkan 1 senduk adunan dalam pan.
5. Bila buih-buih dah keluar, terbalikkan pancake. Tunggu seketika supaya sebelah lagi pancake masak.

Sedikit info tentang Lazz Susu Kambing Lazz ialah minuman berasaskan susu kambing yang kurang manis dan tidak mengandungi bahan GMO. Selain itu, Lazz menggunakan sumber bahan bergred eksklusif dan 100% semulajadi. Ia sangat sesuai untuk semua peringkat umur daripada kanak kanak sehingga dewasa dan warga emas. Lazz juga sesuai dijadikan minuman alternatif pengganti minuman 3 dalam 1 harian yang lebih berkhasiat.


LazzCafe kegemaran aku. Aku campur dengan 2 sudu besar nestum. LazzCafe sesuai untuk ibu hamil, ibu menyusu, dewasa, pasangan ikhtiar hamil dan juga warga emas.


Nak Order Lazz Susu Strawberi? Senang jer. Hanya Whatsapps Nama & Lokasi di

Lazz Careline 1 : 018-2777290
Lazz Careline 2 : 016-2449722

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai produk Lazz Susu Kambing, sila layari laman tertera;

Facebook: LAZZ Susu Kambing
Instagram: lazzsusukambinghq
Website: lazz.my

April 08, 2020

Resipi Kuih Cara Manis

by , in

Resipi ni aku jumpa di Google. Terima kasih kepada pemilik asal resipi. Asalnya aku guna resipi ni untuk jualan kuih cara berlauk ketika bulan Ramadhan beberapa tahun lepas. Adunan ni kiranya 2 in 1. Nak buat Kuih Cara Manis just tambah gula. Kalau nak buat Kuih Cara Berlauk, just tambah sedikit serbuk kunyit dan lauk pilihan korang.

Aku buat inti udang kering. Laku keras hingga ada yang minta resipi untuk buat di rumah. Baru puas makan katanya. Tapi kali ni aku nak share resipi Cara Manis. Biar manis hidup yang baca artikel aku walaupun ujian datang kiri kanan depan dan belakang. 

Sejak Perintah Kawalan Pergerakkan ni, rasanya dah 3 kali aku buat kuih cara manis untuk keluarga. Anak-anak suka dan nak buat kuih ni pun senang. Cuma kena sabar tunggu kuih masak. Api dapur pun guna yang paling slow. Jika tak, mau rentung kuih cara korang. 

BAHAN-BAHAN 

2 cawan tepung gandum 
3 cawan santan 
3 helai daun pandan (Blend dengan santan dan tapis) 
2 biji telur (saiz apa pun boleh) 
Sedikit garam 
Gula untuk inti 
Sedikit minyak masak untuk griskan acuan supaya adunan tak melekat dan senang di keluarkan. 

CARANYA

1. Blend daun pandan bersama 1 cawan santan. Tapis dan ketepikan. 
2. Masukkan 2 cawan tepung gandum, 2 cawan santan dan 1 cawan santan (blend dengan daun pandan) ke dalam mangkuk adunan. 
3. Masukkan 2 biji telur dan sedikit garam. 
4. Mix sebati sehingga adunan tak berketul. Aku guna whisk je. Baru fit lengan aku. 
5. Tuang separuh adunan ke dalam jug kecil supaya nanti senang nak tuang ke dalam acuan. 

TIPS MEMASAK

1. Guna api paling slow. Griskan sedikit acuan dengan minyak. Bila acuan dah panas, tuang adunan. Jangan sampai penuh sebab nanti korang nak letak inti. 
2. Selepas acuan dah penuh dengan adunan, cepat-cepat korang masukkan sedikit gula. Aku guna sudu teh. Suku sudu teh tu je. 
3. Tutup acuan dengan tudung periuk koleksi korang. 
4. Biar adunan masak untuk seketika. Bau wangi aroma pandan akan memenuhi ruang dapur korang. Anak- anak dah mula terjerit, “Mama… kuih cara dah masak kan?” 
5. Keluarkan kuih menggunakan sudu. Biarkan sejuk seketika dan ready untuk di hidangkan.

Macam kes aku, adakalanya tak sempat la kuih tu nak get ready untuk photoshoot, mesti hilang 3 ke 4 ketul. 

“Daun pandan takde lah kak?” 

Boleh je buat Kuih Cara tanpa pandan. Macam baru ni, stok daun pandan habis. Aku on je projek Kuih Cara. Sedap la. Hud adalah juga bagi idea suruh letak Nutella sebagai inti. 

Jumpa lagi di next resipi. Stay safe, duduk dirumah, keluar jika perlu dan bersama kita bantu Malaysia untuk lawan Covid19.


Post Top Ad