Post Top Ad

September 30, 2019

Sambil lewa urus masa punca huru hara kehidupan.

by , in
Bijak urus masa.

Assalammualaikum and morning guys. 

Time macam ni, sekitar jam 8:20, waktu aku kerja dulu... aku dah sampai dah kat office. Tengah update blog sambil bekfes. ๐Ÿ˜‹

Sambil makan + menaip, nanti muncullah sorang demi sorang rakan pejabat. Dan aku akan bebel kat depa, kenapa lambat. Waktu kerja pukul 8:30, apa kes pukul 8:45-9:00 dan ada yang 9:30 baru muncul. Call pun tak untuk beritahu sebab kelewatan. Manalah tahu... kot-kot kenderaan rosak di tengah jalan ka. Bla..bla..dan bla... (mengalahkan cikgu disiplin punya soal) ๐Ÿ˜‚

Terus aku cadangkan nak minta bos letak punch kad.๐Ÿคฃ Dan dah tentu ramai yang tak setuju dari setuju. Bukan apa, di sebabkan kelewatan, bila ada call dari pihak tertentu.. cari person incharge.. memang selamba aku jawap... tak sampai ke office lagi la.

Bos aku pula... memang sempoi. He said, semua dah jadi mak budak bapa budak dah. Dah tau halal haram pendapatan. Fuhh...deep tu. ๐Ÿ˜… Dan dia memang seorang yang tenang dan pandang positif kat semua pekerja.

Aku bukan nak cerita yang aku ni seorang pekerja yang bagus. Tak. Tapi moralnya... bab masuk keluar kerja ni, masih ramai yang ambil ringan. Sebab... si A boleh je masuk lewat. Kenapa aku tak boleh? Dan jika inilah pendirian yang di pegang. Memang dah boleh nampak huru haranya situasi dalam pejabat. 

Macam nilah, biarlah A, B sampai Z dengan sikap mereka. Kita? Ikut sahaja waktu masuk dan balik kerja seperti yang dah di persetujui. Jangan terikut-ikut dengan trend 'dia boleh, apasal aku tak boleh'. 

InsyaAllah, kau akan rasa tenang. Pendapatan yang kau terima pun cukup je walaupun kau dok rasa macam tak cukup. ๐Ÿ˜…

Dalam sebulan jika sekali sekala terlewat tu... biasalah. Nak nak tiba-tiba kau terperangkap dalam jem sebab ada pokok tumbang, kemalangan, bateri kereta kong, tayar motor pancit dan bawa anak ke 7E sebagai upah sebab dia ke tadika.

Yang tak normalnya, kalau bab datang lewat.. orang sampai dah tak ambil kisah sebab dah tahu... ohh si D tu... dia pukul 10 nanti baru sampai office. Sama time dengan bos.

Thanks sebab sudi singgah dan baca perkongsian aku kali ni. ๐Ÿ˜‰

September 16, 2019

9 buah kereta Honda sempena 'Terima Kasih 900K' untuk di menangi.

by , in
'TERIMA KASIH 900K' HONDA

Bukan satu bukan dua tapi ada 9 buah kereta Honda untuk di menangi sempena kempen "Road to 900,000th Unit Milestone." Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia Toichi Ishiyama berkata,

“Mereka yang bertuah akan memenangi Jazz, City, BR-V, HR-V, City Hybrid, HR-V Hybrid, Civic, CR-V and Accord. 

“Ini adalah peluang kami untuk mengucapkan terima kasih kepada pelanggan yang membuatkan Honda menjadi No.1 dalam segmen kenderaan bukan nasional di Malaysia,” 

Dengan kerjasama (Syok) Astro Radio, Tealive dan Unifi, peluang untuk bawa pulang sebuah kereta ‘The Power of Dream’, jadi semakin mudah. Peraduan berlangsung sehingga penghujung September. Sempat lagi korang nak join! 

“Terima Kasih 900K” 

'TERIMA KASIH 900K' HONDA


Langkah 1 
Imbas kod QR ATAU layari : www.honda.com.my/microsite/900k 

Langkah 2 
Klik NEW ENTRY dan isi butiran anda, 

Langkah 3 
Klik Submit. Pengesahan melalui email akan dihantar. Jangan lupa semak. 

Langkah 4 
Kunjungi Pengedar Sah Honda berdekatan anda. 

Langkah 5 
Di Pengedar Sah Honda, imbas semula kod QR yang sama atau layari semula www.honda.com.my/microsite/900k 

Langkah 6 
Klik EXISTING ENTRY dan masukkan No. KP anda. 

Langkah 7 
Selesaikan salah satu atau kesemua aktiviti untuk mendapatkan e-ticket :- 

  • Cari lambang kereta yang tersembunyi dan tangkap gambar : +1 Penyertaan 
  • Pandu uji kereta Honda : +1 Penyertaan 
  • Tempah kereta Honda : +1 Penyertaan 
  • Daftar kereta Honda : +1 Penyertaan 
  • Pemilik Honda dalam tempoh 12 Bulan (Pernah Hantar Servis) : +1 Penyertaan 
Langkah 8 
Masukkan e-mel pengedar Honda 

Langkah 9 
E-tiket akan di e-melkan kepada anda atau minta wakil pengedar untuk cetak e-tiket. 

Langkah 10 
Hadiri Grand Finale pada hujung bulan September 2019 

HADIAH 

Cabutan #1 (Minggu Ketiga Ogos 2019) : Honda Civic 1.5 Turbo 
Pemenang Pertama : Mohamad Adib Fida'iy Bin Mohamad Hanapi 

Cabutan #2 (Minggu Kedua September 2019) : Honda HR-V 1.8L 
Pemenang Kedua : Masih Belum Dimenangi 

Cabutan #3 (Untuk Pemenang Tempat Ketiga hingga Keenam - Minggu Keempat September 2019) 

Pemenang Ketiga : Honda BR-V 1.5L 
Pemenang Keempat : Honda City 1.5L 
Pemenang Kelima : Honda CR-V 1.5L Turbo 
Pemenang Keenam : Honda Accord 2.0 VTi-L 


TEALIVE X HONDA 
ROAD TO BREAKTHROUGH CONTEST 

'Terima Kasih 900K' HONDA

Tempoh Peraduan 
26 Ogos 2019 - 22 September 2019 

Cara-cara 
1. Ambil gambar bersama-sama minuman Tealive dan Tealive X Honda : Road to Breakthrough contest standee 
2. Lengkapkan slogan tidak melebihi 90 patah perkataan, "Tealive and Honda are...." 
3. Whatsap gambar dan slogan ke +60176194750 berserta Nama Penuh, No. Kad Pengenalan dan Alamat e-mail 

Hadiah 
Top 3 Mingguan : Finalist Hadiah Utama 

Top 30 Mingguan : Bekalan Untuk 1 Tahun Tealive dan Finalist Hadiah Utama 

Hadiah Utama : Sebuah Kereta Honda Jazz 1.5L 

UNIFI X HONDA 


Tempoh Peraduan 
21 Ogos 2019 - 20 September 2019 

Cara-cara 
1. Muat turun aplikasi MyUnifi 
2. Kemaskini profile. 
3. Jawab soalan mudah mengenai kempen dan klik sent. 
4. Honda HR-V Hybrid mungkin menjadi milik anda! 

Info Lanjut 


SYOK X HONDA 

Tempoh Peraduan 
21 Ogos 2019 - 22 September 2019 

Cara-cara 
1. Log masuk ke website https://syok.my atau menggunakan aplikasi Syok di telefon mudah alih. 
2. Masukkan slogan “Saya layak untuk memenangi sebuah kereta Honda kerana…” 
3. Isikan butir peribadi dan klik HANTAR.

50 slogan terbaik akan disenarai pendek dan akan di jemput ke acara kemuncak yang akan berlangsung pada 28 September 2019. Siapa tahu andalah orang yang akan pandu pulang sebuah Honda City 1.5L Hybrid! 

Info Lanjut 


HONDA CR-V 1.5L TURBOCHARGED 

CR-V HONDA

SUPREMACY RETURNS! Memang best sangat bawa CR-V ni. Semakin best dengan kehadiran Honda SENSING, most Advance Safety Technology. Antara ciri keselamatan yang ada ialah Adaptive Cruise Control (ACC), Low Speed Follow (LSF), Forward Collision Warning (FCW), Collision Mitigation Braking System (CMBS) Lane Keep Assist System (LKAS), Road Departure Mitigation (RDM) dan Lane Departure Warning (LDW). 

Semua system terkini yang ada buat pemanduan aku yang kali pertama bawa kereta besar, rasa selesa, enjoy, lancar dan terus rasa nak drive bawa pulang ke rumah. Steering akan vibrate dan alert untuk pastikan pemanduan sentiasa berada di dalam garisan jalan. Adaptive Cruise Control (ACC) untuk set kelajuan yang inginkan dan pemandu hanya perlu kawal steering. Fungsi ACC akan terbatal bila brake di tekan. Pemanduan menjadi lebih relaks dan santai. 


HONDA HR-V 1.5L HYBRID 

Honda HR-V 1.5L Hybrid

Hip, Smart Runabout Vehicle itulah Honda HR-V 1.5L Hybrid, yang dilengkapi dengan sistem innovatif Sport Hybrid iDCD (Intelligent Dual-Clutch Drive) System. Sport Mode pula dilengkapi dengan 7 kelajuan dual clutch membantu memastikan gear ditukar memberikan responsif yang lebih pantas dan pertukaran sangat lancar. 

‘Trunk Space’ bonet yang luas dan besar. Rear Seat boleh di lipat untuk memberikan lebih ruang. Jika nak masukkan 2 biji basikal ataupun washing machine pun boleh. Tak mengecewakan sebagai family car. 


HONDA CIVIC 1.5L VTEC TURBOCHARGED 

CIVIC VTEC TURBO

Enjin 4 Cylinder, 16 Valve, DOHC VTEC TURBO dengan 1500 CC, Ride with Style sungguh kereta Honda Civic ni. Remote Enjin Start membolehkan enjin dan penghawa dingin dihidupkan menggunakan alat kawalan jauh dalam lingkungan 40 meter. 

Salah satu ciri yang aku suka sebab sementara aku nak lilit tudung, pin sana sini…dapatlah system kereta get ready sementara tunggu aku siap sepenuhnya. Nak nak ketika perlu parking kereta di kawasan tidak berbumbung. Sambil menapak ke kereta, hidupkan ‘Remote Engin Start’ dari jauh. Sungguh menjimatkan masa. Bonet 519L Cargo Space memang muat nak isi barang hasil shooping.


Untuk info mengenai kereta, korang singgah laman web HONDA 'THE POWER OF DREAM'

HONDA BLOGGER DRIVE 2019 (PENANG)

'Terima Kasih 900K' HONDA

September 08, 2019

BOH ‘experteas’ sejak 1929. Ada BOH Ada Ummph!

by , in


Santai petang bersama my cousin sambil menikmati secawan teh BOH. Walaupun sudah lebih 90 tahun BOH bertapak, namun warna, rasa dan aromanya tetap tak berubah. Sambil hirup teh panas, kami borak bertanya khabar dan entah macam mana, terimbau semula memori zaman kanak-kanak. 

Setiap kali tiba musim cuti sekolah, mak ayah kami akan hantar kami ke kampung untuk tinggal bersama datuk dan nenek. Seronok apabila kami 7 anak hantu bersaudara dapat berkumpul dan memeningkan kepala arwah datuk dan nenek.

Aku masih ingat lagi, menu minum petang kami tak lain tak bukan… mestilah teh BOH. Aroma teh yang wangi dan tersendiri, buat kami ternanti-nanti saat minum petang. Minum sambil cicah dengan biskut kering empat segi. 

Simple je menu kami tapi itulah yang paling sedap. Lepas makan, sambung semula main lompat getah atau teng teng. Hurm, betapa kami rindu moment tersebut. 

Rasa yang lazat, warna yang pekat dan aroma yang memikat teh BOH memang sesuatu yang sukar untuk di tolak jika dah terhidang. Dengan ‘experteas’ lebih dari 90 tahun, BOH satu nama yang sering kita lihat dan dengar di kaca tv, radio dan social media. 

Sedikit coretan asal usul BOH Plantations yang di mulakan oleh John Archibald (J.A) Russell pada tahun 1929. Tinggi harapan beliau untuk melihat ladang teh yang di usahakan ketika itu  mampu menjana ekonomi di Tanah Melayu.

Datuk Tristan Russell mengambil alih perniagaan setelah bapanya, John Archibald (J.A) meninggal dunia pada tahun 1933. Kini, Caroline Russell anak kepada Datuk Tristan Russell, meneruskan legasi dan tanggungjawab sebagai Pengerusi Eksekutif di BOH Plantations. 


Fb Page: BohTeaMalaysia
Instagram: @bohteamalaysia
Website: www.bohtea.com

September 03, 2019

Himalaya Women Wellness dan Joint Wellness untuk kesihatan.

by , in

Penting : Dapatkan nasihat doctor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang supplement jika anda sedang mengandung, menyusu badan dan hipersensitif.


WOMEN WELLNESS HIMALAYA

Dear Ladies, tahukah korang bahawa hormon akan mula berkurangan seawal usia 20-an? Realitinya, semakin meningkat usia seorang wanita, semakin menurunlah hormonnya. Dan faktor berkenaan diburukkan lagi jika korang berhadapan dengan tekanan hidup, tidak mengamalkan tabiat diet secara sihat dan kurang beriadah.

Pengambilan makanan tambahan atau vitamin di perlukan untuk membantu merangsang dan membantu penyerapan hormon. Selain hormon, metabolisma juga menurun sekitar 4-5% setiap tahun. And no wonderlah adakalanya berat badan naik turun walaupun aku bersenam dan menjaga pemakanan. Menyedari betapa pentingnya mengekalkan paras hormon, aku dah mula amalkan Women Wellness 1 biji 2 kali sehari. Antara manfaatnya...
  • membantu untuk menyimbangkan hormon untuk wanita.
  • membantu mengatasi keletihan.
  • membantu ibu baru untuk menyusu.
  • membantu dengan memulih badan ibu selepas kelahiran.

Penting ke Cik hormon ni?

Nak tahu penting ke tak, berikut aku share sedikit info dan kesan jika Cik hormon yang ada di dalam badan tidak mencukupi. Dan aku boldkan situasi yang pernah aku alami di sebabkan cik hormon. 

Wanita 20 tahun - Muka jerawat, tumbesaran terbantut, senggugut, haid tidak teratur.

Wanita 30 tahun - Kurang subur, sukar hamil, imsonia, lemah, cepat letih, kulit cepat berkedut, muka kelihatan tidak ceria, kulit kusam dan lain-lain.

Wanita 40 tahun - Payudara kendur, sakit sendi dan otot, tangan dan kaki cepat sejuk, pigmentasi kulit, artritis.

Wanita 50 tahun ke atas - Gout, cepat berpeluh, suka marah, emosi, suka berleter, cepat stress, muka kedut yang ketara, rambut gugur dan lain-lain. 


JOINT WELLNESS HIMALAYA 

Penuaan, berat badan berlebihan, sejarah keluarga dan otot lemah adalah antara factor yang menyebabkan sakit sendi. Sakit sendi ni kalau dah terkena, memang ganggu habis urusan seharian di buatnya.

Aku pernah terkena sakit sendi di tapak tangan. Kesakitan tu sukar nak aku gambarkan. Kena pula kat tapak tangan kanan. Nak basuh pinggan mangkuk pun sukar, nak memasak pun jadi siksa. Rasa kebas, lenguh dan sakit.

Di sebabkan tak nak kesakitan itu berulang dan juga di sebabkan faktor umur, aku dah ambil langkah awal dengan mengamalkan Joint Wellness supaya prestasi harian aku dapat dikekalkan. Antara manfaat Joint Wellness...
  • mengelakkan sendi mengalami kerosakan
  • mengurangkan kesakitan artritis dan meningkatkan fungsi sendi
  • menindas kesakitan sendi
1-2 tablet dua kali sehari

Aku beli 2 produk tu di Georgetown Farmasi, Bayan Baru, Penang. Boleh juga kalau nak beli di Watson, Guardian dan farmasi terpilih. Nak beli secara online pun boleh. Jangan lupa singgah FB dan IG Himalaya untuk lihat pelbagai produk lain yang mungkin korang tengah cari.



Post Top Ad