BOH ‘experteas’ sejak 1929. Ada BOH Ada Ummph! BOH ‘experteas’ sejak 1929. Ada BOH Ada Ummph! - Eiza GreenAppleKu

BOH ‘experteas’ sejak 1929. Ada BOH Ada Ummph!



Santai petang bersama my cousin sambil menikmati secawan teh BOH. Walaupun sudah lebih 90 tahun BOH bertapak, namun warna, rasa dan aromanya tetap tak berubah. Sambil hirup teh panas, kami borak bertanya khabar dan entah macam mana, terimbau semula memori zaman kanak-kanak. 

Setiap kali tiba musim cuti sekolah, mak ayah kami akan hantar kami ke kampung untuk tinggal bersama datuk dan nenek. Seronok apabila kami 7 anak hantu bersaudara dapat berkumpul dan memeningkan kepala arwah datuk dan nenek.

Aku masih ingat lagi, menu minum petang kami tak lain tak bukan… mestilah teh BOH. Aroma teh yang wangi dan tersendiri, buat kami ternanti-nanti saat minum petang. Minum sambil cicah dengan biskut kering empat segi. 

Simple je menu kami tapi itulah yang paling sedap. Lepas makan, sambung semula main lompat getah atau teng teng. Hurm, betapa kami rindu moment tersebut. 

Rasa yang lazat, warna yang pekat dan aroma yang memikat teh BOH memang sesuatu yang sukar untuk di tolak jika dah terhidang. Dengan ‘experteas’ lebih dari 90 tahun, BOH satu nama yang sering kita lihat dan dengar di kaca tv, radio dan social media. 

Sedikit coretan asal usul BOH Plantations yang di mulakan oleh John Archibald (J.A) Russell pada tahun 1929. Tinggi harapan beliau untuk melihat ladang teh yang di usahakan ketika itu  mampu menjana ekonomi di Tanah Melayu.

Datuk Tristan Russell mengambil alih perniagaan setelah bapanya, John Archibald (J.A) meninggal dunia pada tahun 1933. Kini, Caroline Russell anak kepada Datuk Tristan Russell, meneruskan legasi dan tanggungjawab sebagai Pengerusi Eksekutif di BOH Plantations. 


Fb Page: BohTeaMalaysia
Instagram: @bohteamalaysia
Website: www.bohtea.com

Catat Ulasan

18 Ulasan

  1. dari zaman kanak dulu tahu jenama TEH BOH ni je.. lain xtau ^,^

    BalasPadam
  2. memang as far as I can remember, dari kecik sampai dah kahwin ni mmg beli BOH je untuk tea. hehe.

    BalasPadam
  3. Boh...ada umphhhhh... hehe... Perfect for anytime of the day. The aroma...ahhhhh bestnyeeeee

    BalasPadam
  4. it's boh tea time.. looking great.. wow.. 1929? that was so many years ago.. ada umpph...

    BalasPadam
  5. jenama yang dipercayai dan jenama tempatan. kalau pergi cameron memang akan naik sg palas and beli stok boh kat rumah. tahun ni belum pergi cameron. last pergi boh oktober 2018.

    BalasPadam
  6. jenama pilihan kami dari dulu. sekarang pun memang minum teh boh ni. jenama yang terkenal dari dulu sampai kini. rasa teh sebenar gitu

    BalasPadam
  7. Boh Tea memang pilihan saya over jenama lain. Dari dulu sampai sekarang , Boh kegemaran ramai :-)

    BalasPadam
  8. Boh tea is one of the best and prestige tea brand. Good review. Thank you for sharing. Take care dear.

    BalasPadam
  9. pastinya BBL akan pilih teh BOH kalu nak minum teh. baru sedap & ada rasa umph terutama bila bancuh panas-panas. bagi saya warna teh BOH cantik dan ada aroma tersendiri bila hirup

    BalasPadam
  10. Betul lah Boh ni kan minuman kita sejak kecil lagi tau memang mak kita akan buat air ni untuk ayah kita kalau beliau balik kerja ladang dan kita tumpang minum sekali hehehe dengan kuih tradisional sedap giler layan...

    BalasPadam
  11. Yeay bulan 10 nak pergi Ladang Teh Boh. Excitednya. Lama dah Boh ni kan. 90 tahun dah. Memang legend sungguh. Kalau siapa tak kenal mmg pelik laaa....

    BalasPadam
  12. Sis bukan peminat teh..tapi boleh je minum. Kat umah ni pun mmg ada je stock tehboh ni..senang buat utk tetamu dtg

    BalasPadam
  13. Yup betul.. Aroma Boh lain macam perginya berbanding jenama teh lagi satu tue..

    Memang suka teh boh... betul la.. ada ummmmmph

    BalasPadam
  14. Saya kalau shopping utk brg rumah, mesti akan beli teh boh. Mmg pilihan keluarga saya.

    BalasPadam
  15. Sama la kita... Kalau teh mmg minum teh boh.. Sbb rasa dia mmg sedap... Teh serbuk ke uncang ke mmg pilih BOH..

    BalasPadam
  16. BOH mmg jenama terkenal sejak zaman berzaman...Kalau arwah nenek kt kg dulu mmg teh ni jee lah yang jadi pilihan...BOH mmg lagend

    BalasPadam
  17. Kita geng.. AM suka gak minum teh boh.. Nak nak time hujan.. Mgg layan abis minum teh boh nie..

    BalasPadam
  18. Emi memang dari dulu lagi guna teh jenama boh, hehe. Pengguna setia gitu. Tak guna jenama lain dah.

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!