Post Top Ad

Ogos 23, 2019

Seorang wanita bersama 2 orang kanak-kanak tercampak ke atas bonet kereta.

by , in


Bayangkan jika itu tajuk berita yang korang terbaca. Dah tentu korang terbayangkan ini mesti salah pemandu kereta tu. 

Dan itulah situasi yang aku alami pagi ni. Bezanya aku sempat brek kereta dan tak terciumlah kereta aku dengan motorsikal tersebut.

Pagi Jumaat ni... seperti biasa, rutin aku hantar 3 orang anak ke sekolah. Laluan utama memang sibuk setiap pagi. Di tambah dengan kenderaan yang parking kiri dan kanan jalan, laluan jadi semakin sempit. 

Sempitnya, kau perlu berhenti dan ketepi untuk beri laluan kepada bas. Kalau dua-dua berkeras nak lalu juga, memang tak lepas. 

Kenderaan yang parking di tepi jalan ni, ada yang parking betul-betul di simpang jalan. Menghalang pandangan orang yang nak keluar simpang. Kau perlu ke hadapan sedikit untuk tengok kiri dan kanan sebelum masuk ke laluan yang nak di tuju.

Aku drive perlahan sambil bebel beri pesanan istimewa buat anak remaja aku. Itu memang rutin pagi aku. Pesan jangan ponteng kelas, jangan ikut kawan langgar peraturan sekolah, hormat cikgu dan ada lagilah dua tiga pesanan. 

"Ingat apa yang mama dah pesan jika korang tak nak mama hantar korang sampai ke kelas." Bila anak dah remaja, memang mereka malu jika mak ayah masih teman hingga ke depan pintu kelas. 

Oh ya, sepanjang laluan aku tu...adalah gerai tepi jalan yang jual petrol dalam botol. Selalunya pelanggan utama ialah mereka yang bermotosikal. 

Sebelum aku sampai di kawasan perumahan flat kos rendah, tiba-tiba meluru sebiji motosikal keluar dari deretan kereta yang parking di tepi jalan. Seorang wanita berserta 2 orang budak (sorang pakai baju tadika dan sorang lagi kecil sikit dari yang tadika tu) menghala ke arah kereta aku. Aduih...aku yang terpandang, terus tekan brek mengejut. 

Kalau ada sakit jantung memang boleh kena serangan. Syukur belakang kereta aku takde kenderaan. Hakak tu tersengeh-sengeh senyum bagi isyarat minta maaf. Aku... aku terpaksa buat muka marah, muka hangin dengan kesalahan yang dia dah buat. 

Moral yang aku nak kongsi, pleaselah tengok kiri kanan sebelum tukar laluan. Tak kisah la kau bawa motor, kereta, lori atau bas. Pandang kiri dan kanan. Pastikan laluan betul-betul selamat baru tukar laluan. Walau apa jua kecemasan, peraturan tetap peraturan. 

Ogos 17, 2019

Zumba Party bersama Jom Kurus 13 Team Sungai Ara, Penang.

by , in

Selesai je solat Subuh, terus aku Whatsapp Nina dan Tini. Memanglah lokasi Zumba tak jauh dari tempat tinggal kami, tapi tak siapa tahu kemungkinan yang bakal terjadi di atas jalan raya kelak. Dan kasi peluang untuk 2 sahabat aku tu boh bedak banyak-banyak dan calit lipstik. Takdelah dengan muka pucat nak gi berzumba. 

Kami carpool. Tini dari Balik Pulau, ambil aku yang tinggal di Teluk Kumbar. Selepas tu ambil Nina di Sungai Batu. Dari sana terus ke Sungai Ara. Memang riuh la dalam kereta sebab agak lama jugalah aku tak jumpa depa berdua. Kawan sebilik masa aku tinggal di asrama. Macam-macamlah yang kami borakkan. tapi topik utama kami lebih kepada isu nak makan pagi kat mana?

Pagi tu kami sampai ke Sekolah Menengah Sungai Ara tepat jam 7:30 pagi. Pendaftaran bermula pukul 7:30. Itu pun ada hati nak pi bekfes. 

Masa kami dok berdiskusi nak makan kat mana, makan apa, sorang nak tosai, sorang nak sup-sup, sorang lagi nak breakfast meal kat McD je, zup..zup.. laju je kenderaan lalu tepi kami menghala ke dewan.

Tak boleh jadi ni. Terus cancel bab makan. Kereta di pandu terus menghala ke dewan sekolah. Seorang bekfes nestum, seorang sempat teguk air suam + madu + cuka epal, sorang lagi teguk air kosong je. Bertahan la hingga ke minit terakhir.

Untuk sampai ke dewan, kenderaan kami perlu melalui sedikit laluan berbukit. Sejuk je mata bila terpandang hijaunya padang sekolah. Boleh tahan banyak jugalah kenderaan yang dah tiba. Ada ke tempat parking untuk kami?

"Kalau takde juga, kita park kat padang sekolah je lah." saran aku dalam hati. 

Alhamdulillah, ada tempat parking untuk kami. Lokasi yang tak menghalang laluan kenderaan untuk keluar masuk. Dan tak block kereta orang lain. Ikutlah sikap mulia daripada kami. Biar kita bersusah sikit daripada kita menyusahkan dan menjadi bahan sumpah seranah orang.

Lepas daftar dan bayar yuran penyertaan, kami pilih untuk bergambar kenangan. Yelah, bukan selalu dapat join program Zumba anjuran Team Jom Kurus Sungai Ara.


Baru lagu pertama, dah berpeluh satu badan. Tapi memang best sangat bila dapat ikut rentak Zumba, Salsa dan Konga. Dan pagi tu dapatlah kami berempat (anak Tini pun join Zumba) merasa apa itu Konga dan terus jatuh suka. Terus kami plan untuk workout di lain hari dan waktu kelak.

Memang terbakar kaw-kaw la lelemak yang melekat kat badan. Selama 2 jam tu, memang tak membosankan. Bila habis je lagu yang ke berapa tah, terus kami rehat seminit dua untuk minum sedikit air. Dengan harapan, kami mampu meneruskan perjuangan membakar lemak hingga ke saat akhir.


Dengan bayaran RM5 untuk 2 jam Zumba, Salsa dan Konga ianya satu peluang yang rugi jika dilepaskan. Satu permulaan yang kami bertiga perlu teruskan. Mungkin sebulan sekali, dua minggu sekali atau seminggu sekali. Hurm..

Selesai bersenam, Kapitan Tandoori House @ Setia Triangle, Sungai Ara, Penang kami terjah. Dah berkonga dah perut masing-masing. Tosai Ghee untuk aku dan Nina. Roti Canai Sardin untuk Tini. Yaya dan Fatin order Roti Canai Telur. Kami makan sampai habis. Adalah juga terasa nak tambah order tapi jangan ikut sangat nafsu.

Moral perkongsian aku kali ni, silalah ambil sedikit breakfast sebelum mula bersenam. Nak nak senaman jenis heavy macam kami. Ikutlah keupayaan diri menu apa yang korang boleh ambil. Ada orang boleh je bekfes dengan secawan susu dan pisang. Ada orang memang kena makan roti bakar, telur separuh masak dan teh. Dan ada orang cukup dengan sebungkus nasi lemak.


Thanks sudi singgah dan baca. Jumpa lagi di next artikel ya.

Klik link Instagram aku ni untuk lihat antara workout kami pada hari tu. ๐Ÿคญ : http://bit.ly/2KOPAk4


Post Top Ad