Apple Cider Vinegar dari Surya, Teman Sejati Perut Kembung Anda. - Eiza GreenAppleKu Apple Cider Vinegar dari Surya, Teman Sejati Perut Kembung Anda.

Apple Cider Vinegar dari Surya, Teman Sejati Perut Kembung Anda.

#ACVSuryaKanAda #SuryaMalaysia

Kembung perut adalah reaksi angin dalam perut. Ia terjadi apabila badan bertindak mengeluarkan angin berlebihan yang terhasil daripada minuman dan menelan makanan bersama air liur. Kembung perut adakala boleh memalukan. Siapa tak rasa malu kalau lepas makan, tersendawa dengan kuat.  Bukan sengaja. Dan takkan nak tahan tak nak bagi sendawa tu keluar.   

Tetapi ia masalah biasa yang boleh terjadi kepada semua peringkat umur. Secara purata kebanyakan manusia melepaskan gas 15 kali hingga 40 kali setiap hari. But be careful jika kembung perut berlebihan dan diikuti dengan gejala lain yang disebabkan gas isi perut. Itu korang perlu dapatkan pendapat doktor.

Sendawa. Gas dilepaskan melalui mulut dengan tindakan refleks secara tiba tiba. Keadaan ini berlaku apabila perut dipenuhi dengan angin berlebihan yang biasanya daripada pemakanan, minuman atau merokok.

Kembung. Perut anda terasa sangat penuh membuatkan anda terasa untuk sendawa. Ini biasanya berlaku apabila memakan makanan berat yang memerlukan masa yang panjang untuk proses pencernaan.

Perut meragam. Berlaku apabila perut bertindak balas dengan cepat, menyebabkan isi perut bergerak ke depan dan belakang. Boleh berlaku apabila anda lapar dan juga boleh terjadi apabila anda murung dan juga berdebar debar.

Dan salah satu cara untuk rawat kembung perut ialah minum Apple Cider Vinegar dari Surya. Rasa ACV ni tak seperti cuka epal lain. Boleh beli ACV ni di Watson, Butik Himalaya, farmasi terpilih dan secara online.

APA TU SURYA APPLE CIDER VINEGAR (ACV) WITH NATURAL HONEY
Winner Readers' Choice Awards 2017 (Natural Health), Halal, dan mempunyai Amalan HACCP.

Surya ACV ini diperbuat daripada buah epal segar yang mengandungi vitamin, pectin, potassium, sodium, magnesium, kalsium, fosforus dan juga zat besi. Ia juga mempunyai sumber anti-oksida seperti carotenoids dan betacarotene yang dapat menghalang radikal bebas daripada merosakkan dan melemahkan sistem imunisasi badan kita, Bahan utamanya adalah asid asetik mampu membunuh bakteria dan boleh dijadikan bahan pengawet semulajadi. Selain daripada itu, ianya juga membantu merendahkan paras glukosa darah dan melambatkan pengosongan gastrik.

Manakala madu yang dijadikan sebagai pemanis semulajadi ini yang berasal daripada fruktosa dan glukosa bertindak sebagai antioksidan dan antiseptik.

ANTARA KELEBIHAN DAN KHASIAT ACV

Melancarkan peredaran darah
Menguatkan tenaga dalaman
Merangsang pemecahan lemak
Melembapkan kulit
Meredakan sakit dan sengal sendi
Meningkatkan kesihatan tulang
Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
Mencegah dan mengawal selulit
Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan
Melawaskan usus besar dan usus kecil
Menghalang penyerapan dan timbunan lemak
Mengekalkan tahap kolesterol darah
Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
Menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
Berfungsi sebagai anti-allergi, anti-septik, anti-anemia dan anti-ulcer
Menghilangkan stress
Membantu masalah susah tidur
Membantu melangsingkan badan

Selain dapat merawat kembung perut, ACV juga dapat membantu memperbaiki sistem penghadaman dan juga mengawal selera makan. Cuma perlu campur 2 sudu besar ACV dengan 180ml air dan minum selepas makan. Untuk aku, sekali sehari dah cukup. Banyak info bermanfaat lain yang korang boleh dapat di FB dan IG Surya. Klik klik.

Facebook : SURYA MALAYSIA

Instagram : SURYA MALAYSIA


Image may contain: drink
#SuryaMalaysia #PerutJeKembung #SuryaACVKanAda

Catat Ulasan

26 Ulasan

  1. Haida pun dah cuba. Alhamdulillah serasi dengan perut yang selalu meragam ni

    BalasPadam
  2. Kita pun amalkan minum ni...

    BalasPadam
  3. Bagus amalkan ACV ni. Senang nak proses lepas makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, terutama bila ada hari rasa macam dah terlebih makan. Lepas makan, minum ACV ni untuk cover rasa bersalah. Hahaha...

      Padam
  4. Saya pun dah amalkan minum ACV ni, perut rasa selesa je. Takde dah masalah perut kembung.

    BalasPadam
  5. Apple cider bagus di amalkan. Brand surya ni memang pilihan nina sekeluarga. Sentiasa ada stok kat rumah. Rasa dia sedap!

    BalasPadam
  6. Dulu selalu terfikir boleh ke minum macam tu je apple cider vinegar ni. Rupenya ada dua jenis kan. Yang boleh minum macma tu saja macam yang brand ni la. Bagus untuk kesihatan juga

    BalasPadam
  7. o.. untuk perut kembung ya.. selalu jugak kena perut kembung.. boleh la try beli dan simpan buat standby kalau-kalau jadi lagi rasa tak sedap perut..

    BalasPadam
  8. oh SURYA is a new brand in the market ke? I first time hear this. But APPLE CIDER VINEGAR (ACV) WITH NATURAL HONEY memang good for the health la

    BalasPadam
  9. Perut tgh memulas benor skrg ni.. mkn mcm2 pulak ..
    I wish ada benda ni skrg huhuhu

    BalasPadam
  10. Tapi betul ramai orang dah cakap kat kita yang minum apple cider ni dapat turunkan berat dah macam air detox hehehehee best lah nak juga....

    BalasPadam
  11. I pun amalkan minum Surya ACV ni setiap malam sebelum tidur. Esok pagi InsyaAllah lawas jer membuang hehe.

    BalasPadam
  12. oh baru tahu cuka epal elok untuk kembung perut..kita selalu gaul apple cider dalam sotong sebelum goreng celup tepung supaya tak meletop time goreng. kalu perut BBL masuk angin boleh la cuba mana tahu berkesan

    BalasPadam
  13. ouhhh tak tahu pulak apple vinegar boleh atasi masalah kembung perut. ingatkan untuk masakan je. actually tak pernah guna apple vinegar nie tapi ada je sebotol dekat rumah tu. okay now dah tahu function dia bolehlah guna

    BalasPadam
  14. X pernah lg try mkn apple cider ni..tp tgok dia pya kebaikan tu tang pecah lemak tu menarik haha..bolehlah try mkn bulan posa ni..nak slim sikit

    BalasPadam
  15. Nad dah cuba.. Memg berkesan.. Kalau perut kembung terus minum cuka epla ni.. Habis angin keluar.. Arghh lega.. Hahaha.. Memg kena ada dekt rumah.. Lagi puasa ni kene amalkan

    BalasPadam
  16. Selalu mengalami kembung perut lagi2 kalau lewat makan. Banyak betul anginnya. Mcm best produk ni. Nak trylah. Kalau berkesan kite beli buat stok.hehehe

    BalasPadam
  17. apple cider ni bagus untuk kembung perut tapi adik akkk selalu guna bila dia buat mashed potatoes...sedap juga..dan plg penting berkhasiat

    BalasPadam
  18. Memang bagus ACV ni, tapi akak xleh masuklah ACV ni, tekak xleh terima. Boleh lah try brand yang ni kot2 ok dan berkesan kan.

    yanmie
    www.yanmieonline.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brand ni sedap sebab ada campuran madu. Boleh diterima tekak. Eiza tambah sesudu kecil lagi madu dan perah sikit lemon. Memang wow la....hahaha...

      Padam
  19. Apa la rasa apple cider ni. Emi tak pernah try pun, hehe. tapi kakak emi pun guna jenama ni jugak rasanya.

    BalasPadam
  20. Ena selalu perut meragam. Tapi tak tahu nak buat apa. Biasa biarkan je sampai ok. Seksa jugak. Boleh la ena cubakan mane tahu serasi. Nampak feedback banyak positif.

    BalasPadam
  21. Belum pernah cuba. Tapi ada terbaca sebelum ni pasal ianya dapat membantu mengatasi masalah kembung dan ketidakselesaan pada perut.
    Maybe boleh la standby dalam list. Kalau ada masalah boleh cari nanti kan..

    BalasPadam
  22. Laa.. AM baru tahu kebaikan Apple cider nie.. Selalu AM guna dlm masakan.. Xtahu la boleh guna atsi masalah kembung perut.. Boleh la AM cuba nnti..

    BalasPadam
  23. Yes Apple cider banyak sangat kelebihan. Boleh buatkan perut kita kempis nak selim melim selain kembung perut tu. I pernah cuba not bad! Results mmg nampak.

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!