My Instagram

PECAH, SAMUN DAN LARI DALAM MASA 23 SAAT!!



A video footage of a snatch theft that happened at shocking speed in Section 16, Petaling Jaya has gone viral on social networking websites after it was uploaded on YouTube last week.

The 23-second video clip shows two men on a motorcycle approaching the passenger side of a car which is in a queue at a traffic light junction.

The pillion rider is seen smashing the side window before grabbing a bag and speeding off within seconds.

The clip was apparently shot from another vehicle trailing a few cars behind the victim's car.

More than 100,000 people had viewed the clip on YouTube as of April 11.





Brickfields OCPD Asst Comm Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, who confirmed that the victim in the footage had lodged a report, said criminals often targeted vehicles without passengers and when valuable items were placed in the front or back passenger seat.

Police said nobody had come forward to help in investigations.

Abby Lu, 30, a victim of a similar incident at almost the same location, said she lost her smartphone, iPad and a wallet when her bag was snatched three weeks ago.

“It happened so fast that I did not have time to react," she said, adding that the broken glass caused scratches on her body.

However, Kuala Lumpur chief police officer Deputy Com Zulkifli Abdullah said such cases were on the decline.

Women groups urged victims to lodge police reports to help identify hotspots for such crimes.


GreenAppleKu : Pelbagai cadangan yang dilontarkan dan antaranya kuatkuasakan penggunaan cermin hitam, letak bom dalam beg tangan wanita dan pemasangan grill pada cermin tingkap kereta.

Cermin hitam saya tidak berapa setuju sebab susah pula nak trace muka penculik untuk kes culik orang nih. Letak bom..erk mungkin boleh diambil kira. haha..

Yang terbaik, jangan letak barangan berharga seperti laptop, handbag mahupun handphone di tempat yang senang di capai oleh penyamun. Letaklah di tempat yang agak terlindung. Sentiasa peka dengan keadaan sekeliling. 


9 ulasan

not irene berkata...

saya suka saya suka...

handbag (mahal) letak la kat lantai kereta (takut kotor ek?) letak je sebab barang2 dalam handbag tu lagi mahal

GreenAppleKu.com berkata...

@ not irene, kalau takut kotor letak pelapik jer atau just balut dgn plastik hand beg tu. Bukan setakat handbeg jer hilang, cermin kereta juga pecah. Duit lagi tu...

not irene berkata...

dalam kereta letak je kat kaki... org luar tak nampak (terutama driver bas dan lori juga motorsikal) sayang kan handbag mahal letak pula kat kaki (kasi je la alas)

*nota kaki : saya tak pakai prada (huhuhuhu)

Ujang9897 berkata...

berigt sblm kena

Tanpa Nama berkata...

Mcm2 cara btol la pnjenayah skang ni. ish..

Norashiqin Kamaruzaman berkata...

wahhhhhhhhhhhh.........:tergamam jap....adeh macam2 skunk ney kan kan...=p hehehh....nauzubillah~ =)

Solihin Zubir berkata...

errr... letak bom dlm beg tgn? haha.. ganas.. biar letup penyamun tu.. pdn muka..

zameermus berkata...

perghh!! main giler ar diorang..mmg btol kne hati2 skarg..


7 ayat cinta

bersama kak Es berkata...

cekap nye!!
dah tak aman dunia sekarang ni.
Baru2 ni kkejadian kat Masai kereta dirompak semase isi minyak. Kejadian berlaku dgn cepat sakali.

sangat menakutkan...

beringat2 lah terutama kaum hawa