SATU PAGI DI PULAU PINANG..



Bangunan Tuanku Syed Putra
BANGUAN TUANKU SYED PUTRA, DOWNING STREET



Bangunan Tuanku Syed Putra is a government office building along Downing Street, Penang. It is best known for housing the Penang General Post Office. Bangunan Tuanku Syed Putra was named after Tuanku Syed Putra, the Raja of Perlis, who was the third Yang di-Pertuan Agong of the country reigning from 21 September 1960 to 20 September 1965. During that period, the country changed its name from Malaya to Malaysia. 

Bangunan Tuanku Syed Putra is the first major government building in Penang to be built after the country gain independence. The foundation stone was laid by the first prime minister of Malaya, Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj in 1961. Built in the International architectural style, it was completed and opened in 1962 by Raja Tun Uda, the first Governor of Penang.

Kredit to  Penang Travel Tips diatas gambar dan info mengenai bangunan tersebut. Hari ini saya ada urusan di Jabatan Tenaga Buruh (Tingkat 2) yang lokasinya di bangunan seperti gambar di atas.

MAJLIS JABATAN AGAMA ISLAM PULAU PINANG, VIEW DARI BEACH STREET


MAJLIS JABATAN AGAMA ISLAM PULAU PINANG, VIEW DARI DOWNING STREET

Berhadapan dengan bangunan Tuanku Syed Putra, terletaknya Bangunan Majlis Agama Islam Pulau Pinang. Saya sangat teruja dan bangga dengan rekabentuk bangunan lama yang masih di kekalkan di Pulau Pinang. Sambil pusing-pusing mencari parking lot, sambil saya layan dan menikmati keindahan Bangunan Warisan yang terdapat di Pulau Pinang.


BANGUNAN MAHKAMAH TINGGI PULAU PINANG, VIEW DARI LEBUH LIGHT

Ini adalah antara bangunan yang saya lihat semasa mencari lokasi tempat letak kereta. Cantik kan. Dan akhirnya lokasi tempat letak kereta betul-betul di belakang Bangunan Tuanku Syed Putra. 

Selesai segala urusan, saya singgah Queensbay Mall to take away lunch dan balik semula ke pejabat untuk bertugas. 


TERIMA KASIH EN. GOOGLE


Yang bestnyer di Queesbay Mall ini, boleh nampak Jambatan Pulau Pinang. Di sini di waktu petang, anda boleh lihat aktiviti bermain layang-layang. 


Lama tak main layang-layang nih..

Terima kasih kerana sudi singgah dan baca sehingga habis.


14 ulasan:

  1. pernah pergi pulau pinang sekali.. Memang best.. Rasa mcm berada kat tempat sendiri.. tak tahu kenapa :D

    BalasPadam
  2. @ akid, yer ker..next time kalau nak cuti2 d penang, g tahulah, boleh kita photoshot..hehe..

    BalasPadam
  3. lamanya tak ke Penang...mesti banyak yg berubah wajah...

    singgah dari pCL.

    BalasPadam
  4. penang memang best kalo bab makan! semua ada n sedap2

    BalasPadam
  5. salam... apa plak round2 town@tanjung last2 end up tapau lunch kat queensbay... mau singgah pekena nasik kandaq laa, baru kena...

    p/s: tringat van milo sjuk kat junction Pjabat Agama ngan Bangunan TSP tuu..

    ASCA

    BalasPadam
  6. @ tanpa nama, nasi kandar dah mkn minggu lepas, hari isnin baru ni, nasi beriani KAPITAN, hari ni just a simple meal ok lah. hehe..

    Kat junction pejabat agama tu, tadi saya tgk takderlah pula. Awal lagi kot.

    BalasPadam
  7. @ pakciklie, memang byk yg telah berubah. Saya yg tinggal kat penang ni pun kekadang boleh sesat sebab tetiba jer jalan bertukar jadi one way..hehe..

    BalasPadam
  8. @ zul, Penang bab makan orang kata Food Heaven..huhu..

    BalasPadam
  9. Sgguh jeles bila bfku ckp mkn ns kandaq yg teramat best kt Penang bln lepas...

    Bila la agknye nk pi..dh bzaman x jjcm @Penang..

    BalasPadam
  10. Kalau makan kat Penang ni, 3 hari 3 malam, takleh nak abiskan menu dalam list...pasembur, char kuet teow, mee udang, mee ketam, nasi kandar beratoq, nasi kandar line clear, durian balik pulau, nasi dalca, nasi cargas, nasi tomato barak (sungai pinang)...etc..etc..etc..tak larat dah nak listkan..hehehe..

    BalasPadam
  11. @ my lady, amboi..panjangnya list kamu..hehe memang tak cukup 3 hari ler kalau cam tu menunya..

    BalasPadam
  12. GA..jangan lupa ek follow my blog ibundadelight.blogspot.com..cookies glam seperti yang disyorkan, belum diwujudkan lagik...tunggu sample kuih siap..hahaha

    BalasPadam
  13. Pulau Pinang best.. Dah pernah ke Quensbay Mall.. Memang cantik view kat situ.. Pergi pun sebab pjj usm.. Nanti pergi lagi.. Hehehe..


    Entry Terbaru : Nur Kasih The Movie ; Tonton Bersama Fizz Fairuz

    BalasPadam
  14. x lepas2 lagi nak pegi sini,huhu....

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!