Parenting - Spice up your life!

Post Top Ad

Jump Rope, Lompat Tali adalah senaman hebat!


Kalau korang ikuti aku di instagram, korang akan perasan salah satu aktiviti bersenam kegemaran aku ialah Jump Rope. Selain kos tak mahal, senaman ini juga boleh di lakukan dalam rumah. Nak special sikit, buat di halaman depan rumah.

Tapi pastikan pakai pakaian yang bersesuai. Jangan korang bantai pakai baju kelawar atau berkain pelikat buat lompat tali. Kot ada yang rakam, mau viral oii. 

Baru ni aku terbaca perkongsian Muhamad Harif Hussin di fb mengenai manfaat lompat tali ni. Terus aku cari rope dan mula melompat. Sejak kita berpuasa, hampir sebulan jugalah aku tinggalkan senaman ni. 

5 minit masa yang diperlukan. Lompat seminit, rehat 15 saat. Ulang proses ini sebanyak 5 kali.

Apa yang bagusnya bila kita buat jump rope ini?

Melalui perkongsian Muhamad Harif Hussin di facebook berikut aku kongsikan 6 kebaikkan buat jump rope secara istiqamah setiap hari.


1. Pembakar lemak yang mantap.
Lompatan selama 1 jam dapat bakar sehingga 1300 kalori. Dengan 10 minit buat jump rope, sama macam kita jogging 1.6 km selama 8 minit.



2. Koordinasi langkah kaki bertambah baik.
Untuk mereka yang semakin meningkat umur sangat bagus. Jump rope dapat melatih otak membuat beberapa pergerakan dalam 1 masa.

3. Mengurangkan kecederaan kaki dan pergelangan kaki.
Sebabnya kita dah bentuk otot kaki kita bertambah kuat dengan senaman jump rope. Jadi kaki ini dah siap terima apa-apa gerakan atau hentakan yang berlebihan bila-bila masa.


4. Postur badan bertambah baik.
Kalian yang selalu di depan komputer, ini dapat menyebabkan postur kalian menjadi bongkok. Semasa buat jump rope, postur badan automatik berubah menjadi menegak dan mendada.

5. Tulang bertambah padu dan otot semakin kuat.
Jump rope ini senamannya seperti senaman angkat berat. Kesannya, tulang dan otot kita jadi lebih kuat untuk menampung berat badan.

6. Dan yang pastinya, buat jump rope ini memang fun dan enjoy.
Kalian boleh buat di mana sahaja. Tak perlu tempat dan ruang besar. Yang penting ada tali jump rope.

Wow. Banyak rupanya manfaat senaman ni. Nampak macam takde menda. Just lompat for fun. Rupanya...

Anak-anak aku pun suka buat Jump Rope ni. Mereka lebih advance, siap boleh buat pelbagai Cross-Over. Run Cross, Double Cross dan Side Swing. Aku, cukuplah masih mampu bertahan selama 5 minit. 😁

Singgah ke Instagram rush_athletics untuk belajar pelbagai cara Jump!

14 ulasan:

  1. Dah lama tak buat lompat-lompat. Larat lagi ke tidak. Hurmm.

    BalasPadam
  2. baguslah boleh buat jump rope

    sakit lutut ni tak boleh

    BalasPadam
  3. Kne korek cari balik tali ni. Masa pindah rumah da mana pergi pack dah. 😅

    BalasPadam
  4. sesuai guna untuk senaman kat rumah.

    BalasPadam
  5. lompat sekejap pun dah penat..acaner? hihi

    BalasPadam
  6. eh sama lah huda pun dah start buat exercise ni. serius nampak cam bese2 jer tapi kesan best

    BalasPadam
  7. Yanie guna skipping gak untuk kurangkan berat bdn..

    BalasPadam
  8. Inilah antara aktiviti kegemaran zaman anak dara dulu... time makan apa pun okay, tak yah diet kaw-kaw... tapi sekarang ni, semenjak dah 4 kali ceasar ni, nak lompat-lompat macam takut (ngeri) je rasa...

    BalasPadam
  9. Best jumped rope ni. Nak kena cari balik tali skipping ni. Senang excercise dekat rumah.

    BalasPadam
  10. Lama tak buat.. Sebelum ni balik kamlung sebb anak buah ade gelnag getah, main ni smeput.. Hahaha.. Nak kene cari tali ni la nak aktif semula.. Ehhe

    BalasPadam
  11. Zaman sekolah dulu, asal pJ je pilih main ni sebab malas nak lumba lari haha

    BalasPadam
  12. Semput jugak buat jump rope ni. Hihi

    BalasPadam
  13. Pernah buat..semput aihh..hahaaa..kena mula balik nie nak bg fit badan

    BalasPadam
  14. betul tu. cepat berpeluh kalau mommy buat, tapi tak berapa larat nak melompat je

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

Post Top Ad