Nota GreenAppleKu : Wanita, jangan terlalu murah dan mudah menyerahkan diri atas nama cinta. Lelaki jangan terlalu murah dan mudah mengambil kesempatan atas nama cinta. 

BERUBAH KEPADA YANG BAIK itu kadangkala MUDAH tetapi untuk mengekalkan diri dalam keadaan yang baik itu selalunya SUKAR (ISTIQAMAH)..
Pemuda pemudi di waktu lapang, mudah terdorong untuk melakukan MAKSIAT bagi yang LEMAH IMANNYA..maka, kita perlulah menjaga IBADAH WAJIB dan DITAMBAH juga dengan IBADAH SUNAT untuk MENGUATKAN hati, agar kita terus istiqamah dalam kebaikan..♥♥ InsyaAllah..:)

And the story begin....

"Zaman sekarang bukan main mudah nak dapat 'awek'. Umpama petik jari sahaja dah boleh dapat. Kenapa tidak? Kenyit-kenyit mata sikit, bomkan ayat-ayat cinta sikit, 'confirm' dah boleh dapat.

Zaman sekarang bukan main mudah untuk dapat 'awek muslimah'. Mungkin tidak semudah petik jari tetapi kalau bijak bermain kata, cuba ucapkan ayat-ayat berbaur keinsafan sikit, tunjuk gaya penampilan yang nampak
alim sikit, ucapkan kata-kata tazkirah 'confirm' dah boleh dapat.

Haih! Inilah yang terjadi apabila terlalu kerap disajikan program-program televisyen (drama/ realiti tv/ filem) yang konon-konon berbentuk keagamaan tetapi banyak yang tidak mengikut syariat.

Bagaimana boleh watak seorang ustaz dipaparkan sedang bercinta dengan seorang wanita 'alim'? Dan bagaimana pula sekumpulan pelajar Mesir yang ditunjukkan dalam sebuah drama pergi melancong berempat (dua lelaki dan dua perempuan) bersama-sama seolah-olah mereka tidak tahu bahawa perkara-perkara begitu boleh menimbulkan fitnah? (kerana bukan urusan penting)

Patutlah segelintir remaja yang tidak memahami konsep bercinta 'cintun' menganggap bahawa 'couple' itu dibenarkan dalam Islam asalkan tidak pegang tangan dan bersentuhan cukuplah untuk perkara itu menjadi halal.

Tetapi, zaman sekarang bukan main payah untuk kita jumpa dan miliki hati Muslimah Mujahidah Solehah, kerana mereka ini bukan sebarang wanita.

Mereka ialah wanita-wanita yang berpegang pada prinsip hidup! Bagi mereka ketegasan terhadap kaum Adam itu adalah satu mutiara dalam hidup mereka, sifat manja (gedik) terhadap kaum Adam yang ajnabi langsung tidak akan wujud dalam diri mereka!!

Inilah contoh Muslimah Mujahidah Solehah! Jadi, wahai kaum hawa buatlah pilihan untuk berada di golongan wanita yang bagaimana. Saya yakin! Anda sudah mampu berfikir yang baik dan buruk tentang sesuatu perkara."


4 Ulasan

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

  1. Syukran. Moga ada manfaat untuk semua. ^_^

    BalasPadam
  2. assalamualaikum...yup betul, drama "melayu" suka gunakan "Islam" untuk dapatkan bilangan penonton yg ramai...ibu bapa juga penting dalam mendidik anak. ada sesetengah ibu bapa seolah2 merelakan anak mereka "couple". sy pernah dengar khutbah jumaat di masjid mardi, ms tunggu suami nak solat juamaat, sy tunggu dlm kereta. ustaz tu ckp, ibu bapa yg tidak menegur anak, membiarkan anak perempuan mereka keluar dgn lelaki berdua-duaan, mereka ini ibu bapa yg dayus.

    BalasPadam
  3. sy baru smpi sini..ada manfaat yg leh diambil kt sini. suka baca blog orang sbb kt blog sndiri tak pandai nk menulis benda berilmiah ;)

    BalasPadam

Catat Ulasan

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

Terbaru Lebih lama