GreenAppleKu : Apa yang di katakan Queen Control yer ? Apa sebab terjadinya Queen Control ? Adakah Queen Control satu jenis penyakit ? Artikel untuk perkongsian mereka yang berminat untuk menambah pengetahuan ilmu rumahtangga.


" Abang! Saya nak keluarkan duit simpanan kita tu untuk beli banglo baru kat rumah mak saya. Senanglah kita selalu balik kampung emak bapa saya nanti. Emak abang tu jangan fikirkan sangat, ramai adik-beradik abang boleh jaga dia." 

Zainul hanya menunduk tak berani komen sepatah katapun sindiran isterinya itu. Dah setahun berlalu, kali terakhir dia berjumpa ibunya adalah ketika ayahnya meninggal dunia akibat sakit jantung. Adik-adik Zainul dah tawar hati dengan sikap abangnya yang tak bertanggungjawab. Sampai hati dia membawa isteri dan anak-anaknya bercuti ke luar negara padahal ayah mereka sakit tenat. Nak pinjam duit untuk bayar hospital pun susah kerana semua duit Zainul dipegang oleh isterinya. Bagai lembu dicucuk hidungnya, segala keputusan berada di tangan isteri!

Isteri adalah insan yang paling istimewa di hati suami. Namun jika dia menyalahgunakan keistimewaannya itu, buruk padahnya. Bahkan isteri yang meletakkan harga diri suaminya di bawah telapak kaki, sesungguhnya dia telah menderhaka kepada suaminya dan diancam dengan ancaman yang dahsyat. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: ”Sesungguhnya aku melihat syurga, lalu aku memetik satu tandan buah dan seandainya aku memperolehinya nescaya kamu dapat memakannya selama usia dunia. Dan aku melihat neraka, aku tidak pernah melihat pemandangan seperti itu melainkan ia amat buruk, aku melihat kebanyakan penghuninya adalah kaum wanita. 

Para sahabat bertanya: ”Mengapa wahai Rasulullah? 

Baginda bersabda: Kerana kekufuran mereka.

Mereka bertanya: ”Apakah mereka kufur kepada Allah?

Rasulullah bersabda: ”Mereka kufur kepada suami dan mereka kufur dengan kebaikan suami mereka. Seandainya kamu berbuat baik kepada seorang isterimu sepanjang tahun, lalu dia melihat satu kesalahanmu maka dia akan berkata: Aku tidak melihat satupun kebaikanmu.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat lain Rasulullah bersabda yang bermaksud: ”Wahai para wanita! Bersedekahlah dan banyaklah beristighfar kerana sesungguhnya aku melihat ramai wanita sebagai penghuni neraka. Mereka bertanya: ”Mengapa wahai Rasulullah? Sabda baginda: ”Kerana kamu banyak mengutuk dan tidak berterima kasih (kufur) kepada suamimu.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Benarkah kedua-dua sifat ini ’mengutuk dan tak tahu berterima kasih’ sering kelihatan pada diri seorang isteri yang berperanan sebagai Queen di rumah?

Apa tidaknya kalau asyik nak mengamuk dan memaki hamun tak tentu pasal. Kadang-kadang atas sebab cemburu yang membabi buta, desakan ekonomi ataupun masalah yang ditimbulkan oleh anak-anak. Queen control adalah sejenis penyakit gangguan emosi yang merosakkan daya kawalan mental seorang isteri. Simptomnya adalah seperti perasaan gelisah, takut dan risau yang berlebihan sehingga mahu menguasai suami dengan cara mengancam dan menyiksa perasaannya.

Jika anda menunjukkan tanda-tanda awal terjangkit penyakit Queen control ini, seelok-eloknya anda berjumpalah dengan Doktor nurani, yang boleh memberikan ubat keimanan dan ketakwaan. Selamilah dasar hati dan tanyakan pada diri sendiri berapa banyak dosa-dosa anda kepada suami? 

Kerana Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud: ”Mana-mana wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya reda terhadapnya, maka baginya syurga.” (Hadis daripada Ummul Mukminin Saidatina Ummu Salamah RA)

Betapa senangnya wanita memiliki syurga, semudah dia terjerumus ke dalam neraka. Semua itu berpunca dari hubungannya dengan suami. Amat besar amanah seorang isteri. Sehebat apapun seorang wanita, dia tetap isteri yang wajib taat kepada suami, dengan syarat ketaatannya itu tidak menyalahi syariat. Kalau wanita tidak mahu menerima fitrahnya ini, mereka boleh hidup sendirian, jangan berkahwin dan mengambil amanah sebagai isteri. Namun demikian sikap suami yang lemah dan penakut sebenarnya juga memberi pengaruh negatif kepada perilaku isteri. Suami yang selalu mengalah dan mengikut sahaja kehendak isteri menjadi punca masalah ’Queen’ ini berterusan.

Jika suami anda jenis lelaki yang terlalu baik dan tidak kisah sama sekali dengan sepak terjang anda, anda mesti berhati-hati! Mungkin suami dah tak sayangkan anda atau dia mempergunakan kebebasan anda itu untuk berbuat bebas di luar rumah. Keretakan rumahtangga hanya tinggal menunggu binasa. Sampai bila seorang suami akan sanggup bertahan dengan perangai pengongkong isterinya. Mungkin ketika anak-anak mereka telah dewasa dan mandiri keadaan akan berubah. Perceraian juga boleh berlaku atau suami memilih wanita lain yang boleh memberi ketenangan kepada jiwanya.

Sesungguhnya suami yang anda pilih sebagai teman hidup itu memiliki perasaan dan jiwa yang sama sensitif seperti anda. Dalam diamnya dia menyimpan rahsia. Adakah hari ini dia reda menerima anda sebagai isterinya? Jawapannya hanya anda yang tahu melalui hati budi sendiri.5 Ulasan

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

 1. nauzubillah..mtk2 dijauhkan dr menjadi queen control

  BalasPadam
 2. A very good entry.. Akak suka sangat.. terima kasih..

  BalasPadam
 3. nice giler entry.. kite dh byk gak tngok kes mcm ni even kawan sendiri.. huk3... minta2 aku jadi isteri y baik nnti.. insyaAllah

  sedapnya kasih syg!!

  BalasPadam
 4. uncle nak komen...

  tapi aunty marah....

  (nanti dia piat telinga uncle)

  haha!

  BalasPadam

Catat Ulasan

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

Terbaru Lebih lama