KENAPA RAMAI SKIP/PONTENG SOLAT JUMAAT


































Salam sedara sedari. Dalam kepala saya ada dua persoalan besar pada masa ni.

Pertamanya, "kenapa ramai yang skip/ponteng solat jumaat" ?

Secara ringkasnya Solat Jumaat ni hukumnya fardhu 'ain. Firman Allah dalam Surah al-Jum'ah ayat 9:


Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyangjumaat) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya),
Ya, secara automatiknya setiap orang Islam LELAKI yang dah akil baligh, berakal, sihat sejahtera adalah wajib tunaikan sembahyang Jumaat KECUALI empat:


Kalau tinggal gak camana? Okey jom tengok.

Pertama, Allah tudung hati mereka dan jadilah mereka orang yang lalai (dari riwayat Ibnu Umar dan Abbas r.a.):


Kedua, Allah tudung hati mereka dan jadilah munafik ( riwayat Ahmad dari nukilan Abdul Ja'di al-Daramy ):


Ketiga, rumah orang tinggal solat Jumaat layak dibakar!: 


Nah, sekarang dah jelas kan kenapa tak patut atau tak boleh tinggal solat Jumaat dengan sengaja. Tak perlu bagi alasan sedang musafir atau bukan pemastautin tetap sesuatu tempat la. Cubalah bagi alasan terbaik yang anda boleh fikir di hadapan Allah nanti, tengok mulut siapa yang bakal rabak ditampar Allah SWT.


GreenAppleKu : Perkongsian terbaekkk (sila baca dalam nada 'BOBOIBOY) dari Rusydee Artz. Moga ada manfaat untuk mereka yang bergelar lelaki. No more ponteng yer...


3 ulasan:

  1. terima kasih atas peringatan ni.. tak dinafikan ramai yg ambil remeh temeh pasal soal Jumaat ni..

    BalasPadam
  2. salam kenal...timekasih mengingatkn..

    BalasPadam
  3. kalau p SOGO lagi best, nampak mereka yg 'uzur' tu berduyun-duyun naik lif ke Red Box, tanpa segan silu..

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!