BUDI BAHASA BUDAYA KITA - Eiza GreenAppleKu

BUDI BAHASA BUDAYA KITA


Selalunya kalau waktu lunch time, manakah lokasi pilihan anda untuk makan yer ? Gerai tepi jalan ? Astaka ? Medan Selera ? Gerai Makan Kak Limah ? Mc D ? KFC ? Old Town ? Hotel ? Mana yer tempat kegemaran anda ?

"Saya bawa bekal dari rumah, makan kat pejabat." huhu..

Okay, fine. Tidak kiralah dimana jua tempat anda menjamu selera, jagalah sikap dan perilaku kita.

" Hek eleh, yang kau sibuk apasal? "

Bukan nak sibuk tapi sekadar menasihati, agar diri anda dan juga saya tidak menjadi tontonan ramai. Bukan sebab anda cantik atau macho tapi sebab masalah budi bahasa. Ketawa berdekah-dekah, tutur bahasa main lepas jer. Anda rasa anda cukup hebat tapi tahu apa orang kata..

" Apa punya perempuan, tu nak tarik perhatian lah tu. Pompuan macam tu, tak jadi bini pun tak per, buat malu jer " borak dua orang jejaka. Tengok muka kalau pergi ujibakat model, memang konfem lepas!

Boleh tahan lazer mulut orang lelaki ni kalau memberi komen. Tapi siapa suruh kita buat perangai depan public. Kan dah jadi bahan.


8 ulasan

aMy berkata...

SANGAT SETUJU !!


bahasa menunjukkan sapa diri kita kan? tak berapa berkenan bile time bersembang tak ingat dunia . ketawa berdekah2 siap kuar carut carutan . sungguh tidak sOpan .

* oke , ini untuk muhasbah diri saya sendiri jugak . ;)

cik bunga berkata...

CB pernah difitnah kerana satu lunch appointment yng totally kerana kerja... huhu...

not irene berkata...

saya pula sempat melihat meja sebelah yang asyik dengan hp baru apa tu smartphone yang boleh sentuh2 tu. mau 2 jam dia berada di kedai.

Juga mencuri perhatian

AkuAnakMuda... berkata...

hehehe....manusia ni kan ada macam2.

Tanpa Nama berkata...

Saya lelaki but cukup bengang kalu pas slesai menketedarah, ada siBROdo kat meja sbelah dgn selamba tanpa rasa bersalah & berperikemanusiaan plekat rokok dan asap berkepoi mai direct kat muka aku... tambah pulak kalu anak bini aku dok ada sama... tak pasai anak2 aku dok sedut racun plak... rasa lagu nak pie lepaih maki kat depan muka...@X*#O>^QXXX...

ASCA... sori blog sayq dah basi...

Siti Safiyyah berkata...

malu bila tengah2 makan kat foodcourt tiba2 ada sekumpulan perempuan makan sambil gelak berdekah2.. masa tu rasa macam nak sorok muka bawah meja je sebab malu kaum sendiri buat perangai tak molek..

miyako berkata...

huargh ...
Tetiba terigt kisah kat Saba!
Attention seeker jer diorg nie ...

Mohamadazhan hjDesa berkata...

jaga adab sopan kita =)

GreenAppleKu.com. Dikuasakan oleh Blogger.