HUKUM TENGOK WAYANG..



GreenAppleKu : 100% copy from this awesome blogger En. Kereta Mayat. Bagi sesetengah orang, menonton wayang telah menjadi hobi baginya. Tapi, korang baca jer lah yer..




(Dari dinding Facebook Keretamayat, Aku telah copy satu page lalu paste dalam blog dengan arahan ‘ keep text only’, maka: Cer Citer Cer Citer..) 


Soalan dari Athirah Addin: 

Salam saudara hamka.. 

erm..boleh tak cakap sikit pasal wayang..? 
Menurut islam..dan opinion saudara sendiri.. 


********* 


Jawapan dari Hamka bukan ustaz 

Salam. 

jika seekor nyamuk masuk ke dalam panggung wayang lalu terbang masuk ke dalam kain orang perempuan tapi terhisap darah tangan lelaki yang bukan suaminya, maka hukumnya haram. 

(Woha!) 

Ps: Tengok wayang ke, tengok bola ke, tengok konsert Maher zain ke, jika korang tengok sambil buat maksiat, dan sengaja melengahkan-lengahkan solat bagi perempuan dan meninggalkan jemaah bagi lelaki maka hukumnya berdosa dan boleh masuk neraka jika tidak bertaubat, harap maklum.


9 ulasan:

  1. tak pernah pulak nak buat maksiat dalam tu..apadaa...sangat menarik

    cuba baca untuk kesedaran bersama : Mendidih Bersama : Gadis Tudung Moden

    BalasPadam
  2. cemana dalam panggung wayang pun nak raba2 ye??
    orang tak nampak ke??
    bukan gelap sangat pun dalam tu..
    tak de rasa malu ke???
    aih...

    BalasPadam
  3. jawapan berbentuk sindiran...sy faham..hehe

    BalasPadam
  4. saya suka ayat hamka..
    ayat die penuh makna..
    =D

    BalasPadam
  5. nape la kat cinema..seat paling blakang tu khas utk couple je..haish..

    BalasPadam
  6. Waa, semua yang komen memang best ler korang nih. Sesangat hargai komen korang nih.

    Jangan buat-buat tak tahu, memang ada yg buat maksiat dalam panggung wayang nih.

    Cam Jejaka Terhangat komen tentang seat, sepatutnya kita ( yang berkeluarga dan yg g nonton ngan kwn2 yg sama gender) penuhkan seat yg khas utk couple tu. Biar mereka tak der ruang utk buat maksiat.

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!