My Instagram

BEN ASHAARI MINAT 'WORKOUT', SAYA MINAT TARIAN

Tarian juga merupakan satu jenis senaman. Moden atau tradisional tidak menjadi persoalan. Minat ini bermula sejak dari zaman persekolahan hinggalah sekarang. Dari hasil kajian dan pengalaman saya, tarian dapat dilakukan oleh pelbagai peringkat umur. Yang muda remaja dengan tarian modennya serta rancak. Bagi dewasa yang berumur, alunan muzik berentak perlahan amat bersesuaian. Sedikit fakta tentang tarian untuk dikongsi bersama
  • Anda boleh membakar kalori yang sama seperti berjalan, berenang atau berbasikal. Dengan menari selama setengah jam, sebanyak 200-400 kalori dapat dibakar.
  • Dengan melakukan senaman tarian yang kerap ia boleh membantu memperlahankan kadar degupan jantung, merendahkan tekanan darah dan mengawal kandungan kolestrol.
  • Pakar turut menyarankan agar senaman berasaskan tarian dapat dilakukan selama 30-40 minit dalam tempoh 3-4 kali seminggu.
Anda tidak perlu ke kelab malam, kelab dangdut mahupun bergaul sesama bukan muhrim kerana tarian dapat dilakukan di dalam rumah!



7 ulasan

►AdamXis◄ berkata...

Assalam...tarian ape tuu yg berminat?tanggo?waltz?salsa?...or tarian kuda kepang?hu3...

nUmara... berkata...

as salam kak..
boleh beli dance mat tu.. yg nari kiri kanan pasang kat TV.. :)

kakchik@ella berkata...

kita pun suka joget2. hihi

GreenAppleKu.com berkata...

@ Adam, jom kita poco-poco..hahaha..

@ Numara, dance mat pun best..

@ Kakchik@ella, joget lambak best time kenduri kendara ni..

Adzriel AB berkata...

minat juga tarian, tapi tak sempat nak join pun.

GreenAppleKu.com berkata...

@ Adzriel AB, Menari kat rumah lagi best..lokasi dalam bilik tidur..

Adzriel AB berkata...

kena pulak ajak anak2...meriah!