SEMANGAT PERWIRA TUN - Eiza GreenAppleKu

SEMANGAT PERWIRA TUN


Rakyat Malaysia wajar mencontohi semangat yang di tunjukkan oleh Tun sepanjang tempoh pemerintahan nya dan dari segi pemikiranya. Sikap sikap yang patut di tauladani dan dikenang oleh segenap rakyat Malaysia adalah seperti berikut:
  • Tabah didalam mengejar karier politiknya. Beliau pernah digantung keangotaan UMNO buat seketika tetapi masih sayangkan UMNO
  • Tidak tunduk kepada tekanan kerajaan asing untuk menguasai Malaysia dari segi ekonomi
  • Membangunkan projek mega seperti KLCC dan Putrajaya yang dapat menonjolkan Malaysia sebagai negara membangun yang progresif
  • Membangunkan system pendidikan yang menyeluruh dan dapat meningkatkan golongan professional secara pantas dan berkesan
  • Amat menepati masa didalam jadual hariannya. Tun berada di pejabat pada jam 8 pagi jika tiada urusan lain
  • Amat merendah diri, Tun masih tetap pergi membeli belah di pekan rabu walaupun bergelar Perdana Menteri
  • Mampu menjadi ketua yang dihormati oleh semua kaum tanpa mengira keturunan & agama
  • Pantas dan berani membuat keputusan yang penting dan sukar seperti ketika kegawatan ekonomi 1997-2000
  • Mempunyai pemikiran yang jauh terutamanya dalam mengenal pasti peluang dan keperluan rakyat Malaysia. Contohnya semua projek yang dikatakan membazir oleh penentangnya seperti Jampatan Pulau Pinang, KLCC, KLIA adalah salah sama sekali, sebaliknya membantu pembangunan Malaysia.
  • Tetap menghormati semua pemimpin Malysia yang lepas walaupun beliau lebih menyerlah berbanding merekaTidak mudah melatah atau tersinggung dengan komen komen yang tidak berasas terhadap dirinya atau ahli keluarganya
  • Tun merupakan pemidato yang hebat, beliau tidak memerlukan skrip untuk berhujah malah mampu mengalahkan pemimpin luar negara dari negara maju

4 ulasan

Rozuan Ismail berkata...

orang luar kata pemikiran Tun adalah sangat genius dan pintar..fikir ke hadapan..Melayu macam inilah yang kita mahukan.. Saya bangga bila dia mampu mengawal kemelesetan ekonomi dunia 1997 dngan tidak mengambil peruntukan dari bank dunia

GreenAppleKu berkata...

Thank you for your komen Rozuan, DIMANA KITA NAK CARI PENGANTINYA YER? TUN memang seorang PERWIRA.

Irnie berkata...

tun is one of my alltime heroes.. smpai skrg rase cam da sebati ng zaman tun lead malaysia.. tak kirela ape komen negatif org.. he will always be in my heart.. byk sgt jasa tun pd kita and to our next generation.. love him.. love you for sharing this =)

GreenAppleKu berkata...

Love you to Irnie ( cam ada skandal lak kita)haha..ya pada zaman pemerintahan Tun, takder terjadinya kacau bilau macam sekarang. Biasalah, dah nama pun PM memang akan menerima pelbagai reaksi drpd rakyat jelata, parti pembangkang. Mulut orang.

GreenAppleKu.com. Dikuasakan oleh Blogger.