Post Top Ad

Jun 16, 2020

Diary Covid-19 : Klinik Gigi.

by , in
Rawatan pergigian kanak-kanak

Sebelum ni, memang klinik gigi kerajaan menjadi pilihan aku untuk anak-anak mendapat rawatan penjagaan gigi. Doktor yang ramah dan jururawat yang tak kedekut kongsi tips adalah satu reward. 

Taklah rasa ralat walaupun ada kalanya makan masa nak tunggu giliran. Dari kanak-kanak hinggalah warga emas, berdebar menanti nombor giliran muncul. Nervous oii bab gigi ni. 

Tapi sejak Malaysia di serang Covid-19 paras pandemik, aku jadi risau nak berlama-lama di tempat yang tertutup dan ramai umat manusia. Apatah lagi nak bawa anak-anak keluar ke tempat macam tu. 

Dalam aku dan suami tak nak bawa anak keluar, satu hari tu... kena juga bawa Hud ke klinik gigi. Kami sepakat untuk ke klinik gigi swasta. Biarlah kena bayar lebih sikit tapi selagi boleh jaga dan cegah.. itu pilihan terbaik. 

Sehari sebelum ke klinik pilihan, kami telefon dan buat temujanji. Ini salah satu cara untuk cepatkan proses berada di klinik. Dan elakkan masa menunggu yang terlalu lama. 

Hud memang suka ke klinik gigi. Dia lebih percayakan doktor untuk cabut gigi dia dari aku atau abah dia yang cabut. Walhal gigi dia yang longgar tu, memang boleh je nak cabut sebab gigi baru dah keluar. 

Dia punya drama air mata memang tak boleh bawa bincang. Dah macam siri penderaan kanak-kanak dia punya menangis. Dua kali operasi cabut gigi gagal kerana tuan punya diri tak nak beri kerjasama. 

Kakak dan abang dia semasa umur sebaya dia, elok je cabut gigi sendiri bila gigi dah longgar. Lain anak, lain ragamnya. Tips, gigi yang dah longgar, goyangkan gigi sampai gigi betul-betul longgar dan takde darah yang keluar. 

Sebab ada kalanya gigi dah longgar tapi masih kuat melekat di gusi. Kena kerap goyangkan gigi sampai longgar dan tiada darah yang keluar. 

Hari tu temujanji kami pada jam 11 pagi. Sampai di pintu masuk klinik, suhu di ambil. Guna hand sanitizer sebab tangan bakal menyentuh itu ini. Proses cabut gigi Hud tak makan masa yang lama. Hud pulang bawa hadiah sebatang pencil, belon dan ubat gigi. 

Balik dari klinik, aku suruh abang dia mandikan dia. Baju yang dah di pakai terus masuk ke dalam mesin dan terus basuh. Jangan letak dalam bakul dan biarkan tak berbasuh. 

Itulah perkongsian aku ke klinik gigi di masa Covid-19. Tak pernah terbayang pun macam ni punya situasi yang terpaksa di tempuh. 

Wabak Covid-19 ni boleh merebak dengan cepat. Melekat je di mana-mana. Mampu hidup berjam pulak tu. Semoga wabak ni dapat kita lenyapkan dia sepenuhnya di Malaysia. 

Buat sementara ni, tutup pintu antarabangsa bagi kemasukkan warga asing yang nak cuti-cuti di Malaysia. Kita baru di peringkat pemulihan. Baru je dapat kebenaran rentas negeri. 

Sebab ada je mulut berbunyi minta benarkan rentas negara untuk warga asing. Jangan sesekali kita lupa, punca Malaysia terkena Covid-19 bermula dari 3 orang pelancong China yang berjaya bercuti ke Malaysia. 


Jun 11, 2020

Diari Covid-19 : Perintah Kawalan Pergerakkan Pemulihan.

by , in

Cerita ni sambungan kepada status di facebook aku. Alhamdulillah, kita dah masuk fasa Perintah Kawalan Pergerakkan Pemulihan (PKPP). Aku just nak share satu kejadian yang jadi depan mata aku. Kiranya kisah benarlah ni.
 
Masa tu, beberapa hari selepas kerajaan umumkan rentas daerah dah di bolehkan. Askar dan polis yang bertugas dah kurang buat kawalan di sesetengah daerah dalam Penang.

Aku pagi tu macam biasalah, perlu keluar sebab nak ke atm dan beli stok barang dapur untuk seminggu. Encik suami ada, tapi dia perlu 'work from home'.

Sebelum minggu pertama bermulanya Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) dia dah balik Penang. Memang begitulah rutinnya jika tiada kelas atau event pada hujung minggu, dia akan plan balik Penang awal beberapa hari untuk elak tiket habis.

Malam tu Encik Suami balik naik ETS. Aku ambil dia di KTM Butterworth. Memang luar biasa ramai manusia pada malam sehari sebelum PKP. Masa tu rakyat Malaysia dah mula buat panik itu ini. Aku laki bini as family PJJ pun panik juga. Mau Hud tak kenal abah dia jika tak sempat balik.

Rutin harian... pukul 9 pagi Encik Suami dah kena catat waktu kerja di aplikasi yang company dia sediakan. Macam punch kad la. Senang nak trace kau mengular ke tak. Meeting dan mengajar pun secara online. 

Situasi sama je macam kerja di pejabat bezanya kau duduk dirumah, pakai kain pelekat, ubah background profile Zoom dan join meeting dari pagi hingga lunch time. Break makan, solat kejap. Then sambung meeting. 

Adakalanya overtime hingga nak masuk waktu buka puasa. Aku adalah rasa nak hangin. Tapi dah gitu tuntutan kerjaya dia. Sebagai isteri, aku redha.

Eh, panjanglah pula intro. Bukan apa sebelum ada yang cakap itu ini, aku beri penerangan dulu. Elakkan dari ada yang meroyan, terkecam mahupun terkutuk tanpa tahu situasi sebenar. Okay...sambung cerita.

Biasanya waktu pagi tak banyak kenderaan. Barisan pun tak panjang. Masa aku tengah tunggu giliran untuk tiba di pos keselamatan, aku terpandang sebuah kenderaan 4x4 di lorong bertentangan.

Kereta tu berhenti kurang 10 meter jaraknya dari pos keselamatan. Kiranya dia nak rentas masuk ke daerah aku. Aku nak rentas keluar ke daerah lain. 

Tiba giliran aku, ada sorang anggota polis dan sorang askar bertugas. Lepas aku beri info pergerakkan dan mendapat kebenaran, aku tanyalah mereka

"Kereta depan tu rosak ke encik? Dari tadi tak bergerak. Dah halang kenderaan lain dah tu."

"Ha.. itulah kak. Kami dok tengok. Macam ada yang tak kena." Jawab adik askar yang menggalas senjata di bahu. 

Kereta aku bergerak ke hadapan. Aku bawa slow je sebab nampak gaya 4x4 tu macam nak buat U turn. Dari lorong dia nak masuk ke laluan aku. Laluan memang sempit sebab jalan ni hanya ada satu lorong untuk keluar dan masuk. 

Dan sangkaan aku tepat. Aku kasi peluang bagi dia U turn. Berdecit bunyi tayar bila break dan minyak di tekan kuat. Aku nampak di tempat duduk belakang, ada 4 orang warga asing duduk berhimpit.

Patutlah semacam punya kalut. Kalau tak buat apa-apa kesalahan, kenapa sanggup U turn. Ni mesti mereka tak sangka di daerah aku masih ada anggota keselamatan bertugas.

Terkini, rentas negeri dah dibenarkan. Dalam kita seronok nak balik ke kampung, nak bercuti... pasti ada 'mereka' yang memang ternanti saat ini untuk sambung aktiviti haram yang dah lama tertunda.

Sekarang menjadi tugas kita untuk menjaga diri, keluarga, masyarakat dan negara. Jangan lupa 3S (Sesak, Sempit, Sembang dekat). Pakai mask, guna hand sanitizer dan jaga jarak adalah The New Normal dalam rutin harian kita.


Photo kredit to 
Galeri Sentuhan Arifsan
Lamchop.Art

Jun 10, 2020

Bisnes Online Bersama PG Mall. Laman e-dagang nombor 1 di Malaysia.

by , in

PG Mall ialah platform e-dagang nombor 1 di Malaysia dan satu-satunya platform pembelian secara talian tempatan sejak 2017 dan kini makin berkembang maju.

Antara bisnes kecil-kecilan pertama yang aku jual ialah roll-on perfume! Berkotak jugalah aku restok sebab selain jual secara COD, aku letak juga stok di shoplot terpilih.

Masa tu roll on inspired perfume baru mula bertapak. Produk memang laku keras. Bila dah terlampau banyak saingan, aku stop dan beralih kepada industri makanan sebagai penjual Brownies.

Bermula tahun lepas, entah macam mana aku boleh terjebak jual tudung bawal edisi Merdeka. Sambutan memang menggalakkan. Alhamdulillah. Sehari sebelum Merdeka pun masih ada permintaan.

Tahun ni, aku jual Kaftan Dubai. Baju kelawar (nick name lain) selalunya orang pakai as baju tidur, memang legend sejak dari dulu lagi. Disebabkan kualiti kain, corak dan design yang terkini... kaftan dah ada yang pakai gi shopping. Selesa lagi tampil trendy.

Selain pos dan COD, terfikir jugalah aku nak jual secara online di platform e-commerce. Lebih mudah  untuk pelanggan nak rujuk stok terkini. Dan salah satu platform yang ada dalam senarai aku ialah PG Mall.

Kenapa PG Mall?

Tersenarai di dalam top 3 sebagai platform tempatan e-commerce oleh Iprice insight report di https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/

Added Value

Terkini lebih daripada 1,000,000 pelanggan (dan masih berkembang) yang menggunakan PG Mall di seluruh Asia Tenggara (SEA). PG Mall menyasarkan sekurang-kurangnya 10,000 seller untuk menyertai platform tahun ini.

Untuk jadi seller/peniaga di PG Mall, adalah percuma. Cuma dikenakan bayaran transaksi 5% termasuk bayaran gateway pembayaran.

Pelbagai Rakan E-dompet Utama

Pembeli ada pelbagai pilihan pembayaran sebab PG Mall adalah satu-satunya platform yang mempunyai semua rakan e-dompet utama seperti Maybank QRPay, TouchnGo e-wallet, Boost, GrabPay, Alipay dan lain-lain.

Peniaga juga akan berpeluang menikmati pelbagai kempen kreatif dan menarik kolaborasi bersama e-wallet dan bank terpilih. Program setiap bulan ini salah satu peluang mendorong penjualan dan trafik ke e-store mereka.

Rangkaian Promosi Media Sosial

PG Mall juga ada group pelanggan yang aktif mempromosikan seller di PG Mall di media sosial. Perkongsian pengalaman membeli-belah, review ini adalah salah satu point untuk tarik pelanggan membeli dengan peniaga.

Selain itu juga, PG Mall mempunyai pasukan Management Info System (MIS) dalaman yang kuat yang membolehkan seller melakukan pelbagai kempen dan integrasi kedai lebih kreatif.

Paling penting PG Mall berintegrasi dengan SelluSeller, EasyStore, iStoreiSend, urStore, tresGo, Etailer Gateway, Red Dino dan lain-lain. Jika sebelum ini ada seller yang telah menggunakan servis provider tersebut, korang boleh terus join PG Mall sebab mereka dah berintegrasi dengan PG Mall.

Bagi urusan penghantaran produk kepada pelanggan, PG Mall bekerjasama dengan perkhidmatan pengeposan seperti POS Laju, Skynet, Gdex, JnT express, ABX express, DHL, Easy Parcel dan lain-lain.

Menarik juga PG Mall ni. Untuk dapatkan info yang aku tak senaraikan, korang yang berminat boleh rujuk link yang aku share di bawah.

Layari:Website: www.pgmall.my
Instagram: PGMall.my


Jun 05, 2020

Periksa telur sebelum masak elak keracunan makanan.

by , in

Baru-baru ini kecoh di media sosial kes keracunan makanan di sebabkan kuih Puding Buih. Hampir 100 orang keracunan bila makan puding yang dibeli secara online. Paling ralat, ada pesakit yang meninggal dunia.

Aku pula first time baru tahu wujudnya puding tu. So aku Google resipi untuk lihat rupa dan cara. Terfikir juga punca keracunan. Mungkin puding tu dah basi. Tapi kalau basi sure ada bau.

Bila dah baca cara penyediaan... lebih kurang macam nak buat kek Japanese Cotton Cheese Cake. Putih telur dipukul hingga kembang dan bertanduk (adunan tak jatuh jika diterbalikkan mangkuk).

Bezanya selepas selesai semua proses, cake akan dibakar. Puding pula, campuran agar-agar yang dah sejuk di campur dengan putih telur tadi, kukus sehingga masak dan sejukkan.

Bila berhadapan dengan menu yang menggunakan telur ni, perlu diketahui telur yang tidak dimasak atau tidak dimasak dengan sempurna mengandungi Salmonella. 

Dan ini tidak digalakkan dan tidak boleh terutama untuk golongan yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, wanita mengandung dan orang tua.

Bagi aku lah, kalau teringin nak makan... lebih baik buat sendiri. No kompromi dalam bab kesihatan. Tak semua orang nak periksa samada telur masih boleh guna atau tak.


Aku abadikan pesanan Dr Ahmad Luqman Bukhari supaya kita periksa betul-betul telur setiap kali sebelum masak. 

✔ Tolong tengok dulu tarikh pada kotak telur tu kalau ada. Make sure belum expired.

✔ Pastikan tak ada tanda keretakan pada kulit telur tu.

✔ Tak ada kesan berlendir pada permukaaan kulit telur. Kalau ada, tu tanda bakteria dah mula rosakkan telur.

✔ Kalau dekat kulit telur tu ada lapisan berdebu, maksudnya dah mula berkulat.

✔ Cuba cium dulu. Kalau ada bau busuk dan hanyir, telur tu memang confirm dah rosak.

✔ Buang telur tu kalau perasan dah ada perubahan warna pada putih telur.

✔ Sebelum pecahkan telur tu, masukkan dulu dalam gelas atau bekas berisi air. Mana yang terapung je tak turun-turun, maknanya tu telur lama. Baik buang cepat cepat dan jangan ambil risiko gunakan telur tu.

Kalau terkena jangkitan kuman Salmonella, kita mungkin boleh demam, muntah, sakit perut dan paling dasyat sampai berlaku kematian seperti yang terjadi.

Semoga perkongsian kecil ni dapat menyelamatkan banyak nyawa yang lain.

Jun 02, 2020

Jump Rope, Lompat Tali adalah senaman hebat!

by , in
Jump Rope

Kalau korang ikuti aku di instagram, korang akan perasan salah satu aktiviti bersenam kegemaran aku ialah Jump Rope. Selain kos tak mahal, senaman ini juga boleh di lakukan dalam rumah. Nak special sikit, buat di halaman depan rumah.

Tapi pastikan pakai pakaian yang bersesuai. Jangan korang bantai pakai baju kelawar atau berkain pelikat buat lompat tali. Kot ada yang rakam, mau viral oii. 

Baru ni aku terbaca perkongsian Muhamad Harif Hussin di fb mengenai manfaat lompat tali ni. Terus aku cari rope dan mula melompat. Sejak kita berpuasa, hampir sebulan jugalah aku tinggalkan senaman ni. 

5 minit masa yang diperlukan. Lompat seminit, rehat 15 saat. Ulang proses ini sebanyak 5 kali.

Apa yang bagusnya bila kita buat jump rope ini?

Melalui perkongsian Muhamad Harif Hussin di facebook berikut aku kongsikan 6 kebaikkan buat jump rope secara istiqamah setiap hari.


1. Pembakar lemak yang mantap.
Lompatan selama 1 jam dapat bakar sehingga 1300 kalori. Dengan 10 minit buat jump rope, sama macam kita jogging 1.6 km selama 8 minit.



2. Koordinasi langkah kaki bertambah baik.
Untuk mereka yang semakin meningkat umur sangat bagus. Jump rope dapat melatih otak membuat beberapa pergerakan dalam 1 masa.

3. Mengurangkan kecederaan kaki dan pergelangan kaki.
Sebabnya kita dah bentuk otot kaki kita bertambah kuat dengan senaman jump rope. Jadi kaki ini dah siap terima apa-apa gerakan atau hentakan yang berlebihan bila-bila masa.


4. Postur badan bertambah baik.
Kalian yang selalu di depan komputer, ini dapat menyebabkan postur kalian menjadi bongkok. Semasa buat jump rope, postur badan automatik berubah menjadi menegak dan mendada.

5. Tulang bertambah padu dan otot semakin kuat.
Jump rope ini senamannya seperti senaman angkat berat. Kesannya, tulang dan otot kita jadi lebih kuat untuk menampung berat badan.

6. Dan yang pastinya, buat jump rope ini memang fun dan enjoy.
Kalian boleh buat di mana sahaja. Tak perlu tempat dan ruang besar. Yang penting ada tali jump rope.

Wow. Banyak rupanya manfaat senaman ni. Nampak macam takde menda. Just lompat for fun. Rupanya...

Anak-anak aku pun suka buat Jump Rope ni. Mereka lebih advance, siap boleh buat pelbagai Cross-Over. Run Cross, Double Cross dan Side Swing. Aku, cukuplah masih mampu bertahan selama 5 minit. ๐Ÿ˜

Singgah ke Instagram rush_athletics untuk belajar pelbagai cara Jump!

Jun 01, 2020

Resipi Masalodeh atau Vadai Dal.

by , in
Resipi Masalodeh / Vadai Dal
Covid-19 yang melanda satu dunia memang satu ujian yang nak atau tak kita tetap kena hadapi. Kekal tabah. Kekal berjimat. Kekal keluar bila perlu.
Namun di sebalik ujian pasti terselit hikmah. Jika sebelum ini kekangan masa jadi penghalang, kini semakin ramai mereka yang duduk di rumah, sempat sediakan pelbagai menu dan kuih.

Aku juga salah seorang antara mereka. Tak pernah terfikir aku berjaya buat masalodeh atau nick name lain vadai. Selalunya aku suka beli. Sambil makan terfikir sure susah nak buat kuih ni.

Tapi bila dah tertonton Sugu Pavithra buat masalodeh di Youtube, terus aura memasak menyerang bertubi-tubi. Ambil pen, catat resipi dan terus abadikan ke blog. 

Maka pada satu hari, siaplah vadai dal atau masalodeh. Rupanya tak susah pun nak buat. Hanya perlukan plan dan kerajinan yang gitu. Kacang dal aku rendam semalaman sebab esok pagi aku dah plan nak buat.

Bahan-bahan

1 cawan dal (rendam minimum 4 jam, asingkan 2 sudu kemudian kisar halus yang lain)
1 biji bawang besar (potong kecil)
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar garam
3 tangkai cili kering (potong kecil)
3 tangkai cili padi (aku tak letak)
3 tangkai daun kari (hiris)

1. Blend kacang dal yang dah direndam. Tambah sikit je air jika tak boleh blend kering. Nanti korang tapis sebab tak nak adunan vadai dal berair. Boleh berderai oii bila goreng nanti. 

Aku dah terkena. Cuma tak sempat nak snap gambar dan share ke page Masak Apa Tak Jadi Hari Ni Official je. Panik oii. 

2. Kacang dal yang dah siap blend masukkan dalam bekas besar. Masukkan semua bahan lain. Gaul sebati.

3. Panaskan minyak. Ambil satu sudu besar dan kepal cantik-cantik. Takdelah aneh-aneh kejadian masalodeh nanti. 

4. Biar adunan garing. Warna golden. Jangan korang terburu nak terbalikkan. Kena ingat, adunan ni tak guna tepung. Hanya bergantung pada kerjasama kacang dal. 

Angkat dan letak dalam piring yang dah dilapik dengan tisu dapur. Susun lawa-lawa. Biar sejuk sikit baru makan. Sedapnya. Cuba tau resipi ni. Nanti share dengan aku gambar masalodeh/vadai dal korang. 

Post Top Ad