Post Top Ad

November 22, 2020

Periuk batu granite non-stick serta bebas PFOA dari KayuHome. Periuk dan Wok premium di Malaysia yang menggunakan teknologi Jerman.

by , in


KayuHome Dreamial Set Asas

Aku lebih suka masak sendiri juadah untuk keluarga dari beli atau makan di luar. Sekali sekala bawa keluarga makan di restoran pilihan as reward is okaylah. Kalau setiap hari, mau lari teruk kos perbelanjaan mingguan. Selain menjimatkan belanja dapur, aku boleh kawal penggunaan gula, garam, Cukup Rasa, Ajinomoto dan yang paling best jenama produk bahan rencah yang nak digunakan.

Peralatan memasak seperti kuali dan periuk memainkan peranan penting ketika memasak di dapur. Rutin memasak menjadi mudah, menggembirakan, tak ambil masa yang lama jika peralatan yang digunakan jenis tak melekat, tak hangus, selamat dan senang dicuci. Memang boleh rosak mood jika kena sental sisa masakan yang melekat sampai bersih.

Pemilihan periuk yang selamat dan bebas dari bahan merbahaya pun penting. Survey punya survey aku dah jatuh suka pula dekat koleksi periuk batu dari KayuHome. Ada pelbagai koleksi dan pilihan warna. Antara koleksi yang ada di KayuHome ialah Dremial, Wok dan Rendang bersaiz 32cm (Muat 10 ekor ayam. Puas nak merendang.)

Periuk Batu KayuHome Dreamial
Periuk Batu KayuHome Dreamial
Periuk Batu KayuHome Dreamial
Gambar yang pertama tu adalah koleksi DREAMIAL, periuk batu pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi Jerman. Periuk batu ini menggunakan batu granite merah. Periuk batu ini mempunyai 4 lapisan. Periuk batu Dreamial ini bebas PFOA. Istimewanya periuk batu Dreamial dari KayuHome berbanding periuk lain adalah : 

• Bebas bahan kimia.
• Menggunakan teknologi Jerman.
• Buku manual penggunaan disediakan.
• Periuk tebal dan tahan lasak.
• Penutup kaca flat dan tebal.
• Penutup dilitupi silikon dan selamat digunakan.
• Penutup mempunyai auto tiub, memudahkan wap keluar semasa memasak.
• Warna yang menarik (wine red).
• Handle periuk jenis bakelite (tahan panas). Kebiasaannya, apabila korang tengah memasak, korang akan menggunakan kain untuk memegang pada pemegang pada periuk sebab panaskan? Tetapi periuk batu Dreamial korang boleh pegang handle dia sahaja tanpa menggunakan kain.
• Anti calar, anti lekat dan mudah dicuci.
• Saiz periuk sesuai untuk kegunaan harian.
• Sesuai untuk semua jenis dapur (dapur elektrik dan dapur gas). Periuk batu ini direka dengan induction untuk kegunaan dapur elektrik, menjadikan masakan korang cepat dimasak, mudah dan selamat.

Periuk Batu KayuHome Koleksi Wok
Periuk Batu KayuHome Wok
Periuk batu KayuHome Wok
WOK
KayuHome (32CM)
ini berwarna hitam. Warna yang nampak mewah. Tak melekat dan senang dicuci. Wok Batu Granite dengan Super 7 Layer sesuai digunakan untuk dapur elektrik dan dapur Gas. Pemegang Wok yang tahan panas. Nak masak masakan berkuah dan goreng pun senang ni. Lepas masak boleh tutup dengan penutup kaca bersilikon. Dan yang paling best, FREE 2 PCS SUDIP SILIKON. Cover insurance untuk postage seluruh malaysia. Hadir dengan kotak eksklusif, boleh dijadikan hadiah buat aku. Eh…

Periuk Batu KayuHome Rendang
Periuk Batu KayuHome Rendang
Periuk batu KayuHome Rendang
Si RENDANG ni pula memang buat mak aku happy kalau aku hadiahkan. Sebab setiap kali bila tiba Hari Raya, memang mak suka masak rendang dalam portion yang banyak. Selain untuk makan kami sekeluarga, mak akan sedekahkan juga buat adik beradik dan sahabat handai. Memang laku keras la rendang mak. Apa keistimewaan periuk rendang ni? 

• Periuknya tebal
• Saiz 32cm. Muat kalau korang nak masak 10 ekor ayam.
• Menggunakan teknologi dari Jerman
• Setiap pembelian korang akan dapat pemegang silikon dan penghantaran percuma!
• Boleh bayar secara ansuran. Harga ansuran sama harga beli cash!

Dan sebelum beli pastikan tidak terbeli barang tiruan. Memang banyak kes periuk tiruan. Claim ada itu ini. Bebas itu dan ini. Tapi hakikatnya bahan yang merbahaya yang digunakan. Kesannya berbalik kepada pengguna.

Bahaya Periuk Yang Mengandungi PFOA 

Apa itu PFOA? PFOA adalah singkatan daripada Perflurooctanoic Acid iaitu sejenis bahan kimia di mana terdapat periuk yang diperbuat daripada PFOA. Betapa bahayanya PFOA ini kepada kita. Antara penyakit akibat memilih periuk yang mengandungi PFOA : 

• Tinggi kolestrol 
• Kerosakan buah pinggang 
• Gangguan pundi kencing 
• Kerosakan hati dan darah tinggi

Untuk maklumat yang lebih lanjut mengenai periuk batu KayuHome boleh singgah ke link sosial media atau whatsapp terus untuk pembelian.  

November 09, 2020

Peluang kerjaya sebagai caregiver atau penjaga terlatih DI iREHAB

by , in

Peluang kerjaya di iREHAB
Sejak pandemic Covid-19 tersebar, kita sering terbaca dan terdengar kes hilang pekerjaan dari media sosial, rakan taulan, masyarakat sekeliling dan ahli keluarga sendiri. Di kawasan tempat tinggal aku pun makin bertambah peniaga berniaga di tepi jalan. Sebelum ni tidaklah sebanyak ini. Ini menunjukkan isu hilang matapencarian memberi impak yang sangat serius. Semoga dipermudahkan urusan mencari rezeki buat mereka dan kita.


Tawaran Latihan dan Peluang Pekerjaan di iREHAB 

Buat anda yang tercari pekerjaan dan berminat menjaga warga emas, mungkin peluang kerjaya ini anda patut cuba. Kerjaya sebagai Caregiver / Penjaga terlatih di iREHAB. Tugas utama menjaga warga emas dan bekas pesakit strok. Samada berpengalaman ataupun tidak dalam menjaga warga emas, iREHAB akan membantu melalui latihan yang ditawarkan. 

Kursus Latihan dan Bayaran 

Kursus atau latihan penjagaan ni tak lama, cuma satu hari sahaja. Dan apa yang menarik, kursus yang ditawarkan ni bukan sahaja belajar secara teori tetapi jugak praktikal atau hands-on di iCenter atau jugak iHome. Jadi anda akan praktikkan apa yang dibelajar semasa kelas teori di kelas praktikal. 

Bayaran kursus cuma RM70 sahaja. Dan sebaik tamat kursus, anda akan diberi peluang untuk bekerja bersama iREHAB. Insya Allah. 

Maklumat Lanjut Mengenai Peluang Pekerjaan 

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi 012-9061690 atau 017-988 0324 untuk membuat temujanji atau ke laman media sosial iREHAB. 

Peluang kerjaya di iREHAB
November 07, 2020

Rawatan susulan rehabilitasi untuk pesakit Strok dan Fisioterapi di iREHAB dengan harga pakej terendah.

by , in
iRehab Physiotherapy & Stroke Rehabilitation Centre, Subang Jaya

Gelombang ke 3 Pandemic Covid19 yang kian tersebar semula hampir ke seluruh Malaysia belum menampakkan graf penurunan. Sesuatu yang tak pernah aku jangkakan. Tak pernah aku terbayang, kesan yang terpaksa di hadapi. Banyak kluster baru muncul dan hingga sampai satu tahap, aku dah malas nak ikuti perkembangan kluster terkini. 

Aku just tetap pakai mask ketika perlu keluar. Guna hand sanitiz sebelum sentuh objek di tempat awam. Dan tetap jaga jarak sosial. Elakkan berkunjung ke tempat yang ramai orang. Ini perjuangan kita sebagai rakyat dalam normal baharu kehidupan. 

Pihak hospital juga dah mula kurangkan kehadiran pesakit ke hospital. Selagi ada cara alternative lain, mereka lebih sarankan pesakit untuk guna cara tersebut. Seperti kes my mum, sepatutnya dia di masukkan ke hospital. Tetapi selepas berbincang, doctor sarankan my mum duduk di rumah, makan ubat ikut waktu yang di tetapkan dan hanya perlu hadir semula ke klinik kerajaan terdekat untuk lihat perkembangan terkini. 

iRehab Physiotherapy & Stroke Rehabilitation Centre, Subang Jaya

Rawatan susulan rehabilitasi adalah satu keperluan buat pesakit strok dan pesakit yang perlu jalani rawatan fisioterapi. Ini bagi memastikan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik, membantu mengembalikan dan memastikan setiap fungsi fizikal pesakit berada pada tahap sebaik mungkin. 

iREHAB, mereka amatlah berharap anda dapat meneruskan sesi rawatan seperti yang di syorkan kerana rehabilitasi adalah keperluan terutamanya selepas strok. Disebabkan pandemic ini, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk menghadiri sesi rawatan physiotherapy, occupational therapy dan speech therapy kerana semua hospital terutama hospital kerajaan perlu mengurangkan pesakit yang hadir untuk rawatan pada satu masa. 
iRehab Physiotherapy & Stroke Rehabilitation Centre, Subang Jaya
iREHAB menawarkan pakej rawatan dengan harga terendah untuk anda supaya anda masih boleh menghadiri sesi rawatan dengan kerap untuk membantu penyembuhan anda. 

Anda hanya perlu tunjukkan kad temujanji hospital anda dengan tarikh yang anda hadiri atau perlu hadiri untuk mendapat harga diskaun ini. 

Makluman lanjut mengenai pakej rawatan ini, pesakit boleh rujuk di laman sosial iRehab atau terus hubungi pihak iRehab untuk membuat temujanji : 

Contact : 012-9061690/0179880324 

iRehab Physiotherapy & Stroke Rehabilitation Centre, Subang Jaya 

iRehab merupakan one-stop centre (pusat sehenti) yang beroperasi di Subang Jaya. Pusat ini telah ditubuhkan pada Januari 2010. Puan Zalilah merupakan founder dan CEO bagi iRehab yang mempunyai 20 tahun pengalaman di dalam perkhidmatan rehabilitasi. IRehab merupakan pusat rawatan fisioterapi yang menyediakan rawatan susulan kepada pesakit terutamanya pesakit strok untuk membantu pesakit supaya anggota badan pulih dan berfungsi seperti sebelumnya. Antara rawatan susulan yang dijalankan di iRehab : 

• Lokomat Therapy 
• Physioterapy 
• Occupational Therapy 
• Speech Therapy 
• 24 Hours Nursing Care 
• Transportation Services 

iRehab Physiotherapy & Stroke Rehabilitation Centre, Subang Jaya

Oktober 26, 2020

Percutian di DoubleTree Resort by Hilton Penang.

by , in
Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Sekali sekala jika ada rezeki lebih, tak rugi bawa keluarga bercuti ke destinasi pilihan. Lari seketika dari rutin harian dan normal kehidupan yang biasa dilalui setiap hari. Percutian seketika ini mampu menjadi booster untuk eratkan lagi hubungan kekeluargaan. 

Gunakan mood percutian seketika ini untuk saling nasihat menasihati. Refresh semula matlamat dan misi keluarga. Anak-anak yang masih bersekolah dapat tenangkan seketika minda. Setiap hari perlu ingat dan hafal matapelajaran itu dan ini. 

Dalam banyak-banyak hotel, aku dan Encik Hubby tertarik nak ke DoubleTree by Hilton Penang. Masa tu hotel tengah ada promosi #DreamAwaySale. Dan ada 30% less harga bilik dari harga biasa. Murah dan jarang la nak dapat harga istimewa dari Hilton. Jangan lupa singgah ke laman web hotel untuk tahu sebarang promosi terkini. 

Masa kami bercuti ke hotel ni, situasi Covid-19 di Malaysia masih berstatus satu digit. Masa ni semua sektor sedang bernafas menjana kembali pendapatan untuk meneruskan hayat urusniaga. Kebanyakkan hotel beri potongan istimewa sebagai salah satu usaha mempromosikan semula perniagaan. 

Hotel yang terletak di Jalan Low Yat, Batu Ferringhi, bersebelahan dengan Miami Beach ni rupanya dah 3 tahun berturut mendapat award Best Family Resort. Ada jejambat khas untuk mereka yang ingin berjalan-jalan di tepi pantai. Dalam hotel ni jugalah letaknya lokasi TeddyVille Museum. 

Selepas selesai urusan check in di receptionist, mana boleh aku terlupa nak ambil Cookies percuma, signature dari pihak hotel. Biskut ini diperbuat daripada bahan-bahan semula jadi yang sihat dan tiada sebarang pengawet. Anak - anak suka la cookies ni. Emak dan bapa anak just cubit sedikit untuk rasa. Semakin umur kita meningkat, pemakanan kena banyak pantang larangnya. 

Hiasan dalaman hotel ni sangat INSTAGRAMMABLE. Setiap pelusuk hotel terasa nak snap photo. Cantik dan stylo. Bilik hotel pun sangat puas hati. Berbaloi dengan harga yang dibayar. InsyaAllah aku dan keluarga akan ke sini lagi untuk bercuti.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.

Clean Stay with DoubleTree Resort by Hilton Penang.


Sumber video : Hilton CleanStay
Koleksi gambar : Eiza GreenAppleKu

Oktober 20, 2020

Lagu Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza Trending di YouTube dalam masa 4 hari!

by , in

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Catchy, pop serta di sulam dengan elemen tradisional buat lagu Siapa Tak Mahu tak jemu diulang dengar. Premiered pada 16 Oct 2020. Dalam masa 4 hari terus cecah 1.2M views, trending di YouTube mengalahkan Blackpink! Sesuatu yang agak luar biasa lagu ciptaan Omar K, John Jeevasingham dan Ikhwan Fatanna.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Kemunculan Mira Filzah dan Hun Haqeem di dalam muzik video Tokti kali ini memang bikin jalan cerita bertambah sweet dan menarik. Sentuhan director Ghazi Maslan buat penonton seakan berada di alam Fairy Tales, ketika melawat Muzium Manifestasiti.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Dan yang lokasi #SiapaTakMahu yang nampak prestige dan aesthetic rupanya terletak di Rumah Tangsi, Kuala Lumpur. Aku ingatkan di Penang. Sebab bangunan koloni Belanda macam dalam MV memang banyak di Penang dan masih di jaga rapi sehingga kini. 

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza

Music video yang memukau dan lagu yang sangat indah. Tahniah Tokti dan team.

Siapa Tak Mahu Dato Sri Siti Nurhaliza



LAGU : Siapa Tak Mahu
PENYANYI : Dato Sri Siti Nurhaliza

Kata orang
Kalau dah sayang
Jangan kau mudah
Nak naik berang

Dalam cinta
Kena berjaga
Jangan kau mudah
Ingin buruk sangka

Tanya sama hati, apalah yang dicari
Nanti jawab hati, hanya cinta abadi

(Chorus)
Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu

Kata orang
Kalau nak senang
Jangan berkira
Dengan pasangan

Salah faham
Jangan diundang
Luahkan kata
Jujurlah caranya

Tanya sama hati, apalah yang dicari
Nanti jawab hati, hanya cinta abadi

Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu

Bulat air kerana pembentung
Bulat sayang kerana disanjung
Baik acuan, cantik kuihnya
Baik budi begitulah kasihnya

Siapa yang tak mahu
Sayang disulam rindu
Cinta bagaikan bulan madu di setiap waktu

Siapa yang tak mahu
Dicintai selalu
Seperti purnama jatuh ke ribaku
Teman sekalbu
Siapa tak mahu
Oktober 17, 2020

Buat Sendiri, D.I.Y Face Mask Extender. Mudah, Jimat Dan Boleh Jadikan Pendapatan Sampingan.

by , in

D.I.Y Mask Extender

Pemakaian face mask telah menjadi salah satu perkara wajib bagi memutuskan rantaian Covid-19. Dan pada 1 Ogos 2020 pemakaian pelitup muka di wajibkan di tempat awan yang sesak di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Kompaun sehingga RM1,000 buat mereka yang ingkar. Satu amount yang banyak ye gais.

Pemakaian face mask ni menjadi sedikit sukar buat aku yang bertudung. Kena pakai mask sebelum pakai tudung untuk selitkan mask di telinga. Masa tu face mask jenis head loop belum memasuki pasaran. Renyah dan aku perlu lakukan sesuatu.

Aku guna getah yang disambung untuk ikat hujung tali face mask. Ini alternatif paling cepat, murah dan berguna di waktu kecemasan. Lepas pakai boleh terus buang. Tapi penampilan nampak tak kemas dan rambut akan tertarik ketika aku pakaikan dekat Hud.

Kemunculan face mask extender memang buat kaum hawa, wanita, mummy dan mereka yang bertudung mampu tersenyum lega. Kes kehilangan face mask dikalangan anak tadika berjaya di kurangkan. Kanak-kanak mudah terlupa, tercicir dan tertinggal face mask ketika mereka buka sekejap untuk makan atau minum.

Ada pelbagai jenis face mask extender. Nak yang bling-bling, bermanik, pearl, lace, crystal beads, kain atau getah. Korang pilih ikut baget poket masing-masing. Aku D I Y guna getah hitam je. Simple dan murah.

DIY FACE MASK EXTENDER
  • Getah warna pilihan 1 meter. Aku pilih warna hitam.
  • Butang pilihan. Nak simple pilih butang biasa warna kosong. Nak cute, pilih butang kayu saiz besar. Ada pelbagai corak. 
  • Benang hitam
  • Jarum
  • Gunting
CARA BUAT
Ukur getah 16cm atau ikut saiz pilihan korang dan potong. Untuk 1 meter ni aku dapat 6 keping. Letak butang pilihan di hujung getah. Kemudian bolehlah mula menjahit. Jahit ketat supaya tak mudah tanggal.

Sambil jahit sambil layan Hot FM atau Kool FM di waktu santai. Aku pilih waktu malam untuk siapkan ke semua 6 keping. Sekejap je tak makan masa yang lama. Bila dah siap, simpan dalam kotak face mask.  

Bila nak pakai, selitkan hujung mask ke butang. Dah siap. Yaya adalah minta beberapa keping untuk dia cuba jual kepada rakan sekelasnya. Dan Alhamdulillah. Sambutan mengalakkan. Dia dah mampu jahit sendiri dan jadikan site income. Aku sekadar tolong beli stok getah dan butang.

Selagi tiada keperluan untuk bawa anak ke tempat tumpuan orang ramai, elakkan. Kita sedang berperang dengan musuh yang tak kelihatan. Setiap hari masih ada kes baharu Covid-19 di laporkan dalam fasa gelombang ke 3. Masih banyak negeri berstatus merah.

Korang jangan lupa DIY sendiri face mask extender ya. Nak nak buat korang yang di kenakan PKPBD. Selain korang Masak Apa Tak Jadi Hari Ni, bolehlah korang DIY Apa Hari Ni. Kekal jaga SOP ye gais.

Oktober 12, 2020

Resipi Homemade Granola

by , in
Homemade Granola By Lina Thomas

Selain letak dalam yogurt, salad dan oat... aku suka ratah granola macam tu je. Sedap dan ralit. Sedar-sedar dah tinggal separuh bungkus. Selalunya aku beli yang ready made di pasaraya. Harga boleh tahanlah juga. Dah lama aku tercari resipi granola. Niat di hati nak buat sendiri. Lebih jimat dan puas makan. 

Suatu hari tu, aku tengah scroll Facebook dan terjumpa perkongsian resipi granola dari Lina Thomas. Terus aku pm dia mohon kebenaran untuk abadikan resipi dan gambar di blog. Cara nak buat pun senang rupanya. Bahan-bahan pun mudah nak cari. Korang pun boleh cuba. 

Sekali dah buat, mesti berkali-kali lagi nak buat. Itu antara komen yang aku baca di fb kak Lina. Eat healthy dan stay safe ye gais.

Homemade Granola

Bahannya
4 cawan old fashioned rolled oat 
1 cawan raw pecan 
1/2 cawan raw pepitas atau almond slice kacang 
1 sudu teh garam 
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
5 sudu besar Florentine powder (optinal)
1/2 cawan minyak kelapa atau minyak zaitun (olive oil)
1/2 cawan sirap maple atau madu
1 sudu teh vanilla extract 
2/3 cawan cranberry kering
1/2 cawan kelapa kasar kering (flakes)

Caranya
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah Fahrenheit (180C) 
Alas loyang dengan parchment paper.
Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan dan kacau hingga sebati.
Tuangkan campuran granola ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar selama 25 - 30 minit, keluar kan dari oven dan sejuk kan selama 30 minit atau sehingga betul-betul sejuk. 
Simpan granola dalam bekas kedap udara pada suhu bilik selama 1 hingga 2 minggu. 
Sedap di makan begitu saja, bersama yogurt, buah buahan segar, susu atau salad.

Note: You can add any nuts or dried fruits you like.

Oktober 11, 2020

Contoh Surat Pengecualian Hadir ke Sekolah disebabkan Kebimbangan Penularan Covid-19.

by , in
Malaysia Lawan Covid-19
Contoh surat yang aku kongsikan ini adalah dari Facebook Doktor Ahmad Samhan. Butirannya lebih kurang sama dengan surat yang aku beri kepada guru kelas sekolah anak aku. Aku cutikan ke semua anak ketika terdapat 1 kes Covid-19 di daerah tempat aku tinggal. Kes berpunca disebabkan menghadiri upacara keagamaan di Kedah.

Walaupun tempat tinggal pesakit jauh dari kawasan perumahan dan sekolah anak aku tiada kes Covid-19, aku tetap ambil tindakan awal demi keselamatan anak-anak. Tak semua orang nak kuarantin diri selama 14 hari dan ikut SOP. Buktinya, lihatlah akibat dari sikap sambil lewa mereka yang terlibat dengan PRN di Sabah. Terus mencanak naik kes sehingga tercetusnya gelombang ke 3.

Punca Peningkatan Kes Gelombang ke3
Dan yang paling rasa ralat bila terbaca kes yang melibatkan pelajar sekolah. Disebabkan seorang dua yang tak nak kuarantin, ambil ringan bab kuarantin walaupun tahu pasangan baru pulang dari PRN, habis satu sekolah kena swap test. Murid yang kena swap test akan pulang ke rumah. Di rumah ada keluarga. Dan keluarga akan ke tempat kerja, akan berniaga, akan ke pasaraya dan meneruskan kelansungan hidup.

Semoga anak dan keluarga terlibat dilindungi Allah dari positif Covid-19. Di bawah aku sertakan artikel penulisan Dr. Radzi Jidin di Facebook mengenai keperluan untuk menutup sekolah jika terdapat kes di sekolah terlibat.

Contoh Surat Pengecualian Hadir Ke Sekolah
Sebelum menghadiri Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan COVID-19 yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri melalui sidang video, saya mengadakan perbincangan bersama kepimpinan KPM mengenai beberapa perkara untuk dikemukakan dalam mesyuarat khas tersebut. Beberapa keputusan penting telah dibuat oleh mesyuarat khas pagi ini.

Pertamanya, mesyuarat bersetuju supaya KPM meneliti keperluan untuk menutup sekolah-sekolah di seluruh negeri Sabah. Sehubungan dengan itu, KPM memutuskan semua sekolah di negeri Sabah ditutup bermula 10 Oktober sehingga 25 Oktober 2020. Jika sebelum ini KPM telah menutup sekolah di zon merah di Sabah, keputusan hari ini membolehkan KPM menutup semua sekolah di Sabah.

Keduanya, berkaitan penutupan sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19. Dalam hantaran kali ini, izinkan saya jelaskan tentang tindakan yang diambil oleh KPM dan KKM selama ini sekiranya terdapat kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah. KPM dan KKM sentiasa bekerjasama rapat dalam menjamin keselamatan dan kesihatan murid yang hadir ke sekolah. Kami amat menghargai kerjasama erat ini.

Semenjak sekolah dibuka semula pada 24 Jun 2020, pemantauan rapi dibuat oleh KPM dan KKM. Sekiranya Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) mengesan terdapat kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah, PKD akan membuat analisa risiko secara menyeluruh ke atas jangkitan kes berkenaan. 

Berdasarkan analisa risiko ini, KKM melalui PKD akan mengeluarkan arahan sama ada, untuk kelas, tingkat dan bangunan ditutup ataupun keseluruhan sekolah perlu ditutup. Ada keadaan di mana hanya kelas terlibat sahaja ditutup dan ada juga keadaan di mana keseluruhan sekolah ditutup.

Penutupan ini dibuat berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) bagi mengawal penularan wabak COVID-19 dan mengambilkira keperluan untuk pengesanan kontak rapat dan kerja-kerja disinfeksi dijalankan. 

Memandangkan terdapat trend peningkatan kes, kaedah pengurusan sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19 dalam kalangan murid, guru dan warga sekolah telah dibincangkan dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan COVID-19 yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri pagi ini.

Mesyuarat mengambil keputusan bahawa mana-mana sekolah di seluruh negara yang mempunyai kes positif COVID-19 perlu ditutup oleh KPM untuk tempoh 7 hari tanpa menunggu analisa risiko oleh KKM. Dalam hal ini, sekolah-sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19 perlulah mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh KPM.

Merujuk kepada kes positif COVID-19 di Sekolah Kebangsaan Presint 8 (1), Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Sekolah Kebangsaan Bangsar, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, arahan penutupan sekolah dikeluarkan oleh PKD hari ini dan sekolah ditutup bermula pada 9 Oktober 2020 sehingga 16 Oktober 2020.

Sumber contoh surat : Dr. Ahmad Samhan
Sumber artikel penutupan sekolah : Dr. Radzi Jidin
Oktober 05, 2020

McCafé Iced Latte percuma untuk rakyat Malaysia sepanjang bulan Oktober!

by , in
McCafe Iced Latte

"Mama... sedap tak?" tanya Yaya bila dia lihat aku minum Iced Latte McCafé. Aku beli guna kupon promosi Latte Ice dari McD. Masa aku tengah beratur di drive-thru, staff McD mai ketuk cermin tingkap dan hulur kupon. 

"Akak minum kopi tak? Kalau minum ni kupon untuk akak."

Kupon Latte Ais pada harga RM3.00! Wow. Terus aku minta lagi sekeping. Dan staff tu takde masalah nak bagi untuk pengemar kopi seperti aku.

Bila tiba giliran aku, aku pun orderlah Iced Latte. Selesai order dan sementara tunggu beberapa pesanan yang tak siap, kami lepak di waiting area untuk drive-thru. Damainya tekak bila dapat teguk Iced Latte. Yaya just tengok je mama dia minum. Tanya sedap ke tak? 

"Mestilah sedap. Kalau tak sedap mama tak mintalah 1 lagi kupon." Aku fokus pada pemanduan bila pesanan kami dah dapat.

"Pahitnya! Apa mama ni..." Aku just gelak bila lihat reaksi Yaya yang pertama kali minum Latte. Sure dia ingat rasa Latte lebih kurang macam kopi yang lain. Lepas insiden tu, Yaya jadi cuak nak paw kopi aku. 

McCafe Iced Latte

Itu cerita aku beberapa bulan yang lepas. Buat pengemar kopi, ada berita best untuk korang. Sepanjang bulan Oktober ni McDonald's Malaysia mengajak rakyat Malaysia untuk menikmati rasa kopi McCafé berasaskan espresso yang berkualiti dengan menawarkan 100,000 Iced Latte percuma pada bulan Oktober, bersempena dengan Hari Kopi Antarabangsa. Iced Latte percuma ini adalah eksklusif melalui McDelivery.

“Rakyat Malaysia gemarkan kopi dan di McCafé, tetamu kami dapat menikmati secawan kopi yang penuh aroma dalam suasana mesra dan selesa di McDonald’s yang mereka kenali dan sukai, pada bila-bila masa. Oleh itu, pada Hari Kopi Antarabangsa ini, kami gembira untuk memperkenalkan beberapa tawaran istimewa selama sebulan kepada pelanggan kami di seluruh negara, di mana mereka berpeluang menikmati tawaran-tawaran eksklusif untuk pelbagai minuman McCafé,” kata Hajjah Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald's Malaysia

“Bukan itu sahaja, kami juga memudahkan penggemar minuman McCafé untuk menikmati kopi kegemaran mereka melalui kemudahan saluran Pandu-Lalu dan McDelivery. Sejak McCafé pertama kali dilancarkan di Malaysia pada tahun 2012, kami mendapat sokongan padu yang berterusan daripada pelanggan yang sangat menggemari rangkaian kopi berkualiti kami,” tambah Melati.

McCafe Iced Latte

Kopi McCafé diperbuat 100% daripada biji kopi Arabica yang berkualiti premium, dipanggang sederhana gelap dan baru dikisar. Setiap cawan hanya akan disediakan atas pesanan pelanggan bagi memastikan kesegaran kopi dan mengekalkan aromanya. Kesemua minuman dan pencuci mulut juga mematuhi keselamatan makanan dan standard halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Biji kopi yang digunakan untuk membuat minuman berasaskan espresso di McCafé diperolehi secara lestari daripada pembekal yang disahkan halal. 

Minuman McCafé yang disediakan oleh barista yang dilatih secara profesional, ditawarkan dengan nilai hebat dari RM5.99 untuk rakyat Malaysia menikmati kopi espresso yang berkualiti tinggi dan penuh beraroma.

"Di McDonald's, kami sering memperkenalkan minuman McCafé baru sebagai tambahan kepada rangkaian minuman kami supaya pelanggan dapat mencuba pelbagai jenis kopi berasaskan espresso premium di mana-mana cawangan 296 McCafé di seluruh negara," kata Melati.

Selain daripada 100,000 Iced Latte percuma, McDonald's Malaysia juga akan menawarkan pelbagai tawaran McCafé sepanjang bulan, termasuk Americano percuma semasa Masa Sarapan di restoran Pandu-Lalu McDonald's dan hanya RM1.99 untuk menebus Iced Latte saiz sederhana melalui aplikasi McDonald's. Selain itu, aktiviti pensampelan kopi dan tawaran menarik bagi pelbagai minuman kopi juga akan berlangsung di restoran McDonald’s.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tawaran menarik McCafé sepanjang Oktober, sila layari

Oktober 04, 2020

Lupuskan wang tidak patuh syariah anda di Baitulmal.

by , in

Kelekaan umat Islam kini dalam mencari pendapatan, memungkinkan wujudnya percampuran rezeki daripada sumber yang halal dan haram. Kebanyakan sumber tersebut pula tidak dipastikan statusnya dengan jelas. 

Semuanya demi matlamat bagi memberi sesuap nasi kepada anak dan isteri. Benarlah firman Allah S.W.T. yang bermaksud:

“Sesungguhnya hartamu dan anak-anakmu hanyalah cubaan (bagimu) dan di sisi Allah pahala yang besar” (Surah Al-Taghabun: 15)

Oleh kerana itu, pengenalpastian ke atas status sesuatu pendapatan dan sikap berhati-hati dalam memperolehi harta secara halal adalah sangat-sangat dituntut. 

Sebagaimana firman Allah S.W.T. yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu makan harta-harta sesama kamu dengan jalan yang batil dan janganlah kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim-hakim dengan tujuan supaya kamu dapat memakan sebahagian dari harta orang lain dengan cara yang berdosa, sedangkan kamu mengetahui”.
(Surah Al-Baqarah: Ayat 188)

Wang Tidak Patuh Syariah

Menurut pandangan Imam Al-Syafie, syariah telah melarang lapan perkara pokok iaitu riba,gharar, perjudian, penipuan, rampasan, ihtikar (monopoli barangan), rasuah dan perniagaan yang tidak patuh syariah serta mendatangkan kemudaratan (seperti arak, babi, bangkai, makanan yang memudaratkan, pendapatan daripada pelacuran dan seumpamanya).

Prof. Dr. Muhammad Nabil Ghanayim, Profesor di Kuliyyah Syariah Universiti Kaherah pula telah mentakrifkan wang atau harta tidak patuh syariah sebagai harta haram yang diperolehi melalui jalan-jalan yang tidak syarie iaitu mengambil harta yang terdapat larangan ke atasnya atau terdapat balasan (had) ke atas pelakunya, atau terdapat janji buruk berkaitannya, atau yang dinamakan sebagai batil oleh Allah S.W.T.

Manakala kebanyakan fuqaha’ mutakhir ini mentakrifkan harta tidak patuh syariah ialah harta yang dimiliki dan diperolehi melalui wasilah yang tidak diiktiraf oleh syarak seperti rompakan, rampasan, hasil jualan barang curi, rasuah, perjudian, loteri, transaksi riba, perlindungan insurans konvensional, keuntungan pelaburan di dalam sekuriti tidak patuh syariah dan seumpamanya.

Menurut Suruhanjaya Sekuriti, sesuatu perniagaan diklasifikasikan sebagai tidak patuh syariah sekiranya perniagaan itu menjalankan aktiviti teras yang tidak selaras dengan syariah seperti berikut:

i. Perkhidmatan kewangan yang berteraskan riba (faedah);
ii. Perjudian dan pertaruhan;
iii. Pengeluaran atau penjualan barangan yang tidak halal atau barangan yang berkaitan;
iv. Insurans konvensional;
v. Aktiviti hiburan yang tidak selaras dengan syariah;
vi. Pengeluaran atau penjualan barangan yang berasaskan tembakau atau barangan yang berkaitan;
vii. Pembrokeran atau jual beli sekuriti tidak patuh syariah; dan
viii. Aktiviti lain yang didapati tidak selaras dengan syariah. 

Fatwa Wang Tidak Patuh Syariah

Di negara kita Malaysia, ketetapan berkenaan penyaluran wang-wang haram telah diputuskan sejak dahulu lagi iaitu melalui keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Kali Ke-3 pada 21hb. Jun 1971 yang telah memutuskan:

i. Faedah yang diperolehi daripada wang simpanan yang dibuat oleh institusi Islam atau perniagaan atau badan kebajikan yang dianggotai oleh orang-orang Islam dalam mana-mana bank harus diterima oleh badan-badan itu atas alasan kecemasan ekonomi orang-orang Islam pada masa ini; dan

ii. Faedah yang diperolehi daripada wang simpanan seseorang Muslim dalam mana-mana bank harus diterima olehnya atas alasan kerana kecemasan itu juga, tetapi wang faedah itu hendaklah dimasukkan dalam Baitulmal atau untuk kegunaan maslahah umum.

Manakala melalui keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa ke-87, Majlis Kebangsaaan bagi Hal Ehwal Islam pada 23-25 Jun 2009, telah dinyatakan iaitu:

“Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah berpandangan bahawa di dalam Islam harta-harta yang diperolehi dengan cara yang tidak mematuhi syariah seperti riba, gharar, perjudian, penipuan, rompakan, rampasan, rasuah dan seumpamanya adalah haram dan tidak boleh digunakan untuk manfaat dan kepentingan diri sendiri serta perlu dibersihkan melalui kaedah-kaedah berikut:

i. Diserahkan kepada baitulmal untuk maslahah maslahah umum umat Islam seperti membiayai pembinaan atau penyelenggaraan jambatan, jalan, tandas dan seumpamanya;

ii. Diserahkan kepada golongan fakir miskin; atau

iii. Jika harta tersebut merupakan harta rompak, curi dan seumpamanya, maka harta tersebut perlu diserahkan semula kepada pemiliknya. Jika pemiliknya telah meninggal dunia atau tidak dapat dijumpai, maka harta tersebut mestilah dikembalikan kepada ahli warisnya. Sekiranya tidak dapat diketahui pemilik atau ahli waris pemilik, maka harta tersebut hendaklah diserahkan kepada baitulmal”.

Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor

Melalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Bil. 1/2009 pada 18hb. Mac 2009 yang menyatakan:

i. Wang tidak patuh syariah yang diperolehi boleh dijadikan sumber baitulmal dan harus dimasukkan ke dalam akaun baitulmal.

ii. Penggunaan wang tidak patuh syariah harus untuk kegunaan menjalankan operasi perjalanan kerja di MAIS seperti pembinaan, penyelenggaraan bangunan, emolumen, pendidikan, pertanian, penyelidikan, perubatan, kemudahan asas seperti pembinaan dewan, tandas, jambatan dan lain-lain untuk kegunaan umum. 

Bagaimanakah peranan Baitulmal, Majlis Agama Islam Selangor ke atas Wang Tidak Patuh Syariah?

Sebagai sebuah entiti tunggal yang mentadbir harta umat Islam, Baitulmal berperanan penting dalam mendakwah masyarakat terutamanya mengurus harta secara bijaksana berdasarkan hukum syarak. 

Hal ini selaras sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 7, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 iaitu, “maka hendaklah menjadi kewajipan majlis untuk menggalakkan, mendorong, membantu dan mengusahakan kemajuan dan kesejahteraan ekonomi dan sosial masyarakat Islam di dalam negeri Selangor selaras dengan hukum syarak”.

Kebanyakan masyarakat mengetahui kewajipan membayar zakat sebagai wadah penyucian harta umat Islam. Kewajipan ini bagaimanapun terhad kepada syarat-syarat kelayakan harta yang dizakatkan dan asnaf-asnaf yang telah ditentukan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan masyarakat juga kurang arif akan perihal harta-harta yang diperolehi dengan jalan yang tidak betul. Unsur-unsur tidak halal ke atas harta dan juga keraguan yang timbul sering kali dipandang enteng oleh sebilangan masyarakat mutakhir ini. 

Dengan kepesatan ekonomi kini, seringkali menjauhkan masyarakat daripada menitik beratkan aspek hasil atau rezeki yang dikurniakan Allah ke atas hambanya. 

Oleh yang demikian, Baitulmal MAIS ingin mengambil peluang ini mengajak umat Islam untuk sama-sama membersihkan harta yang diperolehi agar kehidupan yang dilalui penuh keberkatan dan sentiasa berlandaskan hukum syarak.

Sebagai sebuah organisasi ulung yang bertanggungjawab mentadbir dan memegang amanah harta-harta orang Islam, MAIS berperanan untuk menyampaikan maklumat dan pengetahuan kepada seluruh umat Islam berkenaan peri pentingnya mengurus harta secara bijaksana sebagaimana yang dituntut oleh hukum syarak.

Penyerahan kepada Baitulmal, Majlis Agama Islam Selangor merupakan pilihan cara pelupusan yang utama, selamat dan meyakinkan serta mampu menyumbang kepada peningkatan sosio-ekonomi umat Islam sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Seksyen 7, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003: “maka hendaklah menjadi kewajipan majlis untuk menggalakkan, mendorong, membantu dan mengusahakan kemajuan dan kesejahteraan ekonomi dan sosial masyarakat Islam di dalam negeri Selangor selaras dengan hukum syarak.”

Penyaluran wang tidak patuh syariah boleh dibuat secara tunai atau cek di kaunter Baitulmal, Bahagian Kewangan, Majlis Agama Islam Selangor, Tingkat 9, Menara Utara, Bangunan Sultan Idris Shah, 40000 Shah Alam atau disalurkan ke akaun Bank Islam Malaysia Berhad, no. akaun 12-038-01-009567-6 atau cek atas nama “Majlis Agama Islam Selangor” atau pindahan wang melalui e-mais di laman web www.mais.gov.my

Sebarang maklumat lanjut, layari www.mais.gov.my atau boleh hubungi Unit Amanah, Bahagian Harta Baitulmal, Majlis Agama Islam Selangor, Tingkat 9 & 10, Menara Utara, Bangunan Sultan Idris Shah, 40000 Shah Alam, Selangor di talian 03-5514 3773 atau 03-5514 3772.

Oktober 02, 2020

287 kes baharu Covid-19, tertinggi sejak Malaysia dilanda pandemik.

by , in
Covid-19 2 Oktober 2020

Aku jangkakan semalam adalah yang tertinggi, rupanya hari ini lebih tinggi yang pernah Malaysia catatkan. Tahniah buat mereka yang menjadi punca tersebarnya kes. Selain kluster di Sabah, kes di negeri Kedah turut meningkat di sebabkan Kluster Tembok. Seramai 169 kontak rapat menjalani saringan. Hasil keputusan saringan, 3 individu positif COVID-19 dan 166 individu masih menunggu keputusan. Punca jangkitan masih dalam siasatan.

Itu info terkini yang aku terbaca di FB Page Kementerian Kesihatan Malaysia. Dan bila aku scroll fb terbaca pula kes di Sekolah Kebangsaan Permatang Janggus, SPU. Berpunca daripada seorang guru wanita yang mengajar di situ disahkan positif COVID-19. Dan dah kenapa cikgu pergi juga ke sekolah walaupun dah sedia maklum suami cikgu baru pulang dari berpolitik di Sabah?

Di sini dah sedia maklum PERLU kuarantin selama 14 hari walaupun ujian pertama negatif. Dan bila kuarantin di rumah tak buat ikut garis panduan, satu keluarga perlu kuarantin juga. Bila ada yang ambil mudah bab kuarantin, lihat la kesan sebaran kepada murid-murid dan guru lain. Perit oii nak cucuk sampai ke dalam pangkal hidung.

Semoga virus berkenaan tak merebak kepada murid - murid, guru lain yang setiap pagi tunggu di pintu pagar untuk ambil suhu pelajar dan spray tangan dengan hand sanitizer serta semua kakitangan sekolah terbabit. Kasihan bila aku tengok gambar murid sekolah rendah yang menangis semasa ujian swab dilakukan. Aku terbayang jika perkara ini terjadi pada anak aku. Konfem aku Whatsapp guru terlibat sepatah dua bicara.

Sebagai seorang pendidik, kecuaian ini tak sepatutnya terjadi. Sebagai seorang ahli politik, sepatutnya lebih bersiap sedia dengan tindakan susulan selepas menghadiri perjumpaan mega. Pada pendapat aku, sepatutnya mereka yang terlibat dengan kes di Sabah di kuarantin terus dari sana. Walaupun negatif, tetap kena kuarantin sebab dah terlibat dalam perhimpunan. Hanya dibenarkan pulang selepas tempoh kuarantin tamat.

Perkara dah terjadi, nak bebel panjang pun silap bebel aku akan kena kecam semula. Sekadar meluahkan pendapat aku sebagai rakyat dan seorang mama. Buat masa sekarang, kita jaga kita. Duduk sahaja di rumah dan elakkan ke tempat tumpuan orang ramai. Dan jika terpaksa keluar untuk beli keperluan barang dapur, hanya seorang wakil keluarga yang pergi. Tak perlu bawa satu keluarga apatah lagi kanak-kanak.

PECAHAN KES BAHARU (287)

SABAH-113
52 saringan bergejala
35 kluster Benteng LD
15 kluster Bangau
1 kluster Laut
1 kluster Pulau
2 saringan rujukan ke hospital
2 saringan kemasukan ke hospital
1 SARI
1 saringan petugas kesihatan
1 saringan warga emas
1 saringan sebelum pulang ke semenanjung
1 saringan komuniti

KEDAH-129
128 kluster Tembok
1 saringan kontak rapat

SELANGOR-31
13 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
8 kluster Seri Anggerik
3 kluster Jalan Meru
1 kluster Seri Setia
2 saringan kontak rapat
1 SARI
1 saringan tahanan
1 saringan sebelum ke luar negara
1 saringan sebelum pulang ke negara asal

PERAK-3
2 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
1 kluster Tembok

TERENGGANU-3
2 saringan kontak rapat
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

N.SEMBILAN-2
2 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

KELANTAN-2
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
1 kluster Jalan Meru

KL-1
1 saringan sebelum pulang ke negara asal

JOHOR-1
1 kluster Meru

PAHANG-1
1 saringan kontak rapat

LABUAN-1
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi


Peribahasa
MELETUP DI SANA, DI SINI BUNYINYA

Maksud 
Orang lain yang bersalah, orang lain pula yang menanggung akibatnya.


Oktober 01, 2020

Kenapa perlu kuarantin 14 hari.

by , in

Hari ini hampir satu Malaysia ada kes baharu. Semput rasanya nak bernafas bila aku terlihat angka terkini. 260 kes adalah kes ke 2 tertinggi dalam sejarah Covid-19 di Malaysia. Manakala sebanyak 277 kes pada 4 Jun yang lalu. Dan salah satu punca ialah tak kuarantin. Punca lain korang dah boleh agak sendiri. Kita jangan pula menjadi punca bertambahnya kes Covid-19.

Kuarantin jika baru pulang dari lokasi berisiko walaupun ujian saringan negatif. Virus ni ambil masa untuk sesuaikan diri dengan perumah baru. Jika antibodi perumah tu kuat, negatiflah keputusan sehingga berakhir tempoh kuarantin. Eh.. dah macam saka la pula ayat penerangan aku. Bukan apa, nak terangkan dengan contoh yang paling mudah.

Sebab ramai yang masih tak faham rupanya. Bila ujian pertama negatif, mereka terus hidup macam takde apa yang nak di risaukan. Ke sana ke sini macam biasa. Berikut aku kongsi info berkaitan kuarantin. Kenapa ianya perlu. Nak nak bila kau baru pulang dari tempat berisiko. 

Baca dan fahamkan semula. Jangan takut nak terangkan kepada mereka yang kurang faham dan salah faham.  


Kuarantinkan diri walaupun ujian pertama negatif. Duduk dalam rumah dan dalam bilik khas SENDIRIAN. Bukan keluar gi tempat kerja, gi pasaraya, gi lepak minum kopi apatah lagi hantar anak ke sekolah.


Sains Disebalik Kuarantin 14 Hari

Semua individu yang disyaki telah terdedah dengan virus covid-19 kini diwajibkan menjalani tempoh kuarantin 14 hari. Mereka adalah kontak rapat kepada kes Covid-19 dan juga Individu yang baru pulang dari negara luar. 

1. Mengapa 14 hari? Bukan 10 hari atau 7 hari?

Ini adalah kerana tempoh pengeraman virus (incubation period) bagi virus ini adalah antara 4-5 hari sehingga 14 hari.

Kajian juga menunjukkan, 97.5% individu yang dijangkiti hanya menunjukkan gejala pada hari ke 11 selepas dijangkiti. 

2. Selepas ujian kali pertama, adakah bermakna individu tersebut telah bebas sepenuhnya dari jangkitan? 

TIDAK, walaupun telah disahkan NEGATIF pada ujian kali pertama, individu tersebut masih perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari.

3. Bilakah seseorang individu boleh dibebaskan sepenuhnya dari tempoh kuarantin?

Pada hari ke 13, ujian ulangan akan dilakukan pada semua individu yang didalam pemantauan. Sekiranya ujian ulangan ini NEGATIF, pembebasan akan diberikan pada hari ke 14. 

Adakah sesiapa terkecuali dari menjalani proses kuarantin ini?

✔️ Pada 25 Mac 2020, Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri menjalani kuarantin wajib setelah 7 petugas istana dikesan postif Covid-19

✔️ Pada 22 Mei 2020, PM Tan Sri Muhyiddin Yassin juga menjalani kuarantin di rumah selama 14 hari setelah salah seorang pegawai yang menghadiri menyuarat pasca kabinet disahkan positif.

Covid-19 boleh menjangkiti sesiapa sahaja. Bersama kita patuh dan mengambil langkah pencegahan untuk mengekang penularan jangkitan. 

Sumber: WHO- Transmission of SARS-CoV-2 , Implications for infection prevention precautions.

September 11, 2020

Antara perkara penting yang isteri perlu tahu tentang harta peninggalan arwah suami.

by , in

Pelbagai isu timbul apabila suami yang meninggal dunia tidak membuat apa-apa perancangan terhadap harta yang ditinggalkan. 

Di sini dikongsikan perkara-perkara PENTING yang perlu isteri fahami agar sedikit sebanyak dapat membantu meneruskan kehidupan dengan lebih tenang.

1. Jika suami meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa membuat wasiat atau tanpa menghibahkan hartanya semasa hidup, maka semua harta-harta yang halal yang ditinggalkan adalah merupakan harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris-waris lain mengikut hukum faraid.

2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan, ibu dan bapa, maka mereka juga adalah waris-waris yang berhak mewarisi harta pusaka arwah suami selain daripada isteri. 

3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan adik-beradik, maka waris yang berhak ke atas harta pusaka arwah suami adalah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik-beradik arwah suami tidak berhak. 

4. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan adik beradik, maka semua itu adalah merupakan waris-waris yang layak mewarisi harta pusaka arwah suami. 

5. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur 8 tahun dan anak lelaki berumur 2 hari, maka adik-beradik arwah suami tidak berhak ke atas harta pusaka arwah suami walaupun anak lelaki tersebut baru berumur 2 hari. 

6. Jika suami meninggal dunia dan 2 hari sebelum itu telah menceraikan isterinya dengan perceraian secara talaq 1, maka isteri tersebut masih lagi berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya. 

7. Jika suami meninggal dunia sebaik sahaja selepas akad nikah dengan isterinya, isterinya tetap berhak ke atas harta pusaka arwah suaminya.

8. Jika suami sebelum meninggal dunia menyatakan mengharamkan harta-hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudiannya meninggal dunia, isteri tersebut tetap berhak mewarisi harta pusaka arwah suaminya.

9. Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh arwah suami merupakan harta pusaka yang perlu dibahagikan kepada waris-waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.

10. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk membahagikan wang-wang tersebut kepada dirinya dan waris-waris lain yang berhak mengikut hukum faraid. 

11. Jika suami meninggal dunia namun harta yang ditinggalkan merupakan harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang telah diwakafkan, harta yang telah dihibahkan atau harta yang telah dijual, harta-harta tersebut bukan merupakan harta pusaka yang layak diwarisi oleh isteri. 

12. Harta pusaka arwah suami yang diperolehi dalam tempoh perkahwinan dengan isteri boleh dituntut oleh isteri sebagai harta sepencarian melalui Mahkamah Syariah. 

Untuk lebih mudah, uruskan harta anda di Majlis Agama Islam Selangor, layari www.mais.gov.my

#hartapusaka #faraid #islamicestateplanning #MAIS #menjunjungamanah #harta

September 10, 2020

Beli Emas 916 Dengan Harga Terus Dari Kilang Hanya Di PG Mall

by , in

Semenjak penularan pandemic Covid-19, shopping online merupakan salah satu perkara yang mula disarankan sebagai salah satu alternative untuk membeli barang keperluan. Aku pun menyahut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk shopping secara online. Dan aku nak sarankan korang juga buat pilihan bijak. Barang yang boleh dibeli secara online, belilah secara online. Semoga dengan tindakan kita sedikit sebanyak dapat membantu memutuskan rantaian Covid-19.

Salah satu laman e-commerce yang menjadi pilihan aku ialah PG Mall https://pgmall.my Laman e-commerce No.1 di Malaysia (made from Malaysia) yang telah dibangunkan sejak 2017. PG Mall juga merupakan salah satu dari TOP 3 dalam ranking e-commerce di Iprice Insight Report. Download PG Mall di App Store ataupun Google Play. Dan jom mula shopping. Hehe…


PG Mall ‘916 Gold Cultural Day’ (Hari Kebudayaan Emas)

Berita baik buat mereka yang ingin membeli emas, menambah koleksi emas, peruncit dan juga pemborong emas. Set tarikh 15, 16 dan 17 September ini! Kerana Malaysia Gold Association (MGA) akan mengadakan 9.16 sebagai Hari Budaya Emas yang akan jatuh pada 16 September setiap tahun.

Objektif 9.16 Hari Kebudayaan Emas adalah memberi kesedaran tentang hiasan emas adalah ikatan dalam budaya Malaysia, merangsang ekonomi emas tempatan dan membantu perdagangan dua hala Malaysia. “916" adalah angka yang bermakna bagi industri Emas, 916 mewakili 22 karat emas, yang merupakan sejarah yang paling popular digunakan untuk perhiasan emas di negara-negara seperti Malaysia dan Singapura.


Pada 3 hari tersebut, emas dijual dengan harga istimewa dan terendah pada harga RM24x/g. 916 gold jewellery ini direct dari kilang dan paling best penghantaran adalah percuma. Pembelian hanya boleh dibeli di PG Mall insert. https://pgmall.my/Jewellery-1 \

Bagi pengguna Touch N Go dan Boost, ada promosi terkini di PG Mall bila korang berbelanja dengan menggunakan kaedah pembayaran tersebut.


Touch n’ Go
1st September – 30 th September 2020
Exclusive New Shopper – RM3 e-wallet reload with min spend RM15 (klik here)


Boost
5th September – 4th October 2020
RM3 cash back with min spend RM15

Health & Beauty Essential week
15th September – 30th September 2020


RM30 off min spend RM150, free shipping cap at rm4, Use Code: LOVEPGHB30


RM25 off min spend RM100, free shipping capped at rm4 , Use code: LOVEPGHB25


Banyak ganjaran yang korang dapat jika shopping dekat PG Mall ni. Shopping, share referral dan dapatkan cashback.


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #916sale #Goldculturalday #MGA #MalaysiaGoldAssociation #Touchngo #boost #healthandbeautyessentialsweek


Post Top Ad