Sabtu, 30 Mac 2019

Kenapa buat blog?


Ada orang tanya aku, kenapa aku buat blog? Apa titik permulaan yang buat aku terfikir nak ada blog? 

Pada mulanya, tercetusnya idea nak buat blog ni sebab aku suka share info bab kesihatan atau artikel bermanfaat dengan rakan sekerja aku. Biasalah, geng mak-mak ni, kadang-kadang kami share resepi. Kadang-kadang share artikel. Contohnya, bagaimana nak anak tak liat bangun pagi. 

Jadi bila dah rasa banyak sangat ilmu dan apa yang kami share akhirnya hilang entah kemana, so di situlah timbul idea aku perlu ada blog!

Dan salah satu sebab lain ialah aku berangan nak jadi penulis. Korang doakanlah semoga satu hari nanti angan-angan aku tu tercapai. Dalam blog aku ni, adalah beberapa cerpen hasil karya aku. Dulu aku dah adakan satu ruang khas untuk karya-karya aku. Tapi bila bertukar ke template baru, hilang pula ruang tu. Nantilah, jika ada waktu lapang, aku nak kumpulkan semula.

So, itu jelah sebab kenapa aku buat blog. Sekadar nak isi masa lapang pun iya juga. Di bawah ni, aku share sedikit cerpen aku yang bertajuk JANE. 

"Hai, good morning Jane."

Wajah Aduka tetap tersenyum miang walaupun salam yang dia hulur Jane tak sambut.

"Sombongnya you ni."

"Bukan sombong tapi haram is haram."

Sambil ketawa Aduka melangkah masuk ke ruang kerjanya. Jane meneruskan kerja mengedit. Bahagian kerja yang dah siap ada sedikit perubahan. Dia dah biasa dengan usikan Aduka, suami kepada dua orang isteri.

"Jane, kau dah breakfast? Mai la join kami." Ajak Maya yang di tangan ada bungkusan nasi lemak dan secawan milo panas.

"Awal lagi ni, mai la makan dengan kami." Rose dah tolak pintu bilik mesyuarat guna bahu. Sama macam Maya, di tangan Rose ada secawan kopi panas dan bungkusan makanan. Entah apa menunya.

"Yelah, aku memang tunggu korang berdua. Tak sedap la makan sorang-sorang." Jane jeling jam dinding. Mereka ada lagi 15 minit sebelum waktu kerja bermula.

"Tak habis lagi miang Aduka tu? Aku nampak apa yang dia buat kat kau Jane. Padan muka dia, kau tak layan."

"Tak padan dengan bini dua, tak serik agaknya dia." Rose buka bungkusan makanan. Semerbak bau bihun goreng.

"Nah, untuk korang. Aku buat bekal untuk anak pagi tadi, ada lebih. Korang kongsilah makan sorang sikit."

Jane dan Maya bahagi sama rata bihun goreng daripada Rose. Kata orang, rezeki jangan di tolak.

"Aku respek la dengan kau Jane. Kau lain dari yang lain." Maya dengan mulut penuh makanan mulakan topik pagi.

"Lain kot mananya. Kau puji-puji aku ni nak suruh beli produk kaukan. Maya, aku akan tetap setia guna skincare aku. Kau jangan cuba nak racun aku. Nanti kau juga merajuk dengan aku bila aku keluarkan fakta krim timbang kilo."

"Eh, ke situ pula kau. Takdelah. Aku kagum dengan pendirian kau. Kau aku tengok cool je hidup dengan anak-anak. Tak terdesak nak berlaki."

Nasib baik tak tersedak Jane dengan mulut Maya. Rose hanya pandang dan sesekali hirup kopi panasnya.


Klik JANE untuk baca sambungan.


Sabtu, 16 Mac 2019

Berkesan ke Vitamin C Serum Annona ni?

I love Annona.
Jika anda mencari penyelesaian kulit yang cepat, dalam masa 24 jam, 3 hari atau 7 hari, saya tidak beri jaminan melalui Vitamin C Serum (VCS). VCS ini mula kerja dari bawah. Ia bekerja berperingkat. 

Ia akan teropong kat kawasan kulit mana yang paling bermasalah, dan ia akan pergi situ dahulu.

Fasa yang pertama ia akan menyembuhkan luka atau trauma pada kulit anda terlebih dahulu. Trauma ini boleh jadi akibat jerawat, luka kena pisau, kulit kena sunburn, kulit rosak pakai produk merkuri atau kulit melepoh kena air panas. Ia akan menutup luka tanpa hampir meninggalkan parut. Almost perfect. Itupun jika anda bertindak awal dan rajin sapu untuk merawat.

Masuk fasa ke 2, ia bantu accelerate cells renewing process atau mempercepatkan proses pembaharuan sel setiap 28-30 hari. Fasa ini, anda akan mula perasan kulit jadi lebih sihat, bersih dan jerawat pun kurang menyinggah.

Fasa ke 3, semua nutrien lengkap masuk dalam kulit dah. Makin lama makin serasi. Makin lama makin berseri. Penjagaan ada. Protection dengan sunblock pun ada. InsyaAllah. Kulit terpaksa cantik. Kos merawat pun dah berkurang. Cuma kos maintenance aje setiap 1 atau 2 bulan sekali.

Kredit : Puan Ony Nurhusni
Co-Founder Annona (Ahli Farmasi Bertauliah)


Dah lebih 3 minggu (masih dalam fasa pertama) aku guna VCS ni. Dan memang ya, seperti petikan artikel di atas, serum ini mampu merawat masalah kulit rosak akibat salah pakai produk.

Dipipi aku berdekatan hidung, tiba-tiba jadi kering dan berkuping. Nak kata kurap atau panau, bukan. Aku sampai ke klinik di sebabkan masalah ni. Dan selepas itu ini dengan doktor akhirnya dapat juga punca sebenar masalah.

Bila aku sapu pelembap, benda tu tak lah ketara sangat. Dan jika aku tersalah guna pelembap, benda tu akan jadi merah dan terserlah setompok di muka. Aku memang amat berhati-hati dengan skincare yang akan aku guna. Tak boleh sebarangan. Akan timbul alahan. 

Dan alhamdulillah, akhirnya aku dah jumpa produk yang betul dan boleh merawat. Hampir 80% alahan aku dah hilang. Hope wajah aku akan kembali sihat dan bertambah jelita. 😍


Di bawah ni aku kongsikan sedikit apa specialnya VCS.

✔️ Membantu galakkan proses pembaharuan sel kulit. Kulit makin lembut dan berseri-seri (sesuai untuk kulit sensitif, berjerawat atau kulit rosak akibat salah pakai produk).

✔️ Bantu untuk tanggalkan sel kulit mati. Buat kulit lebih sihat bermaya (sesuai untuk masalah jeragat, sun burn atau kulit kusam).

✔️ Bantu haluskan tekstur kulit (sesuai untuk masalah liang pori besar dan bantu kulit makin halus dan lembut dari biasa)

Harga - RM39/5ml & RM90/15ml.

Instagram 

Facebook 

HOTLINE : 010-8424243 

Website