Post Top Ad

Jun 25, 2018

'100 days New Malaysia SUNDAY Buffet Lunch' di Flamingo Hotel By The Beach, Penang.

by , in

Assalamualaikum dan hai.

Pada 17hb Jun baru ni, aku berpeluang hadir ke '1st Day Launching' promosi '100 days New Malaysia SUNDAY Buffet Lunch' anjuran Flamingo Hotel By The Beach Penang. Ye, bersamaan dengan Hari Raya ke3.

Di saat orang lain sibuk makan ketupat lemang rendang, aku korbankan beberapa jam demi kerjaya sepenuh masa kesayangan aku ini. Tak perlu nak syahdu sangat eiza oiii, ramai lagi insan lain yang kena bertugas pada Hari Raya. 😂

Okay, bagi anda yang tercari lokasi di mana nak lunch pada hari Ahad, aku cadangkan anda rebut promosi '100 days New Malaysia SUNDAY Buffet.'

Dewasa RM48 nett (Buy 1 free 1 for Adult only)
Kanak-kanak RM25 nett (4-11 tahun)
Bermula 12:30pm - 2:30pm
Call : +604 892 7111 untuk tempahan
Web : www.flamingo.com.my

Ada pelbagai menu makanan yang disajikan. Aku cuba murtabak dengan rendang daging. Memang sedap. Jemput layan perkongsian gambar sekitar majlis perasmian. 


Nasi serta lauk pauk yang ada.
Nasi Beriani, Nasi Putih Kukus, Crispy Mackerel Fish with Spice, Kari ikan with Okra dan terung, Kentang Percik, Sup Crab and Sweet Corn Kennel, Sup Kambing Berempah, Telur Rebus Masak Kuzi, dan Siput Masak Lemak Cili Padi.

Antara menu yang ada di Action Dish and Stall ialah Claypot Seafood 'Hor Fun & Shang Mee', Mee Goreng dan Mee Rebus, Roti Canai, Hokkien Mee, Ayam Golek, Cendol Pulut dan Ais Cream Goyang.


Fresh Fruit Corner, Fruit Salad atau Rojak Buah, Gado-gado dengan Kuah Kacang, Kerabu Mangga, Kerabu Nyonya, Curry Chicken Salad with Pineapple, Ulam berserta Sambal Belacan, Bubur Kacang Hijau, Pengat Pisang dan Hot Soya.

Jeruk dan pencuci mulut
Menu pencuci mulut yang ada ialah Jeruk Buah-buahan, Jelly, Pudding, Cakes and Pastry, Chilled Caramel, Keropok Ikan, Udang dan Papadom serta kuih muih tempatan.

Antara menu yang aku cuba.😋

Thanks to mereka yang
 sporting bergambar

Dan terima kasih kepada anda yang sudi singgah dan baca perkongsian aku kali ini. ❤


Jun 20, 2018

Burger Rio dan D24 McFlurry kini kembali sempena pelancaran kempen ‘Discover the World’ McDonald’s

by , in

Assalamualaikum dan hai semua. 😊

Pedas menyengat! Tapi sedap. Tak boleh stop bila eiza dah mula makan Burger Rio ni. Sedapnya buat eiza teringat-ingat akan kelazatan Burger Rio.

Kemunculan semula Burger Rio daging yang dinanti-nantikan ini mula diperkenalkan semasa sukan Olimpik Rio 2016. Walau bagaimanapun, kemunculannya kali ini lebih hebat dengan adanya pilihan Burger Rio ayam.

Burger Rio menjanjikan citarasa yang sememangnya mempunyai keenakan tersendiri untuk dinikmati oleh rakyat Malaysia. Burger Rio yang ditawarkan dalam tempoh masa terhad ini merupakan menu pertama daripada beberapa siri menu lain yang akan dilancarkan dengan membawa citarasa unik dari negara-negara terpilih di dunia ke restoran McDonald’s di seluruh negara.


Burger Rio merupakan pilihan tepat untuk dinikmati semasa menonton perlawanan bola sepak Piala Dunia, dengan keenakan daging ayam atau lembu, ditambah dengan sayur-sayuran, keju cheddar, sos istimewa Rio dan juga ban istimewa yang ditabur dengan bijan hitam dan putih.

Boleh didapati mulai hari ini, set Burger Rio bersama kentang goreng dan pilihan minuman sama ada Coke McFreeze atau Fanta McFreeze boleh dinikmati dengan harga bermula dari RM14.95 untuk satu set hidangan.

Selain itu, berita baik untuk peminat bola sepak yang ingin menonton siaran perlawanan pada lewat malam, McDonald’s sebagai penaja Piala Dunia FIFA 2018 turut menawarkan kentang goreng dengan saiz hidangan yang lebih besar untuk dikongsi bersama – dikenali sebagai World Cup Mega Fries. 

Sesuai dikongsi bersama rakan-rakan dan keluarga semasa menonton perlawanan bola sepak, World Cup Mega Fries ini pastinya akan membawa keseronokan berganda!


Sajian Hebat McFlurry dan World Cup FAN Bundle

D24 Durian McFlurry juga bakal kembali setelah menerima maklumbalas yang cukup menggalakkan dari rakyat Malaysia sejak ia mula diperkenalkan tahun lalu. Menu ini merupakan kegemaran para pelanggan sama ada mereka yang sememangnya menggemari durian ataupun tidak, dimana ia habis dijual dalam tempoh seminggu selepas diperkenalkan! D24 Durian McFlurry boleh didapati dengan harga RM8.99.


Selain D24 Durian McFlurry, McDonald’s turut memperkenalkan Black Forest McFlurry Party. Pada harga RM10.95, Black Forest McFlurry Party baharu ini akan menjadi menu tetap dan boleh didapati di kaunter hadapan, pandu-lalu, perkhidmatan McDelivery dan di semua kaunter dan kiosk McDonald’s Dessert.

Selain McFlurry, McDonald’s turut memperkenalkan dua menu perkongsian untuk dinikmati oleh peminat bola sepak semasa menonton perlawanan. World Cup FAN Bundle boleh didapati dalam dua saiz yang terdiri daripada kentang goreng, Ayam Goreng McD dan Chicken McNugget.

FAN Bundle A terdiri daripada 5 ketul Ayam Goreng McD, 9 ketul Chicken McNuggets dan satu Mega Fries yang boleh didapati dengan harga RM35.00. 

FAN Bundle B pula terdiri daripada 9 ketul Ayam Goreng McD, 20 ketul Chicken McNuggets dan 2 Mega Fries yang boleh didapati dengan harga RM59.95. 

Kedua-dua FAN Bundle ini boleh dinikmati sama ada di restoran, dibungkus untuk dinikmati di rumah ataupun menerusi perkhidmatan McDelivery.

Para pelanggan dijamin dapat merasai kemeriahan demam Piala Dunia di restoran-restoran kami, memandangkan kesemua 64 perlawanan akan disiarkan secara langsung mulai 14 Jun hingga 15 Julai 2018. 

Aktiviti menarik lain yang turut diadakan di restoran kami sempena kemeriahan Piala Dunia FIFA  ini termasuklah pemberian hidangan percuma kentang goreng bersaiz kecil setiap kali gol pertama dijaringkan untuk setiap perlawanan. 

Selain itu, pelanggan juga boleh menebus minuman Coke bersaiz sederhana menerusi aplikasi McDonald’s.

Thanks for reading. ❤️


Jun 11, 2018

Asal Usul Kuih Kuba Guling @ Kerbau Guling

by , in

Assalamualaikum dan hai.

Ramadan dah hampir sampai ke penghujung. Semoga semangat kita semua masih kental untuk teruskan berpuasa. Dengan harapan semoga puasa kita mendapat keberkatan dariNya. Bukanlah sekadar menahan lapar dan dahaga.

Setiap kali tiba bulan puasa, pasti ada makanan atau minuman yang viral. Tahun 2018 ni, rezeki Kuba Guling @ Kerbau Guling menjadi viral dan most wanted!😝

Kuba Guling@Kerbau Guling
(Credit to Google)

Sekali pandang rupa kuih Kuba Guling ni macam kuih Kaswi. Bezanya Kaswi berwarna coklat dan Kuba Guling berwarna hitam. 


Kuih Kaswi
Picture from Eny Abdullah

Rasanya? Entah sebab eiza belum pernah rasa kuih Kuba Guling ni. Tapi buat mereka yang dah rasa, katanya sedap. Mungkin aroma tempurung bakar yang buat kuih ini punya identiti tersendiri.

Korang Google je untuk dapatkan resepi Kuba Guling ni. Eiza lebih teruja untuk memgetahui asal usul kuih viral ni. 

Kuih “Kerbau Guling” merupakan kuih yang berasal dari Thailand. Kuih yang bahannya terdiri dari tepung beras, tepung jagung, tepung pulut, air kapur, gula, santan pekat, air arang tempurung kelapa dan kelapa parut ini dibuat semenjak turun temurun oleh penduduk kampung di Thailand kerana bahan asasnya boleh didapati di mana-mana terutamanya di kampung. 

Oleh kerana Thailand terkenal dengan negeri pengeluar padi, penduduknya cuba menggunakan beras yang ditanam sendiri itu untuk membuat pelbagai jenis kuih dan termasuklah Kuba Guling.

“Kerbau Guling” yang diviralkan sekarang nama asalnya ialah “ Khanom Peak Pun” khanom = kuih, peak= basah/ lembek, pun = kapur. Nama ini diberi berdasarkan antara kandungannya ialah kapur dan sifatnya yang lembut atau lembek.

Sekitar tahun 90an kuih ini dijual di Rantau Panjang, Kelantan oleh seorang pakcik yang berasal dari Nakhon si Thammarat Thailand dan sebenarnya “Kerbau Guling” yang diviralkan sekarang adalah diwarisi oleh isteri dan anak-anak beliau. 

Kuih ini dibuat dalam dua versi/warna iaitu warna hijau dan warna hitam. Warna hijau diambil daripada perahan daun pandan, manakala warna hitam pula daripada air yang dicampur dengan arang tempurung kelapa.

Kuih yang diberi nama “Kerbau Guling” ini dijual di merata tempat di Thailand, ada yang versi tradisional yang dimakan bersama kelapa parut, ada yang versi yang sudah di upgred dan ditambahnilai dengan pelbagai bahan, bentuk dan rupa. 

Thanks for reading.




Jun 08, 2018

Resepi Kuah Kacang Simple.

by , in

Picture credit : Epicurious.com

Assalamualaikum dan hai. 😊

Resepi kuah kacang simple ni eiza dah cuba berkali-kali. Buat makan dengan cucur udang dan cucur ikan bilis. Makan dengan cakoi pun pernah eiza cuba. Sedap ya amat.

Eiza jumpa resepi ni dalam page Masak Apa Hari Ini (MAHI) Terima kasih Nor Salina Aziz kerana sudi berkongi resepi ibunya. Resepi asal adalah untuk 35 orang makan. Korang boleh ubah kuantiti bahan ikut keperluan korang. 

Bahan- bahan.
1.5kg Kacang tanah (sangai dan kisar kering)
200gm udang kering (kisar kering)
Cili kering (Kuantiti ikut tahap kepedasan yang dikehendaki. Rebus dan kisar bersama minyak, tambahkan sebiji bawang merah  dan 8 ulas bwang putih)
Gula
Garam
Air asam jawa
Air
(Kuantiti air adalah mengikut tahap kepekatan yang dikehendaki. Jika kuah terlalu pekat, boleh tambah air.)


Cara-caranya.
1. Tumiskan cili kering sehingga pecah minyak.
2. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan udang kering, kacang dan air.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Masak sehingga minyak timbul di permukaan kuah kacang.


Sebelum tutup api rasa terlebih dahulu. Tambah apa yang kurang jika perlu. Selamat mencuba. ❤


Jun 06, 2018

Dashing 2 in 1 Face and Body Wash.

by , in


Assalammualaikum dan hai korang.

Jenama Dashing tak perlu diperkenalkan lagi. Jenama yang dah lama berada dalam bidang penjagaan diri untuk jejaka. Dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Lengkap.

Kenapa eiza kata lengkap? Sebab Dashing kini dah ada 2 in 1 Face & Body Wash. Satu kelegaan buat eiza sebab jimat dan berbaloi. Kedua hero remaja dan encik hubby suka sangat dengan produk ni.  Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram.

Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki untuk kelihatan bersih dan segar sepanjang hari.


DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi iaitu Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi  dengan pewangi  DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama.

COOL – Khas untuk jejaka kontemporari dan relax, gemar meluangkan masa dengan rakan rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. 

Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

ACTIVE – Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif. Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa.

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta  dengan  haruman Amber.

Variasi Cool dan Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. 

Untuk badan, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar.

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi  sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.


Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700ml. Harga yang sangat berpatutan dan berbaloi sebab dapat dimanfaatkan untk kegunaan 2 dalam 1 (kulit dan tubuh badan ). 

Thanks for reading. ❤


Jun 05, 2018

Dettol, Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya.

by , in


Assalammualaikum dan hai.

Hari Raya adalah musim perayaan yang amat dinanti-nantikan bagi bertemu sanak saudara serta orang tersayang selepas sebulan berpuasa di bulan Ramadan. 

Ketika kebanyakan warga Malaysia menggunakan lebuh raya utama untuk pulang beraya, Dettol akan menjalankan kempen kesedaran kebersihan tangan di 20 buah kawasan Rehat & Rawat (R&R) di seluruh Semenanjung Malaysia.

Wakil-wakil Dettol juga akan berada di kawasan R&R pada tarikh tertentu untuk memberi sampel produk dan mendidik pengguna tentang kepentingan amalan kebersihan yang baik di rumah.

Sampel yang ringan dan dibungkus secara mudah ini boleh dibawa oleh pengguna di dalam bagasi mereka. Pengguna juga boleh memanfaatkan sampel ini sewaktu berada di kampung untuk melindungi mereka dan keluarga daripada kuman.



“Hari Raya adalah hari untuk bertemu dan berkumpul dengan sanak saudara dan sahabat handai. Itulah sebabnya penting untuk Dettol melindungi rakyat Malaysia daripada kuman supaya mereka boleh menikmati sepenuhnya pertemuan mereka,” kata Kim Minyoung, Pengarah Pemasaran Dettol Malaysia dan Singapura.

Ena Abas, Pengurus Jenama Dettol Malaysia dan Singapura, berkongsi pengalaman peribadi beliau dan menekankan bahawa mengekalkan tangan yang bersih membantu menjauhi kuman.

Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Dettol Malaysia akan turut memberi sumbangan kepada para pengguna serta mereka yang memerlukan.

Slogan kempen adalah “Kekal Dilindungi, Kebaikan Dikongsi”, dan para pembeli boleh melakukan kedua-duanya dengan hanya membeli produk Dettol bernilai RM25 dalam satu resit.

Bukan sahaja setiap pembelian menerima baucar ganjaran bernilai RM5, malah sebahagian daripada jualan akan disumbangkan kepada pertubuhan kebajikan terpilih.

Promosi ini berlangsung mulai 1 Mei 2018 hingga 30 Jun 2018. ‘Like’ dan layarilah Facebook Dettol Malaysia di www.facebook.com/DettolMalaysia untuk butiran lanjut.



Tentang Dettol

Dettol telah menjadi jenama antiseptik yang dipercayai sejak tahun 1932 dan adalah jenama antiseptik terkemuka di dunia serta juara yang dipercayai dalam penjagaan kesihatan keluarga.

Produk Dettol mempunyai piawaian yang tinggi untuk membunuh kuman dan disyorkan oleh pakar-pakar kesihatan untuk keupayaannya dalam mengekalkan keluarga yang sihat.

Jenama ini kekal kontemporari menerusi pelancaran produk baru dan menawarkan pelbagai kategori produk yang boleh membantu melindungi kita daripada kuman. 

Ini termasuk gel mandian, sabun, sanitasi tangan, pencuci tangan dan tisu basah anti-bakteria. Dettol merupakan jenama yang dipercayai di kalangan ibu-ibu untuk melindungi ahli keluarganya sepanjang hari.

Thanks for reading.❤


Jun 02, 2018

Sotong Bakar Sumbat Udang dengan Sos Cili Hijau Manis Ala Thai.

by , in

Kredit to Starving Time
di atas perkongsian gambar.

Assalammualaikum dan hai.

Baca tajuk resepi pun dah tahu konfem sedap giler sotong bakar sumbat udang ni. Di tambah dengan Sos Cili Hijau Manis ala Thai, memang tak boleh share dengan orang lainlah. 😂

Jutaan terima kasih kepada tuan punya resepi. Eiza jumpa resepi ni di Page Resepi Online. Bahan dan cara nak masak pun tak susah. Masak dengan penuh kasih sayang ye...

Bahan-bahan
Sotong saiz besar
Isi udang
Telor

Bahan sos
Cili padi
Gula
Garam
Cuka masakkan
Bawang putih
Bawang merah

Bahan kisar untuk inti
Bawang merah
Bawang putih
Halia

Cara buat inti
Hancurkan isi udang
Gaul dengan telur dan bahan kisar

Cara sumbat
Sumbat inti tadi ke dalam sotong. Ambil lidi atau apa sahaja yang boleh cucuk untuk tutup sotong dan kepala dia bersatu.


Cara masak sotong
Bakar sotong sumbat tadi, kemudian bila sudah masak kelar-kelar sedikit tapi jangan sampai terpisah pula ye.

Cara buat sos
Kisar semua bahan sos tadi, goreng seketika atas kuali dan biarkan gula hancur. Siap!

Cara menghidang
Curah sos cili manis tadi. Siap untuk dimakan.

*Bahan-bahan mengikut kuantiti sotong dan saiz. Cuba la! Selamat menjamu selera!


Post Top Ad