Post Top Ad

Mei 29, 2018

Serum Dark Spot Corrective dari Nanowhite.

by , in


Assalammualaikum dan hai.

Produk Nanowhite yang telah lama bertapak di dalam dunia kecantikkan tidak perlu diperkenalkan lagi. Iklan mengenai produk yang sering kita di lihat di kaca television buat kita cakna akan wujudnya setiap produk baru keluaran Nanowhite.

Baru ini eiza terguna tanpa sengaja serum Dark Spot Corrective. Nanowhite Dark Spot Corrective Serum dengan LumiLiteTM baharu diperkaya dengan tiga bahan pencerah yang membantu mengurangkan bintik hitam, memudarkan parut jerawat dan juga memberikan tona kulit yang sekata.


Ia mempunyai gabungan teknologi Nano, Omega White-C dan Ekstrak Semula Jadi untuk membentuk konsentrasi pencerah yang menembusi jauh ke dalam kulit untuk penyerapan bahan aktif yang lebih baik untuk memberikan hasil kulit cerah yang berseri dan kekal lama.

Dan setelah hampir 2 minggu eiza disiplin guna serum Nanowhite Dark Spot ni, alhamdulillah...  parut jerawat yang ada dah bertukar ke warna coklat light. Wanita mana tak happy lihat perubahan yang berlaku.




Eiza guna pagi dan malam. Selepas cuci muka, dap dap toner, baru apply serum. Bila serum dah serap sepenuhnya, baru sapu pelembap. Untuk malam, eiza sapu 2 kali serum ni ke wajah. Selepas sapuan pertama serap dan kering sepenuhnya, eiza sapu sekali lagi ke bahagian parut jerawat. Then simpan niat semoga semua parut hilang pada esok pagi. 😌




Wanita yang telah lama mengalami masalah kulit mungkin sukar membayangkan melihat wajah mereka di cermin tanpa bintik-bintik hitam dan parut jerawat. Dengan itu, Nanowhite ingin membantu mereka membayangkan kulit yang lebih cerah – menerusi aplikasi realiti berperantaraan (AR) mudah alih yang baharu.




Untuk melihat wajah bebas cela anda, cari dan muat turun aplikasi mudah alih 'Nanowhite AR+’ dari Apple App Store atau Google Play Store. Kemudian, imbas pembungkusan serum dengan aplikasi tersebut dan ketahui lebih lanjut mengenai produk-produk Nanowhite dan panduan langkah-langkah penjagaan kulit sambil membayangkan penambahbaikan kulit melalui fungsi realiti berperantaraan.

Bukan itu sahaja - pengguna aplikasi berpeluang memenangi hamper produk Nanowhite bernilai RM2,500! Anda hanya perlu mengisi borang kaji selidik dalam aplikasi mudah alih Nanowhite AR+, dan pemenang bertuah akan dimaklumkan melalui telefon.

Serikan kulit anda hari ini! Nanowhite Dark Spot Corrective Serum 30ml dijual pada harga RM69.90 di semua farmasi dan pasaraya utama di seluruh negara. 

Untuk mengetahui lebih lanjut, layari laman 
 Web rasmi : www.nanowhite.com.my

Thanks for reading. ❤



Mei 23, 2018

McDonald’s Malaysia dengan kerjasama Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Lembaga Zakat Selangor dan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) rai lebih 500 anak-anak yatim dan asnaf untuk berbuka puasa.

by , in

Azmir Jaafar, McDonald’s Malaysia Managing Director and Local Operating Partner delivers his speech at the event.

Assalamualaikum dan hai.

Pada 19 Mei 2018 baru ni, lebih 500 kanak-kanak dari 12 rumah kebajikan di Selangor diraikan dalam satu majlis berbuka puasa yang dianjurkan oleh McDonald’s Malaysia, Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) di Masjid Kampung Raja Uda, Persiaran Raja Muda Musa di Klang, Selangor.

Antara rumah kebajikan dan kanak-kanak yang menerima bantuan.
Majlis berbuka puasa yang diadakan ini merupakan inisiatif tahunan McDonald’s dan penganjurannya dengan kerjasama MAIS, Lembaga Zakat Selangor dan YIDE pada tahun ini menjadikannya sebagai majlis berbuka puasa dengan jemputan paling ramai pernah diadakan oleh McDonald’s Malaysia.

Setiap rumah kebajikan menerima sumbangan RM10,000 dari RMHC manakala kanak-kanak menerima RM20 setiap seorang menjadikan jumlah sumbangan bernilai RM130,000 yang disampaikan pada majlis ini. 

Sumbangan yang dihulurkan sungguh bermakna buat mereka.

Setiausaha MAIS  YBhg Dato’ Bakhtiar bin Hussin  dan juga Pengarah Urusan dan Rakan Kongsi Tempatan McDonald’s Malaysia, Azmir Jaafar merupakan antara tetamu kehormat yang turut hadir dalam majlis ini.

Dato’  Bakhtiar  dalam ucapannya berkata, MAIS berasa amat sukacita dapat bersama-sama McDonald’s, Lembaga Zakat Selangor dan YIDE dalam usaha sebegini yang memfokuskan kepada membawa kegembiraan kepada anak-anak yatim dan asnaf di bulan Ramadan yang mulia.

Kegembiraan terserlah di wajah mereka.

Selain meraikan anak-anak yatim dan menjamu mereka dengan pelbagai hidangan tempatan untuk berbuka puasa, McDonald’s turut mengumumkan mengenai Nasi McD iaitu menu baharu yang diperkenalkan sempena bulan Ramadan. 

McDonald’s Malaysia pada tahun ini komited meneruskan pelbagai aktiviti tahunan lain sempena sambutan bulan Ramadhan, antaranya termasuklah tajaan moreh di surau-surau dan masjid-masjid di sekitar lokasi restorannya, tajaan moreh di 26 institusi pengajian tinggi dan juga agihan kurma dan air untuk berbuka puasa kepada orang awam di stesen-stesen LRT terpilih.

Penglibatan dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan setempat juga merupakan aktiviti yang sering dijalankan di restoran-restoran McDonald’s di Malaysia. 

Sejak tahun 2016 sehingga kini, kira-kira 10,000 aktiviti bersama komuniti telah dijalankan oleh restoran-restoran McDonald’s di seluruh negara. 

Di samping itu, inisiatif kemasyarakatan jangka panjang – Anugerah Guru Inspirasi telah diperkenalkan bertujuan untuk memberi pengiktirafan kepada guru-guru terpilih yang telah melaksanakan tugas mereka lebih dari seorang pengajar dan memberi impak positif kepada pelajar dan komuniti. 

Manakala, ‘Bulan Komuniti’ pula adalah satu inisiatif  di bulan Oktober setiap tahun bersempena dengan Hari Kanak-Kanak Malaysia yang dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan yang difokuskan kepada kanak-kanak.

Syabas diucapkan di atas kerjasama murni ini. Di harap usaha sebegini akan berterusan selamanya. Thanks for reading. ❤


Mei 23, 2018

McDonald’s Malaysia beri pengiktirafan kepada 25 guru menerusi Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2018.

by , in

Assalamualaikum dan hai.

Sambutan Hari Guru yang di adakan di salah satu cawangan McDonald's.

Pada 22 Mei 2018, McDonald’s Malaysia telah memberi pengiktirafan kepada 25 guru dari seluruh Malaysia menerusi Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s 2018 yang merupakan anugerah tahunan yang disampaikan sempena sambutan Hari Guru kebangsaan.

Anugerah pada tahun ini merupakan kali kedua ia diadakan dan berjaya menerima sambutan menggalakkan dengan lebih 3,000 pencalonan, tiga kali ganda berbanding tahun lalu.

Sehubungan itu, sekurang-kurangnya seorang guru dari setiap negeri telah dipilih menjadikan sejumlah 25 guru telah dipilih sebagai pemenang anugerah ini, berbanding hanya enam guru pada tahun lalu. 

Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia, Azmir Jaafar berkata, Anugerah Guru Inspirasi McDonald’s bertujuan untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada guru-guru yang melaksanakan tanggungjawab mereka melebihi tugas-tugas hakiki dan secara positif memberi kesan yang mendalam dalam diri pelajar dan juga masyarakat.



Antara guru yang menerima anugerah.

Setiap 25 pemenang bagi anugerah ini menerima wang tunai berjumlah RM5,000.00, trofi dan sijil penghargaan dalam satu majlis sambutan Hari Guru yang dianjurkan di sekolah-sekolah terlibat. Pencalon, yang kebanyakannya dalam kalangan pelajar pula menerima sijil hadiah McDonald’s bernilai RM200 atas kisah inspirasi yang dikongsikan. 

Antara kriteria bagi pemilihan pemenang termasuklah usaha meningkatkan pencapaian pelajar, teknik pengajaran yang inovatif, tindakan melebihi tugas sebenar untuk membantu pelajar dan juga impak terhadap diri pelajar.

Pemilihan pemenang dibuat dengan teliti oleh panel juri yang terdiri daripada wakil-wakil dari McDonald’s, Kementerian Pendidikan, media dan juga rakan-rakan perniagaan McDonald’s.

Antara kisah menarik pemenang yang boleh diketengahkan ialah guru yang menaikkan semangat pelajar yang ketinggalan untuk cemerlang bukan sahaja dalam pelajaran, tetapi juga dalam kehidupan masa hadapan. Kisah inspirasi lain termasuklah guru yang mengutamakan kepentingan pelajar sehingga sanggup mengeluarkan duit poket sendiri untuk membantu anak didiknya.

Perkataan ‘pendidik’ membawa makna yang cukup mendalam dengan adanya kisah-kisah menyentuh hati dan penuh motivasi sebegini, malah ia turut menggalakkan satu persekitaran yang baik dan positif.

Penghargaan McDonald’s kepada guru-guru tidak terhad kepada Anugerah Guru Inspirasi. Selain penyampaian anugerah, McDonald’s turut menganjurkan seminar-seminar motivasi bersama pakar motivasi, Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah, di 10 lokasi di seluruh negara dari 26 April hingga 24 Julai. 

Seminar Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah.

Seminar motivasi bertajuk ‘Adakah Aku Guru yang Hebat?’ merupakan sebahagian dari sambutan Hari Guru pada tahun ini, yang memasuki tahun ketiga penganjurannya. Tahun lalu, setiap satu lokasi seminar telah dihadiri kira-kira 500 guru. Sehingga kini, McDonald’s telah berjaya mendekati sekurang-kurangnya 10,000 guru di seluruh negara menerusi penganjuran seminar ini sejak tahun 2016.  

McDonald’s Malaysia juga menganjurkan sambutan Hari Guru di semua 271 restorannya di seluruh negara. Semasa sambutan ini dijalankan, guru-guru dihiburkan dengan pelbagai jenis aktiviti permainan, sesi bergambar dan juga jamuan ringan. Sambutan ini merupakan satu bentuk penghargaan terhadap dedikasi para guru dalam usaha mereka mendidik anak bangsa.

Thanks for reading. ❤


Mei 16, 2018

Ramadhan Buffet di Spoon G Hotel Kelawai, Penang.

by , in

Assalammualaikum dan hai.

Baru-baru ini aku dijemput ke Buffet Ramadhan di Spoon G Hotel Kelawai, Penang. Satu penghargaan buat aku. Inilah peluang untuk aku rasai sendiri masakan chef chef di hotel ini yang dengar cerita sedap sedap belaka.

Tak susah nak cari lokasi hotel ini. Bersebelahan Gurney Plaza dan Gurney Paragon je. Lepas parking kereta di ground floor hotel, hala tuju aku ialah ke Spoon yang terletak di tingkat 2.

Sampai je aku terus mula ambil gambar. Tahun ini, Spoon memilih konsep 'Pasar Ramadhan'. Terbahagi kepada 2 bahagian. Satu indoor satu lagi outdoor.






Untuk outdoor, terdapat 9 gerai ala Bazaar Ramadhan. Disini korang boleh lihat chef chef Spoon bakar Satay, ikan, udang dan menggoreng Char Koay Teow. Antara gerai lain yang ada ialah Nasi Kandar, Nasi Ayam, Penang Nyonya Mee Kari, Sharwarma, Sup Tulang, Bubur Lambuk, Ais Kacang dan Cendol. Aku dah rasa macam berada di Bazaar Ramadhan Bayan Baru dah pula.








Menu makanan yang ada di indoor tak kurang hebatnya. Nasi Hujan Panas bila di gandingkan dengan Chilli Crab dan Lamb Varural buat korang tak peduli orang lain dah. Sedap oii.

Forbidden CheeseCake tepi Tart Kelapa
Akhir sekali, antara menu pencuci mulut pilihan aku ialah Forbidden CheeseCake (Kek Keju Pulut Hitam). First time aku cuba. Gabungan mesra rasa lemak pulut hitam dengan cream cheese memang sedap. Tak cukup sepotong aku makan. Chef Lim Kok Suw (Pastry Chef), boleh share resepi dengan aku tak?

Buat korang yang tercari Buffet Ramadhan mana yang nak di terjah, G Hotel Kelawai mungkin korang boleh masukkan dalam senarai korang. Di bawah aku sertakan harga buffet dan number talian untuk tempahan.

G Hotel Kelawai
2, Persiaran Maktab, 10250 Penang, Malaysia
Telefon : +604 219 0000 Fax : +604 219 0101
Email : g4u@ghotel.com.my
Web : www.ghotel.com.my


Spoon Ramadhan Dinner (17 May - 14 Jun 2018)
Dewasa RM75
Warga emas dan kanak-kanak (6-12 tahun) RM45
Promosi Buy 10 free 1 (15 May - 14 Jun 2018)


Thanks for reading. ❤


Mei 11, 2018

Stylish design for your bedroom.

by , in


Assalammualaikum and hi.

As property prices have been hiking for the past few years, buying a property can be difficult, especially for young working adults who have just started working. Are you looking for a place to rent? Or are you just looking for a master bedroom for rent?

Renting a master bedroom is definitely much more affordable as compared to buying a property. Furthermore, renting a master bedroom requires less cleaning as compared to renting the whole house. Styling or designing your bedroom is not difficult as well. This article will guide you through some design trends that you can use for your master bedroom. 

1. Bright colour
First of all, if you are a fan of intense hues, you can go for bright colors for your room to keep your bedroom lively. A colorful bedroom will make your bedroom appear fun and funky. But do not go overboard with unmatching colors to prevent having your bedroom too overwhelming.

You can easily choose a duvet cover or comforter with prints and colors to bring out the funky side of you. If you have a gypsy soul in you, you can definitely go for a bohemian look for your bedroom.

2. Grey or black decoration
If you are opting for a luxurious look for your bedroom, grey and black decoration pair perfectly together. The combination of grey and black is fashionable.

However, this can be off-putting to some people who dislike dark colored theme for their bedrooms. In addition, grey and black can make a room appear dull and dark, making the atmosphere depressing for certain people.But if you do not mind the dull and dark looking bedroom, go for it then.

3. All white
The all-white trend is a trend that will never go outdated. However, it comes with its cons as well. A white bedroom has higher maintenance. You will need to spend more time in cleaning, sweeping, mopping and etcetera to keep your room clean and neat. Go for a minimalistic theme if you like your bedroom simple and neat.

4. High technology features
If you are technology person, you can always choose the install the latest system in your bedroom, such as the advanced lighting controls and sound systems.

However, do bear in mind that these high technology features do not come cheap. Therefore, it is important to check the prices before you make any purchase. Most importantly, stay within your budget and do not create a hole in your wallet.

5. Shower rooms
The bathroom is an important place for you to clean yourself after a long day at work. It also play an important role in helping you to relax. In addition, the bathroom is also a place to curate a more mindful space a it allows you to switch off from everything that is going around us. Or even, a place where inspiration strikes.

Your bathroom is a place where you start and finish each day. Hence, the importance of choosing a design that you like the most for your bathroom. Your bathroom is so much more than just a functional area. If you spend a lot of your time in the bathroom, choose a soft bathroom design that is mainly white to help you relax your mind.

6. Carpets and floor tiles
Floor tiles that come with patterns can be quite costly, but if your budget allows, you can always opt for patterned floor tiles for your bathroom. Provided your landlord allows you to replace the old ones with the new floor tiles that you choose.

If floor tiles are out of your budget, you can always go for carpets with patterns. Choose a bright color carpet to place in the hallway to your room, or in the middle of your room.

7. Quote art
You can always print some quote arts that you can easily find from the websites such as Pinterest and hang in on the wall. These quote arts can help you in lifting up your mood and spirit, and most importantly, maintain a positive mindset for yourself.

Simple quote art such as “You are amazing” or “Today is a good day”  is enough to bring up one’s mood. It is also useful as a motivational quote that will help you push through your days, especially during difficult times. You will be amazed at how helpful these quote arts can be. Not only it lowers your heart rate and blood pressure, it helps to bring a level of peace to you as well.

In conclusion, it is definitely not difficult to design your own bedroom. Do your research and look around on different websites to get inspiration on how to design your bedroom in a stylish way.

You can even DIY for some of the items you need for your bedroom. Designing your own bedroom can be easy, cheap and fun. You will be amazed at how easy it can be and how cheap it is.


Thanks for reading. ❤


Post Top Ad