Parenting - Spice up your life!

Post Top Ad

Februari 26, 2018

Inginkan baju untuk aktiviti riadah dan semi casual?

by , in



Salam dan hai semua ๐Ÿ˜Š

Sejak aku turut serta dalam program Jom Kurus 1 Malaysia musim ke10, aku dah jatuh cinta dengan dunia senaman. Hingga aku terasa bagai ada yang tak complete kalau tak bersenam.  Badan pun mula rasa ada yang tak kena. 

Jika sebelum ni bersenam sekadar isi masa lapang bersama keluarga, tetapi sekarang bersenam adalah aktiviti wajib mingguan. Bukan lama pun. 30 minit hingga 1 jam masa yang aku peruntukkan.


Bila dah seronok bersenam, aku mula tambah koleksi Tshirt Muslimah sedikit demi sedikit. Aku tercari sesuatu yang semi kasual dan labuh. Sesuai untuk pelbagai event. 

Sebab adakalanya setiap kali selepas selesai aktiviti riadah, aku akan terus ke pasaraya besar untuk top up barang dapur. Atau delivery brownies or cookies ke syarikat swasta dan adakalanya pejabat kerajaan.


Kali ni aku nak share dengan korang koleksi terkini Tshirt Labuh aku iaitu... Teelicious! ๐Ÿ˜

Teelicious adalah Basic Tee 2.0 istimewa dari HanaTajuddin. Apa yang best tentang Basic Tee ni ia tak melekap di badan, labuh menutup pinggul dan amat selesa untuk aktiviti riadah. Selasak mana pun aktiviti keep fit korang, baju tu tetap tak berkedut. Penampilan tetap wow!

Yang paling best bagi aku, Teelicious ni jenis ironless material dan serap peluh. Selesa dipakai memandangkan cuaca di Penang yang agak panas. 


Nak cuba? Disini aku sertakan alamat agar korang juga boleh cuba Teelicious dari HanaTajuddin ni. 

HANATAJUDDIN
C-23-1 Jalan Serai Wangi L/16L,
Sek 16, Alam Avenue 2,
40200 Shah Alam, Selangor
Tel : +603-55240841
Open : Everyday / Time : 9.00am-6.00pm

Website: http://hanatajuddin.com.my
Instagram: @HanaTajuddin
Facebook: https://www.facebook.com/HanaTajuddinHT/

Thanks sebab sudi singgah dan baca artikel aku untuk kali ni. Semoga urusan kehidupan kita semua sentiasa dipermudahkan Allah. ๐Ÿ’œ



Februari 22, 2018

Yoga Mat Guardian.

by , in

Salam dan hai semua. ๐Ÿ˜Š



Sebelum ni aku tak ambil pusing pun tentang perlunya Yoga Mat. Buat Plank pun atas toto yang dilipat dua je. Tapi sejak join program Jom Kurus 1 Malaysia musim ke 10 (JK1M10), coach dah pesan beli jika takde tikar tu. Sebab ada jenis senaman yang memang kena guna. Dan bila dah guna terasa sedap la pula. ๐Ÿ˜‚

Terutamanya jika buat senaman Burpees. Burpees ni gabungan squat, kick feet back, push-up, squat dan diakhiri stand and jump! Memang kuak dada la masa aku mula-mula buat burpees ni. But, alah tegal perkara biasa. Bila dah beberapa kali buat, tak lah berterabur Burpees aku.

Ada pelbagai harga dan jenis Yoga Mat. Dari yang mahal hingga ke harga mampu milik. Pening aku nak pilih. One day, coach WhatsApp ke group gi tahu kat Guardian ada jual Yoga Mat. Good kualiti, ada beg untuk senang dibawa dan harga bawah 50 ringgit.



Murah kan. Dalam minggu tu juga aku ke Guardian. Aku bawa Hud, Yaya dan Adam. Kena cepat sebab nanti nak ambil Diyana dan Daniel yang ada kelas tambahan di sekolah. Kiranya aku ada masa dalam 1 jam je.

Melilau aku cari Yoga Mat tu. Tak jumpa. Di tambah keadaan yang agak sesak di sebabkan sales, kerja yang sekejap dah makan masa. Last choice aku tanya staff farmasi yang kebetulan lalu di hadapan aku. Tak sampai 5 minit menunggu, dia bawa satu mat berwarna biru.

"Tinggal satu je kak. Ada warna ni je."

Aku dah tak kisah warna apa. Asalkan ada, dah besar rahmat bagi aku.


Best rupanya guna Yoga Mat semasa bersenam. Yoga mat ada dua jenis iaitu jenis closed cell dan open cell. Close cell adalah yang terbaik untuk aktiviti senaman yang aku join. Ia tidak licin, grippy dan tidak berbau jika dicuci. Cara nak cuci, lalukan dengan air dan aku letak sedikit gel mandian aiken atau apa-apa jenama asalkan yang jenis mild cleanser. Then bilas cepat-cepat. Air dry kan sahaja untuk elakkan mat dari merekah dan berkedut.

Thanks ya sebab sudi singgah dan baca perkongsian aku kali ni. Jangan lupa jaga pemakanan dan bersenam. Petua nak fit badan ada pada 80% gaya pemakanan dan 20% senaman. ❤


Februari 21, 2018

Tailor.

by , in


Salam dan hai semua.๐Ÿ˜‰

Seminggu dua ni kesihatan aku tak berapa mengizinkan. Bermula dengan sakit tekak. Melarat ke demam. Kemudian selsema dan batuk. Memang rasa tak normal langsung. Serba serbi tak kena. Maybe aku terkena viral fever tapi selagi suhu panas semakin menurun, tak perlu antibiotik. Banyakkan minum air dan makan buah-buahan sebagai boosters untuk cepat sembuh.

Mungkin juga di sebabkan faktor cuaca panas kering yang sedang Penang alami. Punyalah terik menyegat bila tiba waktu tengahari. Kalau kena waktu cuti sekolah, memang berkurung je lah aku dalam rumah. Risau demam aku makin melarat.

Dalam dok demam + sakit tekak, misi mencari tukang jahit tetap aku teruskan. Selepas tailor kegemaran aku meninggal dunia beberapa tahun lepas, punyalah susah nak jumpa tailor baru. Last sekali, kawan my mum rekemenkan Kak Zah.

Dan tadi rezeki akulah dapat jumpa Kak Zah atau nama penuhnya Zaharah. Sedap la nama Nek Zah ni. Iya, aku syak umur Nek Zah dalam lingkungan 60++. Masih gagah menerima tempahan jahitan.

Selepas selesai urusan tempahan, aku ambil seminit dua untuk borak kosong dengan Nek Zah. Ceritanya, ada juga pelanggan yang dah setahun tak ambil baju yang dah siap dia jahit. Allahu, awat la pi buat perangai macam tu. Kesian Nek Zah dah habiskan kederat dan masa untuk siapkan tempahan.

Aku pun berilah sedikit cadangan sebab aku dah jatuh kesian. Aku cadangkan, Nek Zah buat notis tampal kat dinding, tempahan yang tak dituntut untuk sekian waktu tertentu, akan dijual. Ini syarat biasa jika kita tempah baju. Nek Zah akan bawa bincang cadangan aku dengan anaknya. Alhamdulillah.

Sebelum pulang aku tanya, berapa deposit aku nak bayar.

"Ish, takde deposit. Nanti dah siap, baru bayar. Nek tak ambil deposit. Tak berani. Kalau Nek meninggal, baju tak sempat siap tapi duit dah ambil."


Speechless aku. Wow sungguh pendirian Nek Zah. Aku pun pulang dengan hati yang kagum. Tapi itulah, orang baik-baik ni ada saja ujian yang terpaksa dihadapi. Semoga hidup kita juga sekental jiwa Nek Zah. Rezekikan ketentuan Allah. Part kita, usaha dan doa. ๐Ÿ˜˜

Februari 06, 2018

Klinik Syifa, Gelugor, Penang.

by , in

Salam dan hai semua ๐Ÿ˜Š



Setiap kali bila Hud tak sihat, Klinik Syifa menjadi pilihan aku. Tak susah nak cari lokasi klinik ni. Terletak di lokasi yang sama dengan Minah Restoran, Maybank dan GiatMara Bukit Gelugor. Klinik Syifa ni bersebelahan dengan GiatMara Bukit Gelugor yang menawarkan kursus Teknologi Fotografi dan Teknologi Sistem Komputer.

Dari rumah aku nak ke Klinik Syifa ambil masa lebih kurang 20minit jika jalan clear. Apa yang buat aku suka ke klinik ni ialah kerana ubatnya dah serasi dengan Hud dan anak aku yang lain. Kos rawatan pun tak mahal. 

Tak seperti sesetengah klinik lain, ubat kumur (jenis yang sama dengan klinik 1 Malaysia) dan lozenges (dalam RM6 jika beli di farmasi) RM 38++. Itulah kali terakhir aku ke klinik tu.

Baru ni Hud demam selsema dan batuk sedikit. Aku tengok kat kad, doktor yang bertugas pagi tu samada Dr. Arbaai atau Dr. Danial. Nak sangat aku jumpa Dr. Arbaai sebab banyak info kesihatan yang aku dapat dari beliau. Nak bertanya khabar pun iya juga.



Sampai ke klinik masa nak serah kad, aku dah nampak Dr. Danial tengah menaip sesuatu di laptopnya. Teringat pesanan Dr melalui salah satu koleksi ceramahnya,

" Jika kita sediakan masa, kita akan ada masa. Sebab ada yang tanya saya, macam mana Dr. boleh ada masa untuk menulis. Dalam masa yang sama, Dr. kena jaga klinik, hadir jemputan ceramah ke negeri lain mahupun slot untuk tv.

Sebab saya sediakan masa. Gunakan masa sebaiknya. Jika kita boleh sediakan masa beberapa minit untuk layan drama pukul 7, begitu jugalah dengan hal lain."



Lebih kurang begitulah pesanan Dr. Tepat tersusuk ke hati pesanan Dr. tu. Terus aku berazam nak jaga masa sebaiknya dan habiskan ke perkara yang bermanfaat.



Alhamdulillah, paru-paru Hud clear dan tak perlukan antibiotik. Hud dapat dua jenis ubat. Ubat demam yang kotak warna orange dan ubat batuk+selsema yang kotak warna putih pink. Ini juga salah satu sebab. Ubat kombinasi. Senang anak nak makan ubat. Dan semua ni hanya RM28.

Selesai bagi Hud makan ubat, aku terus drive untuk balik ke Teluk Kumbar. Hud perlukan rehat secukupnya. Di bawah ni aku sediakan alamat Klinik Syifa.


Masjid Jamek Sungai Gelugor terletak di seberang jalan Klinik Syifa.

Klinik Syifa

363q, Jalan Sultan Azlan Shah, Taman Tun Sardon, 11700 Gelugor, Pulau Pinang

No.tel : 04-657 6159


Thanks sebab sudi singgah dan baca perkongsian kali ni. Semoga hidup kita semua sentiasa dalam Rahmat dan Redha Allah. ๐Ÿ˜˜


Februari 02, 2018

Professional photographer in the making.

by , in

Salam dan hai semua. ๐Ÿ˜Š










Bukan mudah nak guna DSLR camera ni. Tapi kalau dah minat, susah kot mana pun dia tetap tak akan putus asa. Mula-mula tak berapa menjadi gambar yang Yaya ambil. Fokus benda lain, hasilnya jadi lain. Nak fokus kat kuntum bunga, terlawa ke daun.

"Kamera ni lah. Yaya dah set lain, dia snap lain."

Kamera juga yang disalahkan. Tapi Yaya tak mudah putus asa. Lagi seronok dia snap gambar itu dan ini. Dengan tunjuk ajar dari abah dia, itulah hasil Yaya for the beginner.

Hasil kerja Canon EOS 1000D memang cantik. Untuk permulaan Yaya guna setting auto fokus yang menghasilkan 7 titik fokus. Dari situ dia akan tukar setting mengikut keadaan. Antara shooting modes yang ada ialah,

Auto
Program AE (P)
Shutter priority AE (Tv)
Aperture priority AE (Av)
Manual (M)
Auto depth-of-field
Portrait
Landscape
Close-up
Sports
Night portrait
Flash off



Semua hasil kerja Yaya, dia dah simpan dalam satu folder kat laptop mama. Aku namakan Yaya Young Photographer. Belajar sampai cekap ye Yaya. Nanti tolong mama snap gambar untuk mama share di Blog, IG dan Facebook.

Terima kasih korang sebab sudi singgah dan baca artikel aku untuk kali ni. ๐Ÿ˜˜

Post Top Ad