Post Top Ad

Januari 30, 2018

Hello Kitty Note Book for only RM1!

by , in


Salam dan hai semua.

Ha... aku yang terlebih happy bila nampak deretan buku nota Hello Kitty yang tersusun kemas dalam rak pameran. Pelbagai warna dan design. Dan pada harga RM1!

Aku apa lagi, terus grab 3 buah. Dan warna pink menjadi pilihan utama aku. Selagi ada warna pink, aku ambil. Hello Kittykan sinonim dengan pink.

Harga asal buku nota ni sekitar RM2 ke RM3. Kualiti kulit buku licin dan tebal. Surprise gift untuk Diyana sebab dia memang suka Hello Kitty ni. Berbeza dengan Yaya yang lebih teruja dengan koleksi Emoji ataupun Boboiboy.

Promosi ni berlangsung sehingga 31 Januari di Giant Bayan Baru, Penang. Giant tempat lain aku tak pasti. So, buat korang yang tinggal di sekitar, cepat grab sebelum tempoh promosi tamat. 

Anak-anak boleh buat buku standby di waktu kecemasan. Atau jadikan hadiah kepada anak buah, anak murid, anak rakan atau rakan yang minat Hello Kitty. ๐Ÿ˜˜


Januari 26, 2018

Tuisyen dan buku rujukan tambahan. Perlu ke?

by , in



Salam dan hai korang ๐Ÿ˜‰

Walaupun dah masuk penghujung Januari, aktiviti melengkapkan keperluan sekolah anak masih belum selesai. Pulang dari sekolah, ada saja permintaan daripada anak.

"Mama, Yana nak RMxx. Cikgu Fizik suruh semua beli buku rujukan."

"Okay, malam nanti ingatkan mama tentang duit tu."

Beberapa hari selepas tu...

"Mama, dah boleh beli t'shirt persatuan silat. Harga RMxx"

"Pakai jelah t'shirt abang kamu." (niat mama nak berjimat)

"Besar sangat la mama. Bahu baju paras siku."

"Yelah. Nanti ingatkan mama."

Dan hari-hari berikutnya...

"Mama, Yana dan Daniel ada kelas tambahan setiap hari Isnin dan  Selasa."

"La, dah pi tuisyen. Tak payah la pi kelas tambahan lagi."

"Kehadiran adalah wajib la mama."

"Hamboi, dah ada wajib wajib pulak dah."

Dan begitulah sejak bermulanya sesi persekolahan. Ada saja keperluan yang tak masuk dalam senarai baget perbelanjaan. Tuisyen dan buku rujukan tambahan adalah satu keperluan agar anak tak ketinggalan jauh dalam subjek tertentu.

Nak harapkan aku, memang tak tercapai dek akal bila melihat buku teks anak. Jauh beza mukadimah untuk tingkatan 1 terkini jika nak dibandingkan dengan akak dan abangnya.

Buku rujukan lebih mudahkan pelajar untuk nampak, faham dan ingat sesuatu subjek. Nak nak yang ada nota ringkas dan nota padat. Guru tuisyen pula perturunkan skill untuk mahir dengan cara mudah. Waktu tuisyen perlu ditentukan sebaiknya agar anak punya masa untuk siapkan kerja sekolah, kerja kelas tambahan dan rehat.

Macam aku, sebolehnya aku pilih hari minggu untuk anak aku hadir ke kelas tuisyen. Selain anak aku dapat rehat pada hari persekolahan, aku juga dapat rehat dari hantar dan ambil mereka di tuisyen centre. Letih tau tekan pedal minyak. ๐Ÿ˜‚

Tak cukup ke apa yang cikgu ajar di sekolah?

Depends. Ada cikgu yang amanah dalam bab menyampaikan ilmu. Terserlah keikhlasannya. Siap pakej kelas ulangkaji percuma demi anak didiknya. Dia pastikan semua pelajarnya lulus walaupun tak cemerlang. Itu lebih baik dari gagal.

Dan ada yang mengajar sekadar melepaskan batuk di tangga. Asalkan tugasan dia done untuk hari itu, settle. Faham atau tak itu terpulang pada murid. Dan untuk subjek yang terkena cikgu seperti ni, tuisyen menjadi satu alternatif. Kena pulak anak speed low nak faham apa yang di sampaikan berbanding rakan sekelasnya.

Semoga anak-anak kita semua kuat fizikal dan mental untuk hadap kehidupan mereka sebagai pelajar. Berikan mereka masa untuk tinggalkan seketika all the tips dan formula. Bawa mereka window shopping atau ke tempat riadah. Window shopping pun satu aktiviti beriadah juga kan. ๐Ÿ˜‚

Thanks sebab sudi singgah dan baca nukilan aku untuk kali ni. 

Januari 24, 2018

"Mama, abah balik Jumaat ni ke?"

by , in


Salam dan hai semua. ๐Ÿ˜‰

Itu soalan yang selalu Hud tanya bila dia teringat kat abah dia. Mungkin dia terasa kehilangan. Mungkin dia rasa rindu. Tapi dia tak pandai nak luahkan. Selalunya, sehari selepas abah dia balik ke Selangor, bangun je dari tidur, dia seperti tercari-cari mana abah. Semalam abah ada sebaik sahaja dia buka mata. Hari ni dah takde.

"Mama, abah mana?"

"Abah pergi kerja. Semalamkan kita hantar abah."

"Lepas tu kita pi Tescokan."

Cerita Hud. Riak wajah dah kembali ceria bila dia teringat moment dia dapat jalan-jalan teman mama restok barang dapur.

Setiap kali lepas hantar abah dia ke stesyen bas, aku mesti bawa dia ke sesuatu lokasi untuk hilangkan rasa sayu dihatinya. Pernah sekali tu, masa aku sedang sibuk WhatsApp goodbye dengan encik hubby, tetiba Hud meraung.

"Bas abah dah pi..."

Rupanya dia terpandang bas bergerak meninggalkan stesyen. Mula terbit rasa kehilangan. Rasa rindu hingga jumpa lagi di minggu seterusnya.



Begitulah korban rasa yang terpaksa di terima oleh mereka yang bergelar PJJ Family. Bukan sesuatu yang pelik dah pada zaman sekarang. Encik hubby cerita, ramai je golongan bapa PJJ ni. Bila dah terbiasa nampak wajah yang sama setiap minggu, mulalah bertegur sapa. Ada yang setiap minggu ulang alik dari Kedah ke Selangor. Dan dari Perlis ke Selangor pun ada. Pelbagai bangsa.

Zaman petrol naik setiap minggu. Tuntutan kos sara hidup yang semakin meningkat. Zaman itu ini dah semakin mahal. Sesuatu perlu dilakukan untuk teruskan kehidupan.

Ada yang tanya, tak takut kena curang ke? Yelah, sorang disana, sorang disini. Hujung minggu baru dapat jumpa. Itu pun jika tak ada event atau kelas. Jika ada, dua atau tiga minggu sekali baru dapat jumpa family. Aku jawab, kalau nak fikir penyebab terjadinya curang, yang tidur sebantal setiap hari pun jika dia pilih nak curang, akan curang juga.

Terpulanglah pada iman masing-masing. Sampai bila nak hidup dalam masalah. Tak tenteram jiwa orang yang curang ni. Cukuplah dengan pelbagai masalah yang sedang rakyat Malaysia alami ketika ini. Mohon yang baik-baik kepada Allah. Semoga kesudahan yang baik-baik untuk kita semua.

Thanks kepada yang sudi singgah dan baca nukilan aku kali ni. Until we meet again. ❤


Januari 22, 2018

Beauty wish list : Facial Scrub.

by , in


Salam dan hai korang. ๐Ÿ˜˜

Setiap dari kita pasti ada wish list. Macam tu juga dengan aku. Facial Scrub dari Sendayu Tinggi ataupun Cosmoderm adalah antara senarai wish list aku. Weekly wajah wajib di scrub untuk kulit kekal sihat. Jemput berkenalan dengan mereka.

Facial Scrub With Collagen Sendayu Tinggi
Harga RM27.65 (NP:RM30.75)
  • Skrub wajah dengan kesan serta merta halus dan lembut selepas penggunaan yang pertama.
  • Ia menanggalkan sel mati sekaligus menjadikan khasiat produk yang disapu mampu menyerap sepenuhnya untuk hasil yang terbaik.
  • Melembutkan bintik hitam serta putih untuk mudah di picit keluar.
  • Memudarkan parut jerawat dan jeragat.
  • Mencerahkan wajah serta memberikan tona wajah yang sekata terutama selepas terdedah pada matahari.
  • Formula hydrolized collagen menjadikan kulit anjal.
INGREDIENTS / RAMUAN:

Water, Polyethylene, Paraffinum Liquidum, Stearic Acid, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Fragrance, Phenoxyethanol, Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Tetrasodium EDTA, Niacinamide, Hydrolyzed Collagen, Ethylhexylglycerin, CI 17200



CARA PENGGUNAAN:
Basahkan tapak tangan dan wajah dengan air sebelum scrub disapu ke wajah.

Gosok atau lakukan urutan lembut seluruh wajah dalam 2 minit sebelum bilas bersih. 

Bagi yang mempunyai masalah kulit kering, gunakan 2 kali seminggu. Bagi yang mempunyai kulit normal, gunakan 3 kali seminggu.



COSMODERM VITAMIN E 
Magic Exfoliating Gel (30 ml)
Suitable for Normal & Combination Skin / Sesuai untuk Kulit Normal & Kombinasi

INGREDIENTS / RAMUAN:
Aqua, Hibiscus Sabdariffa Flower, Aloe Vera and Witch Hazel

Skrub gel untuk membersihkan sel-sel mati, bintik hitam dan bintik putih dengan lembut dan berkesan
• Sel mati, bintik hitam dan bintik putih dieksfoliat secara lembut dan berkesan tanpa merosakkan kulit
• Mengecil dan menghaluskan pori
• Memudarkan parut jerawat, parut demam campak dan pigmentasi
• Sesuai untuk kulit normal, kombinasi dan kering

CARA PENGGUNAAN:
Letakkan sedikit Vitamin E Magic Exfoliating Gel di tapak tangan, sapukan sedikit demi sedikit di muka dan gosok muka dengan lembut. Seeloknya gunakan seminggu sekali selepas mencuci muka (tidak digalakkan jika mempunyai masalah jerawat)

Pencuci gel berbuih, diperkaya dengan anti-oksidan untuk cucian lembut dan berkesan
• Mampu membersih minyak, kotoran dan debu tanpa mengeringkan lapisan kulit
Mengekalkan kelembapan dan kelembutan asli kulit
• Menggalakkan kadar pembaharuan sel kulit



COSMODERM VITAMIN E
Facial Scrub (125 ml)
Suitable for Normal & Combination Skin / Sesuai untuk Kulit Normal & Kombinasi

INGREDIENTS / RAMUAN:
Chamomile, Lemon and Rosehip Oil

Skrub wajah dengan biji buluh bulat mesra alam yang mengeluarkan sel-sel mati, bintik hitam dan bintik putih dengan berkesan tanpa mencedera permukaan kulit yang halus
• Membersih secara mendalam ke pori dengan mengeluarkan sel kulit mati, kotoran dan minyak berlebihan
• Melindungi kulit dengan menganjal dan mengecilkan pori semasa membersih
• Sesuai untuk kulit normal, kombinasi dan berminyak

CARA PENGGUNAAN:
Picit sedikit Vitamin E Facial Scrub dihujung jari anda, dan gosokkan di bahagian yang ada bintik hitam atau putih. Seeloknya digunakan seminggu dua  kali sahaja selepas mencuci muka. (Tidak digalakkan menggunakan scrub jika kulit muka berjerawat)

Memandangkan minggu ni is salary week, sure korang pun dah ada wish list korangkan. Ketiga-tiga produk best. Ah, sudah. Mana satu aku nak pilih ni? ๐Ÿ˜‚


Januari 21, 2018

The truth is horibble : Skincare rebranding.

by , in


Salam dan hai semua. ๐Ÿ˜‰

Kulit muka aku pernah jadi huru-hara akibat guna skincare timbang kilo. Inilah akibat senang sangat percaya dengan iklan untuk cantik dalam masa 7 hari. Ada yang lagi power 3 hari settle semua masalah di wajah!

Entah apa yang merasuk aku untuk beli dan guna. Takde masalah sengaja create masalah. Akhirnya aku terpaksa ke klinik untuk dapatkan rawatan yang sepatutnya bila bahagian tertentu kat muka aku jadi tah apa-apa. Tahan telinga bila doktor mula cerita bahayanya produk rebranding.

"You have nice skin complexion. Why la you gatal guna produk rebranding?"

Sampai bila-bila aku akan ingat kata-kata doktor tu. Aku siap dapat krim jeragat percuma. Sayang doktor ketat-ketat.๐Ÿ˜‚

Cara nak kenal spesis rebranding atau timbang kilo ni lebih kurang sama je item dia. Datang dalam kotak yang ada krim siang, krim spf, krim malam, krim kunyit, sabun sebiji, kadang-kadang tambah serum, facial cleanser, dan semuanya berwarna-warni.

Lepas masalah kulit muka aku pulih sepenuhnya, aku rujuk kembali dengan produk yang ada di Watson, Guardian ataupun Aeon Wellness. Anak remaja aku pun aku arahkan untuk guna je produk yang ada di farmasi bukan toko mahupun kioks kecantikkan.

Antara jenama skincare terkini yang kami sekeluarga guna ialah Cosmoderm, Pure Beauty, Bio Essence, Aiken, Biore, Sendayu Tinggi dan Good Virtues Co. Eh, banyak pula bila dah senaraikan Masa beli rasa macam sikit je. Empat orang anak remaja, empat jenis kulit wajah. Pluse untuk wajah aku and my dear hubby.

Setakat ini dahulu perkongsian aku kali ni. Thanks sebab sudi singgah, baca dan komen. ๐Ÿ˜˜


Januari 19, 2018

Life is delicious. Tips didik anak untuk disiplin.

by , in


Salam dan hai korang ๐Ÿ˜‰

Setiap pagi, semasa drive hantar anak ke sekolah, sepanjang jalan tu la mulut aku tak henti bercakap. Dari marahkan pemandu yang tak pandai guna lampu signal, hinggalah sikap pemandu yang parking kereta macam jalanraya milik mereka sorang.

Siapa tak marah jika dah lebih 5 minit kau tunggu nak keluar simpang. Belakang kau pula dah beratur kereta. Belah kiri jalan, laluan dah clear. Belah kanan ada sebiji kereta dan bila tiba kat simpang,  dia belok masuk kanan! Apa salahnya jika  on signal ke kanan seminit dua sebelum masuk simpang. Tak faham aku spesis pelupa macam ni.

Tak pasal-pasal terus aku buka topik disiplin sebagai mukadimah untuk anak aku. Disiplin means peraturan untuk melatih seseorang supaya berkelakuan baik. Contoh setiap pagi, bangun je dari tidur, terus kemas katil. Bukan tinggalkan huru hara macam tu saja. Towel sidai di towel rack. Bukan letak atas katil atau rak buku. Segala urusan seterika baju sekolah atau tudung, kau siapkan pada waktu malam bukan pagi ketika nak pergi sekolah.

Kemas buku sekolah sebaik sahaja dah siap kerja sekolah. Bukan waktu pagi baru lah tercari-cari mana pulak buku itu dan buku ini. Memang aku potong elaun sekolah jika ada yang tak disiplinkan diri.

Bukan kejam tapi bukan mudah nak disiplinkan anak. Pelbagai cara dah aku guna tapi tak jalan. Akhirnya aku juga yang penat betulkan apa yang mereka tinggal. Mereka juga yang terlambat ke sekolah sebab aku dah tersangkut dalam jem.

Dan sistem potong elaun ni akhirnya dah meninggalkan kesan dalam hidup anak aku.

"Eh, kemas katil kau. Nak kena potong elaun lagi ke?"

"Woi! Iron baju dulu. Esok hang lambat aku suruh mama tinggal hang."

"Syoknya baca komik, buku sekolah dah kemas ka?"

Itu antara dialog sesama mereka yang aku terdengar. Mereka warning mewarning serta ingat mengingati.

Sekali sekala, aku cerita kat anak pengalaman aku semasa tinggal di asrama dulu. Semua kena cepat dan on time. Lambat bangun pagi, lambat kau mandi. Lambat mandi, lambat kau siap dan bila dah lambat siap, beratur panjang la kau kat dewan makan nanti. Lagi teruk tak sempat makan sebab loceng sekolah dah nak bunyi.

Kemas katil memang rutin wajib sebaik sahaja turun dari katil. Boleh stress tengok kawan-kawan happy dapat outing hujung minggu. Kau pula tak dapat keluar sebab kena denda. Merenung ke luar jendela. Sambil layan bayu pagi yang bertiup lembut.

Sebab kemas katil je. Setakat kau sorang didenda cool lagi. Ni satu bilik terkesan dengan sikap tak berdisiplin kau. Memang kena bahan la kau sehingga minggu akan datang. Betul punya tekanan mental. ๐Ÿ˜‚


Januari 17, 2018

Olympia Scientific Calculator ES-570MS

by , in


Salam dan hai korang. ๐Ÿ˜˜

Dari hujung tahun lepas lagi aku dah plan nak beli calculator untuk Daniel. Tahun 2018 Daniel masuk ke tingkatan 3. Calculator ada dua jenis. Jenis A untuk murid tingkatan 1-3. Jenis B untuk tingkatan 4-5. Memandangkan tahun ni Adam masuk tingkatan 1, calculator Daniel yang sedia ada akan di wariskan kepada Adam. 

Aku jumpa jenama xxx berharga rm66.90. Jenama yang sama dengan calculator Daniel. Terbeliak  mata aku. 

"Awat mahal sangat ni dik. Rasanya 2 tahun lepas harga bawah 40 ringgit je. Ada jenama lain tak?"

"Takde Kak. Kami jual jenama ni je."

"Kalau macam tu, tak jadi belilah. Akak survey kat tempat lain dulu. Thanks ye."

"Oh okay, takpe Kak."

Senyum je adik manis yang jaga kedai buku tu. Dia sendiri cakap aku bukanlah parents pertama yang terkejut tengok harga. Tapi dah itu harga jualan mereka.

Sehinggalah sekolah bermula, Daniel terpaksa guna calculator lama semula memandangkan untuk dua minggu pertama, adalah minggu suaikenal  pelajar tingkatan 1. Dan misi pencarian calculator masih aku teruskan. 

Dan akhirnya, Daniel maklumkan stok calculator dah restok di koperasi sekolah. Sebelum ni sold out! Dan sebagai ahli koperasi sekolah, dia dan Diyana dah reserved untuk diri sendiri dan rakan yang dah booking. Nampak tak istimewanya bila kita dah jadi 'orang dalam' di dalam sesebuah organisasi. Dan gunalah keistimewaan tu untuk perkara yang baik-baik. 

Tahun ini juga, guru besar dah buat keputusan untuk guna jenis ini dari tingkatan 1 hingga ke tingkatan 5. Alhamdulillah. 

Kan bagus jika sejak dulu lagi selaraskan sahaja macam ni. Bermula dengan Diyana. Bila dia masuk ke tingkatan 3, aku dah beli calculator khas untuk tingkatan 4 dan 5. Calculator dia di wariskan kepada Daniel. 

Aku yang anak ramai, bolehla guna sistem calculator turun temurun. Untuk mereka yang ada anak sorang? Kan dah terjadi pembaziran. Jauh di sudut hati aku dah ada protes tak setuju dengan sistem yang ditentukan. Aku just pendamkan.

Daniel tunjuk calculator baru dia. Olympia. Ada label diluluskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Sebelum ni anak-anak aku guna jenis yang takde label.  Harga koperasi sekolah rm35. Aku search online, paling tinggi harga dalam rm40.

Zaman aku belajar dulu, hanya pelajar tingkatan 4 kelas sains yang ambil add math guna scientific calculator ni. Aku yang kelas akaun rasa lega tak dapat guna. 

Berbeza dengan sistem pembelajaran terkini. Bermula seawal tingkatan 1 dah didedahkan dengan mukadimah subjek add math. Bertabahlah anak-anak semua. 

Okay, sampai sini sahaja cerita aku tentang calculator. Jangan lupa tulis nama kat calculator sebab hot item juga benda ni di sekolah. Selit sahaja di dalam poket baju kurung atau seluar sekolah. Kalau hilang, kumpul duit sendiri dan belilah yang baru. Baru kau tahu erti kehilangan. ๐Ÿ˜‰



Januari 15, 2018

Simpang jalan.

by , in

Ikhsan google. 

Salam dan hai korang. ๐Ÿ˜‰

Pagi tadi, sebaik sahaja aku membelok masuk ke kanan jalan, ada sebiji kereta ni berhenti betul-betul selepas simpang. Buka pintu sebelah pemandu dan tertunduk-tunduk. Mungkin dia muntah or something.

Aku nyaris nak langgar belakang kereta dia. Selepas melepasi kereta tu, tak jauh dari situ lokasi sekolah anak aku. Aku bagi signal nak masuk kanan. Sambil tunggu giliran, aku nampak ada juga parent yang berhenti betul-betul selepas simpang untuk drop anak. 


(Gigih aku google gambar agar pembaca dapat clear view apa yang telah aku alami. Bayangkan kereta hijau tu kereta aku. Kalau ada kereta yang spesis 'eh takpe kejap je ni' berhenti, tak ke dah bikin huru hara sebuah pagi nan indah.)

Tindakan mereka ini buat kenderaan lain tak dapat masuk simpang walaupun laluan dah selamat untuk dilalui. 'Otak seminit' mereka ini dah sumbang kepada kesesakkan lalu lintas. Meriah la bunyi hon tanda marah, tanda suruh move ke hadapan dan mungkin pelbagai tanda lagi.

Bukan takde tempat parking kenderaan untuk tunggu, drop dan ambil murid sekolah, ada. Tapi mereka dah pilih untuk "takpe, kejap je ni."

Sedikit nasihat aku, jika nak berhenti selepas simpang, pastikan dahulu kenderaan tak halang laluan masuk kenderaan lain. Berhenti jauh sedikit dari simpang. Jangan fikir nak cepat dan eh, sempat ni, kejap je ni. Itu namanya penting diri sendiri. Dan menyusahkan kenderaan lain nak bergerak.

Mudahkan urusan semua. Mulakan pagi anda menjadi seorang pengguna jalanraya yang bijak lagi prihatin. Lastly, sila manfaatkan lampu signal kereta sebaik mungkin. ๐Ÿ˜Š



Januari 14, 2018

D' Folia Coffee my energy boosters.

by , in


Rutin harian sebagai suri rumah sepenuh masa adakalanya buat aku need more energy. Dalam sibuk hantar dan ambil anak dari sekolah, aktiviti sukan dan kokurikulum, adakalanya aku perlu  siapkan tempahan brownies untuk pelanggan dan rakan kolaborasi.

D'Folia coffee adalah salah satu energy boosters yang aku ambil sekali sehari. Kopi herba untuk wanita yang sangat enak ini mampu menghangatkan badan, mengelakkan mengantuk, dan memberikan tenaga. Ia juga bagus untuk kesihatan dalaman rahim.

Aku mula berkenalan dengan produk Sendayu Tinggi sekitar tahun 2000. Selain sabun Golden Herbs Soap, jamu D' Folia adalah salah satu produk pilihan aku.

Antara ramuan D' Folia coffee ialah non-dairy creamer, fine sugar, instant coffee powder, malt extract, kacip fatimah extract, guar gum, inulin, stevia.

Butik Sendayu Tinggi Bukit Jambul adalah lokasi wajib terjah aku setiap bulan. Selain butik dan belian secara online, korang boleh beli di Watson terpilih. Tak perlu risau isu timbang kilo dan sebagainya.

Thanks sebab sudi baca perkongsian aku kali ni. ๐Ÿ˜‰


Januari 12, 2018

Hidup dalam debaran.

by , in

Ikhsan gambar Google. Tq.

" Ya Allah, kau peliharalah ahli keluargaku daripada sebarang malapetaka, bencana, hasad dengki, fitnah dan kekejaman manusia. Semoga rahmat dan redhaMu sentiasa ada dengan kami. Amin."

Doaku setiap pagi selepas anak bersalam dan keluar dari kereta. Sambil pandang mereka berjalan masuk ke perkarangan sekolah, doaku kirim buat mereka. Hanya itu yang aku mampu buat ketika mereka jauh dari aku. Tahun ni, 3 orang di sekolah menengah, seorang di sekolah rendah dan seorang lagi baru 4 tahun. Yang 4 tahun pun dah mula teruja nak ikut kakak dan abang ke sekolah. Sabarlah duhai anak, masamu akan tiba juga. Waktu tu kau akan minta, cepat la zaman persekolahan habis. Letih hadap subjek dan exam. Hafal itu ini. Letih juga hadap kerenah kawan-kawan yang kuat membawang. Pantang kau lebih sikit dari mereka, mulalah viral. Hidup sentiasa dalam debaran. 

Tetapi itulah manis dan pahit zaman persekolahan aku dulu. Ada je rakan yang baik, sekepala, happy go lucky dan mara ke depan jika ada yang nak buat onar kat aku. Mereka tolong aku, aku tolong mereka semula. Setia kawan gitu. No gunting dalam lipatan atau musuh dalam selimut. Zaman kami tiada masa untuk dengki sesama rakan. Yang ada hanya semangat untuk berjaya dan support rakan yang lain untuk sama berjaya. Biar satu kelas lulus cemerlang 9A.

Itulah zaman kami dahulu. Zaman kemudahan internet terbatas. Bukan takde kes nakal tapi nakal yang tidak melibatkan insan lain. Berbeza dengan zaman sekarang, pukul, buli malah membawa ke kes bunuh dah menjadi kes biasa. Semuanya dihujung jari. Viral kes buli rakan sekolah, mulalah ada rasa di hati, "Aku pun nak videokanlah aksi aku." 

Allahhu. Sentap jantung melihat pelbagai kesalahan juvana yang lalu lalang di TimeLine. Pesan aku kepada anak, jangan ambil kisah jika ada yang cabar kau,

"Bukan anak jantan la sebab tak merokok!'

"Harap muka saja lawa tapi takde boifren!'

Sebab mereka  semua sedang alami kejutan budaya. Baru nak berkenalan dengan dunia. Belum kena lagi sepak terajang dari dunia. Tercari-cari matlamat kehidupan ini.

Bukan mudah jadi mak ayah. Aku sentiasa pesan kat anak aku, ketika aku jauh dari mereka, INGAT.. Allah sentiasa ada memerhati tingkah laku kalian. Itulah pesanan yang sering aku ulang dan ulang. Biar mereka jemu. Aku tinggalkan beberapa peratus rasa 'siapa sebenarnya anak aku' dalam diri aku.

Sejauh mana korang kenal siapa sebenarnya anak korang?



Januari 10, 2018

Jauhi dosa besar.

by , in



PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Jauhi Dosa Besar

ุนَู†ْ ุนَุจْุฏِ ุงู„ุฑَّุญْู…َู†ِ ุจْู†ِ ุฃَุจِูŠ ุจَูƒْุฑَุฉَ ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠู‡ِ ุฑَุถِูŠَ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู†ْู‡ُ ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุฃَู„َุง ุฃُู†َุจِّุฆُูƒُู…ْ ุจِุฃَูƒْุจَุฑِ ุงู„ْูƒَุจَุงุฆِุฑِ ู‚ُู„ْู†َุง ุจَู„َู‰ ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ู‚َุงู„َ ุงู„ْุฅِุดْุฑَุงูƒُ ุจِุงู„ู„َّู‡ِ ูˆَุนُู‚ُูˆู‚ُ ุงู„ْูˆَุงู„ِุฏَูŠْู†ِ ูˆَูƒَุงู†َ ู…ُุชَّูƒِุฆًุง ูَุฌَู„َุณَ ูَู‚َุงู„َ ุฃَู„َุง ูˆَู‚َูˆْู„ُ ุงู„ุฒُّูˆุฑِ ูˆَุดَู‡َุงุฏَุฉُ ุงู„ุฒُّูˆุฑِ ุฃَู„َุง ูˆَู‚َูˆْู„ُ ุงู„ุฒُّูˆุฑِ ูˆَุดَู‡َุงุฏَุฉُ ุงู„ุฒُّูˆุฑِ ูَู…َุง ุฒَุงู„َ ูŠَู‚ُูˆู„ُู‡َุง ุญَุชَّู‰ ู‚ُู„ْุชُ ู„َุง ูŠَุณْูƒُุชُ

Dari Abdurrahman bin Abu Bakrah dari Ayahnya RA dia berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Mahukah kalian aku beritahu sesuatu yang termasuk dosa besar? Kami menjawab; "Tentu wahai Rasulullah." Baginda bersabda: "Menyekutukan Allah dan mendurhakai kedua orang tua." ketika itu baginda tengah bersandar, kemudian duduk lalu melanjutkan sabdanya: "Perkataan dusta dan kesaksian palsu, perkataan dusta dan kesaksian palsu." Baginda terus saja mengulanginya hingga saya mengira baginda tidak akan berhenti." (HR Bukhari No: 5519) Status: Hadis Sahih

Pengajaran

1.  Menjadi kewajipan setiap Muslim menjauhi segala perkara dosa besar.

2.  Antara perkara yang termasuk dosa besar ialah:

a.  Melakukan syirik 
b.  Mendurhakai kedua orang tua
c.  Berdusta atau bercakap bohong
d.  Menjadi saksi palsu

Marilah kita berusaha menjauhi segala dosa besar.

10hb Januari  2018
22hb Rabiul Akhir 1439H

Januari 10, 2018

JANE.

by , in

"Hai, good morning Jane."

Wajah Aduka tetap tersenyum miang walaupun salam yang dia hulur Jane tak sambut.

"Sombongnya you ni."

"Bukan sombong tapi haram is haram."

Sambil ketawa Aduka melangkah masuk ke ruang kerjanya. Jane meneruskan kerja mengedit. Bahagian kerja yang dah siap ada sedikit perubahan. Dia dah biasa dengan usikan Aduka, suami kepada dua orang isteri.

"Jane, kau dah breakfast? Mai la join kami." Ajak Maya yang di tangan ada bungkusan nasi lemak dan secawan milo panas.

"Awal lagi ni, mai la makan dengan kami." Rose dah tolak pintu bilik mesyuarat guna bahu. Sama macam Maya, di tangan Rose ada secawan kopi panas dan bungkusan makanan. Entah apa menunya.

"Yelah, aku memang tunggu korang berdua. Tak sedap la makan sorang-sorang." Jane jeling jam dinding. Mereka ada lagi 15 minit sebelum waktu kerja bermula.

"Tak habis lagi miang Aduka tu? Aku nampak apa yang dia buat kat kau Jane. Padan muka dia, kau tak layan."

"Tak padan dengan bini dua, tak serik agaknya dia." Rose buka bungkusan makanan. Semerbak bau bihun goreng.

"Nah, untuk korang. Aku buat bekal untuk anak pagi tadi, ada lebih. Korang kongsilah makan sorang sikit."

Jane dan Maya bahagi sama rata bihun goreng daripada Rose. Kata orang, rezeki jangan di tolak.

"Aku respek la dengan kau Jane. Kau lain dari yang lain." Maya dengan mulut penuh makanan mulakan topik pagi.

"Lain kot mananya. Kau puji-puji aku ni nak suruh beli produk kaukan. Maya, aku akan tetap setia guna skincare aku. Kau jangan cuba nak racun aku. Nanti kau juga merajuk dengan aku bila aku keluarkan fakta krim timbang kilo."

"Eh, ke situ pula kau. Takdelah. Aku kagum dengan pendirian kau. Kau aku tengok cool je hidup dengan anak-anak. Tak terdesak nak berlaki."

Nasib baik tak tersedak Jane dengan mulut Maya. Rose hanya pandang dan sesekali hirup kopi panasnya.

"Jiran aku, dah bercerai untuk kali yang ketiga. Aku dah nasihat, jangan terburu sangat buat keputusan nak kahwin. Tapi dia tetap dengan ketegaq dia. Nak kahwin sebab tak nak nanti bekas suami pertama kata dia tak laku."

"Mungkin dia tak boleh hidup jika tak ada seorang suami disisi."

"Tapi aku tengok kau okay je."

"Lain orang lain prinsipnya. Kita tak tahu apa yang dah dia go true. Tekanan yang dia dah hadapi. Kau dah nasihat tapi dia tetap nak juga kan. So, biar jelah dia dengan life dia."

Jane menghabiskan bihun goreng dan char keow teow kerang yang berbaki sedikit. Kenyang. Rasanya, lunch nanti dia tak keluar dah. Dapatlah dia siapkan Company Profile lebih awal dari yang bos minta.

"Pegangan agama." Rose yang dari tadi diam mula bersuara.

"Pegangan agama yang bezakan tindakan seseorang. Jika yakin jodoh tu ketentuan Allah, akan tenanglah kehidupan orang tersebut. Berdoa, mohon dijodohkan dengan penganti yang baik-baik. Diri sendiri pun baiki diri dengan dekatkan diri dan keluarga kepada Allah. Yang selebihnya biar Allah tentukan. Kita, teruskan hidup seperti biasa. Ada jodoh, adalah. Jika takde, mungkin itu yang terbaik untuk diri.

Bila kau tak yakin Allah Maha Mengetahui, jadilah seperti kawan kau Maya. Rasa tak laku lebih dirisaukan. Asalkan lelaki, terus dijadikan suami. Hidup makin huru hara. Kahwin, cerai. Kahwin, cerai."

Ah, dah la. Aku sekadar luahkan rasa kecewa aku dengan sikap sesetengah single parent ni. Di sebabkan mereka, terpalit pula kawan kita yang baik macam Jane ni. Rupa ada. Pendirian tegas. Sebab kau yakin dengan Allah kan Jane."

"Melambung korang puji aku. Kalau nak aku belanja, tunggu bonus hujung tahun tau."

"Kedekut. Setakat subway sorang sebungkus pun nak berkira ke?"

Berdekah ketawa mereka bertiga. Bunyi ketukkan dari dinding kaca buat ketawa mereka terhenti.

"Hoi! Bos dah sampai tu. Korang la, membawang tak tengok jam." Maya kelam kabut kemas bungkusan makanan.

"Dah dah. Move out. Aku nak buat kopi untuk bos." Jane dah tolak kerusi masuk bawah meja.

"Kau hembus-hembus sikit kopi tu Jane. Mana tau bonus tahun ni 3 bulan gaji." Seloro Maya.

"Kau ingat aku kaki jampi ke. Sebelum aku hembus kopi bos, aku hembus kau dulu Maya. Kurang sikit becok kau tu."

Settle hantar kopi, Jane kembali sambung buat kerja menaip. Andai kau yakin hidup ini dalam genggaman Allah, kau akan redha dengan ketentuanNya. Kita tak mampu ubah takdir tapi kita masih mampu ubah apa yang nak kita buat sepanjang hidup kita menempuh ujian tersebut.


© 2018 Eiza GreenAppleKu All Rights Reserved


Pesanan Penulis. 

No plagiat. Please share jika korang suka dengan cerpen aku kali ni. Insyaallah, akan menyusul koleksi cerpen aku yang lain. Kembali mengasah skill menulis. Doakan aku ya. 


Januari 08, 2018

Amal yang tidak ikhlas.

by , in



PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Amal Yang Tidak Ikhlas

ุฅِู†َّ ุงَูˆَّู„َ ุงู„ู†َّุงุณِ ูŠُู‚ْุถَู‰ ูŠَูˆْู…َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َุฉِ ุนَู„َูŠْู‡ِ ุฑَุฌُู„ٌ ุงุณْุชُุดْู‡ِุฏَ ูَุฃُุชِูŠَ ุจِู‡ِ ูَุนَุฑَّูَู‡ُ ู†ِุนَู…َู‡ُ ูَุนَุฑَูَุนَู‡َุง, ู‚َุงู„َ: ูَู…َุง ุนَู…ِู„ْุชَ ูِูŠْู‡َุง ู‚َุงู„َ: ู‚َุงุชَู„ْุชُ ูِูŠْูƒَ ุญَุชَّู‰ ุงุณْุชُุดْู‡ِุฏْุชُ ู‚َุงู„َ: ูƒَุฐَุจْุชَ ูˆَู„َูƒِู†َّูƒَ ู‚َุงุชَู„ْุชَ ِู„ุฃَู†ْ ูŠُู‚َุงู„َ ุฌَุฑِูŠْุกٌ, ูَู‚َุฏْ ู‚ِูŠْู„َ  ุซُู…َّ ุฃُู…ِุฑَ ุจِู‡ِ ูَุณُุญِุจَ ุนَู„َู‰ ูˆَุฌْู‡ِู‡ِ ุญَุชَّู‰ ุงُู„ْู‚ِูŠَ ููŠِ ุงู„ู†َّุงุฑِ, ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ุชَุนَู„َّู…َ ุงู„ْุนِู„ْู…َ ูˆَุนَู„َّู…َู‡ُ ูˆَู‚َุฑَุฃََ ุงْู„ู‚ُุฑْุขู†َ ูَุฃُُุชِูŠَ ุจِู‡ِ ูَุนَุฑَّูَู‡ُ ู†ِุนَู…َู‡ُ ูَุนَุฑَูَุนَู‡َุง, ู‚َุงู„َ: ูَู…َุง ุนَู…ِู„ْุชَ ูِูŠْู‡َุง ู‚َุงู„َ: ุชَุนَู„َّู…ْุชُ ุงู„ْุนِู„ْู…َ ูˆَุนَู„َّู…ْุชُู‡ُ ูˆَู‚َุฑَุฃْุชُ ูِูŠْูƒَ ุงْู„ู‚ُุฑْุขู†َ, ู‚َุงู„َ:ูƒَุฐَุจْุชَ, ูˆَู„َูƒِู†َّูƒَ ุชَุนَู„َّู…ْุชَ ุงู„ْุนِู„ْู…َ ู„ِูŠُู‚َุงู„َ: ุนَุงู„ِู…ٌ ูˆَู‚َุฑَุฃْุชَ ุงْู„ู‚ُุฑْุขู†َ ู„ِูŠُู‚َุงู„َ ู‡ُูˆَ ู‚َุงุฑِู‰ุกٌٌ  ูَู‚َุฏْ ู‚ِูŠْู„َ  ุซُู…َّ ุฃُู…ِุฑَ ุจِู‡ِ ูَุณُุญِุจَ ุนَู„َู‰ ูˆَุฌْู‡ِู‡ِ ุญَุชَّู‰ ุงُู„ْู‚ِูŠَ ููŠِ ุงู„ู†َّุงุฑِ, ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ูˆَุณَّุนَ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุงَุนْุทَุงู‡ُ ู…ِู†ْ ุงَุตْْู†َุงูِ ุงู„ْู…َุงู„ِ ูƒُู„ِّู‡ِ ูَุฃُุชِูŠَ ุจِู‡ِ ูَุนَุฑَّูَู‡ُ ู†ِุนَู…َู‡ُ ูَุนَุฑَูَู‡َุง, ู‚َุงู„َ: ูَู…َุง ุนَู…ِู„ْุชَ ูِูŠْู‡َุง ู‚َุงู„َ: ู…َุงุชَุฑَูƒْุชُ ู…ِู†ْ ุณَุจِูŠْู„ٍ ุชُุญِุจُّ ุฃَู†ْ ูŠُู†ْูَู‚َ ูِูŠْู‡َุง ุฅِู„ุงَّ ุฃَู†ْูَู‚ْุชُ ูِูŠْู‡َุง ู„َูƒَ, ู‚َุงู„َ: ูƒَุฐَุจْุชَ  ูˆَู„َูƒِู†َّูƒَ ูَุนَู„ْุชَ ู„ِูŠُู‚َุงู„َ ู‡ُูˆَ ุฌَูˆَุงุฏٌ ูَู‚َุฏْ ู‚ِูŠْู„َ, ุซُู…َّ ุฃُู…ِุฑَ ุจِู‡ِ ูَุณُุญِุจَ ุนَู„َู‰ ูˆَุฌْู‡ِู‡ِ ุซُู…َّ ุฃُู„ْู‚ِูŠَ ูِูŠ ุงู„ู†َّุงุฑِ

"Sesungguhnya orang pertama yang diadili pada hari kiamat adalah orang yang mati kerana  syahid di jalan Allah.  Diperlihatkan kepadanya kenikmatan yang ia perolehi di dunia, lalu ia pun mengakuinya. Kemudian ditanya kepadanya : Apa yang engkau perbuat dengan nikmat tersebut? Ia menjawab : Aku berperang untuk-Mu Ya Allah, sehingga aku syahid. Allah berkata: Engkau dusta! Engkau berjihad supaya dikatakan engkau seorang yang berani. Dan itu telahpun dikatakan orang padamu. Kemudian diperintahkan para Malaikat untuk menyeret orang itu atas wajahnya, lalu dilemparkan ke neraka. 
Dan juga orang yang menuntut ilmu, ia juga mengajarkannya serta membaca Al Quran. Ia diperlihatkan kepadanya kenikmatan yang ia dapatkan di dunia, lalu ia pun mengakuinya. Kemudian Allah berkata kepadanya: Apa yang engkau perbuat dengan nikmat itu? Ia menjawab: Aku menuntut ilmu dan mengajarkannya, aku juga membaca Al Quran kerana Mu ya Allah. Allah pun berkata : Engkau dusta! Engkau menuntut ilmu agar disebut alim (orang yang berilmu), engkau membaca Al Quran supaya disebut qari’ (ahli membaca Al Quran), dan orang telahpun mengatakannya. Kemudian diperintahkan para Malaikat agar menyeret atas wajahnya dan  dilemparkan ke dalam neraka. 
Dan juga orang yang Allah berikan ia kelapangan rezeki dengan bermacam harta benda. Ia diperlihatkan kenikmatan yang ia peroleh di dunia, lalu ia pun mengakuinya. Allah berkata kepadanya : Apa yang engkau perbuat dengan nikmat itu? Dia menjawab : Aku tidak pernah meninggalkan suatu jalan kebaikan kecuali aku berinfaq kerana Engkau ya Allah’. Allah berkata : Engkau dusta! Engkau melakukan itu supaya disebut  dermawan dan orang telahpun mengatakan itu. Kemudian diperintahkan malaikat agar menyeret di atas wajahnya dan ia dilemparkan ke dalam neraka" (HR. Muslim No: 1905). Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Setiap kita akan di hadapkan di padang mahsyar untuk dihisab setiap amal dan perbuatan.

2.  Orang yang mati syahid ada yang dihumban ke neraka kerana berjihad mengharapkan orang lain menyebut tentang keberaniannya.

3.  Orang yang menuntut ilmu ada yang dihumban ke neraka kerana belajar bertujuan agar orang menyebutnya sebagai orang alim.

4.  Orang yang membaca al-Quran juga ada yang dihumban ke neraka  kerana mengharap agar dia digelar seorang qari 

5.  Orang yang berinfaq juga ada yang dihumban ke neraka kerana mengharap agar orang lain menyebutnya sebagai seorang dermawan.

Pastikan agar setiap amal yang kita lakukan ikhlas untuk mencari keredhaan Allah bukan sebaliknya.

08hb Januari  2018
20hb Rabiul Akhir 1439H


Januari 06, 2018

Adab makan.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Adab Makan

ุนَู†ْ ุนُู…َุฑَ ุจْู†َ ุฃَุจِูŠ ุณَู„َู…َุฉَ ูŠَู‚ُูˆู„ُ: ูƒُู†ْุชُ ุบُู„ุงَู…ًุง ูِูŠ ุญَุฌْุฑِ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ูˆَูƒَุงู†َุชْ ูŠَุฏِูŠ ุชَุทِูŠุดُ ูِูŠ ุงู„ุตَّุญْูَุฉِ ูَู‚َุงู„َ ู„ِูŠ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ: ูŠَุง ุบُู„ุงَู…ُ ุณَู…ِّ ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَูƒُู„ْ ุจِูŠَู…ِูŠู†ِูƒَ ูˆَูƒُู„ْ ู…ِู…َّุง ูŠَู„ِูŠูƒَ

Daripada Umar bin Abi Salamah katanya: Sewaktu aku kecil di bawah jagaan Nabi SAW tanganku sentiasa berlegar sekeliling talam (untuk mendapatkan makanan dan lauk). Nabi SAW berkata kepadaku: Wahai anak, sebut nama Allah (baca Bismillah), makan dengan tangan kananmu dan makanlah (ambillah makanan) yang hampir denganmu. (HR Bukhari No: 5061) 
Status: Hadis Sahih.

Pengajaran:

1.  Islam mengajar agar beradab dalam setiap perkara termasuklah ketika makan.

2.  Antara adab makan dalam Islam:

a.  Memulakan dengan bacaan Basmallah (Bismillah)

b.  Makan menggunakan tangan kanan

c.  Mulakan makanan yang paling hampir dengan kita

3.  Makanan dan minuman yang tidak menyebut nama Allah akan disertai oleh syaitan. Rasulullah bersabda:

ุฅِู†َّ ุงู„ุดَّูŠْุทَุงู†َ ู„َูŠَุณْุชَุญِู„ُّ ุงู„ุทَّุนَุงู…َ ุงู„َّุฐِู‰ ู„َู…ْ ูŠُุฐْูƒَุฑِ ุงุณْู…ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุนَู„َูŠْู‡ِ

“Sesungguhnya syaitan menghalalkan makanan yang tidak disebutkan nama Allah padanya. (HR. Abu Daud No. 3766). Status: Hadis Sahih

Beradablah dalam makan dan minum.

06hb Januari  2018
18hb Rabiul Akhir 1439H

Kredit : Gambar perkongsian dari Google.

Januari 05, 2018

Part 2 (akhir) : HOMESTAY (Seramlicious)

by , in


Mereka pandang ke arah kami dan kembali bercakap sesama mereka. Suami suruh aku bawa masuk anak-anak ke dalam rumah sementara dia nak pasang stering lock dan kunci kereta.

"Abang, ada minyak gamat tak?"

Aku toleh pandang ke arah suami. Ada 3 orang remaja lelaki usia dalam awal 20an sedang bercakap dengan suami aku. Jarak mereka dengan aku tak jauh mana. Aku dapat dengar setiap perbualan mereka. Aku dah arah Daniel untuk ambil sebotol minyak gamat.

"Jatuh moto ka?" Tanya suami aku. Aku pun syak perkara yang sama sebab aku tengok salah seorang daripada mereka jalan terhenjot-henjot.

"Ha a. Jatuh moto abang. Tapi sikit je."

"Mai dari mana ni?"

"Mari dari xxxxxx. Nak sambut tahun baru kat Penang."

Setelah botol minyak gamat bertukar tangan, aku dah tak tunggu lama. Terus masuk ke dalam rumah. Begitu juga dengan suami aku. Cukuplah mukadimah tadi. Dah tengah malam sangat dah ni. Time tu jugalah anjing tiba-tiba menyalak dengan suara yang mendayu-dayu.

Pagi esok, suami aku balik dari beli breakfast dengan muka semacam. Aku tanya kenapa. Dia cerita, rasanya lebih dari 20 biji moto yang ada di luar kawasan homestay. Kawasan parking yang ada muat untuk sebiji kereta. Rumah tersebut ada tiga bilik tidur, satu bilik air dan satu tandas.

Mungkin di sebabkan itu, ada beberapa orang dari mereka ambil tindakan drastik untuk mandi di kawasan parking. Dengan hanya berboxer, itu satu pandangan yang jarang berlaku di kejiranan kami. Ada yang sedang baiki moto dengan hanya memakai towel tanpa berbaju. Bisingnya mereka korang boleh bayangkan sendiri. Mereka dalam dunia mereka.

Malam tu, kami sampai rumah dalam jam 1 pagi sebab bawa anak-anak tonton Jumanji. Tersangkut dalam jem. Beberapa laluan ditutup sempena sambutan tahun baru adalah sebab kami lewat sampai ke rumah. 

Dari jauh dah nampak beberapa remaja homestay baring atas jalan tar. Bila nampak kenderaan dari jauh, mereka bangun. Lepas kenderaan berlalu, mereka kembali baring di atas jalanraya. Mungkin mereka suka melihat bintang dilangit.

Esoknya, setelah geng konvoi sambutan tahun baru meninggalkan homestay, mula kelihatan seorang demi seorang  jiran keluar untuk melihat tempat kejadian. Kanak-kanak mula mengayuh basikal mengelilingi kawasan perumahan. Ada juga yang bermain badminton setelah 2 hari berkurung di dalam rumah.

Kawasan homestay bersepah dengan bekas plastik minuman dan botol air. Itu di luar kawasan rumah. Belum lagi didalam rumah. Selamat mengemas aku ucapkan kepada pemilik homestay.

Cerita pemilik homestay, dia diberitahu yang akan menyewa homestaynya adalah sebuah keluarga. Bukan sekumpulan geng konvoi. Sebab dia sendiri sedia maklum keadaan rumah dan kawasan kejiranan tak sesuai untuk terima penyewa dalam kumpulan yang ramai. Kesal dia bila ditipu sebegitu.


Pesan aku, bersikap jujurlah ketika memberi maklumat kepada pemilik homestay. Ada beberapa jiran dah plan nak telefon pihak polis jika berlaku sesuatu yang tak diingini. Siapa tak seram melihat akhlak yang mereka pamerkan. Nak nak jiran yang ada anak.


Januari 04, 2018

Part 1 : HOMESTAY (Seramlicious)

by , in


Hai korang. Thanks ya sebab sudi baca artikel aku untuk kali ni. Perkongsian kali ni terpaksa aku buat part by part kerana banyak tip yang aku nak share dengan korang. Selain tip ada juga sepatah dua pesanan untuk korang yang ada bisnes homestay dan yang tengah plan nak sewa homestay. And the story begins...

Selang beberapa rumah dari rumah my mum, ada sebuah homestay. Dah kenapa ayat aku kali ni dah rupa karangan murid sekolah rendah?

Sebelum ni, kami penduduk asal dikawasan perumahan tiada masalah dengan penyewa yang tinggal di homestay tersebut. Cuma baru-baru ni kejadian sehari sebelum malam new year, dah tinggalkan satu pengalaman baru buat kami.

Lewat petang 30hb December baru ni, anak-anak aku dah bising, "Mama, kereta kita kena block. Banyak motor parking. Macam mana kita nak keluar malam nanti?"

"Nak keluar nanti, kalau motor tu semua tetap tak berubah, kita suruh la depa ubah."

Dan alhamdulillah, walaupun kena himpit kiri dan kanan, aku berjaya juga keluarkan kereta aku pada malam tu. Destinasi kami,  Stesyen KTM Seberang Perai Penang. Aku plan nak lalu ikut Jambatan Pulau Pinang 1. Dah hampir tengah malam, jalan konfem clear. Dan...

Bermula dari Tapak Pesta Sungai Nibong hingga sepanjang jalan menghala ke jambatan, jalan sesak ya amat. Why? Malam ni last Pesta Pulau Pinang ke? Ke ada sebab lain yang aku tak dapat info? Walau apa jua punca kesesakan, aku dah tersangkut dalam jem dan pemanduan harus di teruskan. Bismillah and keep calm ketika drive.

Tips ketika memandu dalam kesesakkan. Waktu ni, kau kena banyak main lampu signal dan jangan teragak nak tukar laluan jika keadaan mengizinkan. Hati kena sedikit kejam untuk tidak beri peluang kepada kenderaan yang suka potong barisan. Potong barisan dan tukar laluan adalah dua perkara yang berbeza. Note it! Aku kejam? Kejam lagi orang yang potong barisan orang lain.

Setelah hampir setengah jam memandu, akhirnya kami sampai juga di Stesen KTM. Aku parking tepi jalan memandangkan lagi 15 minit ETS dari KL Central di jangka tiba. Please pastikan kenderaan korang tidak menghalang keluar masuk kenderaan lain. Kau mudahkan urusan orang lain, insya Allah urusan kau juga akan dipermudahkan.


Kami sampai ke rumah dalam jam 1 pagi. Dari jauh aku dah nampak lebih dari 5 orang lelaki yang tinggal di homestay masih berada di luar rumah. Ada yang lepak atas pagar batu dan ada yang lepak atas moto.

To be continue. 


Januari 02, 2018

Kembali ke sekolah.

by , in


Rutin harian aku kembali back to normal. Setelah sebulan lebih bercuti dari ke hulur hilir hantar anak ke sekolah dan pusat tuisyen. Eh, serta aktiviti kokurikulum, latihan rumah sukan, persatuan dan kelab. Fuh...

Pagi ni juga tempat letak kereta penuh. Hingga ada yang terpaksa parking di tepi jalan. This is normal view setiap kali tiba hari pertama persekolahan. 

Tahun ni juga, anak aku mula melangkah ke alam sekolah menengah. Nervous katanya. Kata aku pula, Adam have to be prepared untuk tulis karangan panjang-panjang. Kena banyak membaca untuk lebih banyak idea.

Dan dia bertuah sebab ada seorang kakak dan abang yang sama sekolah dengan dia. Pada hari taklimat tingkatan 1 minggu lepas, ketika aku bersalam dengan guru perempuan yang berbaris di pintu masuk, salah seorang cikgu tanya,

"Ada anak yang sekolah sini kan."

"Yelah, ni mak Diyana kan."

"Mak Diyana tu. Yang adik dia Daniel." Sambung cikgu Yunus guru penolong kanan yang berada di seberang jalan. 

Adeh, belum sempat aku jawab, cikgu-cikgu yang ada di situ dah tahu who am i. Kenal pula cikgu-cikgu tu aku ni mama kepada  Diyana dan Daniel. Tak jadilah aku nak mengusik dengan menyamar jadi kakak kepada Adam. 

Buat cikgu, selamat bertugas. Mantapkan tahap sabar ketika melayan kerenah anak didik. Untuk mak dan ayah, luangkan masa untuk be with anak ketika mereka buat homework. Sekali sekala buat spot check beg sekolah. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua. 


Januari 01, 2018

Trusted customer.

by , in


Dalam dunia bisnes, samada bisnes dari rumah mahupun yang punya syarikat, tetap akan berhadapan dengan pelbagai ragam pelanggan.

Pengalaman beberapa rakan dan aku sendiri ketika face ragam pelanggan menjadikan kami lebih bersedia untuk sebarang kemungkinan.

Ada rakan aku, tempahan kek bersalut fondant yang telah siap digubah akhirnya terbiar begitu saja. Panggilan telefon tidak dijawab. WhatsApp hanya blue tick.

Tepuk dahi aku ketika dia ceritakan sebab aku congak kos bahan yang dah dia gunakan untuk hasilkan sebiji kek. Belum lagi kos bahan api dan masa yang diperuntukkan. Kes naya.

Selepas kes tu, rakan aku hanya akan mula buat kerja sekiranya bayaran penuh tempahan dijelaskan. Tiada lagi bayaran separuh. Dan sistem yang sama juga aku gunapakai. Win win situation.

Baru ni, tablet aku yang dah berusia 5 tahun down. Banyak jasanya kepada aku. Hampir ke semua artikel blog aku update menggunakan tablet. Pendekkan cerita, aku hantar ke kedai untuk tengok apa yang tak kena dengan tablet aku tu. Semoga ia kembali sihat dan sedia berkhidmat seperti sediakala.

" Tablet you ni kalau tak bateri down, mesti charger slot ada problem. Bateri tablet xxxxx ni harga xxxx."

"Charger slot masih ok. Mesti bateri yang down ni." 
(Konfem bateri down ni sebab dah bertahun tak tukar.)

Sambil tunggu tablet siap, aku cuci mata melihat smartphone dan tablet di rak pameran. Cuci punya cuci dah jatuh cinta pandang pertama kat Oppo smartphone dan Huawei tablet.

"You belilah smartphone or tablet baru. I bagi less untuk trusted customer macam you."

Ni juga salah seorang rakan niaga yang aku kenal. Dia banyak share pahit manis pengalaman dunia niaga dia sebagai pemilik kedai handphone. Dari kes tipu kad kredit hinggalah kes curi yang lain.

Selagi hidup ujian tetap akan hadir. Tak boleh elak. Tapi kau masih boleh ubah apa yang nak kau buat untuk elakkan kesilapan yang sama berlaku lagi. Be 'trusted person' untuk diri sendiri. Semoga hidup kita semua sentiasa dalam redha dan rahmat Allah.

Welcome 2018.

Love from Eiza GreenAppleKu untuk semua. 


Post Top Ad