Parenting - Spice up your life!

Post Top Ad

Disember 20, 2018

Dah bayar Zakat Perniagaan? Jom sertai Kempen MyZakat@8!

by , in


Anda usahawan dan pemilik saham? Tinggal di Selangor? Dah bayar zakat perniagaan dan zakat saham? Jika iya, jom sertai kempen MyZakat@8 yang sedang berlangsung sehingga 31 Disember 2018. Mana tahu, anda berpeluang memenangi komputer riba, telefon bimbit, tablet ataupun saguhati berupa baucer bernilai RM100! Sempat lagi kalau korang nak turut serta. 

Bila terbaca info mengenai Kempen MyZakat@8 ni, terus aku teringat pengalaman aku bekerja dan berpeluang uruskan bayaran zakat majikan aku. Seingat aku, bos aku tu tak pernah culas bab bayar zakat ni. Kemas tersusun butir bayaran dalam fail. 

Dan rezeki bos aku tu tak pernah putus. Ada sahaja rezeki yang masuk. Merasalah juga pekerja dia bonus tahunan, kenaikkan gaji setiap tahun dan bonus Raya Korban. Manalah tahu ada pekerja yang nak buat korban tahun tersebut. Sedikit sebanyak, pemberian bonus tersebut, dapatlah ringankan kos bayaran korban kelak.

Ahh, rindu pula aku pada suasana kerja yang aman macam tu. Okay, stop imbau kenangan kerja. Berikut aku sertakan sedikit info mengenai apa itu zakat perniagaan. Semoga menjadi panduan buat mereka yang tercari dan baru berjinak dalam dunia perniagaan.

ZAKAT PERNIAGAAN


Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada berasaskan pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau sebagainya dengan tujuan diperniagakan.

Sama ada dalam bentuk perniagaan persendirian, perniagaan perkongsian sesama Islam atau dengan bukan Islam, perniagaan semua jenis syarikat, koperasi atau perniagaan saham dan sebagainya. 




CARA PENYERTAAN


Selepas membuat bayaran Zakat Perniagaan & Zakat Saham, sila layari webpage LZS di www.zakatselangor.com.my/zakatniaga dan lengkapkan maklumat diri anda. 

TERMA DAN SYARAT

  1. MyZakat@8 ('kempen') di anjurkan oleh Lembaga Zakat Selangor (penganjur) dan terbuka kepada semua pembayar yang membuat bayaran zakat perniagaan dan zakat saham di Lembaga Zakat Selangor (LZS) SAHAJA. 
  2. Wargakerja LZS adalah tidak layak menyertai kempen ini. 
  3. Setiap perserta tertakluk kepada SATU penyertaan SAHAJA. 
  4. Jumlah pembayaran zakat perniagaan & zakat saham adalah bawah RM50,000. 
  5. Tempoh kempen ini adalah dari 15 Okt 2018 - 31 Dis 2018. 
  6. Pemilihan pemenang akan di buat melalui e-cabutan dan di audit. 
  7. Pemenang akan dihubungi melalui telefon atau emel. 
  8. Pihak penganjur berhak menukar ganti hadiah yang ditawarkan dengan nilai yang setara tanpa sebarang notis. 
  9. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan kempen, hubungi talian 03-8314 2313 (Afzalika), 03-8314 2222 (Jabatan Perniagaan) atau melalui alikasi whatsapp ke 011 2075 4557 (Afzalika). 
  10. Keputusan penganjur adalah muktamad. 
  11. Hadiah mestilah di tuntut dalam tempoh 2 bulan dari tarikh pemakluman.                             



Sebarang penyertaan whatsapp :
Afzalika : 011 2075 4557
atau laman web



November 29, 2018

Mirelle Beauty DD Cushion dan Brightening Serum By Hawa Skin Care.

by , in


Assalammualaikum dan hai semua.

Lama jugalah aku tak share bab beauty kan. So, kali ni aku nak share produk koleksi Mirelle Beauty dari Hawa Skincare Malaysia. Satu nama yang tak asing lagi bagi kaum hawa. Dan aku pun sebenarnya dah lama mengidam nak cuba Mirelle Beauty. Adakah ianya seperti yang di iklankan atau sekadar taktik pemasaran?

Lambakan pelbagai jenama Serum dan DD Cushion dipasaran adakalanya buat kita keliru, mana satu nak pilih. Semua claim produk mereka terbaik. Dari bahan terbaik dan mampu memberi kesan yang baik kepada pengguna. Untuk elakkan kekeliruan dan selamatkan poket kita, aku suka google dan baca review tentang produk yang bakal aku beli. Dari situ pelbagai info samada baik atau buruk produk akan aku perolehi.

Di sebabkan serum aku sebelum ni dah habis, jadi kali ni aku pilih untuk cuba Brightening Serum. Biasalah orang perempuan, mana tahan godaan bila terbaca produk kecantikkan ni. Jauh di sudut hati, mesti teringin nak cuba.

Serum ni dipakai selepas toner. Berwarna jernih dan cepat meresap ke wajah. Tak meninggalkan kesan melekit atau berminyak bila serum ni dah serap sepenuhnya ke wajah. Aku sertakan sekali manfaat serum.

Manfaat Mirelle Beauty Brightening Serum 

Membantu mencerahkan kulit wajah.
Membantu mengatasi masalah kulit kusam.
Membantu memudarkan parut jerawat.
Membantu mengatasi masalah kulit kering.
Menganjalkan kulit wajah. 
Anti penuaan.
Bebas dari bahan kimia terlarang.
Sangat ringan pada wajah.
Diperkaya dengan ekstrak bunga sakura dan aloe vera.
Kelulusan KKM dan dijamin Halal.

Memang serum ni sangat ringan. Kulit rasa tegang, moist dan tak berminyak. Sebab ada sesetengah serum ni, bila dah apply, kulit jadi sticky. Bila dah sticky, itu bakal menyumbang kepada berminyaknya kulit wajah. Sungguh kulit aku rasa tak selesa.


Dan aku harap manfaat lain akan menyusul ke wajah aku. Sejujurnya, aku suka serum ni. Guna 2 kali sehari. Sekali waktu pagi. Sekali lagi sebelum tido. 

Produk seterusnya ialah DD Cushion. Sebelum aku mula cerita best ke tak cushion ni, aku share dulu manfaatnya. 


Manfaat DD Cushion 

Melindungi kulit dari sinaran matahari dengan SPF50++
Mengecilkan liang pori.
Mencerahkan kulit dengan pantas.
Bertindak sebagai anti penuaan.
Meratakan tona warna kulit.
Melindungi kulit daripada persekitaran yang tercemar. 
Meredakan radang/cela. 
Mengurangkan minyak pada wajah. 
Tahan lama sehingga 8 jam. 
Menganjalkan kulit. 
Mengurangkan garis-garis halus. 
Full Coverage 100%. 
Rasa sangat ringan pada wajah. 
Bauan yang sangat wangi seperti bedak bayi.
Mudah dicuci. 
Halal & diluluskan oleh KKM. 
Mempunyai bahan semulajadi seperti Pati Mulberi & Minyak Argan.


Ada 2 tona iaitu tona Light dan Natural

Tona Light : 
Kulit putih pink / kuning langsat 
Contoh warna kulit selebriti : Adira / Emma Maembong / Soo Winci / Erra Fazira / Siti Nurhaliza / Mira Filzah

Tona Natural :
Kulit Sawo Matang / Kulit Gelap
Contoh warna kulit selebriti : Nurul / Yuna / Mizz Nina / Fasha Sandha / Siti Nordiana / Ziana Zain /Ning Baizura / Jihan Muse / Ummi Nazeera / Yana Samsudin


Aku guna tona Light. Seangkatan dengan Erra Fazira dan Dato Siti Nurhaliza. Dan wow, sungguh sesuatulah Mirelle Beauty DD Cushion ni. Wajah aku glowing, berseri dan makeup tahan lama. Tak bercapuk.

Ringan je DD Cushion ni bila dah siap apply ke muka. Dap dap terus hilang cela kat muka. Glowing bila produk dah mula ngam dengan kulit. Tak terasa macam aku pakai foundation kat muka. Nak cuci makeup pun senang sebab ianya mudah ditanggalkan. 

Itu sahajalah perkongsian aku kali ini. Nanti singgahlah ke IG aku untuk lihat video dan lagi gambar perkongsian.  Korang boleh klik link kat bawah ni jika korang pun dah tersuka nak guna koleksi Mirelle Beauty dari Hawa Skincare. Thanks for reading. 

Walk in HQ : Hawa Skincare, No.18A, 
Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 
40000 Shah Alam, Selangor

Whatsapp : +60193959774 
Website : Hawa Skincare
Twitter : @mirellebeauty
Youtube : Hawa Skincare Malaysia 


Oktober 29, 2018

Rawat wajah dengan 24K Gold di Chandnis Beauty & Bridal Spa.

by , in
Antara photographer yang terlibat.

Kulit wajah rasa segar, lembap, tegang, kenyal dan glowing! Itu pengalaman yang aku rasa sebaik sahaja selesai rawatan facial. Best giler. Kulit muka bagai mendapat boosters. Ini kalau setiap bulan aku buat facial 24K Gold konfem kejelitaan aku presis ratu Mesir, Cleopatra. 😂

Cleopatra dikatakan kerap menggunakan topeng emas bagi memelihara kecantikannya yang luar biasa, di samping melindungi kesempurnaan wajahnya dari sebarang cela. Wow!

Hiasan dalaman yang unik tersendiri.

Berapa harga facial 24K Gold ni?

Pada tarikh artikel ini ditulis, harga untuk facial 24K Gold ialah RM128. Mahal? Well... Beauty is pain!😅 Bagi aku apa salahnya sebulan atau 2 bulan sekali wajah di cuci, di scrub dan di sapu masker 24K Gold. Kerana Dirimu Begitu Berharga. Tak gitew. Dan sempena Deepavali tak lama lagi, 24K Gold facial ada promosi istimewa! Ya. Promosi istimewa.

1 pax RM100.00
2 pax RM160.00
Free Eye Mask + Shoulder Massage (Worth RM80.00) (1 Hour)

Promosi sempena Deepavali

Dapat tenangkan minda dari rutin harian selama 1 jam adalah satu terapi dan stress relieve yang amat bermakna untuk aku. Lega rasa badan dengan urutan Shoulder daripada owner spa, Mrs Malar. Sentuhannya lembut dan berkesan.

'Me time' untuk diri sendiri.
                                                     
Beauty House terletak di tingkat 2. Tak susah nak cari.

CHANDNIS BEAUTY & BRIDAL HOUSE
(Face Spa, Beauty Services, Make Up)

Address : 11A Penang Street, 10200 Penang
No. Tel : 016-5263079

Address : No. 31B, Jalan Angsana, 11500 Bandar Baru Ayer Itam, Penang
No. Tel : 016-5653079

Anugerah Small Medium Indian Business 2018
                                                               
Berikut aku kongsikan 10 manfaat emas dalam perawatan kecantikkan.

Mengurangkan kesan rekahan halus, kedutan dan cela pada wajah.
Merangsang Sel. 
Mengurangkan Kekeringan Kulit.
Mencerahkan Kompleksi Wajah Dengan Sekata.
Melambatkan Kadar Penyusutan Kolagen Dalam Kulit.
Merawat Kerosakan Kulit Kesan Matahari.
Merawat Allergi.
Merawat Inflamasi dan Kerengsaan.
Menambahkan Keanjalan Kulit.
Kulit Yang Bersinar

Sedikit kata aluan daripada Pengusaha Beauty House.

Jemput singgah ke Instagram untuk lihat perkongsian gambar sepanjang aku berada di sana. InsyaAllah aku akan repeat buat facial kat sini sebab kulit muka aku serasi dengan bahan yang di gunakan. Tiada sebarang alahan. Malah semakin sihat dan nampak perubahan baik kesan dari produk yang digunakan.

Seram wei sebab ada dari rakan aku yang balik dari facial muka bengkak bagai. Bila di tanya, selamba je cakap itu kesan sementara. Berhati-hatilah pilih pusat kecantikkan ya.

Thanks sebab sudi singgah dan baca.


Oktober 10, 2018

Cara telan ubat dan jenis ubat yang boleh dihancurkan.

by , in


"Mama! Ubat ni berenang dalam mulut. Susah nak telan." Kata Adam sebaik sahaja ubat di luah keluar dari mulut.

Dan ada banyak lagi pengalaman pertama anak aku bila dah tiba  masa mereka kena telan ubat jenis pil. Nak nak ubat demam. Ubat demam jenis cecair hanya untuk sekian umur sahaja.

Bila umur anak semakin meningkat, dos ubat jenis cecair dah tak sesuai untuk dia. Cuak muka anak bila doktor cakap, kena makan ubat jenis pil sebab awak dah besar.

Aku hanya mampu ketawa dalam diam. Sebaik sahaja tiba di rumah, pelbagai cara yang aku, akak dan abang dia cadangkan. Memang riuh rendah la juga. Kali pertama gagal. Kali ke dua pun gagal. Air dah secawan habis tapi ubat masih berenang renang di dalam mulut.

Dan akhirnya masuk kali ke 3, barulah Adam dapat menguasai skill telan ubat. Sekarang, dah master dah Adam bab telan ubat.

Korang pun sure ada pengalaman pertama kali nak telan ubat kan. Di bawah ni aku share dengan korang cara untuk telan ubat. Dan ada ubat tertentu yang boleh korang hancurkan! 😓 (Serius aku pun baru tahu.)

Perkongsian dari fb Fahmi Hassan.

Mesti ramai antara kita yang mengalami masalah untuk menelan ubat berbentuk tablet atau kapsul. Kebiasaannya ada yang mengambil jalan mudah dengan menghancurkan ubat tersebut atau membuka kapsul ubat dan mencampurkan kandungannya dengan air atau makanan. 

Kalau ikut logik akal, sepatutnya tiada masalah kerana destinasi ubat itu tetap ke perut. Tapi sebenarnya adakah tindakan seperti ini boleh dilakukan?

Untuk pengetahuan umum, cara sesuatu tablet atau kapsul dihasilkan sangat dipengerahui dengan kemajuan teknologi perubatan. Penghasilan tablet atau kapsul dengan teknologi farmaseutik terkini membolehkan kesan ubat dimanipulasi bergantung kepada pelbagai perkara seperti kadar ubat dicerna, jumlah bahan aktif dalam satu tablet, lokasi dalam badan di mana ubat terurai dan sebagainya.

Bagi mencapai matlamat ini, pelbagai jenis tablet dan kapsul telah dicipta seperti:-

1. Uncoated tablet - tablet biasa yang tidak mempunyai lapisan luar istimewa.
2. Film coated tablet - tablet dengan lapisan luar licin, bewarna dan berkilat.
3. Sugar coated tablet - tablet dengan lapisan luar yang mempunyai rasa manis. 
4. Extended release tablet - tablet yang mengeluarkan bahan aktif untuk jangkamasa yang lama setelah dimakan. 
5. Fast release tablet - tablet yang mengeluarkan bahan aktif dalam tempoh lebih pantas berbanding biasa. 
6. Effervescent tablet - tablet yang boleh dicairkan di dalam air minuman sebelum diminum.
7. Layered tablet - tablet yang mempunyai lapisan bahan yang berbeza. 
8. Hard capsule - kapsul ubat yang keras.
9. Soft capsule - kapsul lembut yang kebiasaannya mengandungi ubat berbentuk cecair.

Contoh-contoh ini hanyalah sebahagian kecil dari jenis tablet dan kapsul yang berada di pasaran. Perkembangan dunia perubatan akan sentiasa menyebabkan jenis-jenis tablet atau kapsul baru tercipta dari masa ke semasa. 

Antara tujuan penghasilan formulasi kapsul dan tablet yang berbeza ini adalah:-

1. Menutup rasa pahit ubat bagi memudahkannya ditelan.
2. Melicinkan permukaan ubat untuk memudahkannya ditelan. 
3. Membolehkan ubat diserap di kawasan yang menjadi sasaran sama ada usus atau perut. 
4. Mengawal kadar serapan ubat oleh badan bergantung kepada kesan yang diingini. 
5. Memelihara ubat dari dimusnahkan oleh jus gastrik. 
6. Membolehkan beberapa bahan aktif digabungkan dalam satu tablet.

Oleh yang demikian, orang ramai dinasihatkan agar tidak memotong atau menghancurkan ubat-ubatan sekiranya tidak diarahkan oleh doktor atau pegawai farmasi. Ini untuk mengelakkan ubat tersebut menjadi tidak berkesan atau berlakunya lebihan dos bagi sesetengah jenis formulasi. 

Begitu juga dengan ubat dalam bentuk kapsul. Jangan buka kapsul atau membocorkan kapsul untuk mengeluarkan bahan aktif di dalam kapsul.

Secara amnya, ubat yang boleh dipotong adalah ubat yang mempunyai garisan di atas permukaan tablet. Ubat-ubat seperti ini adalah ubat berjenis uncoated yang tidak mempunyai formulasi khas untuk mengawal penyerapannya di dalam badan.

Bagi mereka yang mengalami kesukaran untuk menelan ubat, rujuk pada gambar yang disertakan. Terdapat dua teknik yang boleh digunakan iaitu ‘pop-bottle method’ dan ‘lean-forward technique’.



Teknik ini telah dikaji oleh Universiti Heidelberg di German dan didapati dapat membantu memudahkan proses menelan tablet dan kapsul. Namun begitu berhati-hati sewaktu mengaplikasi teknik tersebut. Jangan terlalu teruja hingga menyebabkan anda tersedak atau tercekik.

Sebagai kesimpulan, sebelum anda bertindak memotong atau menghancurkan ubat-ubatan anda, semak dahulu dengan ahli farmasi atau doktor yang merawat anda.

Rujukan:
Basic Physical Pharmacy 
Introduction to Pharmaceutics 
By Dr. Atmaram Pawar, Career Publication

Fahmi Hassan
Pharmacist


Oktober 08, 2018

Khabib 'the Eagle' Nurmagomedov

by , in

Sebelum ni aku tak ambil pusing pun siapa Khabib apatah lagi dunia petarung UFC. Sebab aku kurang gemar aksi-aksi bertumbuk bagai ni. 

Tapi bila dah ramai rakan socmed share kisah Khabib, aku pun baca apa yang mereka tulis. Selepas baca, terus rasa nak kongsikan di blog. 

Sebab aku yakin, kisah Khabib akan menjadi bualan dan carian 'panas'  di Google. Hahaha. 

But satu je pengajaran yang aku dapat dari kisah Khabib. Kita hormat pegangan agama insan lain. Kita juga akan di hormati. Biarlah apa jua provoke yang datang, kau sabar. 

Semoga kemenangan Khabib ni, mampu menjadikan kita insan yang lebih matang bila berhadapan dengan seribu satu 'serabut alam'.

Fb hari ini dipenuhi dengan cerita Khabib Nurmagomedov dan Conor McGregor. 

Siapa mereka? Dan kenapa panas betul hal mereka berdua hari ini? Baik, ini cerita ringkas mengenai mereka. 

Conor McGregor ni seorang petarung UFC yang menganggap dirinya King. Dia berdendam dengan seorang petarung dari Rusia, Khabib yang juga beragama Islam. 

Si Conor ini menyerang peribadi Khabib berbulan-bulan sudah. Menghina agama Islam, menghina Khabib dan keluarganya sebagai pengganas, menyerang bas yang dinaiki Khabib dan orang lain hingga mencederakan mereka yang tidak bersalah. 

Dendam ini berlarutan sehinggalah perlawanan mereka merebut tali pinggang UFC yang terulung pada hari semalam, 6 Oktober 2018. Petarungan antara dua petarung ini dikatakan bakal menjadi pertarungan yang terhebat dalam sejarah UFC. 

Khabib memegang rekod kejuaraan 26-0. Sekali pun belum pernah kalah dan sudah lama menantikan perlawanan dengan Conor untuk membalas segala penghinaan terhadap agama Islam, dirinya dan keluarga. 

Conor dengan biadab mengejek agama Islam, bahkan semasa sesi pertemuan sidang media, Conor menawarkan whiskey yang dikeluarkan syarikatnya sebagaj penghinaan. Jawapan Khabib memang win, 

"Aku tidak minum dan tidak pernah minum. Apa kau sangka Whiskey itu dapat membantu (kemenangan) kepada kau?" 

Dan akhirnya, semalam adalah hari penentuan. Pertarungan UFC229 yang ditunggu ramai peminat UFC. Satu pertarungan antara dua jaguh terhebat, satu pembalasan kepada penghinaan yang telah lama Conor McGregor lemparkan padanya. 

Dan semalam, Khabib Nurmagomedov membuktikan beliau petarung terhebat dengan kemenangan 'won by submission' pada pusingan ke empat. 

Mengaku kalah terus si Conor kena cekik dengan dengan Khabib. Padan muka! Si Khabib ni pernah berlatih bergusti dengan beruang. Ada videonya. Kau orang cari je kat YouTube. 

Hal ini menjadi lebih kecoh bila Khabib melompat keluar dari kandang petarung untuk membelasah team Conor yang membuat provokasi dan menghina dirinya, keluarganya dan paling utama ialah menghina agamanya, Islam. 

Khabib pernah berkata, 

"Pada aku, agama adalah nombor satu. Sukan (UFC) bukan nombor satu."

Kemenangan Khabib menggegarkan seluruh dunia. Kerana pemilik UFC sendiri yakin Conor akan menjuarai pertarungan itu. Namun sebaliknya berlaku. 

Ini memberi tamparan hebat pada penyokong Conor dan umat Islam seluruh dunia meraikan kemenangan Khabib Nurmagomedov ini. 

Seorang petarung UFC yang kini memiliki rekod 27-0. Lebih penting, Khabib memenangi pertarungan ini untuk memuliakan Islam dan mengajar orang lain agar menghormati agama Islam. 

Kalau lihat video Khabib sebelum perlawanan, mulut dia tak henti-henti sebut Alhamdulillah dan InsyaAllah. Tanpa gentar memuliakan agama sendiri walau tahu UFC itu dimonopoli oleh non Muslim. 

Maka tidak hairanlah pertarungan ini menjadi bualan. Memang patut Khabib mendapat sokongan seluruh umat Islam termasuk netizen di Malaysia. 

Semoga artikel ringkas ini mampu memberi faham kepada semua netizen yang tertanya-tanya siapa itu Khabib Nurmagomedov dan kenapa nama beliau kerap dikongsi ramai. 


September 26, 2018

Handwriting.

by , in

Bila masuk contest handwriting ni, aku teringat aktiviti masa lapang zaman aku tinggal di asrama dulu. Aku terlibat dalam bisnes tulis atas mug, atas jubin, atas CD dan kad ucapan. Atas kertas berwarna saiz A4 yang dilipat dua pun aku tulis juga. Ini untuk mereka yang baget kecil tetapi tetap nak bagi kad ucapan. 

Modal aku pen Artline, marker pen, sedikit skill dan idea kreatif. Masa tu tak teringat pula nak minta bayaran. Just tolong sebab minat dan sebagai hobi di masa lapang. Kalau tak, konfem dah jutawan dah aku. 🤣

Bagaimana aku boleh jatuh cinta dalam bidang ni?

Rasanya bibit cinta aku bermula bila aku belajar meniru (tiru yang di bolehkan. Meniru dalam ujian, tak di bolehkan.) handwriting Gayour dalam majalah Gelihati dan Gila-Gila. Lukisan kartun Gayour memang aku admired. Cantik giler!

Bila dah admired, dah jatuh suka, aku cuba ikut font style. Tak dapat 100%, dapat 50% pun jadilah. Aku selitkan juga font aku sendiri dan akhirnya terhasillah Handwriting aku. Tinggal nak patenkan je. 😆

Itulah antara hobi aku zaman sekolah dulu. Zaman aku dulu zaman tanpa gajet. Tak jumpa la handphone, tablet, MP3 ataupun laptop. Paling special pun walkman. Itu pun anak orang 'have-have' je ada. Yang tak berapa nak 'have' ni syukurlah dapat tumpang dengar radio kawan-kawan. Tahulah juga perkembangan dunia music semasa.

Zaman aku, dapat baca majalah dah happy dah. Siap booking nombor giliran. Lepas aku habis baca, si A akan pinjam. Habis A, giliran B pula dan begitulah selalunya. Dan jenis yang tak reti jaga elok-elok harta benda kawan-kawan, di larang keras sebagai peminjam. 

Bukan mudah nak didik dan semai sikap menjaga hak milik orang. Kena bermula dari peringkat bangku sekolah. Kalau tak nak kena 'banned' jagalah majalah, buku mahupun novel yang di pinjam dengan cermat. Tension oii bila ada kesan sambal nasi lemak, terkoyak dan yang paling ngeri, tercabut mukasurat. Ganas giler!


Bila waktu paling busy siapkan kerja menulis?

On Hari Kasih Sayang dan akhir tahun sesi persekolahan. Waktu tu tahap ke'busy'an aku mengalahkan kedai printing. Kena pandai bahagi masa antara kerja sekolah dan ulangkaji. Jangan di sebabkan hobi, perkara wajib pula terabai. Bikin jatuh reputasi aku je. 😂

Mana datang 'kata-kata' ucapan untuk di tulis?

Kerapnya kawan-kawan yang akan tulis siap-siap apa isi yang mereka nak. Kerja aku, abadikan ucapan mereka dalam kad, jubin, mug dan lain-lain. Proses ini melancarkan urusan kerja penulisan aku. Kawan-kawan pun happy sebab tak perlu tunggu lama. Dan aku pun tak suka simpan harta benda orang lama-lama. Kalau hilang, jenuh nak ganti. 

Itulah serba sedikit kisah aku sebagai penulis. Seronok bila dikenang semula. Tetiba rasa rindulah pula pada zaman persekolahan.

Ogos 31, 2018

KIRA KIRA BABY CARE ‘Produk Berkualiti Melalui Kesederhanaan’ kini di Malaysia.

by , in


Jika anda tercari produk yang bebas Parabens, Sulphate, Lanolin, PEG, Mineral Oil dan Dyes, aku nak cadangkan Kira Kira Baby Care!

Kira Kira, jenama lampin dan penjagaan bayi premium yang lengkap dengan inovasi teknologi Jepun kini di Malaysia untuk membantu bayi anda membesar dengan bergaya sambil selesa.

Aku antara ibu bapa yang berasa kagum setelah mencuba produk terkenal dari jenama ini iaitu Kira Kira Airy Soft Premium Diapers dan Kira Kira Ultra Soft & Dry Premium Pants. Hud suka bila tengok corak 'Kawaii' yang ada di lampin Kira Kira. Comel sangat.

Ramai pengguna Kira Kira yang berkongsi pengalaman di laman web syarikat Kira Kira bahawa bayi mereka lebih banyak bermain dan gembira. Selain daripada itu, bayi mereka lebih ceria  dan kurang meragam.


Airy Soft Premium Tape Diapers.
Direka mengikut garis pinggang, Airy Soft Premium Tape Diapers yang terdapat dengan saiz ‘New Born’ dan ‘S’ diperbuat daripada bahan-bahan premium yang boleh menyerap udara serta lembut. Dengan bantuan penunjuk kelembapan pada lampin, ibu bapa kini boleh mengetahui dengan mudah masanya untuk lampin perlu diganti  bagi mengelakkan ruam atau kerengsaan kulit bayi anda. Mereka juga kini boleh bergerak dengan lebih selesa dan nyaman dengan bantuan pita boleh lekat semula yang ultra lembut bagi mengekalkan pemakaian lampin pada bayi anda.

Ultra Soft & Dry Premium Pants.
Untuk kesenangan dan lebih mudah dipakai, ibu bapa boleh memilih Ultra Soft & Dry Premium Pants, yang terdapat dalam pelbagai saiz dari saiz M hingga ke saiz XXL. Bahan boleh serap udara yang premium dan penyerapan dua lapisan melanjutkan rasa kering dan segar dengan lebih lama. Bukan itu sahaja, ukuran perut dan kaki yang selesa juga membolehkan si manja bergerak dengan mudah.


Selain kualiti, ibu bapa pasti teruja untuk memilih produk Kira Kira. Mengapa?
Harga bagi lampin Kira Kira jenis pita lekat dan seluar amat berpatutan walaupun ianya menggunakan bahan- bahan yang premium dan mempunyai teknologi penyerapan yang hebat.

Begitu juga dengan tawaran harga bagi produk penjagaan bayi organik Kira Kira seperti sabun bayi, losen bayi dan juga krim lampin ternyata lebih menjimatkan berbanding beberapa jenama lain dalam segmen penjagaan bayi premium yang sama.

“Kami sebagai ibu bapa amat prihatin dan berhati-hati dalam penjagaan kulit bayi yang lembut. Produk penjagaan bayi Kira Kira mengandungi hanya bahan-bahan organik yang semulajadi dan diperbuat berdasarkan rumusan Jepun yang  bebas daripada bahan-bahan kimia yang berbahaya,” Patt menjelaskan.


Kira Kira Top to Toe Wash
Sebagai contoh, produk Kira Kira Top to Toe Wash berkesan untuk membersih dan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda. Ekstrak camelia japonica menjadikan kulit bayi anda lembut dan gebu apabila disentuh. Ibu bapa juga tidak perlu risau tentang sisa yang tinggal kerana sabun mandian bayi Kira Kira yang boleh didapati dalam botol 400ml ini boleh dibilas dengan mudah.

Kira Kira Baby Lotion.
Kira Kira Baby Lotion (380ml) yang mengandungi baobab organik memberikan khasiat kepada kulit bayi apabila disapu selepas mandi. Rumusan berasaskan air yang sangat ringan dan tidak melekat dapat melembap dan menyerap dengan cepat ke dalam kulit.


Kira Kira Nappy Cream.
Krim lampin adalah produk penjagaan kulit yang penting bagi bayi anda. Kira Kira Nappy Cream boleh didapati dalam bentuk tiub sebanyak 50 ml dan ianya amat mudah untuk disapu pada kulit bayi anda. Krim lampin ini juga dipenuhi dengan kebaikan ekstrak chamomile dan shea butter yang membantu memulihkan, melegakan dan melembapkan kulit serta melindungi kulit bayi anda daripada ruam lampin.

Untuk penjimatan yang lebih besar, sekarang pengguna boleh membeli produk Kira Kira menerusi laman web Shopee. Anda hanya perlu melayari http://bit.ly/KiraKiraShopee, dengan setiap pembelian melebihi RM100, masukkan kod promo “KK25LAUNCH” sewaktu pembayaran untuk menikmati diskaun. *Promosi adalah sah sehingga 30 September 2018.

Berikan si manja anda keselesaan dan penjagaan yang berkualiti ketika mereka membesar dan menerokai dunia ini. Untuk maklumat lanjut tentang Kira Kira, sila layari dan suka www.facebook.com/kirakiramalaysia.


Ogos 15, 2018

Stress dan cara atasinya.

by , in
Semua orang laluinya. Dari yang bersekolah hinggalah yang dah pencen. Cuma, cuba kawallah stress sebelum stress menguasai diri.

Yang beragama Islam, banyakkan zikir dalam hati sambil bereskan rutin harian. Sambil potong bawang zikir dalam hati, sambil kemas rumah zikir dalam hati, sambil cuci kereta zikir dalam hati. Tak wajib pun ada tasbih ditangan untuk zikir.

Atau, ambil seminit dua untuk workout, bakar kek, tulis artikel, jogging, futsal, berbasikal, dan buatlah apa yang boleh hilangkan stress seketika.
Bila jiwa dah tenang, susun semula jadual rutin harian. Mungkin silapnya bermula di situ. Mungkin ada perkara yang tak perlu dan boleh di hentikan.

Terkini, seorang bapa kelar/tetak anak berumur 4 tahun. Katanya disebabkan stress. Aku pula yang stress bila terbaca. Entah apa punca stress bapa tersebut hingga anak dijadikan jalan penyelesaian kepada stress.


OOTD asalnya. Tapi....

Di sebalik ketenangan sebuah gambar, ada huru hara di belakang tabir. Nampak tak gambar yang aku bulat. Adam dah dukung Hud sebab adik dia nak tengok angsa itik dalam tasik. Adik pula letak kaki kat pagar. Jenuh jerit, larang... Jangan Dukung Adik! 

Diyana dan Daniel tukar-tukar jadi photographer mama. Daniel, Adam dan Yaya tugasnya pantau, kejar dan mengawal Hud sebelum terlajak terjun ke kolam tadahan.

Stress? Memang stress tapi sediakan plan kawalan and enjoy the moment.

💃Super and Adorable Mama 
❤Eiza GreenAppleKu


Ogos 02, 2018

Cara Aplikasi Produk Penjagaan Wajah.

by , in

Assalamualaikum dan hai.


Bila terbaca perkongsian dari fb Sendayu Tinggi, baru aku tahu selama ni aku dah aplikasi cara yang salah ketika pakai krim mata!

Aku guna jari telunjuk sebab dah jadi kebiasaan. Bila dah dapat tahu, terus tukar guna jari manis. Kawasan sekitar matakan sensitif. Insaf dah aku.

Berikut aku share cara aplikasi produk penjagaan wajah yang betul. Semoga bermanfaat untuk semua.



1. PENCUCI MUKA : Buihkan sedikit pencuci muka sebelum disapu pada wajah. Gosok muka dalam bentuk bulatan selama beberapa minit. Fokus pada bahagian sekitar mata, hidung, pipi dan dahi. Bilas dengan air dan lap sehingga kering.

2. KRIM MATA : Letak 3 titik kecil krim di area bawah dan atas mata. Gunakan jari manis, sapu perlahan dari arah dalam ke luar. Kemudian, dalam pergerakan bulatan urut bahagian bawah mata tolak ke atas. Ulang beberapa kali. (jangan sesekali guna jari telunjuk sebab jari telunjuk lebih kuat dari jari lain. Ia menyebabkan kawasan mata yang lembut dan sensitif mudah lebam)

3. MOISTURISER (PELEMBAP) : Ambil sedikit pelembap dan sapu di keseluruhan wajah dan leher. Fokus pada bahagian dahi, dagu dan pipi. Urut perlahan selama beberapa minit agar produk meresap. Jika tidak mencukupi, boleh tambah kuantiti pelembap dan ulang langkah sama. Jangan terus ambil kuantiti banyak, kerana akan menyebabkan wajah nampak berminyak dan produk lambat meresap.

4. SUNBLOCK (PELINDUNG MATAHARI) : Ambil sunblock bersaiz sebesar biji manik, dan titik pada pipi, dahi, dagu dan hidung. Sapu rata pada wajah hingga meresap dan ulang sekali lagi untuk perlindungan maksima. Bahagian hidung adalah paling penting dan perlu disapu sunblock dengan jumlah yang sama atau lebih kerana paling banyak terdedah pada matahari. 


 Thanks for reading.🌼


Julai 20, 2018

Kosmetik Jenama Sendiri bersama ZY Phyto Cosmetic.

by , in



Cantikkan warna kosmetik di atas. Teringat-ingat dibuatnya. Kan seronok jika ada kosmetik jenama sendiri. Kali ini aku nak share dengan pembaca, bagaimana untuk merealisasikan impian untuk memiliki kosmetik jenama sendiri. 

Dengan modal serendah RM3000 di bawah pakej Chomel, (produk siap yang disediakan) atau pun Pakej RM5000 (produk baru yang kita sendiri tentukan bahannya dibawah ZY Phyto Cosmetic Science) impian untuk memiliki produk kosmetik jenama sendiri boleh menjadi kenyataan.

Terdapat pelbagai produk kecantikkan yang boleh di pilih seperti Anti-Wrinkle Serum, Whitening Serum, Make Up Remover, Face Cleanser, Opaque Soap, Opaque Deodorant, Whitening & Moisturizing Soap, Whitening & Moisturizing Cream, Anti-Acne Soap, Body Scrub, Shower Gel, Hair Growth Oil, Aromatherapy Oil Lipstik, Blusher, Matte lip cream, Foundation dan lain-lain.



Sebelum menghasilkan produk, rundingan bersama pihak Zy Phyto Tech Industries (Kontrak Pengilangan OEM) akan dimulakan terlebih dahulu bagi mengenalpasti produk yang diinginkan. 

Kemudian, sebut harga akan dikeluarkan mengikut persetujuan semasa rundingan tersebut. Selepas pembayaran deposit, rundingan dibuat sekali lagi mengenai produk dan pemilihan pembungkusan pula dilakukan.



Setelah produk siap, sample produk itu akan dihantar ke Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mendapatkan kelulusan. Pada tahap ini, 60% bayaran perlu dijelaskan.

Tempoh penghasilan produk siap sepenuhnya memakan masa 4 ke 5 minggu selepas kelulusan KKM diterima.

Setelah produk siap sepenuhnya dan kita tidak tahu cara memasarkan produk tersebut, pihak Zy Phyto juga ada menawarkan khidmat pemasaran berkaitan produk.


Siapa ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD.

ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD adalah KILANG JENAMA SENDIRI, syarikat 100% bumiputera yang membantu banyak usahawan untuk mengeluarkan produk-produk kesihatan dan juga kecantikan yang turut dikenali sebagai KING Of OEM. Mempunyai 9 buah anak syarikat iaitu:

1. Zy Phyto Tech Industries Sdn. Bhd.
2. Zy Phyto Cosmetic Sdn. Bhd.
3. Zy Phyto Herbal Science Sdn. Bhd.
4. Zy Academy Sdn. Bhd.
5. Zy Printpack Sdn. Bhd.
6. Zy Phyto Marketing Sdn. BHd.
7. Zy Phyto East Coast Sdn. BHd.
8. Yayasan Qaseh Zy Phyto
9.  Emily's Cattery.

Kilang pengiktirafan Amalan Pengilangan Baik (GMP) dan sistem Pengurusan Kualiti ISO9001. Tidak perlu risau produk dirampas dan didenda oleh KKM kerana setiap produk yang keluar dari kilang di jamin kualiti, selamat dan berkesan.

Di audit dan di pantau oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) setiap tahun bagi mempastikan produk dan proses berjalan mengikut piawaian dan produk yang dihasilkan selamat dan bebas dari bahan-bahan terlarang.


Pasukan tenaga mahir dan professional dalam jabatan R&D dan QC bagi mempastikan FORMULASI PRODUK UNIK, BERKUALITI & BERKESAN.Berpengalaman dan punya TRACK RECORD HASILKAN PRODUK FENOMENA yang selalu dilihat di kaca TV dan media cetak. Juga menjadi peneraju industri kecantikan dan kesihatan.


FASILITI PALING LENGKAP dalam industri OEM pembuatan produk kesihatan dan kecantikan. Fasiliti lengkap untuk pemprosesan dan pembungkusan produk, studio rekabentuk pembungkusan, kilang pembuatan botol dan kilang percetakan bahan pembungkusan. One stop centre.

Amacam? Dah terbayang kosmetik jenama sendiri? 

Telefon : +603 60388898 / 6898 / 7898
Fax : +603 60388798
Nak lagi mudah klik sahaja link ini : http://jomorder.com/60182458898/PAKEJ_OEM_COLORS_COSMETIC


Nota : Perkongsian gambar dari Google dan koleksi ZY Phyto Tech Industry Sdn Bhd.
Julai 05, 2018

Umrah, Ziarah dan Haji bersama Juara Travel & Tours Sdn Bhd.

by , in

Perkongsian gambar dari Google
Assalamualaikum dan hai.

Melihat perkongsian gambar umrah mahupun haji rakan sebaya aku di media sosial, aku jatuh syukur dan teruja. Syukur sebab rakan aku tersebut dimurahkan rezeki berpeluang ke Mekah. Dan teruja sebab jika ada rezeki, aku pun nak ke sana.

Namun dalam rasa teruja terselit juga rasa simpati apabila terbaca kes penipuan pakej umrah dan haji yang lalu di timeline Facebook. Dan ada juga yang disiarkan di kaca television. Meratap terkilan mangsa yang terkena. Hancur impian sekelip mata.

Pengalaman mereka aku jadikan panduan untuk lebih berhati-hati dalam misi pencarian travel agensi. Dalam banyak-banyak agensi yang kendalikan pakej umrah, aku terpikat dengan Juara Travel & Tours Sdn Bhd.

Perkongsian gambar dari Google.

KENAPA JUARA TRAVEL & TOURS SDN BHD?

Juara Travel & Tours Sdn Bhd adalah merupakan syarikat agensi pelancongan berlesen dan berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan Malaysia semenjak tahun 1994 (Nombor lesen : KPK/LN2819) dan merupakan ahli Malaysian Association of Tour and Travel Agents (MATTA) dan juga BUMITRA MALAYSIA.

Mempunyai pengalaman luas melebihi 17 tahun di dalam pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan pelancongan di dalam dan luar negara seperti Jepun, Sepanyol, Indonesia, Korea, Turkey, Vietnam, China dan negara-negara lain. 

Mempunyai pengalaman melebihi 10 tahun di dalam mengendalikan bidang pengurusan umrah dan telah menguruskan seramai lebih kurang 30,000 jemaah sehingga kini. 

Menggunakan perkhidmatan pembimbing haji dan umrah yang bertauliah dan berpengalaman bagi menguruskan jemaah sama ada sebelum, semasa atau selepas mengerjakan ibadah umrah. Mereka juga mempunyai kakitangan yang cekap dan pakar di dalam bidang tugas masing-masing.

Antara perkhidmatan yang ditawarkan :
  • Pakej Umrah, Ziarah dan Haji
  • Tempahan tiket waran perjalanan udara kerajaan
  • Tempahan tiket penerbangan dalam dan luar negeri
  • Pakej pelancongan berkonsepkan Islam di dalam dan luar negara
  • Pakej lawatan sambil belajar
  • Pengurusan VISA
  • Tempahan Pengangkutan dalam dan luar negara
  • Tempahan penginapan dalam dan luar negara
  • Wakil syarikat di lapangan terbang
  • Akademi Mutawif (Pembimbing Umrah)
  • Kursus Bimbingan Umrah secara percuma.
Selain daripada HQ di Kuala Lumpur, Juara Travel & Tours Sdn Bhd juga mempunyai cawangan-cawangan di beberapa lokasi di seluruh negara, antaranya Johor, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan dan juga Sarawak.

BAYAR SECARA ANSURAN BAGI PAKEJ JUARA TRAVEL & TOURS SDN BHD.

Tidak semua di kalangan kita dari golongan yang berkemampuan dan mempunyai banyak duit. Ada yang terpaksa menabung dalam jangkamasa yang agak lama untuk membolehkan mereka memenuhi impian dan hasrat untuk mengerjakan ibadah umrah. 

Sayugia, pihak Juara Travel & Tours Sdn Bhd mengambil inisiatif bagi mengurangkan bebanan golongan berkenaan dengan menawarkan selain daripada pelbagai rebat dan diskaun, mereka juga menawarkan kaedah pembayaran secara ansuran seperti berikut :
  • Bayaran deposit sebanyak RM 500 sahaja sehari selepas mendaftar.
  • Bayaran kedua sebanyak RM 2,000.00 pada 4 bulan sebelum tarikh perjalanan.
  • Bayaran baki harga pakej pada 2 bulan sebelum tarikh perjalanan.


KURSUS UMRAH PERCUMA.

Pihak Juara Travel & Tours Sdn Bhd juga menawarkan kursus umrah secara percuma di seluruh negara mengikut jadual yang telah ditetapkan. Untuk mengetahui dan menyemak jadual yang telah disediakan setiap bulan, boleh klik https://www.juaratravel.com.my/event.

Kursus umrah percuma ini adalah terbuka kepada :

  • Semua penduduk sekitar.
  • Semua bakal jemaah umrah daripada mana-mana syarikat.
  • Semua Muslimin dan Muslimah yang bercita-cita untuk mengerjakan ibadah umrah dalam tempoh terdekat atau dalam tempoh 5 tahun lagi.
  • Individu yang berminat mendalami ilmu dan hukum-hakam umrah.


PAKEJ HAJI 2018.

Juara Travel & Tours Sdn Bhd juga ada menyediakan pakej haji untuk tahun 2018 dengan lesen bernombor PJH 18/1439H dengan pakej-pakej sebagaimana yang tertera di atas termasuk :

  • Bimbingan daripada pembimbing yang bertauliah dan berpengalaman.
  • Petugas yang berpengalaman di dalam menguruskan jemaah haji.
  • Menyediakan makanan 3x sehari (Mekah, Madinah, Arafah dan Mina).
  • Cenderahati seperti beg troli, beg pakaian, kain ihram, telekung, sarung tangan wanita, uncang kasut, beg sandang dan uncang belakang serbaguna.
  • Kursus haji secara intensif dan taklimat akhir sebelum berlepas.
  • 7 kali umrah (3x Tanaeim, 3x Jaranah, 1x Hudaibiyah Mekah) dan (7x Masjid Quba, Madinah).
  • Insurans Perjalanan (atas permintaan jemaah dengan tambahan RM 300)
Jadi, bagi anda yang berminat untuk menempah, boleh dapatkan pakej pilihan di laman web rasmi mereka di www.juaratravel.com.my ataupun sekiranya anda ingin mendapat kemaskini promosi mereka dengan lebih pantas, boleh sahaja layari laman sosial Juara Travel di Facebook dan Instagram melalui pautan yang disediakan dibawah:




Julai 03, 2018

San Francisco Coffee (SF Coffee) cawangan pertama di Gurney Plaza, Pulau Pinang.

by , in


Assalamualaikum dan hai.

Berita baik buat pengemar kopi! SF Coffee kini dah ada di Penang. Bertemakan "Kopi, Pantai dan Laut", pemilihan Plaza Gurney Drive yang lokasinya berhampiran dengan laut adalah tepat.


Anda pasti terpegun sebaik sahaja melangkah masuk ke SF Coffee bila terpandang lukisan mural yang menjadi hiasan dinding. Lukisan mural hasil karya artis Anna Maria menjadikan dekorasi outlet tampil unik dan tersendiri. Aku sempat bergambar kenangan dengan artis hebat tersebut. Cantik lagi peramah orangnya.



San Francisco Coffee atau nama singkatannya SF Coffee telah lama bertapak di Malaysia. 29 buah outlet di Kuala Lumpur, 9 buah outlet di Selangor, sebuah outlet di Pahang, sebuah outlet di Negeri Sembilan dan terkini di Pulau Pinang. 




Selain kopi terdapat wrap, sup, kek, pasta, sandwich, donut dan puff. Aku tidak melepaskan peluang untuk cuba sendiri SF Coffee Hazelnut Ice Blended dan Ultimate Mocha. Sedap oii.


Berikut aku kongsikan gambar yang sempat aku ambil sekitar majlis tersebut. Aku juga ada videokan majlis istimewa ini di instagram. Jangan lupa singgah ye. 


Bekas air SF berwarna putih dah menjadi milik aku.

Antara menu ketika majlis perasmian.
Menu yang dihidangkan ketika majlis pun sedap-sedap semuanya. Bertambah aku makan sandwich tuna, chicken mayo dan cheese. Tak kedekut mayo dan cheese. 😋

Antara orang penting dan tetamu terhormat yang hadir pada hari perasmian. Dari kiri ke kanan ialah, 
Mr. Nabil Alwi 
(SF Coffee Head of Business Development) 

Mr. Nik Azwaa 
(SF Coffee Head of Marketing) 

Dato’ Kamal YP Tan 
(Group CEO of Envictus International) 

Dato’ Jaya JB Tan 
(Chairman of Envictus International) 

Yang Berhormat Syerleena Abdul Rashid 
(ADUN SERI DELIMA) 

Mr. Khor Sin Kok 
(Deputy Group CEO of Envictus International) 

Mr. Mah Weng Choong 
(Independent Director of Envictus International)

Ms. Koo Sue San 
(General Manager of SF Coffee) 

Ms. Anna Maria 
(Mural artist for SF Coffee’s first Penang outlet)




Thanks for reading. ❤


Post Top Ad