Parenting - Spice up your life!

Post Top Ad

Disember 27, 2017

Mahu tukar produk baru? Baca ini dahulu.

by , in


Perkongsian ilmu yang aku dapat dari Facebook Page Puan Mary. Seorang guru imej. Banyak info yang aku dapat dari page beliau. Mana-mana amalan sesat aku sebelum ni, dah lama aku tukar. Mana yang betul, rasa cerdik bila perkara yang sama Puan Mary kongsikan. 

Being women ada kalanya kita mudah tergoda dengan produk penjagaan wajah terkini. Nak nak produk tu claim boleh lawa, flawless, itu ini dalam masa 3 hari! Mulalah goyang iman kau! ๐Ÿ˜‚

Then bila dah insaf, rasa nak taubat tu hadir penuh penyesalan. Kau rujuk kembali dengan produk yang ada di farmasi. Itu kisah benar aku. Buat korang yang ada pengalaman seperti aku, korang baca hingga habis artikel dari Puan Mary yang aku dah share di bawah. 

Apabila mahu memakai set produk penjagaan muka (skin care) yang baru, cara yang paling bagus ialah dengan menggunakan produk baru tersebut satu per satu dalam tempoh selang seminggu.

Contoh, cikpuan mahu menggunakan pencuci muka dan toner baru. Pakai dahulu pencuci muka dalam tempoh seminggu, kemudian mula pula toner baru minggu yang berikutnya.

Kenapa seminggu?

Ini adalah tempoh yang baik untuk melihat reaksi kulit terhadap produk baru. Secara puratanya kulit menunjukkan reaksi sekitar 7 ke 10 hari.

Apabila saya menggunakan produk baru selama seminggu dan dalam tempoh itu tiada tindak balas negatif berlaku, maka produk itu saya boleh kira sesuai dan serasi dengan saya.

Selepas tempoh seminggu itu, barulah saya mulakan pula pemakaian satu produk baru yang lain.

Sesetengah kulit individu yang berbeza bertindak balas terhadap produk dalam masa beberapa minit, jam atau sebulan.

Maka kenali kulit cikpuan. Usah tergesa-gesa tukar segala produk sekaligus. 

Puan Mary.



Aku pula, selalunya aku beli saiz kecil dahulu. Kalau produk tersebut tak ngam dengan kulit, taklah rasa ralat sangat. Kita kenali kulit kita ni macam mana perangainya. Macam kulit aku, pantang dia pencuci muka jenis cream dan gel. Mulalah timbul perangai tah apa-apa. So, kena baca dulu label jenis foam, baru beli. Selamat mengenali kulit masing-masing ya. 

Salam Sayang

Eiza GreenAppleKu


Disember 26, 2017

Berterima kasih atas pemberian orang lain.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Berterima Kasih Atas Pemberian Orang Lain

ุนَู†ْ ุฃَุจِู‰ ู‡ُุฑَูŠْุฑَุฉَ ุนَู†ِ ุงู„ู†َّุจِู‰ِّ -ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…- ู‚َุงู„َ  ู„ุงَ ูŠَุดْูƒُุฑُ ุงู„ู„َّู‡َ ู…َู†ْ ู„ุงَ ูŠَุดْูƒُุฑُ ุงู„ู†َّุงุณَ

Abu Hurairah RA berkata, bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tidak bersyukur kepada Allah seorang yang tidak bersyukur kepada manusia.” HR. Abu Daud dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, 1/702.

Pengajaran:

1.  Orang yang tidak berterima kasih di atas kebaikan orang lain terhadapnya bermakna, ia tidak bersyukur kepada Allah di atas limpah nikmat yang diperolehi.

2.  Al-Khaththaby: barangsiapa kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat (kebaikan) orang dan tidak bersyukur atas kebaikan mereka, maka nescaya termasuk kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat Allah Ta’ala dan tidak bersyukur kepada-Nya.

3.  Bahawa Allah SWT tidak menerima syukur seorang hamba atas kebaikan Allah kepadanya, jika seorang hamba tidak bersyukur kepada kebaikan orang lain.  Lihat kitab Sunan Abu Daud dengan Syarah Al Khaththaby, 5/ 157-158.

ุนَู†ْ ุฌَุงุจِุฑِ ุจْู†ِ ุนَุจْุฏِ ุงู„ู„َّู‡ِ ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ -ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…-  ู…َู†ْ ุฃُุนْุทِู‰َ ุนَุทَุงุกً ูَูˆَุฌَุฏَ ูَู„ْูŠَุฌْุฒِ ุจِู‡ِ ูَุฅِู†ْ ู„َู…ْ ูŠَุฌِุฏْ ูَู„ْูŠُุซْู†ِ ุจِู‡ِ ูَู…َู†ْ ุฃَุซْู†َู‰ ุจِู‡ِ ูَู‚َุฏْ ุดَูƒَุฑَู‡ُ ูˆَู…َู†ْ ูƒَุชَู…َู‡ُ ูَู‚َุฏْ ูƒَูَุฑَู‡ُ.

Jabir bin Abdullah RA berkata: “Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang diberikan sebuah hadiah, lalu ia mendapati kecukupan maka hendaknya ia membalasnya, jika ia tidak mendapati maka pujilah ia, barangsiapa yang memujinya, maka sungguh ia telah bersyukur kepadanya, barangsiapa menyembunyikannya sungguh ia telah kufur.” HR. Abu Daud dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, no. 617.

4.  Cara membalas kebaikan dan pemberian orang lain:

a.  Membalas pemberian tersebut
b.  Memuji orang tersebut
c.  Mengucapkan Jazakallah khairan kepada orang tersebut
d.  Mendoakan orang tersebut

26hb Disember  2017
07hb Rabiul Akhir 1439H


Disember 25, 2017

Program Penggalakan Sains dan Teknologi.

by , in


Sekitar bulan Ogos baru ni, masuk sahaja dalam kereta, Daniel beritahu aku yang dia dan tiga rakannya terpilih untuk ke Entopia. Mereka akan tinggal di sana untuk 3 hari 2 malam. Dia hulurkan surat kebenaran waris, surat tawaran dari pihak Entopia dan agenda sepanjang mereka tinggal di sana. 

"Hermm, nanti mama tanya kat abah ye untuk beli kan sleeping bag sebab kami akan tidur dalam khemah."

"Tidur dalam hutan?"

Mak mana tak risau anak nak tidur dalam hutan. Pelbagai kemungkinan dah terjah akal aku. Sesat dalam hutan ke, tersampuk ke, jatuh ke dan pelbagai perkara lain bermain-main diminda.

"Kami berempat akan ditemai empat orang cikgu juga. Mama jangan risau la. Boleh ya mama Daniel nak ikut."

"Hermm, bagi mama fikir dulu."

Dekat seminggu jugalah aku fikir bab ni. Encik Hubby okay je. Anak jantan katanya. Biarlah dia. Lagipun ada guru yang meneman. Dia siap cerita pula pengalaman dia tinggal dalam hutan. Bertambah la keterujaan anak untuk join the program.

Akhirnya tiba hari Jumaat. Aku hantar Daniel ke sekolah dalam jam 3 lebih sebab mereka akan bertolak ke Entopia menaiki kereta cikgu. Masa aku sampai, ada 2 orang kawanya dah menanti. Selepas cium tangan aku, Daniel dengan muka happy melangkah ke arah kawan-kawannya. Waktu ni aku berserah kepada Allah semoga anak aku dan semua yang terlibat Allah jaga sebaiknya.

Malam tu aku WhatsApp cikgu Rezuan. Nak tahu bagaimanalah kehidupan mereka di sana. Nak tengok juga suasana perkhemahan.

Khemah tempat tidur peserta program.

Aktiviti pasang khemah. T shirt nombor 14 tu Daniel.

Fuh. Legs aku tengok situasi perkhemahan mereka. Cikgu Rezuan dan guru yang terlibat pula frust sebab lain yang mereka sangka lain pula yang jadi. Semua cikgu dah siap peralatan dan skill nak bermalam dalam hutan. 

Sesi pendaftaran. 

The PPST (Program Penggalakan Sains dan Teknologi) programme jointly organised with Entopia aspires to bring science and technology subjects closer to the student population through ‘participatory learning’. The aim is to develop a talent pool that is drawn towards science via the ‘feel and touch’ effect at the early stages of learning development in an entertaining and fun environment. 

Antara cikgu dan pelajar yang terlibat. 4 orang murid, 5 orang cikgu.

Series of activities and programmes will be lined up with a collaborative effort between public sector and non-governmental organisations, academicians as well as community (students and teachers), contributing to the development of the Penang State’s human capital. It started as a pilot project in 1998 and continues to collaborate with various institutions and agencies to organise talks, study trips, field study and camps with the aim to instil awareness of the importance of science, technology and environment in daily life; and also to encourage more students to study in the science stream.

Daniel bersama cikgu Rezuan.


Ada skill dan cara tertentu sebelum korang nak pegang.

The theme of the programme is to ‘Cultivate interest in the field of science and technology among school students’. Its objectives are: 

To provide hands-on experiential learning of science and technology outside the classroom. 

To enhance knowledge and skills in the field of science and technology 

To instill awareness of the importance of application of science and technology in daily life. 

To enable students to relate current social and environmental issues with science and technology.



Hiking di Taman Rimba Teluk Bahang.

Pemandangan Empangan Air Teluk Bahang


Gambar kenangan di hari terakhir program.
Banyak juga manfaat yang Daniel dapat selepas tamat program, antaranya dapat pegang kala jengking dan ular!


Disember 24, 2017

Rezekikan ketentuan Allah. Keep calm.

by , in


Selepas delivery brownies ke KeensDelectare (rakan collaboration untuk bisnes kecil aku) aku terus pecut ke petrol pam Petron. Aku suka isi kat situ sebab boleh kumpul mata untuk tukar dengan petrol percuma. Rasanya dah 3 kali aku tebus. Zaman petrol naik setiap minggu ni, besar manfaat juga bila dapat petrol percuma. 

Lagi satu sebab aku suka isi di Petron Bayan Baru ni, sebab sebelah Petron ada Giant. Tak ke makin bertambah jimat aku. 

Niat aku sejak dari awal lagi, selepas selesai urusan delivery, isi petrol dan terus ke Giant untuk beli kapas muka, minyak wangi untuk hero remaja dan serum untuk aku. Lepas parking kereta, Guardian adalah lokasi pilihan.

Wah, ada sales la sempena krismas. Cantik deko dalam Guardian. Terasa kemeriahan. Macam aku pula nak raya kan. Yana dan Yaya laju je jalan sambil pegang tangan Hud. Ahh, konfem kena getah juga aku nanti. 

Dan seperti yang dah aku duga, niat asal nak beli 3 barang, dah jadi kepada beberapa barang. Disebabkan barang yang di minta memang dah nak habis, aku luluskan. Aku didik anak-anak aku jika guna sesuatu barang, guna sampai habis. Jangan buat koleksi dua apatah lagi tiga untuk benda yang sama.

Dari Guardian kami melangkah ke Food Court untuk lunch. Menu, Mi Hot Plate. Komen adik lelaki aku yang foodie, Sizzling Yee Mee di Giant Bayan Baru antara yang tersedap yang pernah dia makan. Dan bagi aku, memang win la rasa Yee Mee ni. 

Keluar dari Giant, dah pukul 4 petang. Sampai di simpang empat berhadapan dengan hospital Pantai, aku terkejut sebab jalan agak lengang. Selalunya waktu ni, nak nak pula hari minggu konfem sesak. 

"Yana, mungkin semua dah keluar dari Penang sebab bercuti kot." Yaya yang nak masuk darjah 5 tahun depan buat andaian.

"Malam ni kan ada makan malam sebelum krismas. Sure ada turkey panggang, lamb grill with black paper sos dan macam-macam lagilah."

"Lapar pula la bila Yana sebut semua tu." 

"La, kan tadi kita baru makan. Perut hang ada cacing ni." 

Muka happy anak-anak. Bila masa pula korang selfie ni. 

Dan aku, sambil fokus pada pemanduan, sambil layan lagu. Mengubati hati yang lara. Keluar sekejap je dah berpuluh ringgit terbang. Takpe, rezekikan ketentuan Allah. Adalah nanti untuk anak-anak. Keep calm.

Kadang ku mahu, kadang tak mahu 
Kadang ku rindu, kadang tak rindu 
Kadang ku cinta, kadang tak cinta 
Kamu...


Disember 22, 2017

Tips: Paras seluar panjang wanita yang betul.

by , in


Kali ni aku nak kongsi tips yang aku dapat daripada Puan Mary. Agar korang tampil penuh berkarisma dan sedap mata memandang. Selepas baca tips ni, terus aku buat spot check, adakah selama ini aku berada di landasan yang betul? 

Berdebar jantung ketika spot check dijalankan. Sebab sebelum ni aku tak ambil peduli pun. Yang aku pasti, semua seluar aku memang tutup sebahagian daripada bahagian depan kasut. Tak lah labuh hingga mencecah lantai. Sebab aku takut tersadung dan tersembam je. 

Dan alhamdulillah, aku masih berada di landasan yang benar. So lepas ni, lebih berkeyakinanlah melangkah ke hypermarket untuk membeli barang keperluan dan ketika membuat penghantaran brownies. Wanita dan imej berpisah tiada. 



THE TIPS. 

Paras seluar panjang yang boleh dipakai ke tempat kerja atau sesuai untuk suasana profesional perlu mematuhi syarat seperti berikut:

1. Hanya sebahagian daripada bahagian depan kasut yang dipakai dengan seluar tersebut kelihatan. Sebaiknya bahagian depan seluar menutupi kaki apabila berada dalam keadaan berdiri (tidak bergerak).

2. Bahagian hujung sebelah belakang seluar sebaiknya menutupi separuh tumit kasut.

Selain itu, juga perlu perhatikan dan pastikan...

SELUAR TIDAK KETAT
Seluar untuk tujuan profesional tidak boleh ketat sehingga menampakkan bentuk kaki, betuk betis, bentuk paha dan seumpamanya. 

Perlu ada ruang yang selesa di antara fabrik seluar dan kulit kaki.

WARNA YANG BETUL
Seluar panjang formal digalakkan berwarna gelap seperti hitam, perang gelap atau kelabu gelap terutama untuk wanita yang berbadan gempal. 

Warna neutral seperti perang muda (seperti gambar) digalakkan untuk wanita berangka kecil.

Sila "SHARE" supaya semua wanita di luar sana mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Disember 21, 2017

Mukmin yang lebih dicintai Allah.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Mukmin Yang Lebih Dicintai Allah

ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ู‡ُุฑَูŠْุฑَุฉَ ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุงู„ْู…ُุคْู…ِู†ُ ุงู„ْู‚َูˆِูŠُّ ุฎَูŠْุฑٌ ูˆَุฃَุญَุจُّ ุฅِู„َู‰ ุงู„ู„َّู‡ِ ู…ِู†ْ ุงู„ْู…ُุคْู…ِู†ِ ุงู„ุถَّุนِูŠูِ ูˆَูِูŠ ูƒُู„ٍّ ุฎَูŠْุฑٌ ุงุญْุฑِุตْ ุนَู„َู‰ ู…َุง ูŠَู†ْูَุนُูƒَ ูˆَุงุณْุชَุนِู†ْ ุจِุงู„ู„َّู‡ِ ูˆَู„َุง ุชَุนْุฌَุฒْ ูˆَุฅِู†ْ ุฃَุตَุงุจَูƒَ ุดَูŠْุกٌ ูَู„َุง ุชَู‚ُู„ْ ู„َูˆْ ุฃَู†ِّูŠ ูَุนَู„ْุชُ ูƒَุงู†َ ูƒَุฐَุง ูˆَูƒَุฐَุง ูˆَู„َูƒِู†ْ ู‚ُู„ْ ู‚َุฏَุฑُ ุงู„ู„َّู‡ِ ูˆَู…َุง ุดَุงุกَ ูَุนَู„َ ูَุฅِู†َّ ู„َูˆْ ุชَูْุชَุญُ ุนَู…َู„َ ุงู„ุดَّูŠْุทَุงู†ِ

Dari Abu Hurairah dia berkata; "Rasulullah SAW bersabda: 'Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah SWT daripada Mukmin yang lemah. Pada masing-masing memang terdapat kebaikan. Bersemangatlah melakukan hal yang bermanfaat untukmu dan meminta tolonglah pada Allah, serta janganlah engkau malas (menjadi orang yang lemah). Apabila kamu tertimpa suatu kemalangan, maka janganlah kamu mengatakan; 'Seandainya tadi aku berbuat begini dan begitu, niscaya tidak akan menjadi begini dan begitu'. Tetapi katakanlah; 'lni sudah takdir Allah dan apa yang dikehendaki-Nya pasti akan dilaksanakan-Nya.Dan jauhilah olehmu dari ucapan 'Seandainya' (kalau), karena sesungguhnya ungkapan 'Seandainya' (kalau) membuka peluang masuknya syaitan " (HR Muslim No: 4816) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah SWT daripada Mukmin yang lemah.

2.  Mukmin yang kuat dan dicintai Allah adalah yang kuat imannya dan mampu melaksanakan kewajiban dan menyempurnakan tanggungjawabnya.

3.  Mukmin yang lemah tidak melaksanakan kewajiban dan enggan meninggalkan yang haram. Orang seperti inilah yang memiliki kekurangan dan tidak disukai Allah

4.  Kedua-dua mukmin ini sama-sama memiliki kebaikan. Mukmin yang lemah imannya, masih tetap memiliki kebaikan dan dia tentu saja lebih baik daripada orang kafir. Namun mukmin yang kuat imannya tentu saja lebih dicintai oleh Allah.

5.  Rasulullah memerintahkan agar bersemangat dalam melakukan hal-hal yang bermanfaat dalam perkara yang berkaitan dengan agama dan dunia untuk menjadi mukmin yang lebih baik dan lebih dicintai Allah.

6.  Jika berlaku sesuatu yang kurang menyenangkan, redhalah di atas ketetapan taqdir dengan hati yang tenang sehingga bertambahlah imannya.

7.  Jauhilah berkata "kalau" atau "seandainya" kerana ia akan membuka peluang hasutan syaitan.

Marilah kita bersifat RAHMAH dengan menjadi Mukmin yang KUAT IMAN.

21hb Disember  2017
02hb Rabiul Akhir 1439H


Disember 21, 2017

Mak ayah bekerja punca anak bermasalah?

by , in


"Mama, semalam Kisyen kena pukul dengan bapa dia."

Cerita Daniel sebaik sahaja masuk duduk dalam kereta. Aku pandang Kisyen. Dia senyum macam biasa. Aku pula yang rasa bersalah kat dia. Semalam aku terlambat sedikit ambil anak balik sekolah sebab jalan sesak. 

"La, why Kisyen tak cakap, aunty yang lambat ambil bukan Khisyen balik lewat."

"Takpe aunty." Kisyen tetap senyum seperti biasa.

"Mama, Kisyen cerita. Pukul 2:45 bapa atau mak dia akan call. Sekali lagi pukul 3:00, pukul 3:15 dan last pukul 3:30. Lepas tu rotan la jawapnya." 

"Nanti bagi nombor hp emak Kisyen. Aunty nak simpan. Dan kenapa tak beritahu aunty yang Kisyen ni Cinderella?"

Anak-anak aku yang lain boleh pula bantai gelak selepas dengar apa yang aku cakap. Dan Kisyen tetap seperti Kisyen. Senyum. Selama aku tumpangkan dia setiap hari balik dari sekolah, itulah perwatakannya. Sopan dan ada adab. 

Itu flash back kisah benar yang aku nak share dengan semua. Tak semua anak yang emak dan ayahnya bekerja be media akan terabai. Terabai atau tak terpulang kepada emak dan ayah nak tentukan. 

Sebenarnya aku kagum dengan cara didikan mak ayah Kisyen. Mereka dah tetapkan jika telefon di rumah tak ada yang jawab sehingga jam 3:30, get ready la alasan dan sebab bila mak ayah balik kerja nanti. Telefon rumah biasa tu ya. Bukan handphone. 

Setiap kali Kisyen datang ke rumah aku untuk berbasikal dengan Daniel, pasti emak dia akan WhatsApp aku untuk pastikan betul atau tak anak dia ada dengan anak aku. Bebas tapi tak lepas. Mungkin korang juga boleh guna pakai aturan tersebut kelak.

Siapa kata nak jaga anak ni mudah? Lagi-lagi bila anak dah semakin meningkat dewasa. Kena ambil tahu siapa kawan anak-anak kita. Dah kenal kawan anak, kenal juga siapa ibubapanya. 


Disember 20, 2017

Makanan paling baik hasil usaha sendiri.

by , in


Semoga rahmat dan redha Allah sentiasa ada untuk semua.

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Makanan Paling Baik Hasil Usaha Sendiri

ุนَู†ْ ุงู„ْู…ِู‚ْุฏَุงู…ِ ุฑَุถِูŠَ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู†ْู‡ُ ุนَู†ْ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ู‚َุงู„َ ู…َุง ุฃَูƒَู„َ ุฃَุญَุฏٌ ุทَุนَุงู…ًุง ู‚َุทُّ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْ ุฃَู†ْ ูŠَุฃْูƒُู„َ ู…ِู†ْ ุนَู…َู„ِ ูŠَุฏِู‡ِ ูˆَุฅِู†َّ ู†َุจِูŠَّ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฏَุงูˆُุฏَ ุนَู„َูŠْู‡ِ ุงู„ุณَّู„َุงู… ูƒَุงู†َ ูŠَุฃْูƒُู„ُ ู…ِู†ْ ุนَู…َู„ِ ูŠَุฏِู‡ِ

Dari Al Miqdam RA dari Rasulullah SAW bersabda: "Tidak ada seseorang yang memakan satu makanan pun yang lebih baik dari makanan hasil usaha tangannya (bekerja) sendiri. Dan sesungguhnya Nabi Allah Daud AS. memakan makanan dari hasil usahanya sendiri." . (HR Bukhari No: 1930) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Makanan paling baik yang kita makan adalah datang dari hasil usaha kita sendiri.

2.  Pekerjaan dari hasil usaha dan penat jerih seseorang yang halal dan bersih adalah lebih baik dan barakah walaupun sedikit.

3.  Apa sahaja hasil usaha seseorang mencari nafkah untuk diri dan ahli keluarga di bawah tanggungannya adalah menjadi sedekah buatnya. Hadis Nabi SAW:

ุนَู†ْ ุงู„ْู…ِู‚ْุฏَุงู…ِ ุจْู†ِ ู…َุนْุฏِูŠูƒَุฑِุจَ ุงู„ุฒُّุจَูŠْุฏِูŠِّ ุนَู†ْ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ู‚َุงู„َ ู…َุง ูƒَุณَุจَ ุงู„ุฑَّุฌُู„ُ ูƒَุณْุจًุง ุฃَุทْูŠَุจَ ู…ِู†ْ ุนَู…َู„ِ ูŠَุฏِู‡ِ ูˆَู…َุง ุฃَู†ْูَู‚َ ุงู„ุฑَّุฌُู„ُ ุนَู„َู‰ ู†َูْุณِู‡ِ ูˆَุฃَู‡ْู„ِู‡ِ ูˆَูˆَู„َุฏِู‡ِ ูˆَุฎَุงุฏِู…ِู‡ِ ูَู‡ُูˆَ ุตَุฏَู‚َุฉٌ

Dari Al Miqdam bin Ma'dikarib Az Zubaidi dari Rasulullah SAW, baginda bersabda: "Tidak ada yang lebih baik dari usaha seorang laki-laki kecuali dari hasil tangannya (bekerja) sendiri. Dan apa sahaja yang dinafkah oleh seorang laki-laki kepada diri, isteri, anak dan pembantunya adalah sedekah."  (Sunan Ibnu Majah No: 2129) Status: Hadis Sahih.

20hb Disember  2017
01hb Rabiul Akhir 1439H


Disember 20, 2017

Coming Soon : Creamy Matte Lipstick By Sendayu Tinggi.

by , in


Emoji bintang mata aku sebaik sahaja terpandang gambarnya yang lalu lalang di timeline Facebook. Creamy Matte Lipstick dari Sendayu Tinggi akan dilancarkan dalam minggu ini. Rambang mata aku melihat pelbagai warna lipstick. Sungguh mengoda

Harga Creamy Matte Lipstick RM32.85 ( ahli RM29.55 ) Tak terlalu mahal sebab aku ahli. Hee...

Sekali sekala mesti reward untuk diri sendirikan.

Kenapa aku suka lipstick jenis matte? Sebab tinggal di Penang yang terkenal dengan surname Food Heaven adakalanya buat mulut aku teringin nak makan itu dan ini. Dengan secalit lipstick jenis matte ni,  takdelah buruk rupa ketika nak suap makanan hanya kerana tak nak lipstick comot. Mesti korang dah terlihat video tu. Dalam dok kontrol ayu bila tiba part nak suap makanan ke mulut, terus wajah bertukar jadi menyeramkan. 

Calit je matte lipstick. Wajah korang tetap ayu dan sopan je mata orang yang memandang. Kau pun boleh menjamu selera tanpa risau comot atau masih berbaki ke gincu bibir?

Lipstick jenis matte ni selalunya tahan lama sebab kandungan minyak yang sedikit. Jenis matte ini juga akan buat bibir kita jadi kering dan bergaris-garis. Sapu sedikit pelembap bibir atau lip balm sebelum memakai lipstick untuk elakkan kulit bibir pecah-pecah dan menggelupas. Wanita dan lipstick mana mungkin berpisah. 


Produk Sendayu Tinggi boleh di dapati di Watson dan belian secara online di laman web mereka. Terima kasih sebab singgah di blog aku. (^_^)



Disember 19, 2017

Resepi Brownies Walnut.

by , in

Perkongsian resepi daripada Bapa Brownies Kebangsaan, Khairul Hakimin Muhammad. Aku dah cuba dan alhamdulillah menjadi. Gambar perkongsian di bawah adalah dari facebook Khairul Hakimin Muhammad. 

Gambar daripada aku kat atas tu. Dan selain menulis di blog, aku jual brownies. Berkolaborasi bersama owner KeensDelectare.  

Bahan-bahannya.

250gm Dark Choc Compound
80gm Milk Choc Compound
250gm butter
180gm tepung gandum
250gm gula halus (aku tukar gula perang)
80gm serbuk koko
1/2 cawan walnut (cincang kasar)
4 biji telur gred A. 
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla.

Cara-caranya.

1. Kau mesti ada tiga bekas. Satu untuk bahan double boil (choc compound, butter). Satu untuk bahan basah (telur, gula, esen vanilla) dan satu lagi untuk bahan kering (tepung, serbuk koko, serbuk penaik, walnut). Kau timbang dan sediakan semua ni terlebih dahulu. Ini akan buat kerja kau fefeeling chef. Dan lebih sistematik. Tak lah berkecah dapur nanti.

2. Okay, mula- mula double boilkan dark choc, milk choc dan butter. Biarkan cair. Sementara nak tunggu cair, kau boleh sediakan bahan lain. Selalunya aku akan mix bahan basah sementara tunggu bahan double boil ready. Bila dah cair, kacau dan tutup api. 

3. Ambil bekas bahan basah (gula perang, telur dan esen vanilla) Pukul sehingga gula hancur sepenuhnya. Aku guna hand mixer. Kalau kau rajin, kau boleh juga kacau guna whisk.

4. Bila gula dah hancur, masukkan bahan double boil tadi. Kali ni kau kena whisk sebati. Tanda dah sebati, adunan akan jadi berat.

Walnut yang dah dicincang kasar

5. Masukkan bahan kering (tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik, walnut yang dah dipotong kecil) Walnut kau asingkan sedikit untuk tabur atas brownies nanti. Kaub balik guna spatula. Kaub dari bawah ke atas. Kaub balik sehingga likat. Sila ikut arahan tuan Hakimin Muhammad.

Tabur sedikit walnut biar lawa.

6. Sediakan loyang 8x8. Kau akan dapat dua bekas untuk satu adunan ni. Lapik loyang dengan kertas minyak. Tuang separuh adunan sebab dia akan naik berganda. Tabur sedikit walnut kasi lawa

7. Bakar dalam ketuhar yang dah dipanaskan 16 minit terlebih dahulu. Suhu 180', 35minit, api atas bawah. Atau ikut oven masing-masing. Sebab lain oven, lain perangainya.

8. Dah 35 minit, kau keluarkan dan cucuk. Kalau bersih tandanya dah masak. Masa ni belum berkedut. Tunggu sejuk baru akan timbul kedutnya.

Dah sejuk dan berkedut.

Senang saja nak buat brownies ni. Mula-mula nak buat sahaja kau akan rasa seram sejuk. Lepas tu, kau akan berkata, 

"Eh, senangnya nak buat brownies! "

Happy baking uolls. 

Disember 18, 2017

Review : Bio-Essence 24K Bio-Gold Rose Gold Water.

by , in
Cantikkan kotak dia. 
"Eh, Cantiknya!"

Itu reaksi pertama aku ketika terpandang kotak kecil berwarna rose gold. Walaupun nama blog aku greenappleku tapi ada ketikanya aku terpikat juga dengan warna yang sweet sweet ni. Ada diskaun untuk saiz 30ml dengan purchase with purchase di Watson.

Aku pilih tisu dan mineral water jenama Watson. Dapatla beli  Rose Gold Water pada harga diskaun RM15++. Aku cuba yang saiz kecil dulu. Kalau tak ngam dengan kulit muka aku, taklah rasa ralat sangat.

Masuk hari ni dah 7 hari aku guna Rose Gold Water. Pori-pori wajah makin mengecil, kulit muka soft and supple dan paling best makeup tahan lama. Aku guna 2 kali sehari. Sekali pada waktu pagi dan sekali lagi waktu malam sebelum nak tidur.

Aturan guna (cara aku ye)

Siang
Cleansers, toner, eye cream, Rose Gold Water, pelembap, SPF

Malam
Cleansers, toner, eye cream, Rose Gold Water, night cream

Ye, aku skip serum. Gantikan dengan Rose Gold Water sebab serum dah habis. Just sapu semua ni sikit-sikit sebab kulit aku jenis kombinasi. Bau lembut lagi unik bunga ros Eijitsu buat aku teringat-ingat nak sapu. 

Aku google laman web Bio-Essence untuk ketahui manfaat dari essence water ni. Dan disini aku share dengan korang apa istimewanya Rose Gold Water.


YOUR 1ST BOTTLE OF ESSENCE WATER

Infused with unique Japanese rose extract – Eijitsu, helps to quench skin with much needed hydration and refine pores so that skin feels petal-soft and moistful.

Product Efficacies:

HYDRATION – Moisture is constantly restored and locked into the skin for long hours to keep it well-hydrated while skin takes on a soft and supple radiance for a youthful complexion.

FINE LINES – Infused with 24K Bio-Gold which contains powerful anti-oxidant properties that help to slow down the formation of fine lines for youthful-looking skin.

PORE REDUCTION – Tightens enlarged pores and regulates moisture and sebum balance for fine and smooth skin.

Alhamdulillah, product ni ngam dengan kulit aku. Sebotol kecil aku rasa mampu bertahan lebih dari 2 bulan. 


Sebelum ini Bio-Essence ada keluarkan Gold Water. Gold Water sesuai untuk wanita yang berumur 30 tahun ke atas. Dan Rose Gold Water ni untuk girl yang berumur 20 tahun ke atas! Aku dah tersalah beli sebab tertarik dengan warna rose gold. But hey, jangan panik. Produk ni tetap berkesan dengan jayanya untuk aku yang dah terlebih umur. Akan terus guna hingga ke titisan terakhir. Tak baik membazirkan. (^_^)



Disember 17, 2017

Jangan lakukan tiga perkara ini ketika hadir ke majlis kenduri.

by , in


Cuti sekolah dan kenduri bagaikan isi dengan kuku. Asal nak buat kenduri, mesti kita rujuk kalendar tengok bila musim cuti sekolah. Aku dulu nak kahwin pun cari waktu cuti sekolah. Heeee...

Bukan apa, waktu cuti sekolah ni kan lama. Sanak saudara yang tinggal jauh dapat rancang percutian untuk hadir ke majlis. Hukum hadir ke jemputan kenduri ni wajib selagi ianya tak bercanggah dari hukum. Yang bestnya, bila dah jumpa sanak saudara dan rakan taulan, hubungan silaturahim semakin erat serta dapat menambah kemesraan, memupuk kerjasama dan bantu membantu selain mengukuhkan perpaduan dalam kalangan umat Islam. 

Perkongsian gambar dari arkib Google

Tapi. Ada tapinya. Yang tapi ini adalah untuk cantikkan adab ketika berada dalam majlis kenduri. Pertama, jangan potong barisan walaupun yang berbaris depan kau seorang kanak-kanak. Sebab ada emak dan ayah yang sedang memerhati dari jauh. Nak nak pula mereka rakam aksi kau potong barisan dan viralkan. Sekarangkan zaman viral. Mau terkenal kau kena kecam.

Kedua, ambil makanan janganlah membukit. Nasi sebukit dengan lauk pauk. Kuih muih sepiring membukit. Cendol 3 mangkuk. Laksa 2 mangkuk. Jika kau yakin dapat habiskan, go ahead. Bukan apa, untuk elakkan akhirnya makanan yang menimbun tadi ke tong sampah tempatnya. 

Ketiga, jangan halang kenderaan lain dan laluan keluar masuk ketika nak parking kenderaan. Sebelum parking, fikir dua perkara ini terlebih dahulu. Jika ada DJ bertugas ketika kenduri, mau famous nombor plate kereta kena umum minta ubah kenderaan. 

Cukuplah tiga perkara yang mungkin perlu di amalkan ketika kita hadir ke majlis kenduri. Semoga ada pahala dan rahmat dari Allah untuk semua. InsyaAllah.

Perkongsian gambar dari arkib Google.

Disember 15, 2017

Memakan daging saudara seIslam.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Memakan Daging Saudara SeIslam

ูˆุนู† ุนุจุฏ ุงู„ู„ู‡ ุจู† ู…ุณุนูˆุฏ ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ ู‚ุงู„ : ูƒู†ุง ุนู†ุฏ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ูู‚ุงู… ุฑุฌู„ ููˆู‚ุน ููŠู‡ ุฑุฌู„ ู…ู† ุจุนุฏู‡ ูู‚ุงู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… : ุชุฎู„ู„ ูู‚ุงู„ : ูˆู…ู…ุง ุฃุชุฎู„ู„ ู…ุง ุฃูƒู„ุช ู„ุญู…ุง ู‚ุงู„ : ุฅู†ูƒ ุฃูƒู„ุช ู„ุญู… ุฃุฎูŠูƒ.

Dari Abdullah ibn Masud RA beliau berkata : Kami berada di sisi Nabi SAW, kemudian berdirilah seorang lelaki, dan seorang lelaki lain menceritakan keaibannya selepas dia pergi, berkata Nabi SAW : “Keluarkanlah ia (baki-baki makanan) dari celah-celah gigimu!”, kemudian dia berkata : Apa yang perlu aku keluarkan? Aku tidak makan apa-apa daging! Baginda berkata : “Sesungguhnya engkau telah memakan daging saudaramu.” (HR Thabarani  No: 13145) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Mengumpat adalah perbuatan yang dilarang oleh Islam.

2.  Orang yang mengumpat diumpamakan seperti memakan daging saudara Islam yang lain. Firman Allah:

ูŠَٰุٓฃَูŠُّู‡َุง ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ุกَุงู…َู†ُูˆุงْ ูฑุฌุۡชَู†ِุจُูˆุงْ ูƒَุซِูŠุฑุٗง ู…ِّู†َ ูฑู„ุธَّู†ِّ ุฅِู†َّ ุจَุนุۡถَ ูฑู„ุธَّู†ِّ ุฅِุซูۡ…ٞۖ ูˆَ ู„َุง ุชَุฌَุณَّุณُูˆุงْ ูˆَู„َุง ูŠَุบุۡชَุจ ุจَّุนุۡถُูƒُู… ุจَุนุۡถًุงۚ ุฃَูŠُุญِุจُّ ุฃَุญَุฏُูƒُู…ۡ ุฃَู† ูŠَุฃูۡƒُู„َ ู„َุญูۡ…َ ุฃَุฎِูŠู‡ِ ู…َูŠุۡชุٗง ูَูƒَุฑِู‡ุۡชُู…ُูˆู‡ُۚ ูˆَูฑุชَّู‚ُูˆุงْ ูฑู„ู„َّู‡َۚ ุฅِู†َّ ูฑู„ู„َّู‡َ ุชَูˆَّุงุจٞ ุฑَّุญِูŠู…ٞ ูกูข

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (al-Hujurat: 12)

3.  Ibn Kathir: Mengumpat adalah haram secara ijma’ dan tidak dikecualikan suatu apa pun dari itu melainkan terdapat maslahah (kebaikan) pada mengumpat lebih kuat daripada mafsadahnya (kerosakan) (Ahmad Syakir, ‘Umdat al-Tafsir, 3/359)

4.  Al-Nawawi dan Ibn Qudamah menyebut 6 keadaan mengumpat diharuskan oleh syarak:

a.  Membuat aduan mengenai kezaliman kepada pihak berkuasa atau  hakim agar kezaliman dapat dibanteras dan diadili.

b.  Meminta bantuan untuk mengubah kemungkaran dan maksiat 

c.  Meminta fatwa 

d.  Memberikan peringatan kepada orang lain terhadap kejahatan seseorang agar setiap orang terhindar daripada kejahatannya.

e.  Seseorang yang terang-terang melakukan kemungkaran.

f.  Dibolehkan jika dia memang dikenali dan dipanggil dengan gelaran-gelaran tertentu seperti si buta dan dia redha dengannya.

15hb Disember  2017
26hb Rabiul Awal 1439H


Disember 14, 2017

Jangan mengumpat dan mencari salah orang.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Jangan Mengumpat dan  Mencari Salah Orang

ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ุจَุฑْุฒَุฉَ ุงู„ْุฃَุณْู„َู…ِูŠِّ ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ูŠَุง ู…َุนْุดَุฑَ ู…َู†ْ ุขู…َู†َ ุจِู„ِุณَุงู†ِู‡ِ ูˆَู„َู…ْ ูŠَุฏْุฎُู„ْ ุงู„ْุฅِูŠู…َุงู†ُ ู‚َู„ْุจَู‡ُ ู„َุง ุชَุบْุชَุงุจُูˆุง ุงู„ْู…ُุณْู„ِู…ِูŠู†َ ูˆَู„َุง ุชَุชَّุจِุนُูˆุง ุนَูˆْุฑَุงุชِู‡ِู…ْ ูَุฅِู†َّู‡ُ ู…َู†ْ ุงุชَّุจَุนَ ุนَูˆْุฑَุงุชِู‡ِู…ْ ูŠَุชَّุจِุนُ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَูˆْุฑَุชَู‡ُ ูˆَู…َู†ْ ูŠَุชَّุจِุนْ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَูˆْุฑَุชَู‡ُ ูŠَูْุถَุญْู‡ُ ูِูŠ ุจَูŠْุชِู‡ِ

Dari Abu Barzah Al Aslami ia berkata, "Rasulullah SAW bersabda: "Wahai orang-orang yang beriman dengan lisannya namun keimanannya belum masuk ke dalam hatinya, janganlah kalian mengumpat seorang muslim dan jangan pula mencari-cari kesalahannya. Sebab siapa saja yang mencari-cari kesalahan mereka, maka Allah akan mencari-cari kesalahannya. Maka siapa saja yang Allah telah mencari-cari kesalahannya, Allah tetap akan menampakkan kesalahannya meskipun ia ada di dalam rumahnya." (Sunan Abu Daud No: 4236) Status: Hadis Hasan

Pengajaran:

1.  Orang yang beriman wajib memelihara lisannya dari mengumpat dan mencari kelemahan orang lain, sama ada sesuatu yang dituturkan mahupun yang diterjemahkan dalam bentuk tulisan.

2.  Islam adalah agama rahmah yang mengajar umatnya untuk tidak mengumpat dan mencari salah orang lain.

3.  Sesiapa yang menutup aib saudaranya sesama muslim, nescaya Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Rasulullah bersabda:

ู…َู†ْ ุณَุชَุฑَ ู…ُุณْู„ِู…ًุง ุณَุชَุฑَู‡ُ ุงู„ู„َّู‡ُ ูِูŠ ุงู„ุฏُّู†ْูŠَุง ูˆَุงู„ْุขุฎِุฑَุฉِ

"Barang siapa menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan menutupi aib orang tersebut di dunia dan akhirat." (HR. Ibnu Majah)

4.  Barangsiapa yang mencari-cari kesalahan saudara muslimnya, maka Allah akan membuka kesalahan dan aibnya walaupun yang ada di dalam rumahnya.

5.  Orang yang gemar mencari dan membicarakan aib orang lain, sebenarnya tanpa ia sedari ia sedang memperlihatkan jati dirinya yang asli. Semakin banyak aib yang ia sebarkan, maka semakin jelas keburukan diri si penyebar itu. Allah mengingatkan dengan nada keras kepada golongan ini:

ุฅِู†َّ ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ูŠُุญِุจُّูˆู†َ ุฃَู† ุชَุดِูŠุนَ ูฑู„ูۡَٰุญِุดَุฉُ ูِูŠ ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ุกَุงู…َู†ُูˆุงْ ู„َู‡ُู…ۡ ุนَุฐَุงุจٌ ุฃَู„ِูŠู…ٞ ูِูŠ ูฑู„ุฏُّู†ูۡŠَุง ูˆَูฑู„ุۡฃุٓฎِุฑَุฉِۚ ูˆَูฑู„ู„َّู‡ُ ูŠَุนูۡ„َู…ُ ูˆَุฃَู†ุชُู…ۡ ู„َุง ุชَุนูۡ„َู…ُูˆู†َ ูกูฉ

Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian). (An-Nur: 19)

Semoga kita dijauhkan dari mengumpat dan mencari-cari kesalahan orang beriman. Moga Allah tidak membuka aib dan kesalahan kita.

14hb Disember  2017
25hb Rabiul Awal 1439H

Disember 13, 2017

Jauhi prasangka dan mencari aib orang.

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Jauhi Prasangka Dan Mencari Aib Orang

ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ู‡ُุฑَูŠْุฑَุฉَ ุนَู†ْ ุงู„ู†َّุจِูŠِّ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ู‚َุงู„َ ุฅِูŠَّุงูƒُู…ْ ูˆَุงู„ุธَّู†َّ ูَุฅِู†َّ ุงู„ุธَّู†َّ ุฃَูƒْุฐَุจُ ุงู„ْุญَุฏِูŠุซِ ูˆَู„َุง ุชَุญَุณَّุณُูˆุง ูˆَู„َุง ุชَุฌَุณَّุณُูˆุง ูˆَู„َุง ุชَุญَุงุณَุฏُูˆุง ูˆَู„َุง ุชَุฏَุงุจَุฑُูˆุง ูˆَู„َุง ุชَุจَุงุบَุถُูˆุง ูˆَูƒُูˆู†ُูˆุง ุนِุจَุงุฏَ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฅِุฎْูˆَุงู†ًุง

Dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda: "Jauhilah prasangka buruk, kerana prasangka buruk adalah ucapan yang paling dusta, janganlah kalian saling mendiamkan, janganlah suka mencari-cari isu, saling mendengki, saling membelakangi, serta saling membenci, tetapi, jadilah kalian hamba-hamba Allah yang bersaudara." (HR Bukhari No: 5604) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Orang beriman dilarang menaruh prasangka buruk kepada orang lain kerana ia akan mendorong kepada perbuatan menuduh tanpa bukti yang menjadi dosa besar.

2.  Ibnu Sirin berkata: “Jika sampai kepadamu berita yang tidak kamu sukai tentang saudaramu, maka carilah uzur untuknya. Jika kamu tidak mendapati uzur maka katakan, barangkali dia memiliki uzur yang aku tidak mengetahuinya.

3.  Islam menyuruh agar tidak mendiamkan diri jika kemungkaran berlaku di hadapan kita dengan mencegah atau menasihat mengikut kemampuan. 

4.  Muslim dilarang mencari-cari isu atau kelemahan orang lain. Apatah lagi isu atau kelemahan itu ditulis dan ditularkan di media elektronik seperti FB, Whatsapp, telegram dan sebagainya hingga mengaibkan peribadi seseorang. 

5.  Setiap kita juga dilarang saling mendengki, saling membelakangi, serta saling membenci. Raikanlah perbezaan yang ada pada kita dengan saling bermaafan.

6.  Setiap Muslim dituntut agar berusaha menjaga tali persaudaraan sesama Muslim. 

Menjaga persaudaraan itu wajib seperti wajibnya solat dan puasa dengan  menjauhi sangka buruk, tidak mencari kelemahan dan aib orang lain, jangan berdengki, elakkan membenci, tidak membelakangkan orang lain dan bantu sahabat dengan mencegah dia dari melakukan maksiat.

13hb Disember  2017
24hb Rabiul Awal 1439H


Disember 13, 2017

Bowling. Let's roll!

by , in


Sebenarnya tak rancang pun nak bawa my askar main bowling. Tetiba sahaja idea ni muncul. Kiranya quality time bersama keluarga gitew. (^_^)

My askar apa lagi, mereka nakkkk je. Pantas mereka siapkan apa yang perlu. Dan lokasi kami ialah ke Premium Lane yang terletak di tingkat 5, SunShine Square, Bayan Baru, Penang. 

Perkongsian gambar dari Google

Antara salah satu sebab Premium Lane menjadi pilihan kami ialah  lokasinya yang paling dekat dengan kawasan tempat tinggal aku. Tak terlalu crowded dan senang dapat parking. Ciri-ciri ini semua penting dan selalu aku ambil kira.

Sabar mengumpul mata.

Hud belajar menaip.

Cantik wallpaper Premium Lane ni.

Bukan apa, ada anak kecil ni mood dia tak menentu. Nak nak kena time dia nak tidur, lagilah pelbagai ragam yang keluar. So, kena pandai susun atur masa agar akhirnya happy ending untuk semua. 


Disember 10, 2017

Pengalaman di Klinik Gigi.

by , in


Jumaat baru ni, aku bawa anak ke Klinik Pergigian Bayan Lepas, Penang. Kami sampai dalam jam 9:45 pagi. Masuk saja ke klinik, aku kira ada dalam 8 orang sedang duduk di ruang menunggu. Di sebabkan aku dah tak ingat di mana aku simpan kad anak-anak aku, aku dah tekad guna mykid mereka untuk tujuan pendaftaran. Mungkin ketika proses angkat barang ketika banjir baru ni, aku dah tersalah letak.

Dan alhamdulillah, selain guna kad klinik gigi yang warna pink tu, korang boleh juga guna mykid dan kad pengenalan. Sambil tunggu urusan pendaftaran selesai, sempat juga aku bual kosong dengan jururawat bertugas.

Kata jururawat, rawatan pergigian untuk kanak-kanak sekarang ni dah ada dari hari isnin hingga jumaat. Tak seperti sebelum ni, hanya pada hari jumaat. Di sarankan untuk datang pada hari isnin hingga khamis sebab empat hari tersebut tak terlalu ramai yang datang untuk dapatkan rawatan. Doktor gigi juga dah ramai. Sebelum ni hanya jururawat yang bertugas di klinik. 

Diyana nak cuci gigi dan Adam pula perlu cabut gigi. Diyana terpaksa tunggu sebab ada empat orang masih menunggu giliran untuk cuci gigi. Menurut jururawat, hanya ada satu mesin yang berfungi. Yang lain rosak. 

Tiba giliran Adam, aku ikut masuk sekali untuk cool down kan dia. Rasanya gusi Adam perlu di bius guna kaedah injection sebab gigi dia tak goyang. Jika gigi dah goyang, mungkin boleh guna kaedah bius paste macam ubat gigi. Just sapu pada gusi. Dan less sakit. 

Dan betul seperti yang aku dah agak. Adam kena guna bius injection. Jururawat pesan, tahan sikit sakit. Hero kan. Gigi tu Kalau tak buang akan ganggu gigi yang dah keluar. Adam keraskan badan dan genggam tangan sebab nak tahan sakit. Akibatnya, ubat bius tak boleh masuk. Aku suruh Adam jangan keras kan badan, jururawat suruh Adam jangan genggam tangan. Relakskan badan. Dan akhirnya berjaya juga gigi dikeluarkan. Fuhhh...

RM1 bayar semasa pendaftaran dan RM3 selepas rawatan. RM1 untuk cabut gigi dan RM2 untuk cuci gigi. Murahkan. 


Di atas ada aku sertakan jadual Rawatan Klinik Pergigian Bayan Lepas. Mungkin berguna untuk korang tentukan masa yang sesuai untuk dapatkan rawatan kelak. Terima kasih sebab singgah dan baca entri aku kali ni. See uols later. 


Disember 07, 2017

Hukum meniru dalam peperiksaan.

by , in

Sumber gambar dari Google. Tq. 
"Mama, Yana rasa tak adil. Yana penat ulangkaji, study group, ke kelas tuisyen tapi kawan Yana yang meniru dapat markah terbaik.

Cikgu pula siap puji melambung. Cikgu tak tahu dia meniru untuk lulus ujian. Yang tak dapat A++++ ni cikgu perli-perli macam teruk sangat result kami."

"Apa nama cikgu tu? Satu hari nanti mama nak face to face dengan dia. Perli memerli bukan cara nak motivated pelajar. Dan apa yang cikgu bertugas buat dalam kelas sampai pelajar meniru pun dia tak sedar!"

"Yana tahu tak apa hukum meniru dalam ujian? Dan mama percaya, jauh di sudut hati spesis meniru ni, tak ada rasa tenang. Tak tenang sebab dia takut kalau ada yang tahu yang dia meniru. Tak tenang sebab stress nak kekalkan A++++ sehingga ujian akhir tahun."

Bukan mudah untuk kekalkan jati diri anak agar mereka tidak terjebak dalam budaya haram dan berdosa ni. Nampak kecil tapi inilah salah satu sikap amanah yang mereka akan tanam dalam diri dan bawa hingga ke alam dewasa.


AL-KAFI #676 : HUKUM MENIRU DALAM PEPERIKSAAN

Soalan:

Salam. Apakah hukum meniru dalam peperiksaan?

Jawapan:

Waalaikumussalam wbt,

Soalan ini sebenarnya sudah sangat jelas jawapannya. Meniru dalam peperiksaan adalah haram dan berdosa kerana melakukan penipuan. Sabda Rasulullah SAW:

ูˆَู…َู†ْ ุบَุดَّู†َุง ูَู„َูŠْุณَ ู…ِู†َّุง

Maksudnya: “Dan barangsiapa yang menipu kami maka bukanlah dia daripada kalangan kami.”

Riwayat Muslim (101)

Berkata Imam al-Syaukani dalam Nail al-Autar (5/251): “Dalam hadis lain riwayat Muslim, Rasulullah menyebut: “Bukan daripada kalanganku.” Berkata al-Nawawi: “Maknanya adalah tidak mengikuti panduanku (yakni Nabi SAW), ilmu, amalan, dan perlakuan atas jalanku, seperti seorang lelaki berkata kepada anaknya yang melakukan sesuatu yang bapa itu tidak suka: “Engkau bukan dariku.”... Sufyan bin Uyainah tidak menyukai tafsiran sebegini dan berkata: “Ini ucapan yang buruk.” Baginya, cukup kita berhenti daripada menta`wilkan kerana itu lebih berasa di jiwa dan terkesan pada kesalahan.”

Berdasarkan daripada keterangan di atas, jelas kepada kita bahawa perbuatan menipu itu bukan daripada ajaran Islam. Seseorang boleh mendakwa bahawa mereka berhak meniru kerana mereka membayar yuran pendidikan dan sebagainya, atau mereka berasa meniru itu hanya perkara kecil yang tidak perlu diperbesarkan. Namun hakikatnya, inilah punca kepada masalah masyarakat yang kian terperangkap dengan masalah rasuah semakin berleluasa sehingga orang yang bukan ahli memegang jawatan penting dalam masyarakat.

Daripada Abu Hurairah RA, sabda Rasulullah SAW:

ุฅِุฐَุง ุถُูŠِّุนَุชِ ุงู„ุฃَู…َุงู†َุฉُ ูَุงู†ْุชَุธِุฑِ ุงู„ุณَّุงุนَุฉَ ู‚َุงู„َ ูƒَูŠْูَ ุฅِุถَุงุนَุชُู‡َุง ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ؟ ู‚َุงู„َ ุฅِุฐَุง ุฃُุณْู†ِุฏَ ุงู„ุฃَู…ْุฑُ ุฅِู„َู‰ ุบَูŠْุฑِ ุฃَู‡ْู„ِู‡ِ ูَุงู†ْุชَุธِุฑِ ุงู„ุณَّุงุนَุฉَ

Maksudnya: “Apabila amanah itu sudah hilang maka tunggulah datangnya Kiamat.” Abu Hurairah bertanya: "Bagaimanakah amanah itu hilang wahai Rasulullah? Baginda bersabda: “Jika disandarkan suatu urusan kepada orang yang tidak berkeahlian maka tunggulah datang Kiamat.”

Riwayat al-Bukhari (6496)

Meniru juga memberikan kesan buruk kepada diri sendiri. Orang yang meniru akan rosak kompas hatinya sehingga dia berasa baik apabila melakukan perkara buruk. Dia juga akan terbiasa menipu sedangkan menipu adalah sifat-sifat orang munafik. Selain itu, dia menjadi tidak merdeka dan selalu bergantung dan menyusahkan orang lain. Inilah antara kesan buruk menirup kepada masyarakat dan diri sendiri.

Semoga Allah memberikan kita kekuatan untuk menghapuskan budaya meniru dan menipu dalam peperiksaan agar keberkatan hidup dapat dicapai dan dihindar daripada segala fitnah dan kacau bilau Hari Kiamat.

Wallahua`lam.

Pautan ke laman rasmi PMWP: https://goo.gl/Dymsr5

Disember 06, 2017

Contohi akhlak Rasullullah (SAW)

by , in


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Contohi Akhlak Rasulullah

ุนَู†ْ ุฃَู†َุณِ ุจْู†ِ ู…َุงู„ِูƒٍ ู‚َุงู„َ: ุฎَุฏَู…ْุชُ ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„ู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุนَุดْุฑَ ุณِู†ِูŠู†َ ูˆَุงู„ู„ู‡ِ ู…َุง ู‚َุงู„َ ู„ِูŠ: ุฃُูًّุง ู‚َุทُّ ูˆَู„َุง ู‚َุงู„َ ู„ِูŠ ู„ِุดَูŠْุกٍ: ู„ِู…َ ูَุนَู„ْุชَ ูƒَุฐَุง ูˆَู‡َู„َّุง ูَุนَู„ْุชَ ูƒَุฐَุง

Daripada Anas bin Malik RA berkata : Aku telah berkhidmat kepada Rasulullah SAW selama 10 tahun, Demi Allah, Baginda SAW tidak pernah berkata kepadaku “ Uff ” dan tidak pernah berkata kepadaku kerana sesuatu : Kenapa awak buat begini ? Kenapa awak tidak buat begini ?  (HR Muslim No : 2309) Status: Hadis Sahih. 

Pengajaran : 

1.  Rasulullah SAW memiliki akhlak yang sangat terpuji. Tutur katanya sangat lembut dan penuh hikmah kepada sesiapa sahaja walaupun terhadap hamba. 

2.  Kalimah Uff adalah ucapan atau suara yang menunjukkan rasa tidak hormat dan menyakitkan hati. Mungkin bagi kita adalah kata-kata seperti ini : “ah !! , Ish !! Hoi !! Hey!! dan sebagainya. 

3.  Tutur kata merupakan antara penyebab utama seseorang itu mendapat dosa kerana terlalu mudah untuk menyebut perkataan yang tidak baik. Menjaga tutur kata juga adalah tanda orang yang beriman dengan Allah dan Hari Akhirat.

4.  Rasulullah SAW tidak pernah berkata perkataan kasar kepada sahabat hatta kepada pekerja seperti perkataan “Uff ”. Baginda juga tidak  memarahi orang yang berkhidmat dengannya. 

5.  Marilah kita membuktikan kecintaan kepada Rasulullah SAW dengan menjadikan Rasul sebagai contoh terbaik dalam kehidupan kita. Antaranya menjaga tutur kata dengan tidak mengeluarkan kata-kata yang buruk termasuk dalam penulisan. Firman Allah: 

ู„َّู‚َุฏۡ ูƒَุงู†َ ู„َูƒُู…ۡ ูِูŠ ุฑَุณُูˆู„ِ ูฑู„ู„َّู‡ِ ุฃُุณูۡˆَุฉٌ ุญَุณَู†َุฉٞ ู„ِّู…َู† ูƒَุงู†َ ูŠَุฑุۡฌُูˆุงْ ูฑู„ู„َّู‡َ ูˆَูฑู„ูۡŠَูˆูۡ…َ ูฑู„ุۡฃุٓฎِุฑَ ูˆَุฐَูƒَุฑَ ูฑู„ู„َّู‡َ ูƒَุซِูŠุฑุٗง ูขูก

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang) (al-Ahzab: 21).

06hb Disember  2017
17hb Rabiul Awal 1439H


Post Top Ad