Selasa, 23 Disember 2014

Kenali jenis minyak zaitun





Umunya, kita semua dah tahu manfaat minyak zaitun untuk kesihatan. Selain Pati Delima Gulsan, aku juga amalkan pengambilan minyak zaitun. Kepada yang tercari minyak zaitun jenis mana yang sesuai untuk korang, mungkin rujukan dibawah ada manfaat untuk dijadikan panduan. Aku beli yang Extra Virgin. Mahal sikit tetapi apa salahnya untuk kesihatan. 

Terdapat beberapa jenis minyak zaitun dalam pasaran secara Am nya: Extra Virgin, Virgin, Pure, Extracted and Refined, dan Pomace. 

1) Minyak zaitun Extra Virgin dihasilkan dari zaitun berkualiti nombor satu. Dihasilkan hanya dengan pemerahan sekali sahaja tanpa haba / pemanas, dan tidak lebih. Tingkat keasamannya (asid) tidak melebihi dari 1% saja. Rasa dan aroma buahnya kuat. Jenis minyak zaitun ini sangat dianjurkan untuk kesihatan. Ertinya boleh dimakan atau diminum terus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk dijadikan sos salad. 

2) Minyak zaitun Virgin. Ia diproses dengan cara tekanan dam pemerahan biasa tanpa haba atau pemanas. Minyak zaitun Virgin diambil dari buah zaitun yang lebih matang, sehingga tingkat keasamannya agak tinggi dibandingkan Extra Virgin, yakni berkisar 1 sampai 5%. Masih boleh diminum atau campur dalam makanan secara terus. Berwarna hijau kekuningan.

3) Minyak zaitun Pure. Minyak zaitun yang dihasilkan dari campuran minyak zaitun hasil sulingan dan minyak zaitun Virgin. Yang perlu diperhatikan adalah tehnik penyulingan disini sudah tentu menggunakan haba / panas, dan sedikit campuran bahan kimia. Ada pun penambahan minyak zaitun Virgin sebagai penaik rasanya. Tingkat keasaman (asid) minyak zaitun Pure berkisar 3 sampai 4%. Minyak zaitun ini biasanya dipakai untuk memasak. Berwarna kuning keputihan. 

4) Minyak zaitun Extracted and Refined. Minyak zaitun ini dibuat dari sisa pemerahan hasil pertama, dengan menggunakan pelarut kimia. Minyak zaitun Virgin juga ditambahkan sebagai penaik rasa. Tingkat keasamannya lebih tinggi dari 3,3%. Berwarna jernih sedikit kekuningan. 

5) Minyak zaitun Pomace. Minyak zaitun yang dibuat dengan ekstrak kimia dari hampas atau sisa pemerahan dan pemrosesan kedua. Tingkat keasamannya 5-10%, minyak zaitun Virgin juga ditambahkan sebagai penaik rasa dan aroma zaitun. Minyak zaitun Pomace, biasanya dipakai sebagai bahan untuk kecantikan, sabun, syampu atau lainnya. 

Dengan ini, maka tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba-hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar-pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya. 


Sabtu, 13 Disember 2014

Masih Single? Rasa Nak Single? Single Itu Indah?


Jemput baca teaser Single Forever Alone di Ilham GrupBuku Karangkraf. Projek novel pertama yang dah lama tertangguh sesi penulisan dek kerana penulis mengalami ke busy an tahap minta nyawa! 

InsyaAllah akan gigih siapkan manuskrip novel ini. 




Lisa bangun dan pergi meninggalkan Zack yang masih mengusap pipi yang telah berwarna merah jambu. Benarlah Sabda Nabi; “Tidak bersunyian (berdua-duaan) seorang lelaki dan seorang wanita melainkan syaitan akan menjadi yang ketiga antara mereka.”


Nota aku : Klik tajuk novel untuk ke link Ilham Karangkraf. Tq.


Jumaat, 12 Disember 2014

Program Tahfiz 2014 Sempena Cuti Sekolah



Sekejap sahaja, hampir dua minggu cuti sekolah telah bermula. Zaman aku dulu, waktu cuti sekolah lah yang aku tunggu-tunggu. Rasa teruja tu sama level seperti rasa nak sambut Hari Raya. Tinggal di asrama, kehidupan aku sentiasa kena 'on time'. Stress aku! Heeee...

Sebagai seorang penghuni di asrama, musim cuti nilah dapat aku bermalas-malasan di rumah. Tak perlu terkejar masa untuk makan, masa untuk tidur dan masa untuk mandi! Menu masakan di rumah pasti best-best!

Berbalik kepada tajuk artikel di atas, tahun ni aku hantar dua anak remaja aku untuk menyertai Program Tahfiz. Syarat kemasukkan, boleh mengaji AlQuran. Makanan dan minuman disediakan dan yuran pendaftaran kurang dari RM150.

Ini merupakan kali pertama anak remaja aku join program tersebut. Bersemangat mereka setiap pagi untuk pergi ke masjid. Kelas bermula jam 8 pagi dan berakhir pada jam 12:30 tengahari. Pada hari Isnin hingga Jumaat bermula pada 1 hingga 26'Disember.Dapatlah juga mereka berkenalan dengan rakan baru dari pelbagai sekolah.

Harapan aku bukan lah setelah tamat program nak mereka jadi Tahfiz. Tidak. Tetapi cukuplah sekadar tips dan pengalaman yang mereka rasakan sepanjang cuti sekolah ni. 






Isnin, 8 Disember 2014

Bila Cinta Tak Lagi Padaku 2014



Semalam, aku dah plan nak tidur awal. Tetapi entahlah dimana silapnya, segar pula biji mata ni. Tak ada tanda-tanda mengantuk. Aku stalkerlah blog greenappleku. Best blog tu. hehe..

Tetiba aku terjumpa artikel ala-ala karya kreatif aku pada tahun 2011. Dah tiga tahun rupanya aku berangan dan mengasah bakat menulis. Hahaha..

Okay, semoga dengan penemuan bahan bersejarah ini, semangat aku semakin kuat untuk siapkan novel Single Forever Alone. Aku nak masukkan semua watak yang dah tiga tahun wujud dalam blog ni. Kalau korang rajin buat kajian, korang akan terjumpa, dua dan tiga karya kreatif aku yang tak siap. 

Up load kesabaran korang sepanjang berada di dalam blog aku ni. Senyum. Mempersembahkan,


BILA CINTA TAK LAGI PADAKU

Sila nyanyi kecil lagu Ressa Herlambang - Menyesal, ketika baca cerita ni untuk dapatkan feel. :)



“Eh!!! Sakitlah!” 
Jerit Lisa marah. Terkial-kial Lisa cuba melepaskan lengannya dari genggaman Farid.

"Tengok ni, habis renyuk lengan baju kurung. Penat tau i seterika semalam.” 

Lisa benar-benar kesal dengan tindakan Farid. Suka hati dia jer renyukkan hujung lengan baju kurung kegemaran Lisa.

“ Kalau ikutkan hati i, i koyak-koyakkan jer baju kurung tu. You ingat i tak tahu siapa yang berikan baju kurung ni pada you! Zack kan!” 

Kembang kempis lubang hidung Farid bernafas. Api kemarahan Farid semakin membara. Kecil jer di lihatnya Lisa yang berdiri sambil urut lengan baju kurung di hadapannya. 


Klik link dibawah untuk baca kesudahan artikel karya kreatif aku




Ahad, 7 Disember 2014

100 Plus Edge


Ini adalah salah satu minuman yang akan aku beli tak kala tetiba rasa nak demam. Tetiba rasa macam nak selsema pun aku beli dan minum. Dan alhamdulillah, hilang rasa nak selsema dan rasa nak demam tadi. Aku dah buat testimoni dengan bahan diatas! Tapi, ada tapinya...

Kalau korang dah terkena demam mahupun selsema, makan masa jugalah nak sembuh dengan hanya minum 100plus. Seperti kes aku baru-baru ni, aku dah rasa dah aku nak selsema ni. Tetapi selamba je buat tak endah. Walhal dalam fikiran aku dok terbayang 100 plus. Hati berdegil, ahhh takde apa ni. Sikit je. Esok okay punyalah!

Celik je mata Subuh esok, peritnya tekak. Dan, haaaa cummm! Terimalah selsema dan lepas tu diikuti dengan demam. Rasa nak nyesal pun tak guna. Malam tu juga, sebelum tidur aku kena telan ubat selsema. Sebiji sehari. Aku pilih untuk telan malam. Ubat demam tak ambil, sengaja aku gantikan dengan 100plus, air kelapa dan air mineral. 

Aku masih ingat lagi pesanan Dr. Arbaai (isteri Dr. Daniel, penulis buku Quran Saintifik) bila demam, kita rasa panas. Rasa panas sebab badan kita kekurangan air. Cuba minum air lebih bila demam. InsyaAllah.

Tetapi kalau korang terkena demam jenis kategori heavy, baik ke klinik untuk dapat kan rawatan. Demam ni pun ada pelbagai jenis kan.

Alhamdulillah dan terima masih kepada yang doakan kesihatan saya. Benarlah, kesihatan lebih bernilai dari wang ringgit. Hargai dan peliharalah kesihatan diri korang ye. 


Sabtu, 6 Disember 2014

Tak kala selsema dan demam menyerang!


Bermula dengan selsema manja kemudian diikuti dengan demam. Dua penyakit ni, aku percaya kebanyakkan mama semua tak nak terkena. Nak nak pula, yang ada anak kecil. Tetapi kita hanya mampu merancang, Allah jugalah yang akan tentukan apa yang terbaik untuk kita. Kita sahaja yang ada kalanya 'syok sendiri' kononnya tahu, apa yang terbaik untuk kita!

Aku terus berdoa pada Allah semoga anak kecilku ini kuat antibodi dia. Dan semoga aku cepat-cepat sembuh. 100 plus, air kelapa, dan air suam. Semuanya aku teguk. Buah-buahan menjadi kudapan. Dengan harapan, cepatlah sejuk dan kembali normal suhu badanku. Baru aku perasan, sebelum ni aku memang kurang amalkan minum air dan makan buah-buahan secukupnya! Arghh, thank you Allah di atas ingatanMU ini.

Walaupun sakit, aktiviti untuk anak remaja aku sempena cuti sekolah tetap 'on'. Hantar dan ambil mereka seperti biasa. Aktiviti apa? Nanti kan cerita aku di artikel seterusnya.


Doakan aku semoga cepat sembuh ya.



Rabu, 3 Disember 2014

Stay Strong


Mukadimah hari ini, semoga dalam hati kita takde rasa nak touching sedih pilu lama sangat. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Redo dan sabar menanti kebaikkan itu hadir. Sambil sabar, sambil kita 'tambah baik' kekurangan diri.

Kita jaga Allah ( Dengan melakukan apa yang disuruh, tinggal kan apa yang dilarang..) Allah akan jaga kita.



Nota : Aku pun tengah bersabar, sabar menulis manuskrip Single Forever Alone. Semoga dipermudahkan Allah urusan aku ini. Amin.




Jumaat, 31 Oktober 2014

Khamis, 30 Oktober 2014

Multitasking nya hidup aku.


Setiap hari, bila tiba part nak memasak, tak kiralah masak untuk sarapan ke, tengahari ataupun makan malam, sure aku berimaginasi, alangkah senangnya kerja aku jika ada peralatan memasak yang multitasking. Sambil goreng telur boleh masak lempeng. Macam tu lah lebih kurang angan-angan aku. Boleh jimatkan penggunaan gas, minyak masak, sabun pencuci pinggan (sebab kurang peralatan memasak yang nak disental) dan tenaga aku.

Satu hari tu, sementara aku mencari ilham untuk karya Single Forever Alone aku, aku layan fb, aku terlihat alat ni. Sesuatu kan. Suka aku. Jangan tanya aku mana nak beli sebab aku pun tak tahu. Hee..

Sehingga bertemu lagi. Aku nak kembali fokus mengarang karya aku ye. Settle bab 1, baru aku up dalam blog.


Selasa, 21 Oktober 2014

HIJRAH ROHANI Bersama Ustaz Kazim Elias, Ustaz Haslin Baharim, Ustaz Amaluddin, Ustaz Zulkifli Hamat di Padang SMK Tengku Temenggong Ahmad, Kundang Ulu, Ledang, Johor.


Istimewa buat warga Johor, Ceramah dan Zikir Perdana bersempena Maal Hijrah, bertema ‘HIJRAH ROHANI’ akan berlangsung pada 25 Oktober 2014 di Padang SMK Tengku Temenggong Ahmad, Kundang Ulu, Ledang, Johor. 

Program JELAJAH ASTRO KASIH ini juga akan di hadiri oleh Yang Amat Berhormat Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Haji Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri.

Rezeki koranglah dapat berada didalam majlis ilmu Ustaz Kazim Elias. Aku cemburu, okay. 

Selain daripada ustaz- ustaz kegemaran aku, ramai lagi yang terlihat didalam program ini. Mereka ialah Imam Muda Hizbur, Pencetus Umah (PU)Rahmat, PU Yeop, PU Fakhrul, PU Suffian dan PU Hafiz. Artis pun ada. Antaranya, Mawi, Fizo Omar, Iwan Syahman, Ayai Ilusi, Daqmie, Haziq AF dan Silah KE3.




Jumaat, 17 Oktober 2014

Single Forever Alone ~ BAB 1


Maaf sebab lambat sambung cerita otak seminit daripada aku. Banyak pula dugaan yang tiba-tiba menerpa. Apa yang aku tulis ni, takde draf. Dari fikiran terus tulis. Segala salah dan silap prinsip penulisan, harap dimaafkan. Setelah siap semua bab satu, aku akan letak tepi side bar. Pebetul semua tatabahasa.

Ikhlas daripada aku untuk korang.



Single Forever Alone
Karya: Eiza Greenappleku

Hak cipta terpelihara.


Yang nak baca bab satu sebelum bab ni, klik SFA.

Bab 1

" Eryna, rendang macam mana?" soal Nek Nab sebaik sahaja terlihat kelibat Eryna didapur. Jari jemari berpengalaman itu, masih ligat mengerjakan daun palas.

Nampak membukit ketupat palas yang berada didalam besen bersaiz sederhana besar. Adalah dalam lima puluh biji yang dah siap. Congak Eryna.

" On the way, nenda. Sekejap lagi masaklah. Banyak ketupat palas tu. Ada tempahan ke?" Sudip kayu digenggam kuat, mengacau rendang yang makin pekat. Peluh yang terbit didahi, ditekap dengan belakang tapak tangan.

" Tak ada sesiapa yang tempah. Ni semua untuk kita makan. Esokkan hari raya. Eh, rendang kau tu, cukup ke rasanya? Kau sendukkan sesudu. Nek nak rasa."

Eryna buat muka pelik. Selalunya Nek Nab tak ambil kisah pun sama ada rendang dia masin ke, tawar ke, jadi gulai ke. Tetapi hari ni..

" Nek..ini rendang Eryna la. Mestilah cukup rasanya." Pecah peluh Eryna mengacau rendang daging yang sedang rancak mendidih didalam kuali bersaiz sederhana besar. Sesekali terbit letupan kecil, mendarat di belakang tapak tangan. Tak sempat Eryna nak mengelak. Alamat, berparut la nanti.

Eryna yakin seratus peratus dengan rendangnya. Mesti sedap. Sejak dia berumur sebelas tahun, ilmu masak memasak diperturunkan secara berperingkat oleh mama. Dan resepi pertama yang dia belajar adalah rendang daging! Di saat rakan sebaya feeling happy belajar masak telur goreng ataupun nasi goreng cina, Eryna feeling nak demam mendengar nama resepi pilihan mama. Itulah pengalaman evergreen yang tak mungkin dilupakan.

" Sebab cucu nenek masaklah yang nenek kena rasa. Manalah tahu, ada yang kurang. Bolehlah diselamatkan sebelum terlambat."

Rendang sesudu besar, beralaskan piring kecil tetap dihulurkan kepada Nek Nab. Eryna kembali mengacau rendang daging yang hampir kering. Fasa ini perlukan perhatian sepenuhnya untuk elakkan rendang dari hangit!

" Nanti letak rendang yang dah siap dalam tiffin biru tu ye."

Tersenyum bangga Eryna mendengar pesanan nenda. Ternyata rendangnya sedap. Kata orang, alah tegal perkara biasa. Rendang yang berasap disendukkan sedikit ke dalam tiffin. Dibiarkan sejuk sebentar. Kata-kata nenda sebentar tadi, masih menjadi tanda tanya. Ligat bermain difikiran. Nak selamatkan dari apa sebelum terlambat?

" Nek nak beri pada Ustaz Fawwaz. Tahun ni, anak tunggal dia balik beraya di Malaysia. Anak lelaki dia tu, suka sangat makan rendang daging bersama ketupat palas. Apa ke nama budak tu? Issh… haa…" beriya-iya Nek Nab cuba ingat semula, nama anak Ustaz Fawwaz. Mata dipejamkan. Riak wajah penuh tumpuan.

Rasa tak sedap hati Eryna makin menyesakkan dada. Degupan jantung dah laju daripada biasa. Apa kena anak ustaz dengan rendang aku? Dah la persoalan tadi belum terjawap. Bertambah lagi satu persoalan. Setahu aku, Ustaz Fawwaz kan pakar masak rendang. Siapa tak kenal dengan rendang power Ustaz Fawwaz.

Dan apasal aku rasa tak sedap hati tak kala mendengar niat murni nenda?

Anak lelaki tunggal ustaz Fawwaz.  Emir Harith.
Credit to Google.

Nota : To be continue...


Khamis, 16 Oktober 2014

Sepatah dua bicara, Single Forever Alone.


Salam sejahtera buat semua. Salah satu penyakit yang sering menyerang sesiapa yang hobinya menulis, ialah ketidak cukupan masa. Tidak cukup masa nak transfer sambungan bab satu Single Forever Alone, dari handphone masuk ke blog!

Doakan agar urusan muat naik karya kreatif, dipermudahkan. Mohon maaf jika ada yang kecewa, marah-marah atau tidak puas hati dengan situasi yang tidak dapat ditepis ini. Kuatkan semangat korang, melayan kerenah penyakit saya ya. Tee hee...


Eryna ~ Jodoh itu kerja Allah. So, no worry for tomorrow. Yang perlu kita risaukan adalah hari ini, sekarang ini. Sekarang ni perut aku dah lapar. Jom makan.





Sabtu, 4 Oktober 2014

Single Forever Alone..


Terimalah karya kreatif otak seminit daripada aku. Layankan sahaja ye. Tee hee..



Single Forever Alone
Karya: Eiza GreenAppleKu



Bab 1

 BUNYI alert tone telegram rancak berdering sejak tadi. Apasal meriah semacam ni? Eryna kerut kening. Pelik? Siapa pulalah add aku dalam group Single Forever Alone? Laju jari telunjuk menari di skrin Sony Xperia.

 Sengeh dua saat takkala dia melihat senarai nama member. Terjawab sudah persoalan. Memang semuanya masih single. Bebas dari virus couple.


 Apa matlamat group ni? Eryna senyum dua saat menanti jawapan. 

 Mandi bunga secara berjemaah. Semoga kita semua dapat jodoh serentak. Terselit ikon feeling crazy tersengeh daripada Lysa.

 Eryna simpan senyum, tak kala membaca matlamat group ditubuhkan. Ada-ada sahaja Lysa ni. Aku doakan, kita berempat ni dapat berjodoh dengan pemuda yang beragama dan  berakhlak. Amin.

 Lysa, Wafa dan Sherry bergilir meng'amin' kan doa Eryna. Dengan harapan, semoga doa mereka diperkenankan oleh Allah.

 Sebaik-baik doa, ialah berdoa pada hari Arafah. Korang tahu kan? Tambah Eryna sekadar berkongsi ilmu agama. Kata orang, sharing is caring.

 Lysa orang yang pertama memberi respon. Oh ya ke? Kalau macam tu, aku out dulu. Nak solat dhuha. Nak berdoa agar calon suami aku kelak, se ensem Steve Rogers.

 Hamboi, melangitnya impian. Nak cari se ensem Captain Amerika rupanya. Perasan! Usik Wafa.   

 Wafa, kalau tak dapat yang sebijik rupa Steve Rogers, yang sipi-sipi pun jadilah. Sakan Sherry mengusik Lysa.


 Dua minit berlalu. Telegram sepi. Agaknya  mereka bertiga, benar-benar sedang menunaikan solat dhuha. Malas menunggu, Eryna berlalu ke dapur. Hendak mengacau rendang yang semakin pekat mendidih di dalam kuali. Siap nanti, boleh pekena dengan roti. Perghh…

Calon suami impian Lysa..



Hak cipta terpelihara.


Nota GreenAppleKu : Selamat Hari Raya Haji dari saya untuk korang ya.


Rabu, 24 September 2014

Cara betul uruskan uri.

Header baru. Hee..

Bolehlah. Makan masa juga aku nak buat. Diharap tak sakit mata korang yang memandang. Nota english yang sebelum ini pun aku dah tukarkan kepada ayat di atas. Sedap pula kata-kata semangat tu. Hidup kita ni, adakalanya..ada sahaja yang dengki. So sad apabila yang dengki kita tu, kenal mesra dengan kita pun tidak. Jadi, bila satu hari kelak korang face that problem, ingat ayat-ayat di atas. Dalam hidup ini, redha dari Allah yang menjadi misi utama kita. Biarlah apa orang nak kata, pedulikan. Selagi perkara yang kita buat, tidak salah di sisi agama dan undang-undang, teruskan.

Ter'over' lah pula mukadimah aku. Perkongsian ilmu aku kali ini adalah bab cara betul nak uruskan uri. Aku terbaca persoalan ini di fb zonkuliah. Herm, nak juga aku tahu cara yang betul. Aku pernah dengar cerita, ada kes semasa nak tanam uri, pencil dan buku turut diletak dengan harapan anak tersebut pandai. Biar betul!

Perkongsian dari fb zonkuliah.

Ustaz, boleh terangkan cara yang betul untuk uruskan uri selepas bersalin. Kata orang tua-tua dulu, lepas basuh hingga bersih, bungkus kain putih masuk dalam tempurung nyior yang berlubang kemudian letak garam kasar, asam keping, paku besar dua batang, bungkus dan tanam. Tanam pula jangan dalam-dalam nanti anak lambat cakap dan lain-lain. Cuba ust bagi klu yang sebenarnya untuk mudahkan urusan tersebut.

Jawapan :

Islam tidak menyuruh umatnya mengurus uri seperti jenazah. Apa yang perlu hanyalah di basuh, kemudian tanam di tempat yg selamat, maksudnya jauh daripada dimakan binatang liar, kerana uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga.

Di kalangan masyarakat Melayu, uri cukup dijaga. Selain ditanam beserta dengan pelbagai benda, seperti jarum, paku, lebai, adakalanya batik dan sebagainya. Malah sesetengah tempat ia dipasang lilin waktu malam selama tujuh malam.

Kedaan itu jelas bertentangan dengan syarak dan boleh membawa kepada khurafat. Misalnya kalau letak jarum atau paku semasa tanam uri dapat mengelakkan drpd gangguan makhluk halus. Perbuatan ini jelas salah. Kita dilarang terus drpd percaya yg lain selain ALLAH.

Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya dipelihara dan dijaga dengan baik.

Nabi saw. pernah bersabda:

"seorang bayi yg baru lahir ibarat sehelai kain putih. Ibu dan bapanya lah yg menentukan sama ada dia menjadi Majusi atau Nasrani."

Cukup sekadar baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi saw. Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam.

Tiada kaitan antara kehidupan seseorang dengan uri wanita selepas bersalin.Uri adalah sebahagian daripada jasad manusia dan sepatutnya perlu kembali ke tempat asalnya iaitu tanah.

Bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang mengiringi upacara penanaman uri boleh dilakukan untuk memperoleh keberkatan.

Biasanya jika di hospital, uri akan dibersihkan menggunakan air bersih bagi menyucikan darah yang masih terlekat sebelum diserahkan kepada keluarga pesakit untuk urusan lanjut.

Namun, bagi uri milik keluarga bukan Islam atau uri yang tidak dituntut, selepas dibersihkan ia akan dinyahkuman dan dibakar.

Seelok-eloknya uri perlu ditanam di dalam lubang yang digali lebih sekaki bagi tujuan membendung dihidu binatang buas.


Nota : Klik banner ZonKuliah di atas untuk terus ke fb mereka. 


Isnin, 22 September 2014

Zonkuliah




Zon kuliah? 

Zon kuliah adalah rakaman kuliah agama. Ada video, siaran live streaming, tazkirah harian, kuliah dan ceramah agama terbaik sekitar utara Malaysia. 

Dan jika line internet rumah aku ok, adalah rezeki aku untuk ikuti ceramah agama secara live streaming. BEST. Sambil menemai anak aku buat kerja sekolah, sambil layan ceramah agama. Sambil layan ceramah agama, kena layan juga satu dua soalan dari anak-anak aku tentang tajuk ceramah agama yang sedang mereka dengar.

Mula-mula ketika aku 'on' ceramah agama sebagai 'halwa telinga' kami sekeluarga, anak aku protes tak faham, apa yang tidak kena dengan aku.

Ceramah agama? Biar betul mama ni!

Tetapi, alah tegal perkara biasa. Lama-lama, mereka dapat menerima apa yang mama mereka pilih. Hee..

Banyak topik agama yang telah aku dengar dan belajar sesuatu dari zonkuliah. Antara isu yang best..

Ulasan isu yang agak "panas" semalam berkenaan Wanita jadi Menteri Besar.

Antara tazkirah terbaru yang sangat menarik disampaikan oleh Ustaz Hafizal Al-jaraqi. Jom dengar dan insafi diri.
~ Maksud hadis Qudsi
~ Isi masa untuk beribadat kepada Allah supaya dapat rasa kaya
~ Rasa miskin walau kaya, berbanding rasa kaya walaupun miskin

Antara perkara-perkara yang kita pandang remeh, dan mungkin tak tau pun ada diajarkan dalam Islam! Best yang nie.
Antara yang menarik :
~ Pesanan kepada orang perempuan yang dok masak kat rumah
~ Peranan yang perlu dimainkan oleh para suami
~ Masalah laki bini.. petua untuk mesrakan hubungan antara mak dan isteri
~ Cara cerita yang patut dijauhi bila bersembang dengan orang lain 

Mukaddimah yang sangat menarik dalam kuliah semalam. Permulaan kuliah Bahrul Mazi Jilid 12. Hebatnya adab dan ilmu-ilmu yang Nabi tinggalkan kepada kita. Nie link untuk rakaman live semalam :https://www.youtube.com/watch?v=_8RkG4e2rac
Dengar dan sebarkan, mudah2an bermanfaat.
[Banyak sangat video2 pendek yang sangat menarik dari kuliah nie.. insyaAllah, kami akan upload dimasa-masa akan datang]

Sedutan perkongsian menarik dari Ustaz Robby seorang bekas mubaligh kristian yang memeluk Islam setelah menemui beberapa persamaan arahan dalam kitab bible dengan ajaran Islam.
~ Golongan yang paling rapat dan dekat dengan Islam
~ Hukum Hudud juga terdapat dalam Bible?
~ Teguran kepada orang Islam sendiri yang menolak dan menentang hukum syariah yang terdapat dalam kitab Allah
~ Bukan Quran saja yang halang makan babi dan arak

Menarik dan tertarik hati aku yang memang nak ambil tahu dan belajar bab agama Islam. Apa yang kita belajar di sekolah adalah asas sahaja. Banyak lagi rupanya yang perlu kita ambil tahu. Dan ini adalah salah satu caranya.


Salam, atas permintaan ramai, berikut adalah cara membuat tempahan CD PERCUMA di ZONKEDAI.COM (www.zonkedai.com). CD adalah terhad.. dan BUKAN UNTUK DIJUAL.


Ye betul. CD adalah percuma. Melonjak happy hati aku bila terbaca di facebook status zonkuliah. Terhad pula tu. Nak kena cepat ni. Aku pun whatsapp lah encik suami. Minta dia tunaikan hajat aku. Dan encik suami gi tahu yang dia dah terima t'shirt Zon Kuliah (edisi terhad). Hasil jualan t'shirt adalah untuk menampung kos projek Zonkuliah. Banyak peruntukkan yang tidak kita ketahui untuk menjayakan program ini. Kena ada line internet untuk 'siaran live streaming'. Peralatan visul dan audio. Perghh..bukan sikit perbelanjaan tu.

Selang dua hari, kami terima CD Percuma. Sebenarnya, hari tu, tak sempat pun encik hubby pm admin zonkuliah di facebook. dek teruja dia terima t shirt, pesanan aku berlalu bagaikan angin yang sepoi-sepoi bahasa. Dia terlupa! 

Kalau dah rezeki, tak ke mana. Benarlah kata-kata tu. Rezeki kami dengan CD Zonkuliah, masih ada. Tak jadi aku nak merajuk dengan encik suami. Disebabkan kami pernah membeli t'shirt, automatik kami diberikan CD percuma. Alhamdulillah. :)



Ustaz Shamsuri Haji Ahmad, antara senarai ustaz kesukaan aku. Best loghat penang dia. Sempoi.







Isnin, 8 September 2014

Tanda-tanda dalam diri kita, masih ada IMAN.


Salam buat semua. Lama aku tak update blog kesayangan aku ni. Aku sibuk. Sibuk dengan tugasan harian. Terkejar ke sana terkejar ke situ. Tak cukup tangan, kaki pun aku gunakan. Hee..

Terpanjang pula mukadimah aku. Aku kalau berpeluang menulis, gitulah jadinya. Tadi, sambil tunggu azan Isyak, aku layan ceramah daripada Ustaz Shamsuri Hj Ahmad. Semasa dia sebut, macam mana kita nak tau yang kita ni, ada iman ke tak? Aku kerut dahi. Macam mana ye.

Katanya, kita tengok. Sampai tahap mana kita takut kat Allah.

Itu sahaja perkongsian aku kali ini. Sebelum terbang ilmu yang baru aku tahu, ada baiknya aku abadikan disini.

Have to go. Dating with mss. ;-)


Isnin, 18 Ogos 2014

Berhati-hati dengan hati

Anda juga harus memandang hati bukan hanya ketampanan dan kegagahan yang anda lihat hari ini. Ini kerana sekali anda telah bergelar seorang isteri, segala-galanya boleh terjadi andai dia tidak memiliki sekeping hati yang betul-betul boleh dipanggil hati.


Posted via Blogaway

Selasa, 12 Ogos 2014

Aku...ego?

Apabila ada ego dalam hati, cinta akan menjauh pergi. Retak akan menjadi belah. Malang, cuma sebentar. Gurau, senda cuma seketika. Tidak mampu lagi memutar jarum kenangan lama dengan hati yang telah berbeza.

Mereka cuba memperbaharui lokasi tanpa memperbaharui hati...


Posted via Blogaway

Isnin, 11 Ogos 2014

Aku sayang aku..

Jagalah perasaan sendiri agar ceria selalu. Insya Allah, keceriaan itu akan memudahkan kita menjaga perasaan pasangan kita. Orang yang gembira selalunya dapat mengembirakan orang lain.

Oleh itu hindarilah rasa benci, marah, kecewa, sayu dan putus asa. Tetapi jika kadang-kadang rasa negatif itu timbul jua, bermujahadahlah untuk memeranginya.

Jangan sekali-kali dibiarkan menetap lama dalam hati kita.


Posted via Blogaway

Ahad, 10 Ogos 2014

Cinta suam-suam kuku

Cintailah Allah untuk mencintai orang lain. Hanya apabila kita menyintai Allah, barulah semarak cinta kita sesama manusia.

Ps: Kredit to Google atas gambar. Kredit kepada korang sebab sudi baca.


Posted via Blogaway

Kahwin dengan aku...

Perkahwinan dimulakan dengan sebuah cinta, tetapi hanya disempurnakan oleh satu tanggungjawab.

Rasa tanggungjawablah yang akan mengikatnya kembali dengan setia dan sabar.

Ps: Sila abaikan tajuk artikel yang dah serupa tajuk novel. Heee...
Posted via Blogaway

Posted via Blogaway

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

Khamis, 24 Julai 2014

Rabu, 23 Julai 2014

Aku yang keliru

Balik sekolah hari ni, belum sempat sampai ke rumah lagi, anak aku dah mula cerita, ada jemputan ke majlis Bantuan Hari Raya untuk anak yatim anjuran sekolahnya. Sambil mata aku fokus memantau jalan raya, tangan ligat memusing stering. Akal berkata-kata, oh..bagus. Rezeki dari Allah.

Ketiga-tiga anak aku kalut selongkar beg sekolah, nak beri kad undangan kepada aku.

"Simpan dalam beg dulu. Sampai rumah nanti, baru bagi pada mama."

" Mama, ini ada surat cikgu bagi." kata anak aku yang darjah 1.

" Surat apa pula. "

" Surat minta sumbangan untuk derma kepada anak yatim. "

Erk?! Korang dapat agak tak apa yang aku tengah fikit pada masa tu.


Posted via Blogaway

Selasa, 15 Julai 2014

Nuzul Al-Quran.

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran?

Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah  SWT

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan  berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan  bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.


Posted via Blogaway

Ahad, 13 Julai 2014

Rempeyek Bilis Kacang in the house


Korang suka tak makan rempeyek? Nak nak pula kena yang rangup, tak hapak, tak tebal sangat, tak pedas sangat dan sedap. Konfem, sekelip mata dah settle dikerjakan. Hahaha...

Itulah kisah misteri yang terjadi pada aku sehari sebelum puasa pada tahun ni. Aku terkejut melihat balang rempeyek yang asalnya penuh, tak sampai setengah jam, berbaki setengah balang. Ke manakah rempeyek menghilang.

Pertama kali aku cuba rempeyek ni, aku kasi lima bintang. Menepati citarasa aku. Saiz rempeyek ni 'bite saiz'. Tak tebal dan tak nipis sangat. Kalau terbeli yang tebal, potong nikmat nak mengunyah dan aku cepat bosan. Boleh rosak gigi geraham aku. Kacang goreng dan bilis, di goreng rangup. Tahap kepedasan aku kasi satu bintang. Sesuailah kalau budak-budak nak makan.

Kepada yang berminat hendak membeli dan merasa, korang boleh PM facebook TG MIMI NORLITA. (Klik pada nama untuk terus ke link bos rempeyek bilis) Bolehlah korang jadikan salah satu hidangan di hari raya nanti. Harga? RM 18.00 untuk 100pcs. 



Jumaat, 4 Julai 2014

SoyFresh HERSHEY’S

Dah lama aku nampak air tu. Kepekatan rasa coklat HERSHEY’S, bagi yang pernah merasa, korang tahulah bagaimana sedap rasanya kan.

Semalam, aku beli sekotak perisa coklat. Sebenarnya anak aku yang minta. Dan sebagai mama yang prihatin, aku belilah.

Masuk sahaja waktu berbuka puasa, dengan lafaz bismillah, segelas aku kerjakan minuman tu. Dan rasanya, tidak menepati piawaian yang aku harapkan. Piawaian aku tau. Lain orang, lain pula piawaian dia.

Oh ya. Aku kongsi gambar dari blogger terkenal, Ben Ashaari. Dah masuk dalam tong sampah, baru aku teringat yang aku belum sempat selfie dengan SoyFresh HERSHEY’S.

Kepada yang kurang gemar rasa coklat, mungkin ini pilihan yang boleh korang cuba.


Posted via Blogaway

Rabu, 2 Julai 2014

Bila dihati tiada niat nak puasa

Toksah tanya pasal niat puasa. Kiut nukilan rasa daripada kartunis Nik Wafdi. Aku suka kartun lukisan tarbiah dia. Santai dan best. Terasa peringatan hingga ke tulang hitam. Hahaha...

Ada satu hari tu, dua tiga hari lepas agaknya. Kereta aku berhenti betul-betul dihadapan restoran nasi kandar terkenal dek kerana kesesakkan lalulintas. Sambil layan jem, mata aku liar memerhati keadaan sekeliling. Manalah tahu ada penjenayah. Dapatlah aku buat apa yang patut demi menyelamatkan diri. Zaman sekarang, jejak je kaki ke tempat awam, fikiran kena sentiasa alert kerana penjenayah tidak mengenal mangsa.

Aku pun tengok la dalam restoran terkenal tu. Aik..ramainya brother tapau nasi kandar. Okay aku bersangka baik. Mungkin untuk isteri mereka agaknya memandangkan jam digital kat dashboard kereta baru up ke angka 12:30 tengahari.

Selamat berpuasa buat korang semua. Aku teringin nak makan pulut udang versi utara ni. Belum tercapai hajat aku ni. Gerai yang selalu aku beli setiap kali Ramadhan, tak berniaga pula tahun ni. Misi pencarian akan diteruskan.

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

Adab Mandikan Bayi Baru Lahir Dengan Cara Betul

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Nota : Boleh amalkan buat mereka yang akan menerima new born baby. Baby yang sedia ada pun boleh mandi dengan cara ini. Kan.


Posted via Blogaway

Jumaat, 27 Jun 2014

Sehari sebelum berpuasa..

Sehari sebelum berpuasa, rasanya seperti tak sempat dah nak telan semua makanan kegemaran. Hahaha...

Tak senonoh betul la sikap aku kan. Eh, korang pun apa kurangnya. Ada yang buat kenduri sempena nak sambut puasa, ada yang buat jalan-jalan makan-makan dan ada yang buat belasah makan sempena nak puasa. Kan. Hahaha..

Biasalah, sebagai manusia biasa, nafsu makan adalah perkara normal kepada manusia. Semua orang alami perkara yang sama.

Korang ada pengalaman manis tak, sempena nak sambut kedatangan bulan yang penuh barakah? Aku ada.

Aku masih ingat lagi. Di tempat kerja. Rutin harian aku, sebagai admin merangkap pembantu peribadi, pegawai sumber manusia dan tolong bancuh air teh atau coffee untuk bos, amat sibuk. Jika tiada perancangan teliti sebelum kerja dimulakan, korang akan bekerja dalam situasi tension tahap tinggi. Mana nak siapkan minuman untuk bos. Mana nak jawap call dari kementerian itu ini. Nak update data pekerja. Nak uruskan pengambilan pelajar pelatih jurusan senibina dan adakalanya kena follow up buat panggilan ke kementerian terlibat, tanya..bayaran untuk Arkitek xxxxxx  dah ready ke belum? Boleh berpeluh dahi bila bos tanya,

Eiza, dah follow up call tanya payment?

Eiza, dah cukup ke pratical student kita?

Eiza, dah siap ke update company profile?

Haa...korang nak jawap apa kalau semua yang bos tanya, tak siap? So, nasihat aku kepada yang baru nak terjun dalam bidang seperti aku, plan your work.

Dalam aku dok ke hulu ke hilir buat kerja aku, tiba-tiba aku terdengar ceramah tentang bab puasa. Best pula ceramah ustaz ni. Santai, kelakar dan penuh ilmu bab bulan puasa. Tertarik hati aku untuk terus dengar dari mula hingga habis ceramah tu.

"Siapa nama ustaz ni ? Best la ceramah dia."

"Ustaz kazim elias..." jawap staff 3D. Mulut menjawap. Mata fokus ke skrin komputer dan jari jemari ligat menari ke atas keyboard. Macam takde perasaan je. Pandang aku pun tidak. Busy la tu.

Aku kembali ke tempat aku. Memandangkan aku dah nak mula update company profile, aku search melalui You Tube nama ustaz kazim elias. Wow..banyak rupanya koleksi ceramah ustaz ni. Aku pun carilah tajuk yang ada kena mengena dengan bab Ramadhan. Terus tekan tajuk yang aku cari. Kecilkan view dan klik kerja utama aku. Sambil buat kerja, sambil dengar ceramah.

Itulah titik permulaan bagaimana akhirnya aku 'jatuh cinta' untuk ikuti ceramah ustaz hingga ke hari ini. Sekitar tahun 2009. Masa tu, UKE tak muncul lagi di kaca tv. Sekarang, siapa tak kenal UKE kan. Dah ada slot Kalau Dah Jodoh di tv dah.

Itulah pengalaman sebelum nak sambut puasa aku. Korang? Citelah kat aku diruang komen. Nak juga aku baca cerita korang.

Terima kasih sebab sudi baca blog aku. Selamat menyambut puasa buat semua yang beragama Islam. Kepada yang bukan Islam, berilah sokongan moral buat sahabat Islam korang ya.

Misi makan roti jala kari daging sebelum puasa. Eh?...hahaha...


Posted via Blogaway

Sabtu, 21 Jun 2014

Ustaz Azhar Idrus (UAI) di Masjid Abdullah Fahim, Bertam Kepala Batas, Penang


Jam di dashboard kereta menunjukkan pukul 7:00 pagi waktu Malaysia. Brek kereta ditekan perlahan-lahan ketika menghampiri persimpangan jalan. Aku menoleh kekanan untuk memastikan laluan 'clear' untuk kenderaan aku bergerak. Kelihatan tiga biji motosikal sedang bergerak sederhana laju. Aku toleh kekiri, UAI? 

" Eh, ustaz Azhar la. Cepat Yana, snap gambar untuk mama." password smartphone di tekan dan sepantas kilat ia bertukar tangan. Cermin kereta diturunkan bagi memudahkan proses snap gambar ditepi jalan. Diyana yang masih melayan sisa-sisa mengantuk, tersentak minda, cergas dengan arahan spontan mamanya. 

" Ma, this is the best snap yang dapat yana buat." Diyana menunjukkan hasil kerjanya. Mata aku masih liar memerhati kekanan dan kekiri. Nasib baik di belakang aku, tiada kenderaan. Jika tidak, dah lama aku di hadiahkan honnnnn. Hehehe...

Okay, ini sahaja hasil terbaik yang sempat anak aku snap. Rasanya kamera tidak sempat fokus, dia dah snap. 

Kuliah Maghrib di Masjid Abdullah Fahim, Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang. Pada 26 Jun 2014 (Khamis), jam 8:00 malam. Nota yang berwarna kuning tu, tertulis, SILA BAWA SEJADAH BERSAMA. 

Selalunya, jika ada kuliah mahupun ceramah ustaz-ustaz popular ni, memang dibanjiri manusia kawasan tersebut. Bermanfaat pesanan dari pihak penganjur tu. Perkhidmatan Shuttle bas juga disediakan di tempat parking. So, tidaklah letih berjalan jika kereta anda di parking jauh dari kawasan masjid.

Sebarkan artikel ini dan terima kasih kerana sudi klik blog aku ye.




Rabu, 18 Jun 2014

Akibat dihimpit mercedes

Baru-baru ni heboh dan sebak bila terbaca kes ketabahan seorang suami mengutip organ dalaman isteri yang maut digilis lori pasir. Pada mulanya aku baca sepintas lalu dan syak ini mesti kerja kecuaian pemandu lori. Sebab, kes kemalangan maut akibat kecuaian pemandu lori dah menjadi perkara biasa. Aku pernah terlihat, ada warga asing yang menjadi pemandu lori. Herm..apa kes ni?

Back to the story, bila selesai baca sepintas lalu berita diatas, aku go true komen pembaca. Ramai yang taip takziah dan al-Fatihah. Tetapi dalam banyak-banyak komen, terselit komen

"Aku rasa, tak senang duduklah pemandu merc tu."

Aik, nampaknya aku dah tersalah tafsir. Terus aku baca keseluruhan berita.

"Akibat di himpit sebuah kereta merc, kami jatuh ke bawah lori.."

What! Akibat dihimpit? Ini telah menimbulkan kemarahan aku. Terus aku up entri dalam blog. Penunggang motosikal pun kau nak himpit? Pergilah himpit pemandu lori tu. Apalah sangat jika beri laluan sahaja kepada mereka yang bawa motosikal. Tak sampai berapa minit pun kau nak tunggu. Ini mesti sikap tidak sabar dan rasa, aku bawa kereta mewah..mana ada kenderaan lain berani himpit. Beri laluan lagi adalah.

Tidak dinafikan ada sesetengah, aku besarkan perkataan SESETENGAH pemandu kereta mewah ni, berlagak ketika memandu. Pandang kenderaan lain sebelah mata. Dia rasa nak himpit, dia himpit. Dia rasa nak potong, walaupun double line, dia potong. Aku yang berada di laluan bertentangan pula yang ketepi bila melihat dari jauh, mereka ni tengah pecut laju menghala ke laluan aku. Gila. Kalaulah tepi kiri aku tu ada motosikal, tak ke naya hamba Allah tu.

Kan dah membebel panjang aku. Banyak lagi kes salah laku pemandu yang mengakibatkan orang lain menjadi mangsa. Nasihat aku, sebelum korang berfikir untuk bertindak kurang sopan ketika memandu, fikirkanlah akibat yang mungkin terhasil dek kerana sikap korang. Mungkin mengakibatkan kehilangan nyawa orang yang tidak bersalah.

Terima kasih kerana sudi menjengah dan membaca nukilan lepas marah aku.


Posted via Blogaway

Isnin, 16 Jun 2014

Manusia pertama yang menemukan minyak wangi.




Beliau adalah Ibnu Jabir Ibnu Hayyan, seorang tokoh islam yang terkenal. Wah, kagumnya! Beliau berjaya menghasilkan minyak wangi daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan.

Dah lama aku guna minyak wangi tanpa alkohol ni. Ada pelbagai jenama. Pilih sahaja mana satu yang berkenan dengan deria bau anda. Pakai sedikit sahaja. Jangan sampai sesak nafas orang lain dek kerana pakai minyak wangi dah serupa mandi minyak wangi. Aku pernah selisih bahu dengan kes seperti itu. Wangi memang wangi tetapi sesak nafas jika terlampau-lampau.

Patutlah agama Islam larang wanita memakai minyak wangi secara berlebihan. Bukan sahaja menarik perhatian, malah boleh buat orang pitam.

Terima kasih korang sebab sudi baca maha karya aku. Kehkehkeh...
Ceria ceriakan hidup korang walau dalam hati, taufan sedang mengganas.


Ahad, 15 Jun 2014

Blogger makan cadbury?

Aku bukan blogger yang dimaksudkan. Selepas kecoh mengenai penemuan dna babi pada sejenis dua coklat cadbury, aku telah wujudkan perangi coklat cadbury pada diri aku sendiri. Dan peperangan aku ini berterusan walaupun tiba-tiba pula coklat cadbury disahkan halal. Ikut suka koranglah, nak halalkan ke atau tidak. Bila bab sensitif ini telah sampai kepengetahuan aku, maaf lah. No more.

Bagi pendapat aku, pendapat aku ye, janganlah main-main dalam bab halal haram makanan ni. Jika benda tu ada unsur haram, letak je HARAM. Tulis, makanan ini mengandungi dna buaya, dna biawak dan dna beruang. Okay, konfem kami tak akan beli. Tetapi bila tidak diletak, malah diletak pula logo HALAL, tak ke ini sudah termasuk didalam kes penganiayaan. 

Dah la, malas dah aku nak membebel panjang lebar. Semoga kita semua, tidak berterusan dianiaya oleh mereka yang tidak bertanggungjawap.

Akhirkata, dna babi haram, arak haram, rokok haram, berjudi haram, pegang tangan bukan mahrah haram, riba haram, couple haram dan tidak menutup aurat secara islam pun haram. Kuatkan semangat untuk perangi semua perkara haram.

Terima kasih sebab sudi membaca nukilan kali ini. Sangat menghargai.


Posted via Blogaway

Selasa, 10 Jun 2014

Tak Ada Masa?

Kena pandai cari masa, susun masa dan akhirnya kita ada masa.
Nota : Menulis blog secara langsung dari smart phone. Ok ke tak hasilnya ye?

Posted via Blogaway

Jumaat, 6 Jun 2014

Hijau Mata Hitamku...




Biarkan gambar berbicara..

Alasan yang boleh diterima akal bila aku takde ilham nak menulis. (>_<)


Jumaat, 30 Mei 2014

Mengapakah begitu sikap kita?


Honestly, aku kurang gemarlah dengan sikap sesetengah manusia yang suka memperlekehkan orang lain. Nak-nak pula orang yang dia lekehkan tu, kurang berjaya bila dibandingkan dengan diri dia. Dan ayat-ayat yang keluar untuk memperlekehkan orang, selalunya..ayat sentak jiwa. Silap gaya, perang besar terus meletus. 

Bila kita rasa, diri aku lebih 'terro' dari dia, kita jangan lupa..ada orang yang lebih 'terro' dari kita. Bila kita rasa, aku cantik secantik ( korang isi sendirilah siapa yang korang anggap, cantik gila..) ada yang lagi cantik dari kita. 


Kesian aku tengok gambar diatas. Bayangkan, sebelum ni, mamat tu nakal tahap jebon. Tah bagaimana, Allah bagi satu perasaan yang sentak jiwa dia untuk dia berubah. Menangis taubat nasuha dia, bila kenang semua kesilapan lalu.Erk..apasal aku rasa macam lirik lagu je ayat tadi?

Satu hari, dia datang jumpa kita. Story apa yang sedang dia cari. Apa yang sedang dia lakukan. Kita pula bantai gelak dan kutuk-kutuk dia. Isshh kalau tak merajuk kawan kita tu, kita yang dapat penampar dimuka. 

Sepatutnya, tak kiralah siapa kawan kita yang dahulu, kita sokong dan bantu kawan kita yang sekarang. Kan. Siapa tahu, entah-entah dia lagi hebat menjaga solat hasil tunjuk ajar kita. Pahala besar buat kita tu. 

Terima kasih sudi membaca coretan aku. InsyaAllah, jumpa di next entri...