Professional photographer in the making. - Eiza GreenAppleKu

Professional photographer in the making.


Salam dan hai semua. 😊










Bukan mudah nak guna DSLR camera ni. Tapi kalau dah minat, susah kot mana pun dia tetap tak akan putus asa. Mula-mula tak berapa menjadi gambar yang Yaya ambil. Fokus benda lain, hasilnya jadi lain. Nak fokus kat kuntum bunga, terlawa ke daun.

"Kamera ni lah. Yaya dah set lain, dia snap lain."

Kamera juga yang disalahkan. Tapi Yaya tak mudah putus asa. Lagi seronok dia snap gambar itu dan ini. Dengan tunjuk ajar dari abah dia, itulah hasil Yaya for the beginner.

Hasil kerja Canon EOS 1000D memang cantik. Untuk permulaan Yaya guna setting auto fokus yang menghasilkan 7 titik fokus. Dari situ dia akan tukar setting mengikut keadaan. Antara shooting modes yang ada ialah,

Auto
Program AE (P)
Shutter priority AE (Tv)
Aperture priority AE (Av)
Manual (M)
Auto depth-of-field
Portrait
Landscape
Close-up
Sports
Night portrait
Flash off



Semua hasil kerja Yaya, dia dah simpan dalam satu folder kat laptop mama. Aku namakan Yaya Young Photographer. Belajar sampai cekap ye Yaya. Nanti tolong mama snap gambar untuk mama share di Blog, IG dan Facebook.

Terima kasih korang sebab sudi singgah dan baca artikel aku untuk kali ni. 😘

12 ulasan

azni berkata...

wah wah... semua upgrade kamera yerrr.

www.modernmumthingy.com berkata...

wahhh.. memasing beli kamera nih...

Sang aura berkata...

cantik gambar.. bape price

Saidila Abdul Rahman berkata...

sama ngan kakak jugak nih suka belajar ambik gambar dari mama dia yg tak pandai nih ...biarlah dia nak buat camner asalkan dia berani mencuba sesuatu yg baru ...

Nina Mirza berkata...

Wah.. . Cantik gambar! Bestnya ada camera

Akif Imtiyaz berkata...

Wahh berbakat laa yaya ni.. anty lya doakan satu masa nnt yaya akan jadi jurugambar pro.. insyaallah..aamin..

Salina Johari berkata...

Cantik..Sal pun tak hadam lagi penggunaan kamera...masih lagi menuntut...huhuhu

Nadia Johari berkata...

kat rumah ni pun ada dslr..tapi nad jarang pakai, sebab nak transfer ke latop, edit lagi..aduh jenuh jugak kalau dslr ni..

TATI MANSUR - WIFE SOSAB MAMA SAZSO berkata...

Hebat blogger kbba9 ni.. Kamera canggih canggih..

mas saari berkata...

Wahhh cantik gambar² dia amik, moga jadi photographer profesional suatu hari nanti.

Gja berkata...

Wah.. semoga berjaya yaya..

Radhia Razali berkata...

Semoga jadi photographer berjaya yea

GreenAppleKu.com. Dikuasakan oleh Blogger.