Program Penggalakan Sains dan Teknologi. - Eiza GreenAppleKu

Program Penggalakan Sains dan Teknologi.



Sekitar bulan Ogos baru ni, masuk sahaja dalam kereta, Daniel beritahu aku yang dia dan tiga rakannya terpilih untuk ke Entopia. Mereka akan tinggal di sana untuk 3 hari 2 malam. Dia hulurkan surat kebenaran waris, surat tawaran dari pihak Entopia dan agenda sepanjang mereka tinggal di sana. 

"Hermm, nanti mama tanya kat abah ye untuk beli kan sleeping bag sebab kami akan tidur dalam khemah."

"Tidur dalam hutan?"

Mak mana tak risau anak nak tidur dalam hutan. Pelbagai kemungkinan dah terjah akal aku. Sesat dalam hutan ke, tersampuk ke, jatuh ke dan pelbagai perkara lain bermain-main diminda.

"Kami berempat akan ditemai empat orang cikgu juga. Mama jangan risau la. Boleh ya mama Daniel nak ikut."

"Hermm, bagi mama fikir dulu."

Dekat seminggu jugalah aku fikir bab ni. Encik Hubby okay je. Anak jantan katanya. Biarlah dia. Lagipun ada guru yang meneman. Dia siap cerita pula pengalaman dia tinggal dalam hutan. Bertambah la keterujaan anak untuk join the program.

Akhirnya tiba hari Jumaat. Aku hantar Daniel ke sekolah dalam jam 3 lebih sebab mereka akan bertolak ke Entopia menaiki kereta cikgu. Masa aku sampai, ada 2 orang kawanya dah menanti. Selepas cium tangan aku, Daniel dengan muka happy melangkah ke arah kawan-kawannya. Waktu ni aku berserah kepada Allah semoga anak aku dan semua yang terlibat Allah jaga sebaiknya.

Malam tu aku WhatsApp cikgu Rezuan. Nak tahu bagaimanalah kehidupan mereka di sana. Nak tengok juga suasana perkhemahan.

Khemah tempat tidur peserta program.

Aktiviti pasang khemah. T shirt nombor 14 tu Daniel.

Fuh. Legs aku tengok situasi perkhemahan mereka. Cikgu Rezuan dan guru yang terlibat pula frust sebab lain yang mereka sangka lain pula yang jadi. Semua cikgu dah siap peralatan dan skill nak bermalam dalam hutan. 

Sesi pendaftaran. 

The PPST (Program Penggalakan Sains dan Teknologi) programme jointly organised with Entopia aspires to bring science and technology subjects closer to the student population through ‘participatory learning’. The aim is to develop a talent pool that is drawn towards science via the ‘feel and touch’ effect at the early stages of learning development in an entertaining and fun environment. 

Antara cikgu dan pelajar yang terlibat. 4 orang murid, 5 orang cikgu.

Series of activities and programmes will be lined up with a collaborative effort between public sector and non-governmental organisations, academicians as well as community (students and teachers), contributing to the development of the Penang State’s human capital. It started as a pilot project in 1998 and continues to collaborate with various institutions and agencies to organise talks, study trips, field study and camps with the aim to instil awareness of the importance of science, technology and environment in daily life; and also to encourage more students to study in the science stream.

Daniel bersama cikgu Rezuan.


Ada skill dan cara tertentu sebelum korang nak pegang.

The theme of the programme is to ‘Cultivate interest in the field of science and technology among school students’. Its objectives are: 

To provide hands-on experiential learning of science and technology outside the classroom. 

To enhance knowledge and skills in the field of science and technology 

To instill awareness of the importance of application of science and technology in daily life. 

To enable students to relate current social and environmental issues with science and technology.



Hiking di Taman Rimba Teluk Bahang.

Pemandangan Empangan Air Teluk Bahang


Gambar kenangan di hari terakhir program.
Banyak juga manfaat yang Daniel dapat selepas tamat program, antaranya dapat pegang kala jengking dan ular!


No comments

GreenAppleKu.com. Powered by Blogger.