Hukum meniru dalam peperiksaan.


Sumber gambar dari Google. Tq. 
"Mama, Yana rasa tak adil. Yana penat ulangkaji, study group, ke kelas tuisyen tapi kawan Yana yang meniru dapat markah terbaik.

Cikgu pula siap puji melambung. Cikgu tak tahu dia meniru untuk lulus ujian. Yang tak dapat A++++ ni cikgu perli-perli macam teruk sangat result kami."

"Apa nama cikgu tu? Satu hari nanti mama nak face to face dengan dia. Perli memerli bukan cara nak motivated pelajar. Dan apa yang cikgu bertugas buat dalam kelas sampai pelajar meniru pun dia tak sedar!"

"Yana tahu tak apa hukum meniru dalam ujian? Dan mama percaya, jauh di sudut hati spesis meniru ni, tak ada rasa tenang. Tak tenang sebab dia takut kalau ada yang tahu yang dia meniru. Tak tenang sebab stress nak kekalkan A++++ sehingga ujian akhir tahun."

Bukan mudah untuk kekalkan jati diri anak agar mereka tidak terjebak dalam budaya haram dan berdosa ni. Nampak kecil tapi inilah salah satu sikap amanah yang mereka akan tanam dalam diri dan bawa hingga ke alam dewasa.


AL-KAFI #676 : HUKUM MENIRU DALAM PEPERIKSAAN

Soalan:

Salam. Apakah hukum meniru dalam peperiksaan?

Jawapan:

Waalaikumussalam wbt,

Soalan ini sebenarnya sudah sangat jelas jawapannya. Meniru dalam peperiksaan adalah haram dan berdosa kerana melakukan penipuan. Sabda Rasulullah SAW:

وَمَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا

Maksudnya: “Dan barangsiapa yang menipu kami maka bukanlah dia daripada kalangan kami.”

Riwayat Muslim (101)

Berkata Imam al-Syaukani dalam Nail al-Autar (5/251): “Dalam hadis lain riwayat Muslim, Rasulullah menyebut: “Bukan daripada kalanganku.” Berkata al-Nawawi: “Maknanya adalah tidak mengikuti panduanku (yakni Nabi SAW), ilmu, amalan, dan perlakuan atas jalanku, seperti seorang lelaki berkata kepada anaknya yang melakukan sesuatu yang bapa itu tidak suka: “Engkau bukan dariku.”... Sufyan bin Uyainah tidak menyukai tafsiran sebegini dan berkata: “Ini ucapan yang buruk.” Baginya, cukup kita berhenti daripada menta`wilkan kerana itu lebih berasa di jiwa dan terkesan pada kesalahan.”

Berdasarkan daripada keterangan di atas, jelas kepada kita bahawa perbuatan menipu itu bukan daripada ajaran Islam. Seseorang boleh mendakwa bahawa mereka berhak meniru kerana mereka membayar yuran pendidikan dan sebagainya, atau mereka berasa meniru itu hanya perkara kecil yang tidak perlu diperbesarkan. Namun hakikatnya, inilah punca kepada masalah masyarakat yang kian terperangkap dengan masalah rasuah semakin berleluasa sehingga orang yang bukan ahli memegang jawatan penting dalam masyarakat.

Daripada Abu Hurairah RA, sabda Rasulullah SAW:

إِذَا ضُيِّعَتِ الأَمَانَةُ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ قَالَ كَيْفَ إِضَاعَتُهَا يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ قَالَ إِذَا أُسْنِدَ الأَمْرُ إِلَى غَيْرِ أَهْلِهِ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ

Maksudnya: “Apabila amanah itu sudah hilang maka tunggulah datangnya Kiamat.” Abu Hurairah bertanya: "Bagaimanakah amanah itu hilang wahai Rasulullah? Baginda bersabda: “Jika disandarkan suatu urusan kepada orang yang tidak berkeahlian maka tunggulah datang Kiamat.”

Riwayat al-Bukhari (6496)

Meniru juga memberikan kesan buruk kepada diri sendiri. Orang yang meniru akan rosak kompas hatinya sehingga dia berasa baik apabila melakukan perkara buruk. Dia juga akan terbiasa menipu sedangkan menipu adalah sifat-sifat orang munafik. Selain itu, dia menjadi tidak merdeka dan selalu bergantung dan menyusahkan orang lain. Inilah antara kesan buruk menirup kepada masyarakat dan diri sendiri.

Semoga Allah memberikan kita kekuatan untuk menghapuskan budaya meniru dan menipu dalam peperiksaan agar keberkatan hidup dapat dicapai dan dihindar daripada segala fitnah dan kacau bilau Hari Kiamat.

Wallahua`lam.

Pautan ke laman rasmi PMWP: https://goo.gl/Dymsr5

Ulasan

Self-Rewards

NetKL Network

Catatan popular daripada blog ini

CERPEN : NAFAS CINTA INSYIRAH

D'FOLIA MENJADIKAN WANITA LEBIH BERSERI DARI DALAM

AYAH GAY MALAS BEKERJA

DATO' HARON DIN, PUSAT RAWATAN DARUSSYIFA'