Ganjaran solat sepanjang malam.


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Ganjaran Solat Sepanjang Malam

عَنْ عُثْمَانَ بْنِ عَفَّانَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ شَهِدَ الْعِشَاءَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ لَهُ قِيَامُ نِصْفِ لَيْلَةٍ وَمَنْ صَلَّى الْعِشَاءَ وَالْفَجْرَ فِي جَمَاعَةٍ كَانَ لَهُ كَقِيَامِ لَيْلَةٍ

Dari Uthman bin Affan ia berkata; "Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa melaksanakan solat isya berjamaah maka ia mendapatkan pahala solat setengah malam, dan barangsiapa melaksanakan solat isya dan subuh dengan berjamaah maka ia mendapatkan pahala solat sepanjang malam." (HR Tirmizi  No: 205) Status: Hadis Sahih

Pengajaran:

1.  Allah memberi kelebihan kepada mereka yang melaksanakan solat berjemaah di masjid.

2.  Muslim yang solat isya berjemaah, dia akan mendapat pahala seolah-olah solat separuh malam.

3.  Muslim yang melaksanakan solat isya dan subuh berjemaah akan mendapat ganjaran seolah-olah ia telah bersolat sepanjang malam.

4.  Rebutlah peluang mendapat ganjaran yang besar dengan melaksanakan solat fardu Isya dan Subuh di masjid secara berjemaah.
 
05hb Sept  2017
14hb Zulhijjah 1438H


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!

DISCLAIMER

Ini adalah blog peribadi. Sebarang PRINT SCREEN adalah dilarang kecuali dengan kebenaran penulis.
Penulis tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli, secara sengaja atau tidak sengaja. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah jika terdapat maklumat tambahan, bukti atau fakta yang lebih sahih.
TERIMA KASIH.