Selasa, 23 Disember 2014

Kenali jenis minyak zaitun





Umunya, kita semua dah tahu manfaat minyak zaitun untuk kesihatan. Selain Pati Delima Gulsan, aku juga amalkan pengambilan minyak zaitun. Kepada yang tercari minyak zaitun jenis mana yang sesuai untuk korang, mungkin rujukan dibawah ada manfaat untuk dijadikan panduan. Aku beli yang Extra Virgin. Mahal sikit tetapi apa salahnya untuk kesihatan. 

Terdapat beberapa jenis minyak zaitun dalam pasaran secara Am nya: Extra Virgin, Virgin, Pure, Extracted and Refined, dan Pomace. 

1) Minyak zaitun Extra Virgin dihasilkan dari zaitun berkualiti nombor satu. Dihasilkan hanya dengan pemerahan sekali sahaja tanpa haba / pemanas, dan tidak lebih. Tingkat keasamannya (asid) tidak melebihi dari 1% saja. Rasa dan aroma buahnya kuat. Jenis minyak zaitun ini sangat dianjurkan untuk kesihatan. Ertinya boleh dimakan atau diminum terus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk dijadikan sos salad. 

2) Minyak zaitun Virgin. Ia diproses dengan cara tekanan dam pemerahan biasa tanpa haba atau pemanas. Minyak zaitun Virgin diambil dari buah zaitun yang lebih matang, sehingga tingkat keasamannya agak tinggi dibandingkan Extra Virgin, yakni berkisar 1 sampai 5%. Masih boleh diminum atau campur dalam makanan secara terus. Berwarna hijau kekuningan.

3) Minyak zaitun Pure. Minyak zaitun yang dihasilkan dari campuran minyak zaitun hasil sulingan dan minyak zaitun Virgin. Yang perlu diperhatikan adalah tehnik penyulingan disini sudah tentu menggunakan haba / panas, dan sedikit campuran bahan kimia. Ada pun penambahan minyak zaitun Virgin sebagai penaik rasanya. Tingkat keasaman (asid) minyak zaitun Pure berkisar 3 sampai 4%. Minyak zaitun ini biasanya dipakai untuk memasak. Berwarna kuning keputihan. 

4) Minyak zaitun Extracted and Refined. Minyak zaitun ini dibuat dari sisa pemerahan hasil pertama, dengan menggunakan pelarut kimia. Minyak zaitun Virgin juga ditambahkan sebagai penaik rasa. Tingkat keasamannya lebih tinggi dari 3,3%. Berwarna jernih sedikit kekuningan. 

5) Minyak zaitun Pomace. Minyak zaitun yang dibuat dengan ekstrak kimia dari hampas atau sisa pemerahan dan pemrosesan kedua. Tingkat keasamannya 5-10%, minyak zaitun Virgin juga ditambahkan sebagai penaik rasa dan aroma zaitun. Minyak zaitun Pomace, biasanya dipakai sebagai bahan untuk kecantikan, sabun, syampu atau lainnya. 

Dengan ini, maka tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba-hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar-pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya. 


Sabtu, 13 Disember 2014

Masih Single? Rasa Nak Single? Single Itu Indah?


Jemput baca teaser Single Forever Alone di Ilham GrupBuku Karangkraf. Projek novel pertama yang dah lama tertangguh sesi penulisan dek kerana penulis mengalami ke busy an tahap minta nyawa! 

InsyaAllah akan gigih siapkan manuskrip novel ini. 




Lisa bangun dan pergi meninggalkan Zack yang masih mengusap pipi yang telah berwarna merah jambu. Benarlah Sabda Nabi; “Tidak bersunyian (berdua-duaan) seorang lelaki dan seorang wanita melainkan syaitan akan menjadi yang ketiga antara mereka.”


Nota aku : Klik tajuk novel untuk ke link Ilham Karangkraf. Tq.


Jumaat, 12 Disember 2014

Program Tahfiz 2014 Sempena Cuti Sekolah



Sekejap sahaja, hampir dua minggu cuti sekolah telah bermula. Zaman aku dulu, waktu cuti sekolah lah yang aku tunggu-tunggu. Rasa teruja tu sama level seperti rasa nak sambut Hari Raya. Tinggal di asrama, kehidupan aku sentiasa kena 'on time'. Stress aku! Heeee...

Sebagai seorang penghuni di asrama, musim cuti nilah dapat aku bermalas-malasan di rumah. Tak perlu terkejar masa untuk makan, masa untuk tidur dan masa untuk mandi! Menu masakan di rumah pasti best-best!

Berbalik kepada tajuk artikel di atas, tahun ni aku hantar dua anak remaja aku untuk menyertai Program Tahfiz. Syarat kemasukkan, boleh mengaji AlQuran. Makanan dan minuman disediakan dan yuran pendaftaran kurang dari RM150.

Ini merupakan kali pertama anak remaja aku join program tersebut. Bersemangat mereka setiap pagi untuk pergi ke masjid. Kelas bermula jam 8 pagi dan berakhir pada jam 12:30 tengahari. Pada hari Isnin hingga Jumaat bermula pada 1 hingga 26'Disember.Dapatlah juga mereka berkenalan dengan rakan baru dari pelbagai sekolah.

Harapan aku bukan lah setelah tamat program nak mereka jadi Tahfiz. Tidak. Tetapi cukuplah sekadar tips dan pengalaman yang mereka rasakan sepanjang cuti sekolah ni. 






Isnin, 8 Disember 2014

Bila Cinta Tak Lagi Padaku 2014



Semalam, aku dah plan nak tidur awal. Tetapi entahlah dimana silapnya, segar pula biji mata ni. Tak ada tanda-tanda mengantuk. Aku stalkerlah blog greenappleku. Best blog tu. hehe..

Tetiba aku terjumpa artikel ala-ala karya kreatif aku pada tahun 2011. Dah tiga tahun rupanya aku berangan dan mengasah bakat menulis. Hahaha..

Okay, semoga dengan penemuan bahan bersejarah ini, semangat aku semakin kuat untuk siapkan novel Single Forever Alone. Aku nak masukkan semua watak yang dah tiga tahun wujud dalam blog ni. Kalau korang rajin buat kajian, korang akan terjumpa, dua dan tiga karya kreatif aku yang tak siap. 

Up load kesabaran korang sepanjang berada di dalam blog aku ni. Senyum. Mempersembahkan,


BILA CINTA TAK LAGI PADAKU

Sila nyanyi kecil lagu Ressa Herlambang - Menyesal, ketika baca cerita ni untuk dapatkan feel. :)



“Eh!!! Sakitlah!” 
Jerit Lisa marah. Terkial-kial Lisa cuba melepaskan lengannya dari genggaman Farid.

"Tengok ni, habis renyuk lengan baju kurung. Penat tau i seterika semalam.” 

Lisa benar-benar kesal dengan tindakan Farid. Suka hati dia jer renyukkan hujung lengan baju kurung kegemaran Lisa.

“ Kalau ikutkan hati i, i koyak-koyakkan jer baju kurung tu. You ingat i tak tahu siapa yang berikan baju kurung ni pada you! Zack kan!” 

Kembang kempis lubang hidung Farid bernafas. Api kemarahan Farid semakin membara. Kecil jer di lihatnya Lisa yang berdiri sambil urut lengan baju kurung di hadapannya. 


Klik link dibawah untuk baca kesudahan artikel karya kreatif aku




Ahad, 7 Disember 2014

100 Plus Edge


Ini adalah salah satu minuman yang akan aku beli tak kala tetiba rasa nak demam. Tetiba rasa macam nak selsema pun aku beli dan minum. Dan alhamdulillah, hilang rasa nak selsema dan rasa nak demam tadi. Aku dah buat testimoni dengan bahan diatas! Tapi, ada tapinya...

Kalau korang dah terkena demam mahupun selsema, makan masa jugalah nak sembuh dengan hanya minum 100plus. Seperti kes aku baru-baru ni, aku dah rasa dah aku nak selsema ni. Tetapi selamba je buat tak endah. Walhal dalam fikiran aku dok terbayang 100 plus. Hati berdegil, ahhh takde apa ni. Sikit je. Esok okay punyalah!

Celik je mata Subuh esok, peritnya tekak. Dan, haaaa cummm! Terimalah selsema dan lepas tu diikuti dengan demam. Rasa nak nyesal pun tak guna. Malam tu juga, sebelum tidur aku kena telan ubat selsema. Sebiji sehari. Aku pilih untuk telan malam. Ubat demam tak ambil, sengaja aku gantikan dengan 100plus, air kelapa dan air mineral. 

Aku masih ingat lagi pesanan Dr. Arbaai (isteri Dr. Daniel, penulis buku Quran Saintifik) bila demam, kita rasa panas. Rasa panas sebab badan kita kekurangan air. Cuba minum air lebih bila demam. InsyaAllah.

Tetapi kalau korang terkena demam jenis kategori heavy, baik ke klinik untuk dapat kan rawatan. Demam ni pun ada pelbagai jenis kan.

Alhamdulillah dan terima masih kepada yang doakan kesihatan saya. Benarlah, kesihatan lebih bernilai dari wang ringgit. Hargai dan peliharalah kesihatan diri korang ye. 


Sabtu, 6 Disember 2014

Tak kala selsema dan demam menyerang!


Bermula dengan selsema manja kemudian diikuti dengan demam. Dua penyakit ni, aku percaya kebanyakkan mama semua tak nak terkena. Nak nak pula, yang ada anak kecil. Tetapi kita hanya mampu merancang, Allah jugalah yang akan tentukan apa yang terbaik untuk kita. Kita sahaja yang ada kalanya 'syok sendiri' kononnya tahu, apa yang terbaik untuk kita!

Aku terus berdoa pada Allah semoga anak kecilku ini kuat antibodi dia. Dan semoga aku cepat-cepat sembuh. 100 plus, air kelapa, dan air suam. Semuanya aku teguk. Buah-buahan menjadi kudapan. Dengan harapan, cepatlah sejuk dan kembali normal suhu badanku. Baru aku perasan, sebelum ni aku memang kurang amalkan minum air dan makan buah-buahan secukupnya! Arghh, thank you Allah di atas ingatanMU ini.

Walaupun sakit, aktiviti untuk anak remaja aku sempena cuti sekolah tetap 'on'. Hantar dan ambil mereka seperti biasa. Aktiviti apa? Nanti kan cerita aku di artikel seterusnya.


Doakan aku semoga cepat sembuh ya.



Rabu, 3 Disember 2014

Stay Strong


Mukadimah hari ini, semoga dalam hati kita takde rasa nak touching sedih pilu lama sangat. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Redo dan sabar menanti kebaikkan itu hadir. Sambil sabar, sambil kita 'tambah baik' kekurangan diri.

Kita jaga Allah ( Dengan melakukan apa yang disuruh, tinggal kan apa yang dilarang..) Allah akan jaga kita.



Nota : Aku pun tengah bersabar, sabar menulis manuskrip Single Forever Alone. Semoga dipermudahkan Allah urusan aku ini. Amin.




NetKL Network

Catatan Popular