Jumaat, 27 Jun 2014

Sehari sebelum berpuasa..

Sehari sebelum berpuasa, rasanya seperti tak sempat dah nak telan semua makanan kegemaran. Hahaha...

Tak senonoh betul la sikap aku kan. Eh, korang pun apa kurangnya. Ada yang buat kenduri sempena nak sambut puasa, ada yang buat jalan-jalan makan-makan dan ada yang buat belasah makan sempena nak puasa. Kan. Hahaha..

Biasalah, sebagai manusia biasa, nafsu makan adalah perkara normal kepada manusia. Semua orang alami perkara yang sama.

Korang ada pengalaman manis tak, sempena nak sambut kedatangan bulan yang penuh barakah? Aku ada.

Aku masih ingat lagi. Di tempat kerja. Rutin harian aku, sebagai admin merangkap pembantu peribadi, pegawai sumber manusia dan tolong bancuh air teh atau coffee untuk bos, amat sibuk. Jika tiada perancangan teliti sebelum kerja dimulakan, korang akan bekerja dalam situasi tension tahap tinggi. Mana nak siapkan minuman untuk bos. Mana nak jawap call dari kementerian itu ini. Nak update data pekerja. Nak uruskan pengambilan pelajar pelatih jurusan senibina dan adakalanya kena follow up buat panggilan ke kementerian terlibat, tanya..bayaran untuk Arkitek xxxxxx  dah ready ke belum? Boleh berpeluh dahi bila bos tanya,

Eiza, dah follow up call tanya payment?

Eiza, dah cukup ke pratical student kita?

Eiza, dah siap ke update company profile?

Haa...korang nak jawap apa kalau semua yang bos tanya, tak siap? So, nasihat aku kepada yang baru nak terjun dalam bidang seperti aku, plan your work.

Dalam aku dok ke hulu ke hilir buat kerja aku, tiba-tiba aku terdengar ceramah tentang bab puasa. Best pula ceramah ustaz ni. Santai, kelakar dan penuh ilmu bab bulan puasa. Tertarik hati aku untuk terus dengar dari mula hingga habis ceramah tu.

"Siapa nama ustaz ni ? Best la ceramah dia."

"Ustaz kazim elias..." jawap staff 3D. Mulut menjawap. Mata fokus ke skrin komputer dan jari jemari ligat menari ke atas keyboard. Macam takde perasaan je. Pandang aku pun tidak. Busy la tu.

Aku kembali ke tempat aku. Memandangkan aku dah nak mula update company profile, aku search melalui You Tube nama ustaz kazim elias. Wow..banyak rupanya koleksi ceramah ustaz ni. Aku pun carilah tajuk yang ada kena mengena dengan bab Ramadhan. Terus tekan tajuk yang aku cari. Kecilkan view dan klik kerja utama aku. Sambil buat kerja, sambil dengar ceramah.

Itulah titik permulaan bagaimana akhirnya aku 'jatuh cinta' untuk ikuti ceramah ustaz hingga ke hari ini. Sekitar tahun 2009. Masa tu, UKE tak muncul lagi di kaca tv. Sekarang, siapa tak kenal UKE kan. Dah ada slot Kalau Dah Jodoh di tv dah.

Itulah pengalaman sebelum nak sambut puasa aku. Korang? Citelah kat aku diruang komen. Nak juga aku baca cerita korang.

Terima kasih sebab sudi baca blog aku. Selamat menyambut puasa buat semua yang beragama Islam. Kepada yang bukan Islam, berilah sokongan moral buat sahabat Islam korang ya.

Misi makan roti jala kari daging sebelum puasa. Eh?...hahaha...


Posted via Blogaway

Sabtu, 21 Jun 2014

Ustaz Azhar Idrus (UAI) di Masjid Abdullah Fahim, Bertam Kepala Batas, Penang


Jam di dashboard kereta menunjukkan pukul 7:00 pagi waktu Malaysia. Brek kereta ditekan perlahan-lahan ketika menghampiri persimpangan jalan. Aku menoleh kekanan untuk memastikan laluan 'clear' untuk kenderaan aku bergerak. Kelihatan tiga biji motosikal sedang bergerak sederhana laju. Aku toleh kekiri, UAI? 

" Eh, ustaz Azhar la. Cepat Yana, snap gambar untuk mama." password smartphone di tekan dan sepantas kilat ia bertukar tangan. Cermin kereta diturunkan bagi memudahkan proses snap gambar ditepi jalan. Diyana yang masih melayan sisa-sisa mengantuk, tersentak minda, cergas dengan arahan spontan mamanya. 

" Ma, this is the best snap yang dapat yana buat." Diyana menunjukkan hasil kerjanya. Mata aku masih liar memerhati kekanan dan kekiri. Nasib baik di belakang aku, tiada kenderaan. Jika tidak, dah lama aku di hadiahkan honnnnn. Hehehe...

Okay, ini sahaja hasil terbaik yang sempat anak aku snap. Rasanya kamera tidak sempat fokus, dia dah snap. 

Kuliah Maghrib di Masjid Abdullah Fahim, Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang. Pada 26 Jun 2014 (Khamis), jam 8:00 malam. Nota yang berwarna kuning tu, tertulis, SILA BAWA SEJADAH BERSAMA. 

Selalunya, jika ada kuliah mahupun ceramah ustaz-ustaz popular ni, memang dibanjiri manusia kawasan tersebut. Bermanfaat pesanan dari pihak penganjur tu. Perkhidmatan Shuttle bas juga disediakan di tempat parking. So, tidaklah letih berjalan jika kereta anda di parking jauh dari kawasan masjid.

Sebarkan artikel ini dan terima kasih kerana sudi klik blog aku ye.




Rabu, 18 Jun 2014

Akibat dihimpit mercedes

Baru-baru ni heboh dan sebak bila terbaca kes ketabahan seorang suami mengutip organ dalaman isteri yang maut digilis lori pasir. Pada mulanya aku baca sepintas lalu dan syak ini mesti kerja kecuaian pemandu lori. Sebab, kes kemalangan maut akibat kecuaian pemandu lori dah menjadi perkara biasa. Aku pernah terlihat, ada warga asing yang menjadi pemandu lori. Herm..apa kes ni?

Back to the story, bila selesai baca sepintas lalu berita diatas, aku go true komen pembaca. Ramai yang taip takziah dan al-Fatihah. Tetapi dalam banyak-banyak komen, terselit komen

"Aku rasa, tak senang duduklah pemandu merc tu."

Aik, nampaknya aku dah tersalah tafsir. Terus aku baca keseluruhan berita.

"Akibat di himpit sebuah kereta merc, kami jatuh ke bawah lori.."

What! Akibat dihimpit? Ini telah menimbulkan kemarahan aku. Terus aku up entri dalam blog. Penunggang motosikal pun kau nak himpit? Pergilah himpit pemandu lori tu. Apalah sangat jika beri laluan sahaja kepada mereka yang bawa motosikal. Tak sampai berapa minit pun kau nak tunggu. Ini mesti sikap tidak sabar dan rasa, aku bawa kereta mewah..mana ada kenderaan lain berani himpit. Beri laluan lagi adalah.

Tidak dinafikan ada sesetengah, aku besarkan perkataan SESETENGAH pemandu kereta mewah ni, berlagak ketika memandu. Pandang kenderaan lain sebelah mata. Dia rasa nak himpit, dia himpit. Dia rasa nak potong, walaupun double line, dia potong. Aku yang berada di laluan bertentangan pula yang ketepi bila melihat dari jauh, mereka ni tengah pecut laju menghala ke laluan aku. Gila. Kalaulah tepi kiri aku tu ada motosikal, tak ke naya hamba Allah tu.

Kan dah membebel panjang aku. Banyak lagi kes salah laku pemandu yang mengakibatkan orang lain menjadi mangsa. Nasihat aku, sebelum korang berfikir untuk bertindak kurang sopan ketika memandu, fikirkanlah akibat yang mungkin terhasil dek kerana sikap korang. Mungkin mengakibatkan kehilangan nyawa orang yang tidak bersalah.

Terima kasih kerana sudi menjengah dan membaca nukilan lepas marah aku.


Posted via Blogaway

Isnin, 16 Jun 2014

Manusia pertama yang menemukan minyak wangi.




Beliau adalah Ibnu Jabir Ibnu Hayyan, seorang tokoh islam yang terkenal. Wah, kagumnya! Beliau berjaya menghasilkan minyak wangi daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan.

Dah lama aku guna minyak wangi tanpa alkohol ni. Ada pelbagai jenama. Pilih sahaja mana satu yang berkenan dengan deria bau anda. Pakai sedikit sahaja. Jangan sampai sesak nafas orang lain dek kerana pakai minyak wangi dah serupa mandi minyak wangi. Aku pernah selisih bahu dengan kes seperti itu. Wangi memang wangi tetapi sesak nafas jika terlampau-lampau.

Patutlah agama Islam larang wanita memakai minyak wangi secara berlebihan. Bukan sahaja menarik perhatian, malah boleh buat orang pitam.

Terima kasih korang sebab sudi baca maha karya aku. Kehkehkeh...
Ceria ceriakan hidup korang walau dalam hati, taufan sedang mengganas.


Ahad, 15 Jun 2014

Blogger makan cadbury?

Aku bukan blogger yang dimaksudkan. Selepas kecoh mengenai penemuan dna babi pada sejenis dua coklat cadbury, aku telah wujudkan perangi coklat cadbury pada diri aku sendiri. Dan peperangan aku ini berterusan walaupun tiba-tiba pula coklat cadbury disahkan halal. Ikut suka koranglah, nak halalkan ke atau tidak. Bila bab sensitif ini telah sampai kepengetahuan aku, maaf lah. No more.

Bagi pendapat aku, pendapat aku ye, janganlah main-main dalam bab halal haram makanan ni. Jika benda tu ada unsur haram, letak je HARAM. Tulis, makanan ini mengandungi dna buaya, dna biawak dan dna beruang. Okay, konfem kami tak akan beli. Tetapi bila tidak diletak, malah diletak pula logo HALAL, tak ke ini sudah termasuk didalam kes penganiayaan. 

Dah la, malas dah aku nak membebel panjang lebar. Semoga kita semua, tidak berterusan dianiaya oleh mereka yang tidak bertanggungjawap.

Akhirkata, dna babi haram, arak haram, rokok haram, berjudi haram, pegang tangan bukan mahrah haram, riba haram, couple haram dan tidak menutup aurat secara islam pun haram. Kuatkan semangat untuk perangi semua perkara haram.

Terima kasih sebab sudi membaca nukilan kali ini. Sangat menghargai.


Posted via Blogaway

Selasa, 10 Jun 2014

Tak Ada Masa?

Kena pandai cari masa, susun masa dan akhirnya kita ada masa.
Nota : Menulis blog secara langsung dari smart phone. Ok ke tak hasilnya ye?

Posted via Blogaway

Jumaat, 6 Jun 2014

Hijau Mata Hitamku...




Biarkan gambar berbicara..

Alasan yang boleh diterima akal bila aku takde ilham nak menulis. (>_<)


NetKL Network

Catatan Popular