IBUNDA'S DELIGHT

Sabtu, 30 April 2011

INI KISAH CINTA LISA DAN ZACK..


Meet Lisa, usahawan wanita yang sedang hot dan berjaya dalam perniagaan MLM. Lisa mempunyai kereta mewah, rumah banglo dan mendapat peluang untuk bercuti ke luar negara setahun sekali. Itu adalah hasil usaha gigih Lisa selama tiga tahun bersama perniagaan MLM nya. Syukur, rezeki dari Allah.

One day, Lisa mendapat panggilan dari seorang jejaka yang berhajat ingin join MLM. Beriya-iya si jejaka hendak join group Lisa. Tak nak group lain. Lisa yang baik hati sudi untuk memberi tunjuk ajar seperti yang dilakukannya pada setiap ahli baru yang lain. Bagi Lisa tak der salahnya kongsi tips kejayaan dengan orang lain.

" Ehm, terima kasih yer cik Lisa kerana sudi berjumpa dengan saya. Saya benar-benar kagum dengan cik Lisa kerana di usia muda, cik Lisa telah mempunyai segala-galanya. Cik Lisa bukan sahaja cantik malah pandai pula berniaga. "

" Wa..tinggi pujian zack pada saya ni. Sebenarnya semua orang boleh berjaya jika tahu caranya. Zack pun boleh berjaya seperti saya."


" Ehm, takder orang yang marah ker dengan pertemuan kita ini cik Lisa? Maksud saya, teman lelaki cik Lisa ker?" Zack mula memainkan peranannya.


" Okay zack, you need to isi this form." 


Terus sahaja Zack mula mengisi borang tersebut. Mungkin Lisa tidak suka ditanyakan hal-hal peribadi untuk pertemuan mereka yang pertama kali ini. Mana mungkin wanita secantik Lisa ni tak der teman istimewa. Bodohnya aku. Tapi oh my god, Lisa sangat-sangat cantik ditambah dengan kejayaannya dalam kerjaya. Oh aku telah jatuh cinta pada wanita ini.Zack konfem dah anggau terkena panahan cinta untuk kali pertama. 


Selepas empat bulan berlalu, hubungan diantara Zack dan Lisa semakin berjalan lancar! Entahlah, sejak pertemuan demi pertemuan diantara mereka berdua, lama-kelamaan telah wujud rasa rindu bila Lisa berjauhan dari Zack. Lisa sendiri berasa pelik dengan perubahan pada dirinya. Siang malam, hanya wajah Zack yang terbayang di mata dan bermain-main di fikiran Lisa. 


Bagi Lisa, Zack adalah segalanya. Lisa tidak teragak-agak untuk membenarkan Zack menggunakan keretanya. Sekarang ini, kemana sahaja Lisa pergi, Zack akan menghantar dan mengambil Lisa. Setelah menghantar Lisa pulang ke rumah, Zack akan pandu kereta Lisa untuk pulang ke rumahnya. Pendek kata, kereta Lisa dah dibuatnya macam kereta sendiri.


Sayang Lisa pada Zack bukan setakat itu sahaja. Setiap bulan Lisa akan memberikan wang saku pada Zack. Zack pula semakin selesa dengan kasih sayang yang Lisa buktikan. Pintalah apa sahaja, Lisa tidak pernah menghampakannya. Dan bermula pada saat itu, bagi Zack, duit Lisa adalah duitnya juga. Hinggakan bil kad kredit Zack pun Lisa yang akan jelaskan! (greenappleku : melampau gila jantan nih..)


Hinggalah pada suatu hari, Zack sanggup memukul Lisa, gara-gara cek tendang yang diberi Lisa padanya. Teruk Lisa di belasah Zack namun itu semua tidak sedikit pun mengurangkan rasa cinta dan sayang Lisa pada Zack.


" Eh, Lisa, apa kena mulut kau ni? Teruk lebam ni."


" Tak der apa-apa. Alahan agaknya."


" Ni macam kau kena lempang ni. Zack pukul kau Lisa? " Szaza memerhatikan sahabat baiknya itu. Dia juga perasan ada kesan lebam pada pergelangan tangan dan lengan Lisa. Szaza hanya mengetahui perhubungan Zack dan Lisa melalui fb sahaja kerana Szaza menetap di Dubai. Ini adalah pertemuan pertama mereka setelah setahun mereka tidak bersua.


" Salah aku juga. Aku cuai. Tak perlah, hal kecil saja ni."


" Kecil apa ni Lisa. Antara kau dan Zack belum ada apa-apa ikatan tau. Belum kahwin dah berani pukul kau. Esok lusa, kalau dah kahwin, teruk kau jadi punching bag si Zack. Ishhh, baik kau putus sahaja dengan Zack tu."


" Entahlah Szaza, jauh di sudut hati aku ni, jiwa aku memberontak untuk tidak mahu lagi bersama Zack. Tetapi apabila aku terpandang sahaja wajahnya, aku jadi lemah. Aku ikut saje kerenah dia."


Szaza hanya terdiam melihat reaksi sahabatnya yang totally berbeza dengan Lisa yang dikenalinya. Seperti ada yang tidak kena pada Lisa.


Dua bulan selepas itu...


Lisa berasa dirinya lebih tenang dari yang sebelum ini. Dia telah berjaya menjadi dirinya yang sebenar. Syukur pada Allah diatas pertolonganNya. Zack? Zack telah berjaya diberkas dan kini sedang merengkok dalam penjara kerana kesalahan menipu wang orang ramai untuk tujuan peribadi. Bukan Lisa seorang mangsanya, lebih dari sepuluh orang yang berjaya ditipu oleh Zack dengan menggunakan ilmu sihir. Zack sebenarnya adalah ConMan, dalam perhatian pihak polis.


Atas maklumat Szaza kepada pihak polis, akhirnya Zack berjaya di berkas.


Moral of the story, berhati-hati dengan orang yang tiba-tiba berani mengajak anda untuk bercinta walaupun baru kenal seminggu. Setiap kali selepas solat dan sebelum tidur, jangan lupa untuk membaca surah Kursi sebagai pendinding agar kita terlepas dari ilmu sihir.


p/s : Nama-nama di atas bukanlah nama sebenar dan kisah ini adalah kisah benar yang pernah terjadi pada sahabat saya. Siapa? Minta maaf, saya tidak boleh dedahkan identitinya. Moga pengalaman ini menjadi panduan buat kita semua. 



AWAS, JANGAN SAMPAI TERLIUR ATAU TERBUKA SELERA INGIN MENIKMATI HARTA BATIL!!


Info ini saya perolehi dari hasil pembacaan majalah solusi. Wajar dikongsi bersama, moga ada manfaat untuk semua. Tajuk artikel nampak seperti artikel kategori SX jer. hehe..

Okay, perbuatan memakan, menerima atau mengambil harta secara batil termasuklah:

1. Menjual sesuatu yang memudaratkan masyarakat seperti ubat atau makanan yang tamat tempoh, tetapi ditutup atau disembunyikan.


2. Upah menjampi yang bercanggah dengan Islam.


3. Mengadakan program, kursus atau motivasi dengan ilmu-ilmu karut dan meragukan seperti sandaran meramal masa hadapan melalui tarikh lahir, rupa paras dan yang seumpamanya.


4. Menyalahgunakan pekerja sehingga mereka disuruh melakukan tugasan yang tidak dibayar setimpal, atau dizalimi dengan menafikan sebarang kenaikan upah atau gaji walaupun mempunyai merit yang tinggi dan baik.


5. Mengambil upah hiburan (entertainment cost) drpd syarikat sebagai prasyarat untuk memastikan peluang mendapat kontrak atau tender.


6. Sengaja berhutang dengan niat untuk tidak membayar semula dan sentiasa memberi alasan untuk melepaskan diri drpd pembayaran semula hutangnya, meskipun dalam keadaan mampu. 


7. Menerima wang zakat tetapi tidak termasuk dalam kategori asnaf zakat.


8. Mengambil dan menikmati harta wakaf secara peribadi atau menjadikannya hak miliknya secara tetap.


9. Memakan, menyalahgunakan atau mengambil faedah pada harta anak-anak yatim terutama yang masih kecil.


10. Hadiah-hadiah yang diberikan oleh pelanggan atas alasan kononnya berterima kasih atas kecekapan dan bantuan kita selaku pekerja yang menyiapkan kerja tepat pada waktunya atau segera. Ia dinamakan wang ghulul atau kianat oleh Nabi s.a.w.


11. Mencipta atau berkarya filem, novel, penulisan, skrip, artikel, kartun, animasi, drama, cerpen dan seumpamanya yang bertemkan nafsu dan hiburan, meraikan nafsu, bagi meraih keuntungan drpd industri nafsu dan hiburan.


12. Mengeksploit atau mengambil faedah atau kesempatan atas musibah yang menimpa orang lain.




GreenAppleKu : Terkedu dan berfikir kerana hampir kesemua senarai di atas telah terjadi dalam kehidupan seharian umat zaman ini. Kepada yang terlajak perbuatan dan tingkah laku, u turn kembali kejalan Allah moga anda selamat sampai ke destinasi terakhir. 


Jumaat, 29 April 2011

HITAM DAN PUTIH KEHIDUPAN INI

" Anak-anak semua, tengok apa yang mama beli. "
" Waaa..bestnyer, mama beli sate untuk kami mama..bestnyer.."
" Inilah tanda sayang mama pada semua anak mama. "

SAYANGKAN ANAK-ANAK, BUKANNYA BERI MAKAN SECUKUPNYA.



" Tengok ni, tanda ayah sayangkan Adam."
" Wow...Ferrari!"

SAYANGKAN ANAK-ANAK, BUKANNYA BELIKAN BARANG-BARANG APA YANG MEREKA INGINKAN..



" Mama bangga dengan keputusan cemerlang kamu.."
" Kan mama dah janji nak belikan Satria Neo jika result Lisa gempak. Sekarang kan dah terbukti mama."
" Iyalah, untuk kemudahan Lisa juga semasa di IPT nanti."

SAYANGKAN ANAK-ANAK BUKANNYA BERIKAN PELAJARAN DAN DIDIKAN DUNIAWI SEMATA-MATA.


SAYANGKAN ANAK-ANAK ADALAH KITA BERIKAN DIDIKAN AGAMA DAN CARA HIDUP ISLAM YANG SEBENARNYA. LALU KITA MENGAMALKANNYA BERSAMA. SELARAS DENGAN PERINTAH ALLAH DAN RASULNYA. AMAL MAARUH NAHI MUNGKAR.

Moral : Dunia semakin hilang amalan Islamnya, pelihara dan didiklah anak-anak dengan amalan Islam yang sebenar. Kepada yang belum punya anak, moga ini dapat dijadikan panduan andai kata suatu hari nanti anda memegang peranan sebagai seorang ibu dan bapa. Insyaallah.


Khamis, 28 April 2011

TIPS UNTUK MELUPAKAN X KEKASIH YANG MACAM @##*@



Pinjam gambar Fatin Liyana yang comel..
Langkah pertama, delete akaun facebook miliknya. Padamkannya terus dari pandangan mata anda. Jika tidak, selagi anda melihat gambarnya, melihat status terkini, melihat gambar terkini x anda bersama pasangan barunya, kesedihan dan pelbagai rasa yang tidak enak tetap akan hadir. 

Kejamnyer.. Mana lebih kejam, si x yang curang atau anda yang hanya delete akaun facebook grrrr... 

Kedua, delete juga number hp si x anda tersebut. Jangan layan segala miss call darinya. Dan anda juga janganlah pula sekali sekala bila tetiba rasa rindu hadir, hantar sms tanya, awak apa khabar! Erk..stop it okay. 

Ketiga, buang semua pemberian hadiah dari x anda. Surat, kad ucapan mahupun bantal busuk. Ehm, tapi kalau x anda hadiahkan laptop jangan pula gi buang, anggaplah sahaja itu hasil anda habiskan duit x. Ala-ala pisau cukur gitu. 

Lastly kalau ada yang rasa nak telan ubat kasi over dose dek kerana rasa kecewa, sedih dan marah yang amat sangat, pastikan anda tukar dari telan ubat kepada telan racun. Hidup dan mati kita, Allahswt yang tentukan. Bayangkan jika x anda dan awek terbaru dia dapat tahu kerja bodoh anda, dah tentu dia akan kata.. 

" Berbaloi aku curang ngan orang tak betul dan bodoh macam kau. Nak telan ubat konon. " sambil geleng kepala dan senyum sinis.

What pass is pass. Tidak ada faedahnya berpasangan dengan orang yang suka curang ni. Buat merana hidup jer. Dari sihat walafiat boleh dapat serangan jantung dan stress jer sepanjang masa. Iyalah, mana tak terkejut, hari ini dapat tahu x curang dating ngan A, esok anda terserempak x tengah peluk mesra dengan B sedangkan pagi tadi, baru jer abang anda gi tahu nampak x hantar c ke tempat kerja.

Orang seperti tu hendak dijadikan pasangan anda. Fikir-fikirkanlah.


MINIMUMKAN AKSES KE PINTU NERAKA

Tertanya-tanya juga saya bagaimanakah caranya. Bolehkah kita meminimumkan akses kita ke pintu neraka ?

" Ketahuilah, wahai saudaraku, bahawa jahanam adalah makhluk yang sangat besar. Ia adalah penjara Allah di akhirat untuk golongan ateis, musyrikin, kafir dan munafikin selama-lamanya. Allah berfirman yang bermaksud: 'Kami menjadikan jahanam sebagai tempat tinggal orang kafir.' (Surah al-Isra' 17:8) Adapun pelaku dosa besar daripada kaum Mukminin, maka mereka akan berada di dalamnya untuk sementara waktu lalu dikeluarkan kembali." Kata-kata Imam  Wahab al-Sya'rani (w.973H) dalam kitabnya al-Yawaqit wa al-Jawahir.

Penyebab manusia masuk ke dalam neraka adalah pada tujuh anggotanya iaitu lima pada pancainderanya ( mata, telinga, hidung, lidah dan kulit) juga syahwat dan emosi. Maka pintu-pintu neraka juga berjumlah sebanyak tujuh buah pintu. Setiap orang ahli neraka akan dicampakkan melalui pintu-pintu yang di sesuaikan dengan amalan masing-masing.

Sebaliknya, sesiapa yang selalu menjaga ketujuh-tujuh anggota ini daripada maksiat, maka tertutuplah pintu-pintu jahanam itu  menjadi dihadapannya.

Nabi s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: " Jaminlah bagiku enam perkara, maka aku menjamin untukmu syurga. Jujurlah jika kamu berbicara, tepatilah jika kamu berjanji, sampaikanlah jika kamu di beri amanat, jagalah kemaluanmu, tundukkanlah pandanganmu dan jagalah tanganmu."

GreenAppleKu : Enam perkara yang dipinta oleh Nabi Muhammad SAW bukanlah perkara yang membebankan untuk dilaksanakan oleh kita sebagai umatnya. Ehm namun enam perkara inilah yang sering kita lihat dan dengar menjadi yang sebaliknya.

Tidak jujur dalam berbicara, tidak menepati janji, tidak menyampaikan amanat orang lain, zina menjadi perkara biasa, pandangan yang tidak dijaga dan tangan yang memberi dan mengambil hak yang telah dilarang dalam agama.

Maaf jika artikel kali ini yang saya petik dari majalah solusi (isu no.31) agak berat untuk kita bicarakan bersama. Moga ianya ada manfaat untuk kita jadikan panduan kehidupan sebagai umat Islam.


Rabu, 27 April 2011

SEDIKIT KISAH UNTUK DIKONGSI BERSAMA


Baru selesai menjalankan segala tugas untuk hari ini dengan jayanya. Syukur kerana apa yang telah dirancang dapat di selesaikan mengikut perancangan. Minggu ke empat pada setiap hujung bulan merupakan minggu azab (minggu sibuk yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata) oleh pekerja yang bekerja di bahagian pentadbiran dan perakaunan. Tidak terkecuali juga di bahagian unit pengurusan projek.

Pekerja di unit pengurusan projek sibuk menyediakan draft untuk minit mesyuarat, claim projek dan etc untuk dimajukan ke bahagian perakaunan. Begitulah rutin kesibukkan di sebuah syarikat perunding arkitek swasta setiap kali tiba hujung bulan. Itu pun sudah di kira bernasib baik. Jika ada pihak kontraktor yang menghantar claim untuk kerja pengeluaran sijil arkitek, lagilah bertambah meriah sibuknya.

Bukan hendak tunjuk hebat tapi sekadar bercerita situasi di sesetengah syarikat setiap kali tibanya hari raya hujung bulan. Boleh bikin nangis wo mengenangkan kerja yang beratur untuk diselesaikan. Kenapa tetiba pula saya rasa nak nangis. Sebab kerja di bahagian pentadbiran, perakaunan dan unit pengurusan projek semuanya saya kena buat sorang diri. Tak caya? Percayalah.

Inilah realiti alam pekerjaan seorang administration (admin) zaman sekarang. Admin sekarang tidak tertumpu pada satu skop bidang kerja sahaja. Admin sekarang terpaksa menjalankan beberapa skop kerja yang lain seperti yang diarahkan oleh majikan.

In my situation saya mengalas empat tugas lain. Have to be independent dan mampu menjalankan tugas dengan pengawasan yang minimum oleh bos. Dan untuk memastikan anda mampu buat semua tugas tersebut, anda perlu optimis dan cintakan kerjaya anda. Tanpa dua perkara tersebut anda mungkin akan berasa stress dengan tugasan setiap hari.

Rasa dibuli ? Em, tidak juga sebab bos saya tahu menjaga kebajikan dan menghargai setiap pekerjanya dengan pemberian bonus dan trip percutian pada setiap tahun. Ye, setiap tahun. 

Blog adalah medan bagi saya untuk menghilangkan rasa penat setelah seharian menjalankan tugas utama di tempat saya mencari rezeki. Itu sahaja untuk kali ini. Selepas segala tugas utama selesai dijalankan, barulah boleh menjalankan aktiviti berblog tanpa rasa bersalah..huhu..

p/s: Jangan asyik berblog sampai tugasan utama terabai. Tidak kiralah korang sorang pekerja ataupun sorang pelajar. hehe..Oh ya, thousand thank you kepada follower yang sudi follow blog picisan saya untuk hari ini. Insyaallah, berikan saya sedikit masa untuk saya terjah semula blog korang semua.


Begitu juga buat blogger sedia ada yang selalu singgah, drop komen dan cari gaduh ngan saya. Ler, betul, ada juga blogger yang tidak puas hati ngan saya. Tak caya klik sini. Ni macam nak cari pasal ngan saya nih..tak per saya cool jer..

Selasa, 26 April 2011

BEDUK DIKETUK


Beduk Diketuk mengajak umat Islam menilai semula cara memandang sesuatu perkara, peristiwa atau kejadian. Pemikiran yang berasaskan tauhid (tauhidic mindset) sangat penting untuk memberi nilai kepada apa yang berlaku dalam dan di luar diri. Dan dengan nilai itulah terbentuknya sikap serta kelakuan. Apa yang kita ‘lihat’ menentukan apa yang kita ‘dapat’. Melihat dengan tepat dan betul adalah prasyarat untuk mendapat kejayaan dunia dan akhirat.



Diatas adalah sedikit petikan buku terbaru hasil penulisan Pahrol Mohd Juoi. Amat setuju dengan petikan ayat di atas dimana pemikiran yang berpanduan tauhid perlu dalam menentukan adakah pegangan, kepercayaan, ikut-ikutan kita berada dijalan yang benar berpandukan hadis dan al-Quran.

Bukan pemikiran kita berpandukan guru yang peribadinya sendiri kita lihat seperti ada yang tidak kena. Memang tidak betul jika orang yang menjadi idola kita itu menyatakan sembahyang itu tidak wajib, menutup aurat tidak penting dan pelbagai lagi ajaran dan amanah baru yang di sampaikannya. Namun yang peliknya, ada juga pengikutnya!

Agaknya, memang benarlah sesetengah dari kita mudah tertarik dengan sesuatu perkara baru yang nampak mudah, senang, cepat dan lain dari yang lain. Contoh terdekat, umum mengetahui ramainya orang ditipu oleh skim cepat kaya tetapi pantang ada sahaja program yang sama misinya ( menipu duit orang ramai dengan menggunakan pendekatan baru) tetap akan mendapat sambutan hangat. 

Kita tahu ajaran sesat itu salah, tapi hampir setiap hari, kita dapat melihat dan membaca perkara ini tetap wujud dan tetap ada pengikutnya. Pelbagai pemahaman pelik di gunapakai oleh mereka ini. Kekadang terfikir juga diminda pengetahuan saya yang cetek ini, apa yang mereka ini cari sebenarnya ?

Moga buku di atas dapat dijadikan salah satu buku yang wajib ada dalam senarai buku di rak mini perpustakaan di rumah kita semua. 

p/s: Ilmu, semakin di perolehi semakin terasa ceteknya tahap pengetahuan saya..huhu..




MEROKOK DI TEMPAT AWAM, COOL KER?



Komen dari seorang blogger Tanpa Nama, boleh dijadikan topik untuk kita bincangkan secara lebih panjang lebar. Sama-sama kita kongsi pendapat dan pengalaman. 


Saya lelaki but cukup bengang kalu pas slesai menketedarah, ada siBRO dok kat meja sebelah dgn selamba tanpa rasa bersalah & amp; berperikemanusiaan plekat rokok dan asap berkepoi mai direct kat muka aku... tambah pulak kalu anak bini aku dok ada sama... tak pasai anak2 aku dok sedut racun plak... rasa lagu nak pie lepaih maki kat depan muka...@X*#O>^QXXX...


Cool ker anda merokok di tempat awam? 

" Hello, takder papan tanda DILARANG MEROKOK pun. "

Memanglah takder tapi anda sebagai seorang manusia yang dikurniakan akal dan fikiran rasanya dapat berfikir dengan logik. Ketika anda sedang asyik melayan rokok sebaik sahaja selepas makan di foodcourt, cuba lihat orang yang berada di tepi, di kanan, di kiri, di depan dan dibelakang anda. Apa reaksi mereka semua.

Adakah mereka tersenyum melihat anda merokok. Atau ada yang menutup hidung sambil memandang penuh kebencian pada anda.

Sedikit info tentang kesan asap rokok, orang yang menghidu asap ni lebih teruk azabnya dari orang yang menghisap rokok. Oleh itu, sebelum merokok tu, sila pandang-pandang. 



BUDI BAHASA BUDAYA KITA


Selalunya kalau waktu lunch time, manakah lokasi pilihan anda untuk makan yer ? Gerai tepi jalan ? Astaka ? Medan Selera ? Gerai Makan Kak Limah ? Mc D ? KFC ? Old Town ? Hotel ? Mana yer tempat kegemaran anda ?

"Saya bawa bekal dari rumah, makan kat pejabat." huhu..

Okay, fine. Tidak kiralah dimana jua tempat anda menjamu selera, jagalah sikap dan perilaku kita.

" Hek eleh, yang kau sibuk apasal? "

Bukan nak sibuk tapi sekadar menasihati, agar diri anda dan juga saya tidak menjadi tontonan ramai. Bukan sebab anda cantik atau macho tapi sebab masalah budi bahasa. Ketawa berdekah-dekah, tutur bahasa main lepas jer. Anda rasa anda cukup hebat tapi tahu apa orang kata..

" Apa punya perempuan, tu nak tarik perhatian lah tu. Pompuan macam tu, tak jadi bini pun tak per, buat malu jer " borak dua orang jejaka. Tengok muka kalau pergi ujibakat model, memang konfem lepas!

Boleh tahan lazer mulut orang lelaki ni kalau memberi komen. Tapi siapa suruh kita buat perangai depan public. Kan dah jadi bahan.


Isnin, 25 April 2011

MARI BERTEKAK : JIRAN SAYA COOL, JIRAN ANDA COOL TAK?

Untuk pengetahuan anda semua, walaupun Penang telah diistiharkan sebagai bandaraya tetapi realitinya saya tinggal di kawasan perkampungan dan bekerja di bandaraya. Zaman sekarang ni tak makan masa yang lama untuk anda menukarkan diri anda dari orang kampung menjadi orang bandar. Tak caya ker? Cayalah sebab saya adalah salah satu contoh terdekat yang anda boleh buat sample. Subuh hening saya jadi orang kampung, jam 9 - 5 petang orang bandar dan after 6 tukar jadi orang kampung semula. Haha..

" Tak takut ker tinggal kat kampung? Sebab orang kata banyak hantu."

Ehm, kat mana-mana kampung pun memang banyak hantu. Setiap kampung ada lagenda cerita hantunya tersendiri. Begitulah juga dengan kampung saya. Ada satu kisah benar yang terjadi betul-betul selang tiga kereta dari kereta saya. Jam telah menunjukkan ke angka 12tgh mlm. Masa tu kelihatan bro wira baru balik kerja sebab shif malam. 

Memang sunyi sepi suasana kampung saya selepas jam 12tgh mlm. Sunyinya sampai kalau anda berjalan pakai kasut tumit tinggi pun akan jelas kedengaran satu kampung? So, sebaik sahaja selepas bro wira park keretanya, dia terus menekan minyak kereta. Vrrroooommmmm..vroooommmm..

Keadaan itu berterusan hingga 10 minit. Tiba-tiba entah dari mana, dummmm satu hentakkan kuat jelas kedengaran dari atas bumbung keretanya. 

" Ya allah...benda apa pula yang singgah atas bumbung kereta aku nih...argghhh.."

Sebaik sahaja mematikan enjin keretanya, tanpa menoleh belakang atau pandang ke atas bumbung kereta, bro wira pecut sekuatnya untuk masuk ke dalam rumah.

Esok pagi semasa saya keluar dari rumah, menuju ke kereta saya, saya terlihat bro wira bersama-sama tiga orang rakannya yang lain belek-belek kereta sambil bercerita sesuatu. Rupanya semalam, bro wira kena ganggu dengan hantu. Sejak dari peristiwa itu, bro wira tidak berani vrrrooommm kan keretanya kerana risau di ganggu untuk kali kedua.

Moral of the story, yang kau gi memekak tengah-tengah malam buat baget litar lumba F1 dalam kampung sapa suruh. Tahulah kau baru balik kerja tapi fikir sama orang yang tengah tidur sebab esok jam 5 pagi dah nak bangun. Betul-betul takder sivik punya jiran. Ambik kau, balingan botol air ke atas bumbung kereta kau. Tahu pun kau takut. Hehe..

Mana ada hantu, saya yang baling botol air sebagai satu amaran. Kereta bro tu okay, tak calar atau kemek pun. Tengoklah siapa yang baling, bekas pemain soft ball peringkat sekolah tu. Haha..

See you all later. 


15 LOST CITIES OF THE WORLD









Once upon a time..


1.  Derinkuyu Underground City, Turkey





Country: Turkey

Civilization: possibly the Phrygians

Inhabited: Approximately eighth century B.C.to 10th century A.D.

This underground network has more than 10 floors and room for up to 50,000 people, plus livestock. It is rumored to have been a hideout for early Christians escaping Roman persecution.



2. Machu Picchu



Country: Peru

Civilization: the Incas

Inhabited: 15th and 16th centuries A.D.

Conquistadors carrying small pox wiped out the inhabitants of this royal mountaintop fortress, but the Lost City of the Incas was never actually discovered by the Spanish--in fact, it wasn't discovered until 1911.



3. Ghost Towns of the Wild West


Country: U.S.

Civilization: American frontiersmen

Inhabited: 19th and early 20th centuries A.D.

Many of these hubs of Western folklore were boom towns that went bust once gold and other nearby resources were depleted.


4. Petra


Country: Jordan

Civilization: the Nabataeans

Inhabited: sixth century B.C.

This rose-colored city carved from cliffs garnered fame in the West thanks to the 1980s blockbuster Indiana Jones and the Last Crusade.


5. Angkor 


Country: Cambodia

Civilization: the Khmer Empire

Inhabited: ninth century to 15th century A.D.

More than a thousand temples, including Angkor Wat, populate this long-time Khmer capital. It declined after a successful attack by invaders from what is now Thailand.



6. Pre-Roman Carthage




Country: Tunisia

Civilization: the Phoenicians

Inhabited: 650 to 146 B.C.

Carthage was home to the Roman Empire's arch-nemesis, Hannibal. It was burned and the earth salted during the final Punic War.


7. Chichen Itza


Country: Mexico

Civilization: the Mayans

Inhabited: 600 to 1000 A.D.

Site of one of Mesoamerica's largest ball courts, this royal city is located near a massive underground cenote, or sinkhole, where the bodies of human sacrifices were dropped.


8. Pompeii


Country: Italy

Civilization: the Roman Empire

Inhabited: seventh/sixth century B.C. to 79 A.D.

Pompeii was a cultural center and vacation destination for Roman high society until it was destroyed in 79 A.D. by the eruption of Mount Vesuvius. Left behind are naturally ash-encased mummies.


9. Memphis



Country: Egypt

Civilization: the Ancient Egyptians

Inhabited: third millennium B.C. to seventh century A.D.

Located at the mouth of the Nile delta, Memphis thrived for centures as a center of trade, commerce, religion and royalty. Foreign invasions, including one by Alexander the Great, let to its demise.



10. Teotihuacan



Country: Mexico

Civilization: possibly the Totonac people

Inhabited: 100 B.C. to 250 A.D.

This city, the founders of which remain a mystery, is home to some of the largest pyramids in pre-Columbian America. It inspired several major empires, those of the Zapotec and Mayans.



11. Mosque City of Bagerhat


Country: Bangladesh

Civilization: Khan Jahan Ali

Inhabited: 15th century A.D.

The city formerly known as Khalifatabad was founded by a Turkish general. It boasts more than 50 Islamic monuments and the Sixty Pillar Mosque, constructed with 60 pillars and 80 domes.


12. Troy



Country: Turkey

Civilization: the Hittites, among others

Inhabited: third millennium B.C. to fourth century A.D.

Troia of Trojan War lore was decimated and rebuilt more than 10 times before disappearing for good during the Byzantine Empire.



13. Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom




Country: China

Civilization: Koguryo Kingdom

Inhabited: 37 B.C. to 668 A.D.

This site includes three cities that served successively as capitals for the ancient Korean kingdom of Koguro before Chinese Tang soldiers conquered the region.


14. Thebes



Country: Egypt

Civilization: the Ancient Egyptians

Inhabited: 3200 B.C. to 20 B.C.

A prosperous Nile River port, Thebes' wealth is a subject of Homer's The Iliad. It served as the capital of the female emperor Hatshepsut's Egyptian empire.



15. Babylon


Country: Iraq

Civilization: the Babylonians

Inhabited: third millennium B.C. to sixth century A.D.

One of Mesopotamia's first cities, Babylon gave rise to King Hammurabi of "eye for an eye" fame before succumbing to defeat by Cyrus the Great of Persia.


Credit to : Forbes.Com





APABILA ANDA TETIBA DI ' JEJAK KASIH' OLEH RAKAN LAMA



Berhati-hati kerana tidak semua rakan lama yang teruja hendak berjumpa semula (lebih kurang reunion lah ni) betul-betul happy nak jumpa anda. Sebabnya ada juga yang bersusah payah menjelajah satu facebook, add beberapa senarai semata-mata hendak mencari downline! Erk!!

Memang betul-betul potong kegembiraan bila bertemu semula rakan yang jenis seperti ini. Hendak ditolak, rasa serba salah. Yelahlah telah bertahun terputus hubungan. Apa salahnya tolong rakan sendiri. Kalau bukan kita, siapa lagi yang nak tolong kawan.

Terpulang. Kalau anda rasa anda benar-benar perlukan produk tersebut, apa salahnya. Tetapi kalau anda berasa tidak perlu, berani berkata tidak dengan cara yang baik. Moga ikatan tali persahabatan ini tetap kukuh hingga ke akhirnya.

Kepada yang stress mencari downline, cukuplah sekadar anda memaklumkan kepada semua rakan, apa yang sedang anda niagakan. Jika mereka berminat, tahulah mereka bagaimana hendak mencari anda. Tidak perlu telefon seminggu sekali, sebulan empat kali semata-mata hendak mempelawa rakan anda turut sama mendengar sesi pengenalan produk.

Bukan apa, risau jika sikap anda ini berterusan, akhirnya anda akan kehilangan rakan. Sebab apa, 

" Alamak, Lisa call aku ni. Ni konfem nak ajak aku dengar program usahawan ni.  Baik tak payah jawap, nanti payah pula aku nak melarikan diri."


SABAR



Dalam Islam, sabar itu terbahagi kepada tiga:

1. Sabar untuk taatkan perintah Allah.

2. Sabar untuk meninggalkan larangan Allah.

3. Sabar dalam menghadapi musibah (ujian) daripada Allah.


Daripada pembahagian sabar ini sahaja sudah cukup untuk membuktikan bahawa tanpa sabar kita tidak akan dapat mencapai matlamat ubudiyyah (penghambaan) kepada Allah. Dengan sabar kita akan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat, manakala tanpa sabar kita akan kehilangan segala-galanya.


Ahad, 24 April 2011

CERITA SEORANG GURU, PANDUAN BUAT KITA


Masih ada guru yang benar-benar seorang guru. Bukan guru yang memilih kerjaya guru dek kerana itu sahaja pilihan yang dia ada pada waktu tersebut. Seorang guru yang saya kenali ini, hatinya seorang pendidik sejati. 

Sebagai seorang guru, dia tidak memilih murid atau kelas untuk mengajar. Jangan terkejut sebab memang ada guru yang teruja hendak mengajar kelas murid yang pandai-pandai jer, bila di tempatkan di kelas murid yang kurang pandai, motivasi diri menjadi kurang.

Hemm, mana boleh macam tu cikgu. Kalau macam tu feel sesetengah guru, kasihan sungguh nasib murid-murid yang kurang pandai ini. Mereka bukan bodoh tapi kurang pandai dan ini adalah satu cabaran buat guru untuk merubah nasib mereka.

Pengalaman mengajar seorang guru yang saya kenali ini, boleh dijadikan panduan untuk kita semua. Boleh digunapakai dalam kehidupan kita walaupun kita bukan seorang guru. Untuk berjaya dalam kehidupan, kita perlu kuatkan semangat dan berani untuk berubah. 

Satu kes yang di ceritakannya pada saya, mungkin molek untuk dikongsi bersama. The story is, ada seorang muridnya yang tidak menyiapkan kerja sekolah. Bukan sekali dua tapi setiap hari. Malas ker murid ni? Degil sangat ker murid ni? Atau memang tak nak buat kerja sekolah?

Bila di selidik dan di bawa berbincang, rupanya ada masalah keluarga. Kata guru tersebut murid tu, terang hati dan bijak sebenarnya. Masalah keluarga yang menyebabkan dia tidak dapat menyiapkan kerja sekolahnya. Pulang dari sekolah, murid tersebut terpaksa menjaga adik, menguruskan adik dan memandikan adik. 

Tak der mak ker murid tu? 

Ada, tapi emaknya hilang semangat kerana suami masuk lokap! Ehm..kita tolak ke tepi apa kesalahan yang dibuatnya sehingga masuk lokap. Kita lihat kesannya pada keluarga murid malang tersebut. Sejak sebab utama kerja sekolah tidak siap diketahui, bermula dari hari itu, guru tersebut akan memastikan murid itu menyiapkan semua kerja sekolahnya sebelum waktu sekolah tamat. Betapa murninya hati insan ini.

Sedikit renungan buat kita semua terutama apabila berhadapan dengan ujian yang tidak kita duga, kuatkan semangat. Teruskan kehidupan ini kerana jika kita lemah dan masih mengenangkan sejarah silam, ianya akan menghancurkan diri. Lebih parah lagi jika kita punya keluarga, punya anak. Rosak masa hadapan anak kita kerana sikap kita sendiri. Dan jika ini terjadi, tiada guna erti sebuah penyesalan.

" Cakap senanglah sebab tidak terkena pada diri sendiri. Akak malu pada orang sekeliling. "

" Pedulikan dengan cakap-cakap orang sekeliling tu kak. Yang masuk lokap tu dah tetap tempatnya disana. Ini anak yang ada di hadapan mata yang perlu di beri tumpuan. Biar satu hari nanti, terdiam mulut orang yang bercakap bila mendapat tahu, anak kak adalah murid terbaik untuk kesemua mata pelajaran walaupun ayahnya seorang banduan."

Perkara yang telah terjadi usah difikirkan lagi. Cukup sekadar dijadikan pengajaran agar tidak melakukannya sekali lagi. Rancang semula kehidupan. Buka lembaran baru. Selalu dengar motivasi untuk memantapkan diri. Jauhkan dari mereka yang boleh menjatuhkan semangat kita. Jika ada yang bergosip tentang kita, letak dalam fikiran ayat ini..


ADA AKU KESAH??!! huhu.. 


Terima kasih kerana sudi baca artikel untuk kali ini. Hope to see you soon. Peace and live life happy because Allah is always by your side.


Sabtu, 23 April 2011

JOM BISNES JANGAN TAKSUB..


Salam persahabatan buat semua yang sudi singgah ke blog picisan ini. Selamat berniaga buat mereka yang sedang berniaga. Samada anda seorang usahawan sepenuh masa atau anda seorang usahawan separuh masa, saya doakan semoga apa yang anda usahakan beroleh keuntungan. Jangan terlalu risau mahupun stress, andaikata usaha untuk memajukan bisnes telah dibuat 100%, serahkan yang selebihnya pada yang Esa. Kalau telah di tentukan, itu adalah rezeki kita, ianya tetap akan menjadi milik kita jua.

Cerita seorang rakan yang baru menceburkan diri dalam bisnes secara sambilan ingin saya kongsikan bersama. Saya sokong niat dia untuk mencari rezeki tambahan bagi menampung tabung keluarganya. Tidak salah malah di galakkan. Yang tidak kenanya, semakin lama dia menjadi semakin taksub pada produk yang diniagakan. Pada mulanya, saya berfikir, ini mungkin tanggapan saya seorang. Tetapi bila ada yang datang mengadu pada saya, erk makna bukan saya seorang yang berasa tidak selesa. 

Setiap kali ketika saya borak kosong melepaskan tekanan ditempat kerja, dalam 10 perkara yang kami borakkan, 5 perkara dia mesti akan bercerita tentang perniagaan yang sedang diceburinya. Baginya, hanya dengan produknya sahajalah orang boleh berjaya. Bila produk yang diniagakan masuk majalah atau masuk iklan, lagi tinggilah rasa taksubnya terhadap produk tersebut. Ehm...

Dan sebagai seorang kawan, saya kenal siapa kawan saya itu sebelum ini. Satu kronologi siasatan telah saya fikirkan diminda mencari sebab kenapa ini terjadi kepada kawan saya itu. (lebih kurang macam CSI ler).

Semuanya kerana dia terpaksa mencari orang di bawahnya. Untuk kumpul modalnya semula. Dan ini juga berkait rapat dengan motivasi yang sering di berikan oleh senior-senior yang telah berjaya. Yang senior ni pun satu juga, mula-mula kata produk ini untuk kegunaan sendiri tapi apabila kita telah menjadi ahli, mereka akan brain wash minda kita untuk mencari orang bawahan. Erk, sebelum join cakap lain, bila dah join cakap lain pula.

Sedikit nasihat buat senior-senior ni, nak bisnes pun bisneslah tapi awas jangan sampai anda terlalu taksub dengan produk yang diniagakan. Kesihatan kita, akal kita, tubuh badan kita, rezeki kita malahan apa yang kita perolehi semuanya dari Allahswt. Tiada yang lebih hebat dari kuasaNya.

Jika Allah telah tentukan dan tetapkan anda seorang yang bijak dan berjaya, tanpa mengambil kelas tambahan pun anda tetap akan berjaya. Kenapa, sebab itu semua rezeki dari Allah. Bukan sebab anda perlu pergi ke kelas tambahan baru boleh berjaya!

Jangan terlalu taksub kerana risau jika taksub bertukar menjadi syirik.


Jumaat, 22 April 2011

BORAK KOSONG BERSAMA BOS BENGKEL BAIKPULIH KERETA


Merujuk kepada entri saya (kes tiup penutup angin tayar hilang sebab di kebas orang), saya telah mengambil langkah susulan dengan menelefon seorang tokei bengkel baikpulih kereta. Waa, ramai benar tokei yang saya kenal yer. Tadi tokei car wash, sebelum tu tokei cat kereta dan sekarang tokei bengkel baik pulih kereta pula. 

Pepatah ada menyatakan, berkawan biar seribu, musuh jangan di cari. Erk?!! Walaupun pelik bunyi pepatah tu tetapi ada kebenarannya. Ahaks!!

Selepas saya mengadu lebih kurang pada tokei tersebut, akhirnya dia minta saya datang ke bengkelnya untuk mendapatkan penutup ganti. Saya terpaksa mengadu padanya setelah kebanyakkan kedai spare part, kedai eksesori kereta yang saya tinjau, tidak menjual yang jenis biasa (getah yang berwarna hitam tu). Yang ada hanya jenis aloi. 

Difikir-fikirkan semula, kalau saya beli juga jenis yang sama, konfem kes kecurian ini akan berterusan. Pencuri yang terlibat akan tersenyum kegembiraan dan seterusnya menjadikan kereta saya sebagai sasaran untuk dia mendapatkan bekalan penutup angin tayar kereta jenis aloi. Yelah, hari ini dia curi, esok saya beli baru. Malam karang dia akan curi lagi dan esok saya beli yang baru. Grrrr..sampai bila asyik nak kena beli nihhh. Kalau koranglah, korang buat apa ?

Pesan tokei bengkel tu pada saya," Lain kali kalau hilang lagi, you jangan susah hati, mai cari brother. Gua kasi free sama lu. Benda kecil punya hal maa. Ini benda kalau lu tarak letak pada tayar, boleh kena saman ooo." 

" Terima kasih banyak brother. Okay next time kalau hilang lagi, wa sudah tak susah hati sebab wa tahu ada orang yang baik hati mau tolong sama wa. Moga bisnes brother bertambah maju. "

" Haiya lu, ini kecil punya hal lo. Lagipun wa punya stok banyak. Orang sekarang suka pakai yang jenis aloi tu. Tapi lu punya kes, wa rasa tak payah pakai lorrr..haha.."

Siapa kata, melayu dan cina tidak boleh bersatu? Selagi ada rasa hormat pada budaya, adat dan kepercayaan kaum lain. Ini tidak mustahil. Hanya mereka yang benar-benar memahami tiada faedahnya untuk kita sombong, bongkak atau rasa diri bagus, merasai betapa seronoknya berkawan.

AK CAR WASH, BAYAN BARU, PULAU PINANG

Ak Carwash


LOKASI
Disebelah No. 60 Jalan Mayang Pasir
Bayan Baru, Pulau Pinang


AK CAR WASH

CAR WASH NO.1 IN PENANG..
GUARANTEE HAND USE..
7 OPEN DAILY.. 
TOP QUALITY 100% GUARANTEE..
20% DISCOUNT.. 
BEST CHOICE..

Ini adalah tempat yang selalu menjadi pilihan saya setiap kali cuci kereta. Memang benar seperti yang dijanjikan, bersih dan berpuas hati 100%. Disamping tokey kedai dan staff yang amat peramah. Lokasi tak susah, betul-betul di lot perumahan teres setingkat berhadapan Masjid Bayan Baru.

Gambar di bawah bukan gambar kereta saya. Gambar tersebut saya pinjam dari blogger ONE STOP. Lupa pula nak snap picture semasa cuci kereta that day. Let's the picture talk..

































Ini yang special, gambar tokey kedai bersama isteri tercinta. Gambar di ambil semasa menang tempat pertama di perlumbaan Litar Pulau Dato Sagor. Tahniah!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...