Khamis, 31 Mac 2011

DOUBLE STANDARD, PERLUKAH KITA BERSIKAP SEDEMIKIAN?


Amat merugikan kepada sesiapa yang memiliki sikap double standard ni. Apa itu double standard

Jika anda rasa anda tidak sepatutnya berkawan dengan that person or this person atas dasar dia kurang pandai, pangkat dia lebih rendah dari anda, back ground family dia kurang baik, dia orang susah, dia kerja jual burger jer, dia tukang jaga parking, dia pak guard, dia tukang cuci dan anda sendiri lebih tahu apa yang buat anda rasa, anda terpaksa double standard!

Saya? As for my self, sorry im not that kind of person. Bukan nak tunjuk baik tapi sebab saya fikir tidak ada faedahnya bersikap sedemikian. Saya be friendly with all walaupun dia seorang Pak Guard.

On upon a time, masa tu saya tengah menjalankan kerja saya sebagai seorang pekerja tetap dan sebagai seorang part time blogger. Memang amat sibuk. Tetiba pintu pejabat di ketuk.

" Cik, kereta XXX 0007 tu, kereta Cik kan "

" Ye, kereta saya Pakcik, kenapa ? "

" Ada orang langgar lampu depan kereta Cik. Pak Cik dah tahan orang tu sebab dia nak lari. "

Waaa, memang berasap telinga saya yang mendengar. Sudah la langgar, nak lari pula. Hendak dikatakan saya parking salah tempat, tidak juga sebab saya parking di tempat yang dikhaskan untuk parking kenderaan.

" Pemandu tu yang salah. Bawa kereta macam orang gila. " Cerita Pak Guard seolah-olah tahu apa yang sedang bermain di fikiran saya.

Moral of the story, kekadang kita tidak tahu, siapakah orang yang akan ikhlas menolong kita di saat kita benar-benar berada di dalam kesusahan. Buang sikap double standard sebab level kita di sisi AllahSWT, sama jer sebagai HAMBAnya.


PEMANDU WANITA BERBAHAYA TETAPI LEBIH RAMAI PEMANDU LELAKI TERBABIT DALAM KEMALANGAN..

CUN JUGAK YER WARNA GREENAPPLE..

Merujuk kepada Utusan Malaysia (Klik), isu Pemandu Wanita Berbahaya heboh diperkatakan di Sidang Dewan Rakyat dan tidak kurang juga hebatnya di perkatakan oleh rakan-rakan di pejabat saya. Memang betul-betul kecoh. 

Yang group lelaki mempertahankan hujahnya, yang group wanita tetap menidakkan kenyataan tersebut. (Termasuklah saya hehe..)

Samada lelaki atau wanita, bagi saya kedua-duanya berisiko memandu secara berbahaya sekiranya memandu terlalu mengikut mood. Memandu perlu mengikut peraturan dan perlu ada sikap berhemah yang tinggi. Bukan itu suka hati anda ketika memandu!

Berikut kenyataan akhbar BERNAMA, 


Kajian yang dijalankan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mendapati bilangan pemandu lelaki yang terlibat dalam nahas jalan raya adalah 2.4 kali lebih tinggi berbanding wanita.

Ketua Pengarah MIROS Profesor Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah dalam satu kenyataan hari ini berkata, kajian itu turut disokong statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menunjukkan sejumlah 244,336 kemalangan membabitkan pemandul elaki berbanding 103,153 bagi wanita, pada 2009.

Mengambil kira bilangan penduduk, beliau berkata lelaki mempunyai purata kadar nahas jalan raya sebanyak 1,351.74 untuk setiap 100,000 penduduk berbanding 537.97 bagi wanita, dan ini membuktikan lelaki 2.5 kali lebih berisiko berbanding wanita.

Bagaimanapun, katanya, Miros mendapati wanita menunjukkan peningkatan kemalangan yang kurang sihat pada 2009 berbanding 2006. "Jumlah pemandu wanita yang terlibat dalam kemalangan bertambah daripada 26.4 peratus pada 2006 (berbanding lelaki 73.6 peratus) dan telah meningkat kepada 29.7 peratus pada 2009," katanya ketika mengulas kenyataan Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin bahawa wanita memandu sambil lewa di jalan raya.

Ahmad Farhan berkata kajian itu juga menunjukkan lelaki dan wanita mempunyai ciri berbeza yang mempengaruhi pemanduan mereka seperti persepsi keselamatan dan keselesaan dalam kereta sendiri."Semasa memandu, seorang wanita akan memikirkan beberapa perkara, tetapi memandangkan pemanduan memerlukan gandingan aksi dan reaksi, ada kalanya, sesetengah wanita akan melakukan kesilapan," katanya.

Beliau berkata dari sudut pemanduan, lelaki pula dikenal pasti memiliki kemahiran lebih tinggi berbanding wanita, dan ini menjadikan mereka lebih berkeyakinan dan seringkali juga "terlebih yakin" sehingga memandu di luar kawalan serta secara berbahaya. Bagaimanapun, katanya, kes kemalangan jalan raya kini sering berlaku tanpa jantina.


Rabu, 30 Mac 2011

MARTABAT WANITA DISISI ISLAM DAN MASYARAKAT




RM 13.00




"Syurga di bawah telapak kaki ibu." Perumpamaan ini sering kita dengar dan perkatakan kepada sesiapapun terutamanya dalam memperingati anak-anak kita. 

Keistimewaan yang Tuhan berikan kepada wanita sememangnya terlalu banyak. Allah begitu sayang bagi menggambarkan layanan istimewa kepada wanita dalam Islam. Sesungguhnya, tidak akan ada mana-mana ajaran ataupun ideologi serta agama lain yang memberikan dan meletakkan wanita dengan sebegitu baik sepertimana Islam memartabatkan kaum wanita.

Bagaimana keistimewaan ini diberi? Ramai yang tidak menyedari akan hal ini.



Bagi menjaga keistimewaan wanita, Allah sudah meletakkan syarat ataupun larangan yang berupa kebaikan demi menjaga dan memartabatkan kaum wanita. Namun begitu, ada yang tidak memahami hikmah di sebalik larangan dan suruhan Allah. Bahkan ada yang berasa terkongkong kerana mahu mengikut hawa nafsu sehinggakan ada yang mengatakan Islam tidak memberikan mereka kebebasan. 

Antara perkara ataupun suruhan yang diperingatkan Allah yang dianggap negetif adalah seperti tuntutan menjaga aurat, larangan bergaul bebas, menjaga akhlak dan tingkah laku. Golongan sebegini melihat apa yang dilakukan Islam sebagai tidak memberikan manfaat kepada wanita. 

Semoga kita tidak tergolong dalam golongan wanita sebegini. Rasulullah berpesan dalam hadisnya, "Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan perempuan yang mulia dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan perempuan yang hina." Dilaporkan oleh Ibnu 'Asakir.


ARMAGEDON, BUKU WAJIB DI MILIKI..



RM31.50 (PTS BOOK)


Pada bulan November 2009, dunia dikejutkan dengan filem arahan Ronald Emmerich yang bertajuk 2012. Idea asal filem ini dipetik daripada kalendar kaum Maya yang mendakwa kitaran besar dunia tempoh ini akan berakhir pada tahun 2012 atau lebih tepat lagi pada 21 Disember 2012. Selain disokong oleh kalendar kaum Maya yang banyak didakwa berlaku secara 'kebetulan', mereka juga mendakwa pada 2012, sistem suria kita (Galaksi Bima Sakti) akan mengalami konfigurasi luar biasa, medan magnet bumi menjadi lemah dalam masa yang pantas, fenomena hubungan perubahan medan magnet bumi dan hubungan manusia berlaku dan lebih menarik lagi adalah perlanggaran planet Nibiru (Planet X) dengan bumi. Filem ini turut dibahas dan dikaji oleh ramai para intelek termasuk daripada NASA sendiri.

Muhammad Alexander mengkaji peristiwa kiamat ini sebelum filem 2012 ini ditayangkan. Kajian ini dimuatkan di dalam buku Armageddon: 2012 yang membahas kekeliruan para intelek dalam menghasilkan filem 2012 serta membahas fenomena kiamat yang disebut di dalam al-Quran dan hadis secara kronologikal. Turut dimuatkan gambar, carta dan hasil-hasil kajian mengenai kiamat yang dilakukan oleh para saintis. Ini menjadikan buku Armagedon 2012 sebagai buku yang membahaskan tentang kiamat yang terlengkap, tersusun dan gambaran yang mudah difahami.

Penulis adalah pesyarah di Universiti Brawijaya, Indonesia. Beliau kini dalam proses mendapatkan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Sejarah dan Peradaban. Beliau banyak menghasilkan kajian mengenai Yakjuj & Makjuj, Zulqarnain dan hari kiamat. Antara buku bestseller beliau adalah Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung (2009) dan Alexander adalah Zulqarnain (2010).

GreenAppleKu : Dah dapat gaji, lunch time nanti nak pergi POPULAR. Kepada sesiapa yang dah baca, sharelah dengan saya tentang buku nih.


PANDUAN MENULIS CERPEN





RM22.00
PTS BOOK




Cerpen bukan sekadar kata, tetapi bertukar menjadi suara. Membaca pembaca menjadi watak. Penutupnya tidak berakhir pada noktah. Terus menjadi cerita pembacanya. 

Sentuhan penulis cerpen unggul, Jasni Matlani didedahkan satu per satu sehingga ia menjadi tumpuan pembaca. Panduan Menulis Cerpen membantu kita menguasai lima langkah penulis unggul; 

Langkah 1: Menjana cerpen yang mencetuskan rasa mahu yang mendalam oleh penerbit. 

Langkah 2: Cetuskan 'situasi magnet' yang mengikat pembaca apabila membaca cerpen kita pada kali pertama. 

Langkah 3: Cipta ikatan emosi penulis dan pembaca yang mencipta gelombang rasa yang sama. Bayangan cerita jelas depan mata. 

Langkah 4: Pecahkan tembok halimunan yang menyekat kreativiti karya. Cipta banjir idea yang membawa barisan cerpen berkualiti tinggi. 

Langkah 5: Naikkan potensi dicetak oleh media tempatan dengan strategi pilih dan kirim. Bukan sekadar teori, tetapi ramuan kejayaan yang diadun dan dihidangkan oleh penulisnya sendiri. Satu per satu kejayaan kini dinikmati penulis cerpen tempatan.


GreenAppleKu : Boleh juga dijadikan panduan untuk tulis artikel di blog nih..



PEREMPUAN DAN HANDBAG, IBARAT IRAMA DAN LAGU, TAK DAPAT DIPISAHKAN..


















Speechless. Mana nak dapatkan satu nih? Klik sini..

CARA UNTUK MENGETAHUI APAKAH SKILL YANG KITA ADA UNTUK MENJADI KAYA

Klik lagu kesukaan saya dan mana tahu anda jua..




Siapa yang tidak mahu menjadi kaya kan. Kalau tanya kat budak sekolah sekarang pun, mereka pun dah tahu apa bestnya menjadi kaya. 

" Kalau saya kaya, saya nak beli mainan banyak-banyak ler kak. Nak penuhkan satu almari dengan mainan."

" Saya nak buat mini perpustakaan kat rumah. Nak beli novel! "

" Saya nak makan aiscream setiap hari. Kalau kak nak, saya boleh belanja kak."

" Saya nak beli laptop. Nak buat blog. Jadi blogger."

Itu adalah antara jawapan saya perolehi hasil dari pertanyaan saya kepada budak-budak sekolah rendah. Jawapan yang penuh visi dan wawasan.

Kata-kata motivasi dari seorang Ustaz, means a lot to me.

" Titiplah pada AllahSWT, mohon petunjuk darinya, bakat apakah yang telah dikurniakan pada kita. Dan dari bakat tersebut, dapat kita gunakan untuk menyara kehidupan dan siapa tahu dengan bakat tersebut juga mampu menjadikan kita kaya.

Jangan malu dan rajin-rajinlah untuk memohon petunjuk dariNya. Insyaallah jawapanNya akan anda perolehi.

Hadirlah ke program apa sekalipun namun ianya tidak dapat merubah ketentuan punca rezeki yang telah Allah tentukan untuk setiap hambanya. "


NAK BISNES PUN BISNESLAH TAPI JANGANLAH KUTUK BISNES ORANG..


Salam ceria buat anda semua. Diharap anda semua berada di dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Kepada yang kurang ceria tu, pergilah cari sesuatu untuk menceriakan kembali diri sendiri. Ehm..dah macam menulis karangan untuk subjek Bahasa Melayu ler pula. Ahaks..

Nak tanya anda semua sikit nih. Pernah tak anda di lamar untuk join venture bisnes? Tak pernah? Em, join bisnes MLM pernah tak? Ada yang pernah, ada yang tidak juga ni.

Nih, sedikit nasihat buat mereka yang baru join dan terjun dalam dunia business. Baru hendak berjinak-jinak, mengenali bagaimana dapat meraih pendapatan lumayan andaikata korang dapat cari sejumlah manusia dan letakkan mereka di bawah korang. Dan begitulah juga seterusnya.

Saya tidak kata, MLM tu salah cuma janganlah terlampau taksub dek kerana semangat yang berkobar-kobar nak cari downline, mulut korang terlepas cakap perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Apatah lagi kalau korang siap kutuk-kutuk pula, kata bisnes orang tu tak best, bisnes koranglah yang paling terkini dan senang nak kaya. Kalau setakat orang yang anda kutuk tu kecil hati, terasa hati, buat dono kat korang..tu kira okaylah juga. Kalau orang tu tangan-tangankan korang dek kerana lazernya mulut korang, memang padan muka korang!

Gunalah cara lain yang lebih berhemah untuk memulakan bicara. Elakkan membuat perbandingan dengan apa yang orang lain tengah usahakan. Lain orang lain minatnya. Begitulah juga dengan bisnes. Mungkin orang tu tak suka gunapakai konsep MLM sebab dia suka gunapakai konsep TRADING, ataupun konsep BORONG.

Walau apa pun konsep korang, matlamatnya cuma satu, nak untung. Nak untung kena pandai main marketing. Ilmu marketing ini, ada 1001 cara.

Selasa, 29 Mac 2011

HYPOCRITE (THEY SUSPECT NOTHING!!)


























Hypocrite search dari dictionary.com bermakna..

1. A person who pretends to have virtues, moral or religious beliefs, principles, etc., that he or she does not actually possess, esp. a person whose actions belie stated beliefs.

2. A person who feigns some desirable or publicly approved attitude, esp. one whose private life, opinions, or statements belie his or her public statements.



Lebih baik menjadi diri sendiri, jangan hipokrit takde faedahnya, nampak pelik adalah..hehe..



KAU HEBAT ADA HEBAT LAGI, KAU LIGAT ADA LIGAT LAGI


Dalam dunia ini, dalam menempuhi hari demi hari kehidupan kita, konfem kita akan bertemu dengan pelbagai gelagat manusia. Ada yang kaya, ada yang hebat, ada yang hensem, ada yang cantik, ada yang ligat dan pelbagai kategori lagi yang ada. Anda boleh senaraikan sendiri di minda anda kan!

Walau siapa mereka dan siapa pun kita, kenalah kita selalu ingatkan diri sendiri jangan sampai kita riak, bangga diri dan paling hampas takbur dan bongkak dengan apa yang Allah kurniakan pada kita. Ingat, apa yang kita ada adalah belas ehsan dan pinjaman semata-mata. Tiada yang kekal menjadi hak milik kita apabila tiba masa kelak kita akan kembali ke rahmatullah. Tidak boleh bawa wang berpeti apatah lagi kereta mercedes tersayang.

Yang pasti, hanya amalan baik (ada ker/cukup kah) yang akan menemani kita disana. Inilah tiket untuk perjalanan kita samada untuk ke syurga atau neraka. Kalau ada saudara mara, rakan, isteri, anak-anak, suami yang mengirim doa, itu di kira sebagai bonus dan bekalan yang amat kita perlukan disana. Tapi adakah yang hendak kirim andai semasa hidup, kita seorang yang rasa hebat, pandang rendah pada orang lain dan sikap anda itu buat banyak orang rasa menyampah pada anda!

Lagu di bawah, kalau korang hayati betul-betul liriknya, mendalam maksud yang tersirat. Hidup ini hanya sementara, jangan cari masalah. Peace!

A... o...
Biskut rendam kopi o...
A... o...
Jangan kecoh
Naik bukit kasi pelan pelan kayuh
Baru ngam ho
Orang panggil hero

Kau hebat ada hebat lagi
Kau ligat ada ligat lagi
Boleh untung mesti boleh rugi
Takut kalah jangan main judi
A... a...

A... o...
Biskut rendam kopi o
A... o...
Jangan kecoh
Naik bukit kasi pelan pelan kayuh
Baru ngam ho orang panggil hero

Kau kaya ada kaya lagi
Kau lawa ada lawa lagi
Ada mawar mesti ada duri
Takut sakit baik pergi mati


SUPER MOON BUKAN SUPER MAN LER..



Apa itu Supermoon? Supermoon kali terakhir telah berlaku 18 tahun yang lepas, di mana bulan dapat dilihat lebih besar dari saiz biasa kerana ia berada pada jarak yang lebih dekat dengan bumi.

Tapi di Malaysia, walaupun saiznya besar tapi tetap kecil dibandingkan dengan negara-negara lain. Lagi gambar-gambar Supermoon diseluruh dunia after the jump.

GreenAppleku : Credit to MediaMalaya.com. Suka lihat gambar pertama. Terasa betapa besarnya kuasa AllahSWT. Rasa takut pun ada juga, sebab adakah ini salah satu tanda-tanda kiamat semakin hampir? Telah cukupkah bekalan untuk saya bawa ke sana ?
















Isnin, 28 Mac 2011

PEREMPUAN ADALAH SENJATA SYAITAN ?!!


Ini betul-betul boleh bikin ramai perempuan marah nih. Sapa yang berani kata cam ni nih. Sedap jer kata, perempuan adalah senjata syaitan.


Kejap, iklan buku terbaru dipasaran..


RM14.50
PTS BOOK


Kisah seorang remaja yang mahukan sebuah skuter idamannya. Namun, demi mencapai hasrat dan impiannya demi memiliki sebuah skuter, dia terpaksa berusaha keras dan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan PMR dan itu adalah syarat yang ditetapkan oleh ibu bapanya. Namun, lama-kelamaan, Iman merasakan yang dia tidak perlu mengharap dan belajar bersungguh-sungguh hanya kerana mahu memiliki skuter idamannya. Dia sedar bahawa ilmu itu penting dan perlu ikhlas dalam belajar, bukan hanya mahu mendapatkan ganjaran semata-mata.

Selain itu, timbul juga pelbagai konflik antara Iman dengan kawan-kawannya.



Okay, iklan dah habis, berbalik semula kepada tajuk panas hari nih..


Memang terasa seperti hilang kesabaran bila ada yang sesedap rasa mengeluarkan kenyataan seperti itu. Tetapi be cool girl, kita lihat kenapa dan apa punca dan masalah yang menyebabkan tercetusnya kenyataan di atas. 


Kenyataan tersebut dari En. Kereta Mayat..

Maka korang orang perempuan, kena beringat, jangan sampai setan jadikan korang sebagai ‘senjata’..
Aku bila terpandang wanita yang cantik dan seksi, yang memakai baju yang nampak ‘lurah neraka’ di jalanan berkata “oh! Kasihan kepada senjata setan ini…, lalu tundukkan pandangan dan membaca doa terlihat perempuan”
(jauhilah aku dari fitnah wanita dan azab kubur)

Nampak beriman dan baik aku kan? Huh, cuba wanita cantik macam Sonale bandre goda aku di tempat tertutup, kat luar hujan lebat, bini pulak datang bulan, huh! meremang bulu janggutku, tercabut kopiah, dan masuk neraka aku agaknya.. naduzubillah.

Aku berlindung dari ujian godaan seks..oh!

Aku sekarang ni pun dah dapat anak perempuan, bila besar jadi senjata syaitan jika aku tak didik betul betul.., bahaya-bahaya.. (kepada Allah aku memohon pertolongan)

Untuk pengetahuan korang wahai orang perempuan sekalian, orang lelaki boleh naik nafsu untuk bersetubuh adalah pada bila bila masa dan mampu stim dengan alasan yang simple sahaja, so korang kena jaga betul betul bila berurusan dengan orang lelaki, mereka orang lelaki ni, dengar suara orang perempuan dah naik stim, belum lagi bab tengok, tak tengok, just imagine pun boleh stim, kalau korang bagi peluang pada lelaki untuk pegang korang, bersedialah untuk masuk neraka dunia dan neraka jahanam!!

Dan ada orang lelaki yang boleh inzal just dengar suara perempuan dalam telepon.., so korang orang perempuan bila dah bergayut lama lama dengan lelaki apa akan jadi? Huh bila masuk cerita bab dalam kain, jadi senjata setanlah korang-naduzubillah..

Kalau rasa tak puas membaca, sila klik sini.



FOKUS & KLIK



RM : 15.00

PTS BOOK

Fotografi adalah kaedah bagi mengabadikan detik-detik penting. Cepat ataupun lambat detik rakaman, menjadi persoalan utama dalam bidang ini. Di sinilah pentingnya menggunakan kamera DSLR, dengan pelbagai fungsi hebat berbanding kamera kompak.

Walaupun kamera DSLR suatu masa dahulu hanya dimiliki oleh jurugambar profesional, namun kini DSLR mula menjadi aksesori pilihan. Gambar yang dihasilkan pula setanding foto jurugambar professional. Oleh itu, pastikan anda memaksimumkan kemampuan kamera DSLR anda. 

Pelajari bagaimana kamera DSLR berfungsi, serta hasilkan gambar yang hebat dengannya. Jangan takut mencuba dan terus berlatih supaya gambar yang dihasilkan impresif dan menarik. Buku Fokus & Klik! ini dapat membantu anda. Milikinya segera!


GreenAppleKu : Buku ini pun tidak kurang hebatnya. Boleh menambah pengetahuan dalam bidang fotografi. Blog dan foto, rasanya seperti tidak dapat di pisahkan. Manalah tahu, dengan ilmu yang ada boleh dijadikan sebagai pendapatan sampingan. Ada sesiapa nak tolong ambil gambar saya tak ? Erk..



ACT LIKE A LADY, THINK LIKE A MAN


Harga : RM 22.00

PTS BOOK


Buku Act Like a Lady, Think Like a Man, membawa wanita masuk ke dalam peti fikiran lelaki dan menjelaskan konsep serta menjawab soalan berkenaan:

- Hukun 90 Hari: Adakah wanita juga perlu meletakkan lelaki dalam tempoh percubaan?

- Bagaimana mengenal 'Anak Emak' dan apakah cara bagi mengatasi situasi ini?



-Bagaimanakah membaca interaksi pertama antara keluarga dan bakal pasangan anda?

- Lima soalan yang perlu diajukan keapda lelaki bagi mengetahui sama ada dia serius ataupun tidak dengan anda. Dan banyak lagi.

Sebuah pendedahan yang berani dan telus daripada seorang lelaki yang telah mendengar keluhan ribuan wanita berkenaan lelaki. Semua yang diperkatakan adalah benar belaka. Buku ini wajib dibaca oleh golongan wanita yang mahu memahami apa yang bermain dalam fikiran lelaki.

GreenAppleku : Ehm..cam best jer buku nih. Warna buku pun cun, pink!. Tidak sabar tunggu gaji masuk nak pergi beli. Jom kawan-kawan, moga buku tersebut dapat di jadikan sebagai penambah kepada panduan kehidupan kita.

KENAPA TIDAK ADIL DALAM MEMBERIKAN KASIH SAYANG


Menyayangi anak-anak, mengasihi anak-anak, jangan ada peratus diberikan untuk setiap anak. Yang berjaya lebih sedikt peratusnya. Begitu juga, yang bongsu terlebih sedikit manjanya. Yang sulung terasa hati, yang tengah memendam perasaan. Umpama bom jangka yang menunggu masa untuk meletup. Sekali ia meletup, hancur tuan punya badan dan mungkin jua mereka yang berada dekat dengannya.

Kepada yang belum mempunyai cahaya mata, jangan anggap ini tiada kena mengena dengan kalian, sebab suatu hari nanti, jika diizinkan tuhan, semua orang yang telah berkahwin, kepingan mendapatkan zuriat.

Kita letak ketepi manusia yang buang anak setelah mendapat anak. Kepada yang bertahun berkahwin tapi masih belum ada rezeki untuk mendapatkan anak, hanya mereka yang mengalami tahu betapa sengsaranya menanti detik itu.

Menyayangi anak kena sama banyak peratusnya. Jika si bongsu mendapat dua, yang lain pun patut mendapat dua juga. Ini baru adil. Anak rasa dihargai dan disayangi. Tidak semua anak mempunyai personaliti yang sama. Terima mereka seadanya di samping kita sebagai ibu bapa berterusan memberi tunjuk ajar agar mereka menjadi anak yang berjaya mengikut personaliti dan kebolehan mereka.

Jangan menjadi ibubapa yang hanya berkata, 

" Mana ada, saya sayang sama adil setiap anak saya "

Namun apa yang diperkatakan tidak selari dengan apa yang berlaku dalam rumahtangga itu. Sayangilah setiap anak dengan pembahagian kasih sayang yang sama rata. Agar tidak ada yang merasa jauh hati dan memendam rasa kerana ketidak adilnya ibu bapa dalam memberikan kasih sayang.


Ahad, 27 Mac 2011

JIKA DISURUH BUAT PILIHAN ANTARA REZEKI DAN JODOH, SAYA PILIH REZEKI..


Suatu petang pada hujung minggu, Pink Lady telah membuat temujanji bersama kakak angkatnya (Sis) yang hampir 7 tahun tidak bertemu. Facebook telah menyambungkan kembali tali persahabatan yang sepi dan hilang tanpa khabar berita itu. 

Ceritanya bermula, apabila Pink Lady add seorang kenalan. Dari situlah, dia terjumpa kakak angkatnya. Punyalah happy, Allah sahaja yang tahu. Syukur.

Lokasinya BORDERS, kedai buku yang ada cafe starbucks tu. Sambil lepak, minum dan sembang, boleh juga lihat-lihat koleksi buku terkini di pasaran.

Sis hadir di iringi oleh 2 orang anaknya yang comel-comel. Geramnya Pink Lady melihat gelagat anak Sis yang ternyata seronok berkunjung ke BORDERS. Sementara mereka leka melihat dan membaca buku, Pink Lady dan Sis berborak kosong pelbagai cerita. Maklumlah lama tak jumpa.

Rupanya Sis telah 3 tahun menjadi ibu tunggal kerana kematian suami. Bergenang air mata ketika Sis menceritakan, kisah silamnya. Namun sedihnya tidak lama, riak diwajahnya mengambarkan Sis bahagia dengan kehidupannya sebagai ibu tunggal kepada 2 orang cahaya mata.

"Kenapa tak cari penganti Sis ?" mulut takder insuran Pink Lady bertanya.

"Kalau ada jodoh yang terbaik dari Allah, Sis tidak akan menolak. Tetapi jika telah ditakdirkan yang Sis akan bersendirian bersama anak-anak, Sis redha."

"Aik macam tak nak penganti jer nih, kenapa?"

"Mencari pasangan hidup semasa kita single tidak sama caranya dengan mencari pasangan hidup ketika kita sudah mempunyai anak. Sis sekarang lebih kepada mencari penganti ayah buat anak-anak Sis." tenang jer wajah Sis ketika menceritakan prinsipnya dalam perkahwinan untuk kali kedua.

"Ooooo, memang betullah Sis. Dua perkara tersebut amat berbeza. Masa single (zaman anak dara) tanggungjawap kita hanya pada diri sendiri dan suami. 

Tapi untuk kali ni, lain sebab Sis dah ada anak. Kena cari lelaki yang sanggup menerima anak Sis seperti anak dia juga. Takkan nak kat mak, tak nak kat anak kot. Kalau setakat orang cam tu, lebih baik reject jer." Pink Lady telah berjaya merasakan apa yang dirasakan oleh Sis angkatnya itu.

" Bijak pun kepala otak kamu. Lain orang lain prinsipnya. Ada juga ibu tunggal yang sanggup tinggalkan anak semata-mata kerana ingin berkahwin lain. Banyak kes yang macam tu. 

Entahlah, Sis tertanya-tanya kenapalah sesetengah orang lelaki nih seperti tidak punya hati dan perasaan. Cuba bayangkan, jika ini terjadi pada isteri mereka dimana lelaki yang bakal menjadi suami kepada isterinya, tidak mahu terima anak suami pertama. Mana anak-anak dia akan tercampak? Rumah kebajikan masyarakat?

Prinsip Sis pula, jika Sis diberi pilihan antara jodoh dan rezeki, bukan nak riak dan tunjuk hebat, tapi sejujurnya Sis akan pilih rezeki. Dengan rezeki yang Allah kurniakan, Sis boleh gunakan membesarkan anak-anak Sis. Memberikan yang terbaik untuk mereka. Sis tidak sanggup untuk berpisah dengan mereka.

Jika Sis pilih jodoh, belum tentu lagi jodoh itu dapat menjadi penganti ayah dan suami yang terbaik untuk keluarga Sis. Tapi itu tidak bermakna, Sis menolak untuk berkahwin lagi. Sis selalu berdoa, jika ada jodoh terbaik yang telah ditentukan oleh Allah buat Sis sekeluarga, permudahkanlah. Hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambanya."

Terasa menusuk ke hati Pink Lady mendengar penjelasan dari Sis. Hendak pula ketika itu kelihatan kedua-dua orang anak Sis berlari ke meja mendapatkan ibu mereka untuk minum air. Bagi anak-anak tersebut, ibu mereka adalah segala-galanya. Ibulah ibu dan ibulah juga ayah.


Sabtu, 26 Mac 2011

HIKMAH MENUTUP AURAT - WAJIB BACA -


Surah an-Nur ayat 31

"Katakanlah kepada wanita yang beriman, Hendaklah mereka memelihara pandangan mereka dan kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan kecuali yang biasa ternampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain kudung ke dada mereka, dan jangan menampakkan perhiasan kecuali kepada suami mereka, ayah mereka, ayah suami mereka, putera-putera mereka, putera-putera suami mereka, saudara-saudara lelaki mereka, putera-putera saudara lelaki mereka, putera-putera saudara perempuan mereka, wanita-wanita mereka, budak-budak yang mereka miliki, pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan terhadap wanita ataupun anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita."

Islam tidak menghalang wanita-wanitanya berpakaian mengikut fesyen dan suasana asalkan ia menutup aurat dan tidak menjolok mata. Hamka di dalam Tafsir al-Azhar berkata, " Tidaklah kesemua pakaian barat itu ditolak oleh Islam dan tidak pula seluruh pakaian tempatan negeri kita dapat diterima. Kebaya Jawa yang menampakkan sebahagian dada tanpa selendang adalah termasuk pakaian yang dilarang mengikut pandangan Islam.

Di sudut psikologi, menutup aurat bagi wanita Islam adalah lambang ketinggian maruah dan harga diri yang tidak dipentingkan oleh wanita-wanita jahiliah. Ia bukannya lambang penindasan bagi wanita. Beberapa golongan di barat mula mengagumi ajaran Islam berhubung dengan wanitanya.

Di sudut kesihatan, melalui artikel The Science Behind the Veil di IslamOnline.net. ujian-ujian menunjukkan 40-60 peratus daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala justeru menutupnya terutamanya di musim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang lain.

Menutup kepala juga bermanfaat bagi kesihatan dimusim panas. V.G Rocine, seorang pakar otak, mengatakan fosforus otak menjadi cair pada suhu darjah Fahrenheit. Keadaan ni boleh berlaku sekiranya seseorang berada di bawah panas terik tanpa tutupan kepala. Apabila fosforus cair fungsi otak akan menurun dan hal ini menyebabkan otak mengalami beberapa kesan negatif. Justeru kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas.


Sumber rujukan : Quran Saintifik (Meneroka kecemerlangan Quran daripada Teropong Sains - Dr. Danial Zainal Abidin ) 


GreenAppleKu : Setiap perkara wajib yang telah Allah perintahkan untuk setiap hambanya, ada kebaikkan untuk hambanya juga kerana sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


TIPS SEBAGAI BLOGGER - ENTRI -

Thank you AllahSWT, sebab telah memberi ilham, untuk saya menulis tentang tips-tips sebagai blogger. Teringat kali pertama saya menceburkan diri dalam dunia blog, saya tercari-cari panduan menjadi blogger. Tips ini saya perolehi dari Yazid Yahaya

Entri

Fungsi entri blog adalah sama seperti petikan dalam akhbar. Entri adalah isi kandungan yang mahu di baca oleh pengunjung. Walaupun susun atur penting, pengunjung tidak akan berkunjung semula hanya bagi melihat susun atur yang cantik.

Mereka akan berkunjung berkali-kali bagi membaca penulisan kita, melihat hasil seni kita ataupun melayari pautan yang kita sediakan. 

Bernas, unik, bermutu dan terkini

Setiap kali berkunjung ke blog, pembaca akan menjangkakan mereka akan menemui sesuatu yang baru, unik, bermanfaat dan menghiburkan. Isi kandungan bermutu adalah isi yang relevan dan terkini. Apa jua yang kita tulis perlu dikaitkan dengan situasi semasa yang sedang berlaku.

Konsisten
  • Kekalkan konsistensi dalam penggunaan font, warna dan susun atur.
  • Tajuk besar dan pautan perlu dipamerkan menggunakan format yang sama.
  • Format entri pada bahagian muka hadapan adalah sama.
  • Guna teknik pautan entri bagi tujuan mengekalkan saiz muka depan. Pautan entri ini bermaksud memendekkan artikel pada muka depan. (click here to read more )

Isu hak cipta

Ramai yang menganggap mereka boleh terlepas daripada tindakan kerana dunia internet amat luas dan meliputi seluruh dunia. Kita perlu menghormati hak cipta dan hasil kerja orang lain kerana reputasi kita juga bergantung padanya.

1. Isu rujukan

Setiap wawancara, petikan dan gambar yang ditemui secara online adalah milik orang lain dan hak mereka perlu di hormati. Pastikan kita memaklumkan sumber asal dan meletakkan pautan ataupun penerangan dibawah petikan atau bahan yang diambil.

2. Penggunaan secara wajar (fair use)

Kita dibenarkan memetik dan menyebarkan hasil kerja orang lain di bawah doktrin fair use, yang termaktub di bawah Akta Hakcipta 1987. Ini termasuk menggunakan petikan pendek termasuk petikan yang diulas oleh orang yang menggunakan petikan itu.

3. Karya seni

Undang-undang hak cipta tidak membenarkan kita menyiarkan karya seni seperti rakaman audio orang lain tanpa mendapat kebenaran bertulis daripada pemilik asal.

Imej

Ciri-ciri imej pada blog

1. Bersaiz kecil

Berikan pautan pada imej yang dikecilkan saiznya  dalam bentuk thumnail untuk pembaca melihat imej yang lebih besar.

2. Saiz gambar yang konsisten

Elakkan dengan meletakkan gambar dengan pelbagai saiz dan berdekatan antara satu sama lain kerana pembaca akan menganggap kita tidak profesional.

3. Penggunaan gambar lucu

Tidak ada salahnya selagi ia di gunakan dalam situasi yang sesuai dan tidak mengalih perhatian pembaca daripada imej sebenar yang dipaparkan dalam blog.

Arkib

Arkib atau archive adalah koleksi hasil penulisan yang tidak lagi dipaparkan pada muka hadapan laman blog. Apabila entri ini di arkibkan, ia masih boleh didapati melalui sistem carian atau search pada blog. Apabila koleksi entri bertambah, kita perlu memastikan ia dapat ditemui dengan mudah oleh para pembaca menggunakan kotak carian dalam blog.


GreenAppleKu : Itu sahaja tips yang ingin dikongsi buat kali ini. Moga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat di jadikan panduan kepada blogger yang tercari-cari apa yang perlu dibuat untuk menjadi blogger yang berhemah. 

Erk...hari ini cuaca di Pulau Pinang hujan. Dah hampir seminggu Pulau Pinang berhujan. Sejuk jer sepanjang hari. Terasa seperti berada di Cameran Highland ler pula. 


Jumaat, 25 Mac 2011

HUKUM TENGOK WAYANG..



GreenAppleKu : 100% copy from this awesome blogger En. Kereta Mayat. Bagi sesetengah orang, menonton wayang telah menjadi hobi baginya. Tapi, korang baca jer lah yer..




(Dari dinding Facebook Keretamayat, Aku telah copy satu page lalu paste dalam blog dengan arahan ‘ keep text only’, maka: Cer Citer Cer Citer..) 


Soalan dari Athirah Addin: 

Salam saudara hamka.. 

erm..boleh tak cakap sikit pasal wayang..? 
Menurut islam..dan opinion saudara sendiri.. 


********* 


Jawapan dari Hamka bukan ustaz 

Salam. 

jika seekor nyamuk masuk ke dalam panggung wayang lalu terbang masuk ke dalam kain orang perempuan tapi terhisap darah tangan lelaki yang bukan suaminya, maka hukumnya haram. 

(Woha!) 

Ps: Tengok wayang ke, tengok bola ke, tengok konsert Maher zain ke, jika korang tengok sambil buat maksiat, dan sengaja melengahkan-lengahkan solat bagi perempuan dan meninggalkan jemaah bagi lelaki maka hukumnya berdosa dan boleh masuk neraka jika tidak bertaubat, harap maklum.


ZACK ZUKHAIRI TUKAR PROFILE INFO


Kata orang, apa ada pada nama. Sebenarnya macam-macam ada dengan nama. Kelakar baca bebelan seorang blogger. Siapa tidak kenal dengan Zack Zukhairi!

"bila guwa tengok drama-drama melayu di tibi, guwa perasan satu perkara. Kalau ada watak lelaki jahat, kaki betina, kaki ngabiskan duit mak bapak, yang corrupt duit company, haaa nama watak tu tak lain tak bukan selalunya 'zack'. celaka apa?? bubuh la nama lain. abdul ke, manap ke..? tak boleh?"


ZACK DAN HANDBAG PINK NYER..


ADVERTLETS ?



Frequently Asked Questions

Advertlets is a blog advertising network. Bloggers make money doing what they love by selling advertising space on their blogs. Advertisers get to connect their message to the right audience through the use of demographics.

You sign up and install a poll on your website. Once we have the appropriate demographics, we can start matching you with advertisers, and you can start making money.

Fill in the registration form, and it will be submitted to us for approval. Once approved, you can run campaigns on your site.

For bloggers: you make money, and you get to know about your blog readers.

To qualify, you must be at least 16 years old. There are no traffic requirements. Your blog must also not contain any inflammatory or illegal content.

The Advertlets network is open to primarily blogs, however different types of websites are welcome to apply, such as forums and portals.

We know that the majority of bloggers probably wouldn’t want to advertise heavy machinery and construction materials on their blog. (unless of course, your blog is about heavy machinery). Hence, we approach advertisers whose needs and positioning and suited to the lifestyle of our blogger members.

We are currently in the process of approaching advertisers, at various stages of negotiation for different deals and here’s a sample so far of the kind of clients we’re targeting: fast food & casual dining restaurants, broadband providers, telcos, liquor and spirits companies, media companies, clubs & bars, entertainment & events companies, and the music industry.

We already have advertisers running campaigns on certain blogs. How soon you will have advertisers depends on your blog content, traffic, and the availability/sample size of your blog demographics. It is up to the advertisers discretion to select blogs for campaigns, however, if you feel you are well suited for certain types of advertisers, do contact us and we’ll do your best to propose your blog to the clients.

We operate via a CPM (cost per thousand impressions) module for the first phase of Advertlets. Which means, advertisers pay a fixed price for say, 10,000 impressions for blog advertising, and there is no additional fee involved. For sponsored posts, it is a one time fee.

In the later stages, when we launch our sponsored polls and new programs, we will have CPC (cost per click) driven programs as well. Sponsored polls will give bloggers a share of the revenue for each poll submission.

Firstly, we are the first internet advertising network to have real time demographics polls that are embedded within the page itself visitors can submit details without having to leave your blog. Also, we are Malaysian and have on-ground, active staff to look for relevant local advertisers. Lastly, Advertlets is developed by a team of professionals, namely Josh Lim & Associates who have worked on digital marketing initiatives for clients in markets such as Malaysia, Singapore, Hong Kong, Australia, France, and the United States of America.

What are demographics? – From Wikipedia.org:

“A demographic or demographic profile is a term used in marketing and broadcasting, to describe a demographic grouping or a market segment. This typically involves age bands (as teenagers do not wish to purchase denture fixant), social class bands (as the rich may want different products than middle and poorer classes and may be willing to pay more) and gender (partially because different physical attributes require different hygiene and clothing products, and partially because of the male/female mindsets).”

While people can get an general idea of what your blog is about based on its content, demographics are a great way to determine who exactly your blog readers are and segmenting it in a way that appeals to advertisers accustomed to advertising in traditional media (TV, radio, newspapers, magazines, etc). This allows them to target a market segment that would be more likely to be interested in their product, as opposed to advertising on a blog which they have little information on.

You can encourage your site visitors to take the polls, as well as make sure that your poll code is placed high enough on the page to ensure visibility.

We can’t give you a figure right now, obviously. But how much you make would definitely be determined by:


- how much traffic your blog gets.

- how many Malaysian visitors come to your site

- how relevant your blog content is to a wider audience

- your visitor participation rate



We define exclusive as not involved in any other Malaysian, Singaporean or Asian blog advertising program besides Advertlets. Participation in international blog advertising programs such as Google Adsense, Adbrite, Payperpost, ReviewMe will not conflict with your Advertlets membership.


Advertlets exclusive members get the chance to:


- Access the demographic data of their readers

- Have access to free site tools

- Use specially designed blog templates, skins and graphics

- Take part in contests have win prizes

- Be eligible for monthly giveaways


We will pay you by either cash or cheque once your account balance reaches the minimum payout rate of RM100.

Currently you can only cashout via cheque.

We are giving away RM50 each to the first 300 qualified, approved bloggers who add our site code to their site, and blog about Advertlets.com. This applies for both exclusive and non-exclusive members. We’re giving you the chance to immediately earn from the time you sign up from the time we get you your first advertiser.

Please note that our minimum payout amount is RM100, the RM50 will be credited to your account immediately upon your action taken, however, you are not eligible to cash out until your account balance reaches or exceeds RM100.

Yes, in fact having more than one blog is a plus! However, you will need to install separate tracking code on each site, to ensure the accuracy of real-time demographics from each specific site.

Josh Lim is the technopreneur behind Advertlets, together with Josh Lim & Associates. He has been designing websites for over 9 years and besides being a successful web designer and entrepreneur, has also been involved in several community based web ventures. Lim co-founded doxob.com together with Wind Koh a community for designers, and continues to further develop the local web scene through the RedesignMalaysia.com initiative which is a broadband reform initiative, designed to do something about the terrible state of broadband internet connections here.

He has also been on Fear Factor Malaysia, and is infamous for a stunt he pulled sometime back where he registered a domain name tied up to an RM30 million dollar advertising campaign , a costly public perception experience for the campaign in question, but a big push for digital marketing in Malaysia.

He has been featured on TV3, 8TV, NTV7, The Star, The Edge (Malaysia/Singapore), CNet Asia in relation to his work. He is also an active public speaker, having spoken at The World Media Summit for Children, HELP College, Multimedia University (MMU), Universiti Kebangsaan Malaysia, and various conferences on the topics of advertising, branding, blogging, sponsorship and marketing organized by the Asia Business Forum.

Josh Lim & Associates are digital/online marketing consultants who have served in markets such as Malaysia, Singapore, Hong Kong, Australia, France, and the United States of America. They are formed of a team of creative individuals ranging from designers, programmers, marketers, writers, entrepreneurs and disruptors. Together, we have a combined number of over 30 years of experience.

RedesignMalaysia.com is an initiative to push for better broadband in Malaysia. The site includes a broadband coverage map, an ISP list (did you know there’s more than 1 ISP in Malaysia?), and an ongoing broadband blog that focuses on developments in the world of local broadband.

Currently, RedesignMalaysia is planning a public awareness campaign to protest, and hopefully reform the terrible state of broadband in Malaysia. As you might imagine,

complaining about the internet, on the internet is kind of ironic hence the need for a real world media campaign.

This is costly, and hence RedesignMalaysia has tied up with Advertlets, and members of Advertlets who wish to contribute to the fight for better broadband here can choose to sponsor a portion of their earnings to RedesignMalaysia to be used for the public awareness campaign.


Advertlets and RedesignMalaysia are both initiatives by Josh Lim Ventures.

GreenAppleKu : Tengah malam semalam daftar, pagi ni telah membuahkan hasil. Alhamdulillah, REZEKI. 

Kenapalah tidak dari dahulu lagi, saya membuat pilihan yang betul..erk!! Takper pengalaman mematangkan seseorang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...