My Instagram

PELIKNYA BERPACARAN, JELIKNYA PERKAHWINAN




1. Masa couple, sebelum berpisah, si awek akan salam si pakwe. Siap cium tangan lagi, konon-kononnya nak jadi isteri yang solehah. Lepas kahwin beranak-pinak, si suami nak pergi kerja, si isteri tak salam cium tangan suami pun.

2. Masa couple, si awek kalau nak keluar pergi mana-mana kena minta kebenaran si pakwe dulu. Kalau si pakwe tak bagi, tak keluar. Konon-kononnya derhaka la kalau ingkar. Abis tu, dengan mak bapak boleh plak derhaka? Lepas kahwin beranak-pinak, si isteri dah tak mintak pun kebenaran suami nak keluar.

3. Masa couple, pakai tudung sebab nak tutup aurat. Tak nak bagi orang lain nampak rambut. Bila berwebcam ataupun hantar gambar kat pakwe, tak cover pun rambut dan aurat. Kononnya, nanti dia nak jadi suami jugak. Jadi halal jugak nanti. Kononnya, semuanya untuk abang sayang seorang.

4. Bila couple, masa dating si awek terpaksa bagi si pakwe pegang tangan, pegang pinggul, cium-cium sikit. Bukti cinta kononnya. Sanggup berkorban jiwa, raga dan dara. Takut kalau tak bagi, si pakwe tinggal cari orang lain. Bila dah kahwin beranak-pinak, dah tak berpegangan tangan lagi dah. Dah tak rasa apa-apa lagi lepas kahwin. Si suami minta dilayan, ditolak mentah-mentah. Dosa woo siksa batin.

5. Masa couple, bila melepak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita kehebatan pakwe masing-masing. Bila dah kahwin beranak-pinak, bila berborak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita keburukan dan kekurangan suami masing-masing.

6. Masa couple, si pakwe cakap itu, si makwe pun ikut je. Konon-kononnya nak jadi suami yang tegas la nanti. Bila dah kahwin beranak-pinak, si isteri jadi queen control. Si suami ikut je telunjuk si isteri. Si suami berdosa sebab dayus, si isteri berdosa sebab control suami. Mana taat setia sebelum kahwin dulu, wahai perempuan? Mana sifat tegas dan kepimpinan sebelum kahwin dulu, wahai lelaki?


GreenAppleKu : Nak tergelak pun ada, nak nangis pun ada. Itulah realiti kehidupan. Banyak yang pelik dan jelik sebab tidak berpandukan Islam dan Hadis Rasul. Entah panduan apa yang menjadi ikutan selama ini. Haru biru jadinya alam rumahtangga kalau itulah point-point yang di amalkan. Haha..


17 ulasan

Tanpa Nama berkata...

couple macam nak giler bertahun2 last2 tak jadi jugak..lebih baik serah pada mak bapak..mestila dorang cari yang terbaik tuk anak dorang...mmmmmmmmm....

Nora Shahaira berkata...

membc sambil menilai diri...tapi mcm kelakar kalo dipikirkan balik benda2 gitu ek...tapi realiti sekarang..teringat masa bercinta dulu...tel memg la setiap hari tapi nak sampaikan ke 5 min pun payah, mcmana la yg bergayut kt public lama2 siap ambik bangku nak duduk tu...
selalu ingtkan dgn si pakwe...sy bukan hak milik sah masa tu, jd byk hal...sy blah kerana sy berhak mencari yg terbaik untuk hidup sy...
bab menceritakan keburukan suami tu , memg jaga rapi...cuma terkadang terkeluar yg remeh ...tp kena jaga jugak tu wooo

delarocha berkata...

plastik ...

ct aimi berkata...

entry yg menarik...
realiti yg berlaku skrang..
nak share kat blog boleh??

Solihin Zubir berkata...

terima kasih sbb sudi panjangkan artikel ni..
smoga dpt memberi manfaat kpd semua.. insyaAllah.. =)

GreenAppleKu.com berkata...

@ faisal apardi, itu yg terbaik tapi ibubapa pun perlu selidik dari a-z sejarah keluarga calon menantu. Bukan per, manusia zaman sekarang ni, byk yg drama queen. Bila dah kahwin rupanya indah khabar dari rupa. Yg paling afdal, pohon padaNya. Kita juga kena muhasabah diri utk jadi yg terbaik andai impikan calon yg baik-baik. Salam perkenalan dari saya. :)

GreenAppleKu.com berkata...

@ Nora Shahaira, haha..ada ke sampai yg terpaksa guna kerusi utk terpacak kat public phone. Nice to see you. Miss you. :)

GreenAppleKu.com berkata...

@ delarocha, cam ada pengalaman jer ni. Sharelah ngan kami semua. Mana tahu blh di jadikan panduan utk bercinta. ;)

GreenAppleKu.com berkata...

@ ct aimi, share jer tapi cam biasa ler link kan blog ini dan sumber asalnyer yer..salam perkenalan dari saya. :)

GreenAppleKu.com berkata...

@ Solihin Zubir, sama-sama dan terima kasih kembali. :)

Najah SHakiLa berkata...

hoho..memang itu ralitinya..
pernikahan jd hambar kerana adanya buadaya couple yg "berlebihan"..
indahnya bercinta slpa nikah..:)

GreenAppleKu.com berkata...

@ Najah SHakiLa, TQ sebab sudi komen di blog picisan ini. Acapkali, kalau yg berlebihan konfem tak bagus kan.

Подтверждаю berkata...

as salam..
ha!
<---sebab tu tka faham definisi cinta sesama manusia. makin cuba nak faham. amkin pening. so, singel dulu lebih baik >_<

semuanya dah jadi ikutan budaya luar..amik contoh sebutan nama-Nya yang Agung. Allahuakhbar, malas nak disebut panjang2, sesetengah dari kita umat terakhir ni, guna OMG je.

kenapa dipilih? wallahu'alam..
omg --> KRISTIAN.

0_0

Falsafah Masalah

entri terbaru, dalam proses. lagi 5 minit siap.hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

HAHAHAHA> hakikat dunia alam remaja yang terdorong nafsu semata2...
matanglah demi kebaikan. kan kan kan?

Phoenix berkata...

Good entry, nasihat buat yg dah berkahwin :)

GreenAppleKu.com berkata...

@ Phoenix, kepada yg tak berkahwin lagi, boleh dijadikan panduan kan.

Nurammarlinanasir berkata...

Suke giler baca entry nie :) terbaik. Expecially untuk Para remaja yang GILA COUPLE (!)