KENAPA AKU BERTUDUNG.

Ini semua kerana facebook punya angkara. Greenappleku ada facebook tetapi hanya khas untuk rakan seperkolahan sahaja. Itu tujuan utama saya create facebook, untuk menjaga tali persahabatan agar tidak terputus dan terus senyap sunyi tanpa khabar berita.

Jarak yang beribu batu kini berada di hujung jari anda. Dengan satu klik, anda telah mendapat tahu status terkini rakan anda samada dia baru menyambut hari lahirnya hatta baru beli rumah baru ataupun sedang bercuti di luar negara. Sila jangan salah gunakan  facebook yer.  

Dan  yang 'awesome'nya hingga ke hari ini, facebook saya kekal untuk rakan sekolah sahaja. (ehm, adalah beberapa rakan niaga dan rakan blogger yang tersenarai. Hanya beberapa. huhu..)

Pada suatu hari, saya menerima satu soalan dari seorang rakan sekolah yang telah lama terpisah. Memang jejak kasih mood untuk saat itu. Dia terkejut dan tidak sangka dan percaya, ini adalah greenappleku yang dikenalinya.

" Sejak bila bertudung nih. Memang terkejut dan you are totally berbeza. Tapikan sejujurnyer, you look more beautiful jika tidak bertudung. I loikee. "

Haha..banyaklah kamu punya loikee. Aku yang tidak loikee. Aku rimas setiap kali jalan-jalan dalam shopping kompleks, ada saja siulan nakal yang aku terima. Ditempat kerja (sementara tunggu keputusan SPM keluar zaman dulu-dulu) setakat hadiah cekelat dan bunga dari secret admire tu, sampai tahap bosan aku menerima nyer.

Belum lagi adegan di hentian bas, ada jer yang tanya, sekarang dah jam berapa walaupun ada handphone di tangan. Dan bila aku lepak makan-makan, ada pula yang offer nak hantar balik rumah. 

" Dik, jom abang hantar pulang. Tinggal mana ni? Abang ada motor tau."

" Hek eleh, ada aku kisah. Kau ada motor, aku ada kereta ler."

" Wa..tak baik sombong tau adik. "

" Bukan sombong tapi saya rasa satu kerja bodoh, dah ada kereta sendiri buat apa nak tumpang motor lak."

Selepas kejadian itu, aku tekad untuk bertudung. Dan alhamdulillah, sejak tudung menjadi pilihan ku, tiada lagi siulan nakal, tiada lagi pertanyaan tentang jam berapa dan tiada lagi yang bermurah hati untuk hantar saya pulang.

Bertudung ada hikmahnya yang tersendiri. Penyelamat maruah seorang wanita. Namun biarlah bertudung kena dengan cara kita berpakaian mengikut apa yang sepatutnya. Semua orang tahu apa itu yang sepatutnya namun ada juga yang malas untuk menerima realiti ini.


26 ulasan:

  1. Anda kelihatan lebih ayu dan sopan giteewww bila bertudung..hehehe..

    BalasPadam
  2. betul . tapi ada juga yang bertudung ni masih mengundang siulan-siulan nakal . tapi yang tu untuk kategori bertudung tadi masih mendedahkan bentuk badan . pakai baju sendat dan singkat ..

    BalasPadam
  3. sangat bangga dengan kenyataan BERTUDUNG MEMELIHARA MARUAH :)

    ~ moga kita istiqomah

    BalasPadam
  4. as salam..

    ▂ ▃ ▅ ▆ 100%
    ─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
    ──██─────██───██▄█▀───██▄█───
    ──██─────██───██▀█▄───██▀█───
    ─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

    adei..bahaya sungguh godaan kawan akak. hehe~ yup. bertudung yang dilakukan mengikut syariat dan bukan ikutan, insya'Allah selamat dunia akhirat

    oo..saya da dua akaun fb. satu khas macam akak punya. satu lagi, khas untuk kawan2 dunia virtual =)

    entri terbaru dan baru pakcik :

    1)Kilauan Emas Boleh Membutakan Mata..greenaplleku pun tak terkecuali kalau leka. huhu

    2) kerap melayari internet boleh menyebabkan penyakit Arthritis. tu belum campur osteoporosis bila dah tua ya~

    terima kasih..huhu~ =)

    BalasPadam
  5. x paham, ada stengah org bertudung, tp ade certain occasion die bukak. den bangge plak tu post masuk fb lah, ape lah. tak paham, ape perlu bertudung? ye paham kubur memasing, tp ape niat nk tunjuk suma bebagai, nak2 lagi yg dah kawen, beranak pinak... konpius

    BalasPadam
  6. @ My lady, awak pun apa kurangnyer, maintain comel..i loikeee... huhu..

    BalasPadam
  7. @ tia, setuju ngan komen awak. tak perlah mereka tak rimas. suke ler tu menjadi perhatian ramai.

    BalasPadam
  8. @ bersama kak es, hehe..KERANA DIRI KITA BEGITU BERHARGA..

    BalasPadam
  9. @ Fadzli, ...(dah tahu nama awak..hehe..) tq for your komen. Tak nak buat 2 fb sebab tak terup date rasanyer...

    BalasPadam
  10. @ tanpa nama, itu ikut-ikut tan tanpa merujuk quran dan hadis. (sapa awak ni yer??? Misteri bebenar..)

    BalasPadam
  11. alhamdullh perubahan yang baik...

    BalasPadam
  12. salam kenal...bertudung sbnrnya lebih manis dan ayu..semoga ia akan kekal begitu hingga akhir hayat :)

    BalasPadam
  13. baguslah tu. Alhamdulillah...pompuan pakai tudung lebih sweet..hihi

    BalasPadam
  14. @ yusri, bila cikgu komen di blog saya..hehe.. lama tak dpt komen dari cikgu. Pergi bercuti ker cikgu..

    BalasPadam
  15. @ Fitri, salam perkenalan dari saya juga..

    BalasPadam
  16. @ man, salam perkenalan dari saya. TQ sebab sudi komen. Sok lusa singgah lagi yer..huhu..

    BalasPadam
  17. lagu mana pulak yg bertudung ikut suka hati@ on&off ? ikut environment kot ?... nauzubillah...

    ASCA

    BalasPadam
  18. gadis yg comel adalah gadis yg tahu mengayakan tdungnya...hehe..suka gadis comel bertudung...^__^

    BalasPadam
  19. hai...

    jom minum jus epal

    keh keh keh

    BalasPadam
  20. @ ASCA, memang ikut sukati jer..

    BalasPadam
  21. @ OPM, tapi ada yang kata tak up to date..tak stylo..herm, ada aku kisah?

    BalasPadam
  22. @ Honey, awak pun comel gak. hehe..

    BalasPadam
  23. @ delarocha, jom, awak minum di sana, saya minum di sini. Janji kita minum jus epal. hehe..

    BalasPadam
  24. Bagusnya bertudung sebab nak memelihara kehormatan diri.
    Ade perempuan lagi suka disiul dan dingorat.
    Bajet hot kalau kluar ngan kengkawan yang lain.

    Lagi nak buka dan tunjuk segala yg ada...

    BalasPadam
  25. Tahniah sebab dah bertudung.. nak share boleh??

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!