Khamis, 30 Jun 2011

JERAMI POLIGAMI # 1



Sebuah topik hangat yang kitarannya masih belum selesai sehingga kini, dan ianya pasti akan kekal sedemikian keadaannya, selagi mana fitrah kejadian lelaki dan wanita yang nyata diciptakan Allah S.W.T berbeza dari pelbagai sudut.

Jikalau bercakap tentang perihal poligami, semestinya kita akan melihat kepada jantina penulisnya. Jika penulis berjantina lelaki, selalunya mereka akan memperkatakan berkenaan hukum-hakam poligami, dan membawakan dalil-dalil yang kukuh dari Al-Quran dan sunnah berkenaan bolehnya seorang lelaki berpoligami. Mereka juga akan membawakan beberapa sindiran berkenaan kecilnya pemikiran seorang wanita, dan ketidakmampuan mereka untuk memahami poligami.

Begitu juga sebaliknya, jika penulisnya dalam kalangan wanita, tentu mereka akan membawakan bagaimana perihal poligami merosakkan hidup mereka, malahan rumah tangga mereka, cerita-cerita betapa peritnya kehidupan poligami, dan juga sindiran betapa buasnya nafsu seorang lelaki untuk memiliki lebih daripada seorang isteri.

Begitulah keadaannya berlanjutan sehingga kini. Persoalannya, yang mana satukah pandangan Islam? Yang mana satukah pegangan yang diimani Rasulullah S.A.W dan juga para sahabat? Adakah Rasulullah S.A.W seorang suami yang berhati kejam dan bernafsu buas, sehingga mengahwini 9 orang wanita dalam satu masa? Adakah Islam langsung tidak mempedulikan hati seorang wanita? Adakah Islam cenderung menyebelahi lelaki? Adakah benar wanita tiada tempat pembelaannya di dalam Islam?

Sepanjang pengalaman penulis di dalam membaca dan mendengar kisah-kisah poligami, terdapat banyak kefahaman dan kekeliruan yang berlaku, bukan hanya dari sudut seorang wanita, malahan juga dari sudut lelaki. Malahan rata-rata kisah mengenai kecuaian dan ketidakendahan seorang lelaki itu di dalam berpoligami, adalah lebih tercela dan kufur lagi berbanding salah faham seorang wanita.

Artikel kali ini, bertujuan untuk meletakkan garis tengah di antara lelaki dan wanita, untuk memberikan peringatan kepada kaum lelaki bahawa benar poligami adalah hak kita, namun hak ini tidak datang secara percuma. Ia datang dengan tanggungjawab yang berat, dan ia memerlukan ilmu, kefahaman dan penghayatan sunnah Rasulullah S.A.W yang tinggi. Begitu juga artikel ini lebih untuk menyuarakan simpati kepada kaum wanita, yang rata-rata suara mereka ditutup secara paksa atas nama agama, dan mereka adakalanya kurang didengari, hanya kerana difahami lelaki mereka ciptaan yang cukup beremosi dan tidak perlu diendahkan di dalam hal poligami.

Sebagai permulaan, penulis ingin menyuarakan bahawa kita perlu memahami dengan baik, bahawa seorang wanita yang normal, secara dasarnya TIDAK menolak hukum dan hak lelaki di dalam poligami. Segala tindak tanduk mereka di dalam memberikan reaksi di dalam hal ini, adalah dipengaruhi emosi dan perasaan mereka. Benar! Seorang wanita perlu belajar cara untuk mengawal emosinya. Namun ingatlah, mereka cuma akan belajar untuk mengawal emosi mereka jika kita sebagai lelaki yang memulakan langkah pertama dengan bersimpati, empati dan memahami perasaan mereka terlebih dahulu. Janganlah kita terlalu cepat melenting sekiranya seorang wanita memalingkan mukanya kepada perihal poligami.

Di dalam artikel kali ini, insya-Allah penulis ingin mengetengahkan beberapa perkara, seperti faktor-faktor yang membuatkan sukar menerima poligami, beberapa hakikat kejadian wanita yang perlu difahami lelaki, beberapa hakikat kejadian lelaki yang perlu difahami wanita, serta amalan poligami yang sepatutnya di dalam Islam.

bersambung ke bahagian # 2


GreenAppleKu : Semoga terjawap segala persoalan. 


MENYESAL




" Kenapa dah lama you tak call atau sms i yer ?" Lisa sms kepada Zack.

" Busy dengan kerja. " Zack reply sms Lisa.

" Oic, so bila you free ? Lama kita tak jumpa kan. " sms Lisa lagi.

" Not sure lagi. Kerja tengah banyak. Progress projek tengah berjalan lancar. Mana nak turun ke site. Mana nak meeting. Hope you understand okay. "

Reply dari Zack yang menambah rasa marah pada Lisa. Bergetar bibir Lisa menahan rasa marah, rasa terkilan dan rasa kecewa yang amat sangat. 

" You kat mana sekarang ni. Kita dinner sekali ya. " 

" I still kat office. Tengah siapkan minit mesyuarat untuk meeting esok pagi. I dinner kat office jer. Lain kali kita dinner sama-sama. "

" Kat pejabat you pun takper. Sebelum ni pun i pernah dinner di sana dengan rakan sepejabat you sekali kan. You ingat lagi tak? Yang i belanja KFC tu? "

" Lisa, please understand me, bukan malam ni. You tak faham ker. "

" Memang i tak akan faham. You nak tahu kenapa? " sengaja Lisa menghantar separuh sahaja sms tersebut. Meninggalkan Zack tertanya-tanya.

" Haa..kenapa. Cuba you beritahu i apa masalah you yang sebenarnya. " penuh keegoaan sms dari Zack yang diterima Lisa.

Sudah lebih dari 5 minit, Zack menanti sms dari Lisa. Tiada balasan. Jauh di sudut hati Zack, ada rasa yang kurang enak,hadir menjelma dengan tiba-tiba. Zack terus menghantar sekali lagi sms pada Lisa.

" Apa yang you nak beritahu i tadi Lisa. Jangan main-main dengan i. Kan i dah beritahu you, i ada minit mesyuarat yang perlu i selesaikan ni."

Tiba-tiba Zack terasa bahunya di cuit dari belakang. Segera Zack menoleh. Lisa????!!! Gulp....

Zack tertelan air liur sendiri sebaik sahaja melihat Lisa terpacak di hadapannya. Pucat wajah Zack ketika menghadapi situasi yang tidak di sangkanya itu. 

" I tak nak cakap banyak. Bagi balik kunci kereta i. Dan pertunangan kita putus. You dengar kan. Putus." 

Peluh jantan mula membasahi wajah Zack. Dan perlahan-lahan merayap keseluruh tubuh Zack yang semakin dirasakan tidak enak lagi selesa itu. Terkebil-kebil mata Zack melihat Lisa.

" Sayang, siapa perempuan ni. Dia kata dia tunang you. You dah bertunang ker? " manjanya pertanyaan dari Maya, perempuan yang berada di sebelah Zack. Sambil peluk lengan Zack, sambil memandang Lisa penuh kebencian.

" Hello, kalau kau nak tahu, Zack ni tunang aku. Tapi itu untuk setahun yang lalu. Sekarang tak lagi. Zack, mana kunci kereta i. Cepat bagi balik."

" Hei, tadi you kata, you dah putuskan pertunangan kan. So, kenapa nak minta kunci kereta Zack pula. "

" Eh, yang kau beriya-iya mempertahankan Zack ni apasal ha. Dan untuk pengetahuan you, kereta tu, kereta i. I yang pinjamkan Zack sebab Zack tak mampu nak beli kereta mahal-mahal cam tu. Zack ni bukannya anak Dato pun. Jawatan yang dia ada sekarang pun sebab i. Company tu,company bapa i."

Hilang segala tutur yang penuh kesopanan dari Lisa. Apa hak Zack dan Maya untuk berlakon di belakangnya lagi. Cukup. Sandiwara ini harus ditamatkan segera.

" I tak percaya. I tak percaya. Mana mungkin you anak Dato. Penampilan you tidak mengambarkan identiti seorang anak Dato. Bertudung dan berjubah. Ini ke penampilan seorang anak Dato ?" 

" Habis, yang you fesyen dedah-dedah ni anak Dato ker ?" Soal Lisa pada Maya yang entah apa-apa mulutnya. 

" Kurang ajar you...." 

" Hei!!! sudah. Sudah. Jangan awak berdua bertekak di sini. Maya, you please diam. Apa yang Lisa kata tu, semuanya benar. I tunang Lisa. Kereta tu kereta Lisa. Kerjaya i sekarang pun di sebabkan Lisa. I am nothing without you Lisa. Lisa, i minta maaf. Please jangan putuskan pertunangan kita ni. "

Zack terasa seperti ingin di pegangnya tangan Lisa. Namun Zack tahu, itu semua mana mungkin. Lisa seorang wanita yang amat menjaga batas-batas pergaulan dalam agamanya. Sepanjang tempoh mereka bertunang, tidak pernah sekali pun Zack dapat memegang tangan Lisa. Setiap kali mereka keluar bersama, Lisa akan bawa bersama anak saudaranya sebagai orang ketiga. Lisa benar-benar sebagai watak Heliza Helmi dalam filem Syurga Cinta.

" Keputusan i muktamad Zack. Setakat ini sahaja pertunangan kita. I tak layak untuk you Zack. Maya yang lebih layak. "

" Lisa, please. Jangan buat i macam ni. I...."

" Zack, just pulangkan kunci kereta i. Dan lama i tahu yang i bukan pilihan you. Jika tidak, kenapa you sanggup tiduri Maya? Dah la, i tak nak cakap banyak. Kunci kereta i please."

Dalam keterpaksaan, Zack memulangkan kunci kereta BMW kepada Maya. Memang dirinya dirasakan benar-benar tidak layak untuk Lisa.


Nota : Nak sambung ker tak cerita ni yer? Penulis asal cerita ni, blogger baru. Sila terjah ke blog beliau untuk berkenalan. :)


Rabu, 29 Jun 2011

SYARAT TERKINI MEMILIH CALON SUAMI

Hari bertukar ke minggu, minggu bertukar ke bulan, bulan bertukar ke tahun dan tahun bertukar ke zaman. Zaman berubah, ekonomi berubah begitu juga dengan tips dan panduan untuk mencari calon suami, turut sama mengalami perubahan. 

Jika suatu ketika dahulu, orang akan melihat dari segi ekonomi, rupa paras, pangkat dan berapa tinggi tahap pengajian seseorang itu sebelum di pilih untuk menjadi calon suami. 

Namun nampaknya syarat-syarat yang seperti di atas sudah kurang sesuai dan relevan untuk di gunapakai sepenuhnya. Sebab ada dua perkara yang patut di jadikan panduan utama ketika tercari-cari calon suami. Sila semat dalam minda dua sifat ini iaitu AGAMA dan AKHLAK yang bagus.

" Hek eleh, aku ingatkan apalah syarat yang terkini tu, rupanya itu ker syaratnyer"

Ada orang yang agamanya bagus namun akhlaknya hancur. Bab agama memang awesome dan sejuk jer mata kita yang memandang. Dah sebijik seperti calon iman muda penampilannya. Bercakap bab agama nih, terkesima kita yang mendengar. Namun bila di lihat pada akhlaknya, hancur sebab sombong, berlagak, cakap besar, kedekut, panas baran, pendendam dan lain-lain lagi.

Jika tiada kedua-dua sifat di atas, herm adalah lebih baik kita reject sahaja. Tapi tak tahulah pula kalau anda rela dan sanggup hidup bersama orang yang buruk akhlaknya. Boleh sakit jiwa di buatnyer jika setiap hari terpaksa melayani kerenah suami seperti itu. 

Untuk makluman semua, syarat tersebut bukan sekadar syarat biasa dan pendapat dari saya tetapi itulah syarat yang telah tertulis di dalam agama Islam.  



Insya Allah, akan bahagia sesebuah perkahwinan itu jika AGAMA dan AKHLAK yang baik di jadikan syarat utama buat yang tercari-cari calon suami mahupun calon isteri.


WORDLESS WEDNESDAY # BEAUTY AND SMART

Selasa, 28 Jun 2011

KERANA MULUT BADAN BINASA..



Menjaga maruah dan nama seseorang adalah dengan hati bukan dengan bercerita dari mulut untuk menagih kasih, menagih perhatian, menagih cinta atau menagih apa-apa yang terniat di hati anda.

Kerana mulut badan binasa, bila telah binasa hilang kehormatan dan tidak dihormati oleh orang lain lagi ..........silap langkah en. boyfriends pun cabut lari. Pernah dengar ayat ni tak, habis madu sepah di buang.

Beringatlah !

Girls, we are not that cheap. Please, segeralah buka mata yang selama ini dibutakan kerana cinta. Cinta yang berlandaskan nafsu, manisnya hanya seketika. Bila cinta itu di halalkan (perkahwinan), telah tiada apa yang hendak di nikmati lagi. Mungkin inilah salah satu sebab yang biasa kita dengar, bercinta bertahun tetapi perkahwinan hanya mampu bertahan selama beberapa bulan sahaja.

Alasan, TIADA PERSEFAHAMAN ?



p/s : Maaf sebab hari ini semua artikel berbentuk K.I.S.S (Keep it short n simple) Jgn fikir yang bukan-bukan ler. hahaha.. 

 

CINTA, MIMPI, NIAT DAN USAHA..



Kata pujangga seseorang, 

 "Jangan pernah bermimpi tentang cinta tanpa mampu memperjuangkannya "


Kalau sudah asyik bermimpi dalam dunia fantasi mana mampu untuk berjuang, hendak berjuang harus jangan bermimpi, harus berusaha dengan cara yang betul dalam dunia realiti, menghadapi dan berdepan seterusnya memperjuangkan dengan hati dan akal, bukan dengan mulut,

Kata lain, buat lain, niat lain........ayat power, usaha tak power !




Isnin, 27 Jun 2011

WANITA, JANGAN JADI BUTA KERANA CINTA, KELAK ANDA JUGA YANG AKAN RUGI..


Hendak tabik atau tak dengan segelintir wanita yang berani kerana cinta ni? Masih ber'status' pelajar universiti. Belajar pun belum pasti, entah berjaya atau tidak. Tidak semua yang belajar kat 'u' tu, akan pulang membawa kejayaan sebab ada juga yang pulang membawa suami. Huhu..

Hati mak ayah mana yang tidak hancur, setelah habis mak ayah bergolok bergadai nak 'universiti'kan anak dengan impian suatu hari nanti, anak tersebut akan berjaya menjadi pelajar universiti tapi bila habis tempoh belajar, yang di bawa pulang adalah suami bukannya sijil diploma mahupun master!

Pelajaran kantoi, nama jer belajar kat universiti tapi bila tiba bab nak pohon kerja, terpaksa guna sijil SPM. En. hubby pula bekerja sendiri. Bila di suruh pohon kerja tetap,

" Jiwa saya tidak sesuai untuk bekerja di bawah arahan seseorang. Sebab itulah saya memilih untuk bekerja sendiri. Saya bos dan saya juga kuli. "

Tidak ada salahnya memilih untuk menjadi usahawan asalkan anda benar-benar tahu selok belok perkara yang hendak anda usahakan itu. Kena ada rancangan perniagaan agar anda dapat melihat dengan jelas, masa depan perniagaan yang akan anda usahakan itu. Tak faham ? Sila ambil kursus rancangan perniagaan yer.

Setahun berlalu, tahap ekonomi keluarga masih seperti dahulu walaupun telah di kurniakan cahaya mata. En. Hubby masih tetap dengan pendiriannya. Isteri mula pening kepala. Setiap tahun ekonomi Malaysia semakin berkembang, harga barang semakin naik namun kewangan keluarga sahaja yang tidak naik-naik.

Mulalah hadir rasa terkilan di dalam fikiran. 

" Kalaulah aku ada diploma dahulu, dah tentu kehidupan aku sekarang ni berbeza. Dapatlah juga merasa tinggal dalam kondo berbanding tinggal di rumah pangsa. Tidak perlu aku susah payah naik tangga sebab konfem dah selesa naik lif. Nak buat camna, dahulu aku telah dibutakan untuk melihat realiti kehidupan semata-mata kerana cinta."

Kesimpulan dari tajuk artikel, buat semua girl, adik and sister, belajar dahulu sehingga ijazah dalam genggaman. Realiti kehidupan sekarang ni, memerlukan diploma untuk mendapat gaji seperti yang di impikan. 

Wanita sekarang perlu ada wang simpanan dalam akaun sendiri untuk di gunakan ketika menghadapi saat-saat kecemasan. Dan akaun ini perlu di rahsiakan dari pengetahuan en.hubby apatah lagi en. boyfriend. 

Adalah tidak menjadi kesalahan merahsiakan akaun anda dari pengetahuan en.hubby kerana ianya tidak termasuk dalam tuntutan agama. Just be cool.

Kejap yer, scrol sekejap ke perenggan pertama, Tidak semua yang belajar kat 'u' tu, akan pulang membawa kejayaan sebab ada juga yang pulang membawa suami. 

Kalau dah cam gitu ceritanya, ni konfem korang kahwin tanpa pengetahuan mak ayah nih. Korang kahwin kat sempadan ker? Setahu dah berlalu ni, dah daftar ke belum perkahwinan korang tu. Girl, better ambil kisah semula bab pendaftaran perkahwinan ni sebab if anything happen, korang juga yang akan rugi sebab tak boleh tuntut apa-apa sebab perkahwinan korang tidak di daftarkan di Malaysia. 

Siapa yang rugi ? Dan siapa yang pastinya tersenyum lebar ? Hendak pula dapat tahu, sesiapa yang berpoligami secara adil, akan menerima insentif.. erk..seram ler baca artikel nih.

" Ler, i really love him. Dah dia ajak kahwin. Kalau tolak nanti risau dia akan cari yang lain pula. Sebab tulah saya sanggup berkahwin dengannya. Dia janji akan memberikan kebahagiaan untuk saya. "

Jika benar, cinta seorang lelaki itu ikhlas untuk anda, dia sanggup tunggu anda sehingga anda menghabiskan pelajaran, kerana dia tidak akan sanggup melihat anda hidup susah di kemudian hari. Terutama jika suatu hari nanti, dia telah tiada di dunia ini. Anda masih boleh meneruskan kehidupan dengan baik.

Kesimpulan yang kedua, tak salah kita jadi berani, tetapi biarlah keberanian kita itu tidak menyusahkan kita di kemudian hari. Jangan di butakan oleh cinta kerana dengan berbekalkan cinta semata-mata, kebahagian tidak mungkin kita kecapi. U turn semula ke realiti kehidupan. Buka mata, buka minda.


Ahad, 26 Jun 2011

BILA ZINA SUDAH MENJADI PERKARA BIASA..

Bila zina sudah menjadi perkara biasa, itulah yang menyebabkan terjadinya banyak perkara-perkara yang luar biasa. Sehingga ada sesetengah perkara yang terjadi amat luar biasa seperti mencampakkan bayi dari tingkat lima bangunan dengan harapan agar terus masuk ke dalam tong sampah. Sungguh luar biasa bila bayi di kategorikan sebagai sampah. Dan yang pasti, pelakunya juga terdiri daripada sampah masyarakat. Marah? Habis kau fikir, tindakan kau tu tak ada orang yang marah ker? 

Pelbagai kempen yang telah di buat. Agaknya dah berjuta wang telah di gunakan untuk menyedarkan mereka-mereka yang masih tidak sedar diri bahawa hubungan kelamin sebelum akad nikah adalah HARAM. Apatah lagi hubungan kelamin antara isteri orang lain dengan suami orang lain tetap HARAM juga hukumnya. 

Jangan pandang golongan remaja, bujang telajak, anak dara tua, bapa tunggal mahupun ibu tunggal yang sering di jadikan sasaran bila perkara zina menjadi topik perbualan. Golongan isteri orang dan suami orang pun tidak kurang hebatnya bila melakukan zina. Memang awesome nafsu mereka. Dah ada yang halal, yang haram juga diketagihkan. 

Herm seram bila memikirkan azab penzina ini. Tidak ada yang menguntungkan dan tiada syurga yang dijanjikan melainkan pelakunya benar-benar berTAUBAT.  Dan amat menyeramkan bila mereka-mereka ini selamba jer berkata, 

" Aku bukan nak mati lagi. Esok lusa, bila dah tua, barulah bertaubat. Buat amalan banyak-banyak. Dah tak perlu nak fikir tentang kelazatan dunia sebab masa muda dah merasa semua tu. Jadi bolehlah kita beramal dengan tenang. "

Gila betul. Seperti konfem jer yang dia akan meninggal bila tua nanti. Katakanlah jika telah ditakdirkan keesokkan harinya, dia terkena serangan jantung dan terus meninggal, dah sah-sah masuk neraka namanya. 

" Eh, yang kau sibuk-sibuk buat artikel tarbiah ni apasal. Mati esok, kubur sendiri - sendiri tau. "

Kubur memang sendiri-sendiri, tapi perjalanan kita ke kubur tu, perlu ada orang yang membawanya. Semasa nak tanam kita didalam kubur pun perlu ada orang yang kebumikan. Belum sentuh bab nak bacakan talkin lagi. Lainlah jika masa kau mati nanti, semua tu kau boleh buat sendiri.


" Wahai Muslimin, jauhilah zina kerana perlakuannya mendatangkan enam keburukkan, tiga di dunia dan tiga di akhirat. 

Tiga yang diperoleh di dunia adalah hilangnya seri diwajah, memendekkan umur dan mendatangkan kefakiran.

Tiga yang diperoleh di akhirat adalah kemurkaan Allah, hisab yang buruk dan azab neraka. " 


APA ANDA BUAT BILA PUTUS CINTA WAHAI MUSLIMAH ?


Umum kita sudah mengetahui bahawa berpasangan, bercinta, couple selain daripada hubungan sah suami isteri dan apa sahaja istilah yang seerti dengannya adalah haram di sisi agama kita Islam.

Walau bagaimanapun, jika kita lihat pada generasi kita yang bergelar remaja sekarang, ramai yang hanyut dalam arus percintaan. Setelah terngadah baru tersedar bahawa cinta yang terbina itu memakan diri sendiri. Cinta yang terjalin tadi akhirnya sia-sia, punah seribu harapan, impian, dan janji-janji.

Nasi sudah menjadi bubur, penyesalan memang akan tetap singgah. Kesunyian akan menerpa. Namun ingat wahai muslimah! Jangan pernah berkata yang hati anda kosong hanya kerana 'I have no boyfriend' sebab Allah tetap ada. Kembalilah bersujud kepada-Nya. Tanamkan kepercayaan kepada-Nya.

Sememangnya jodoh itu ketentuan Ilahi, tetapi kita pernah mendengar bahawa peluang tidak datang bergolek, begitu juga dengan jodoh. Berdoa juga adalah satu usaha, jadi berdoalah kepada-Nya moga dipertemukan dengan lelaki yang baik dan soleh. Ingat! Lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik, bukannya lelaki yang hensem untuk perempuan yang cantik dan sebaliknya.

Jangan berasa rendah diri, ingatlah bahawa segala yang diciptakan Tuhan adalah cantik. Jika inginkan jodoh yang baik, perbaikilah diri anda, muhasabahlah diri, hentikan perkara yang dilarang-Nya dan kerjakan segala perintah-Nya selagi pintu taubat masih terbuka luas. Di sini, sekadar ingin mengutarakan pendapat dan berkongsi tips kepada para muslimah, jangan jadikan kegagalan cinta sebagai penamat hidup anda. Teruskanlah berusaha kerana dirimu begitu berharga.

TIPS MENGATASI PUTUS CINTA:
1. Kembali kepada-Nya – Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.
2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah -  anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.
3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat – Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.
4. Buang semua tentang si dia – Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda.
5. Sibukkan diri – Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.
6. Muhasabah diri – Jangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik.
7. Berkawan dengan ramai orang – Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit.
Dengan perkongsian ini, diharapkan serba sedikit dapat membantu muslimah sekalian yang mungkin menghadapi masalah putus cinta. Sekali lagi diingatkan, bercinta tanpa ikatan yang sah adalah HARAM. Kesannya adalah seperti ini, PUTUS CINTA. Akhirnya diri sendiri yang merana.
Ayuh muslimah! Bangkitlah dengan kekuatan dirimu. Cinta manusia bukanlah segalanya, tetapi cinta kepada Allah cinta yang hakiki. Sampai suatu ketika, dengan adanya cinta terhadap-Nya, semoga Dia akan menjodohkanmu dengan lelaki yang mencintaimu untuk mendapat keredhaan-Nya.
"A girl and a guy can be just friends, but at one point or another they will fall for each other. Maybe temporarily, maybe at the wrong time, maybe too late, or maybe forever."
Sulamkanlah cinta itu dengan ikatan yang SAH. Wallahua'lam.

GreenAppleKu : Frust sikit-sikit tu udah ler. Dah setakat itu cinta korang. Terima sahaja takdir dan ketentuan dengan berlapang hati. Jangan buat perkara-perkara yang boleh merugikan diri sendiri. Si dia sedang best bergelak ketawa dengan pasangan baru. Anda pula masih bertemankan kesedihan. 
Stop it. Buat apa di kenangkan pada yang tidak tahu menghargai diri anda. Yakin pada jodoh dari Allah swt, ada yang lebih baik dari bekas kekasih anda. Stay cool girl..

Sabtu, 25 Jun 2011

MUSLIM WOMEN BUYING LINGERIE FORCED TO DEAL WITH MALE STAFF ?!!



I was recently reading an article on the Huffington Post website regarding women in Saudi Arabia having to deal with male staff in lingerie stores. A group of women over there decided to stage a boycott of lingerie stores that only have male staff. There are only a very small number that employ women, but clearly not enough if this boycott was needed. As many lingerie stores don’t employ women, the ladies over in Saudi Arabia have to go into such stores and be served by men, including being looked up and down to determine their size!

I cannot even believe such a thing would be allowed in a country like Saudi Arabia. Wouldn’t it be un-Islamic to look at a woman in that way? Apparently the reason why mainly male staff are employed is for male customers, so they do not have to deal with female staff. But did anyone consider the female customers in this situation? There is no reason for a man to be working in a lingerie store, there needs to be female staff so that they can measure female customers with no embarrassment caused.

Even in the UK, which is considered a liberal Western country, only women work in the lingerie departments in stores. I think if men worked in lingerie departments in the UK, women here would probably stage a boycott too! A lot of women in this country even prefer to have a female driving instructor when learning to drive, so not everything bad that is said about the UK is true. Clearly some women believe segregation in some situations is a good thing. Gyms are another example. Many hold women-only sessions.

In the shopping malls of Saudi Arabia, religious police are present, on the lookout for men and women interacting. This is also why many religious hard-liners don’t want to see women working in malls, they see it as a mixed environment. The important thing to realise is when salespeople deal with customers, that is all the customer is, just a customer to be dealt with formally. Sometimes we have to interact with the opposite sex, as long as it is done in a formal manner and you are not alone with someone of the opposite gender, then there really isn’t a problem.

All these women in Saudi Arabia are asking for is a female-only environment when they are buying their underwear, that is really not a big deal at all, as men won’t be shopping in such stores anyway. Women want to be able to go and get measured by a female, and hear advice about such matters from a female. If you switch that situation around, it would be highly embarrassing.

In my volunteer work obviously I have to serve male customers. That is all they are to me, and I find having my head and body covered commands respect. A man sees you as an actual person if you dress modestly.

I don’t see it as a big deal for women to be working. Sometimes it has to be done anyway. What if you have grown up with not a lot of money in your family? That means even if you want clothes, you will have to work for it. Even after getting married it may not be a simple situation either. What if his salary does not bring in enough to support you and a family? There is a danger if we as women become too reliant on men for absolutely everything, if your father or husband dies before you, or you get divorced, it will render you utterly powerless and literally a damsel in distress.

I am looking for work myself, as I recently passed my driving test, and if I want to be able to pay for a car, insurance, tax, petrol etc, then I will have to work for it. I hope if you are one of those women who has never had to work to support yourself, please don’t take it for granted. You should be very thankful that Allah has provided for you and your family. Some people struggle everyday, and they have no choice but to work.

I must also mention what one woman said in the Huffington Post article, when she asked about women working in lingerie stores. This woman said that bad things happen in stores with female only staff, when asked why, she said they can sneak a photo of you changing on their mobile phones. I would actually be more wary of men in this situation, and I can’t help thinking this woman has clearly got the wrong end of the stick. Perhaps in such a patriarchal society such as Saudi Arabia, some women will have picked up on such things from males and then become wary of females working in stores.

Women have rights in Islam, we shouldn’t have to hide away and feel embarrassed like this. If you read the Huffington Post article, you will see one women even travelled away from Saudi Arabia in order to buy her bridal lingerie with zero embarrassment. I hope the ladies boycotting male-run lingerie stores are successful. It’s time something was done about it.

(sumber)

GreenAppleKu : Jangan jadi cam ni kat Malaysia sudah ler. Banyak lagi jenis pekerjaan lain yang ada. Yang nak pilih kerjaya jurujual pakaian wanita tu apasal cik abang oiii.... Entah apa-apa undang-undang yang mereka ini guna pakai. Menyusahkan orang jer.

Jumaat, 24 Jun 2011

ALKISAH SI PENJUAL SURAH YASSIN

Lunch time berbaki lagi 45 minit. Tidak sempat untuk duduk makan di food court. Have to take away. 

" Kita take away jer yer. Tak sempat nak makan ni. Nak cari hadiah lagi. " 

Ler, ilmu apa yang ada pada si Maya ni. Bagaikan dapat membaca apa yang sedang terfikir di fikiran Lisa pada waktu itu. Sambil belek jam tangan sambil mulut Maya petah berkata-kata. Mereka berdua mempercepatkan langkah.

Tiba-tiba Lisa menarik lengah Maya untuk menukar laluan menghala ke celah-celah kereta yang ada. 

" Malas aku nak bertembung dengan Mat Pakistan tu. Kau perasan tak, tiap kali kita ke sini, muka dia sure ada. " rungut Lisa tanda tidak suka.

" Iya tak iya juga kan. Aku rasa Mat Pakistan tu student lagi tu. Buat part-time jual Surah Yassin. Macam dah takder cara lain nak cari rezeki. Ayat Al Quran pun hendak diperdagangkan.

Taktik mereka ni, mula-mula beri salam. Dan dah tentulah kita akan jawap salam kan. Dan dari situlah mereka akan mula pasang jerat. Hulur Surah Yassin, kononnya sedekah. Bila kita ambil mulalah mereka minta wang sedekah tu. Memang aku marah sebab mereka tanpa segan silu menggunakan agama untuk niat tidak baik mereka tu. 

Kalau pakcik atau makcik yang minta sedekah ni, aku tak ralat sangat. Ni, jika dilihat dari segi fizikal, tak cacat pun, muda lagi, masih mampu cari rezeki dgn cara lain tapi cara ini juga yang mereka pilih. Nampak sangat sikap tidak ikhlas mereka kan." Maya meluahkan apa yang telah lama terbuku di hatinya.

" Assalammualaikum sister.."

Terkejut Lisa dan Maya. Rupanya Mat Pakistan tu dah ada rakan niaga. Entah dari mana munculnya.

" Waalaikumsalam. "

" Ini Surah Yassin. Saya sedekah. Ambillah satu. " 

" No, thank you. "

" Masya Allah, saya mau sedekah pun tak mau ambil ka. Ini Surah Yassin. "

Berbulu telinga Lisa dan Maya mendengar kata-kata tersebut. Suka hati mak pak dia nak komen sesedap rasa. Memang cari gaduh betullah.

" Hei you. Dengar sini. Kalau niat you nak sedekah Surah Yassin. You bagi sajelah tanpa mengenakan sebarang bayaran. Itu barulah sedekah. Ini tak, lepas bagi Surah Yassin ni, you minta duit. Tak malu ka. Badan sihat. Tak cacat. Pergi cari kerja lainlah. Jangan tipu orang macam ni."

Lisa melepaskan amarahnya. Melopong mulut Mat Pakistan tersebut. 

" One more thing. Ini you masuk Malaysia, ada premit ker? Kalau ada you guna visa apa? Student ker? Pelawat ker? ...bla..bla..bla.." tambah Maya yang akhirnya membuatkan Mat Pakistan tersebut berlalu pergi.

Bukan niat hendak mencari gaduh tapi adakalanya kita tidak boleh berdiam diri melihat agama di permainkan. Malaysia adalah negara kita bukan negara mereka. Siapa mereka untuk memgambil kesempatan di atas budi baik rakyat Malaysia. 


Inilah yang berlaku kepada golongan Ahlul Kitab yang dilaknat oleh Allah. Firman Allah: (maksudnya)
“Kecelakaan besar bagi orang-orang yang menulis Kitab Taurat dengan tangan mereka, kemudian mereka berkata: “Ini dari sisi Allah”, supaya mereka (dengan perbuatan itu) dapat membelinya dengan harga yang sedikit. Maka kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka, dan kecelakaan besar bagi mereka dari apa yang mereka usahakan itu”. (Surah al-Baqarah, ayat 79).

DOES TRUE LOVE NEED A REASON ?



Some people never understand and I believe most people don't understand.
Once a lady when having a conversation with her man, asked:
Lady: Why do you like me? Why do you love me?
Man: I can't tell the reason, but I really like you.
Lady: You can't even tell me the reason? how can you say you like me? How can you say you love me?
Man: I really don't know the reason, but I can prove that I love you.
Lady: Proof? No! I want you to tell me the reason. My friend's husband can tell her why he loves her but not you!
Man: Ok. ok! Erm... because you are beautiful, because your voice is sweet, because you are caring, because you are loving, because you are thoughtful, because of your smile, because of your every movement.
The lady felt very satisfied with the man's answer.
Unfortunately, a few days later, the Lady met with an accident and went in comma.
The man then placed a letter by her side, here is the content:
Darling, Because of your sweet voice that I love you...Now can you talk? No! Therefore I cannot love you.
Because of your care and concern that I like you...Now that you cannot show them, therefore I cannot love you.
Because of your smile, because of your every movement that I love you...Now can you smile? Now can you move? No, therefore I cannot love you.
If love needs a reason, like now, There is no reason for me to love you anymore.
Does love need a reason? NO! Therefore, I still LOVE YOU...
"True love never dies for it is lust that fades away. Love bonds for a lifetime but lust just pushes away."
Immature love says: 'I love you because I need you.' Mature love says: 'I need you because I love you.'
'Fate Determines Who Comes Into Our Lives, But Heart Determines Who Stays...'
We should Only Love only and only For the Sake of Allah...In What makes me love them if they have Strong Imaan in Allah Subhana Wa Ta'ala and if they are Move Away by rejecting the truth out of arrogance then we can hate them for the sake.There will b no trust.And we couldn't meet them in Jannah. So we should "Love each other only and only For the sake of Allah because in there will be a strong trust until in Jannah, Insya Allah....very nice...really awesome...


GreenAppleKu : We should Only Love only and only For the Sake of Allah swt.




NetKL Network

Catatan Popular