IBUNDA'S DELIGHT

Ahad, 29 Mei 2011

BARBICAN DAN ISTAK ker BIR YANG HARAM TU?




Iya ker bir yang dahulunya halal tetapi kini setelah di uji di makmal ternyata mempunyai kandungan alkohol melebihi had yang di benarkan itu adalah BARBICAN dan ISTAK? Kebanyakkan sumber yang saya cari tidak meletakkan nama mahupun gambar minuman yang dinyatakan. Kenapa ? 

Betulkan saya jika saya tersalah. Okay saya tulis sekali lagi disini, betulkan saya jika saya tersalah. Risau juga, sekarang ni dengan isu saman menyaman.

Terima kasih kepada Wacanaku  kerana telah memberi penjelasan kepada teka-teki yang bermain di minda saya. Manalah tahu kot-kot ada kawan-kawan yang terminum bir tersebut, lepas ini bolehlah saya war-warkan kepada mereka supaya STOP minum air tersebut.

Sudahlah mahal, haram pula tu. Boleh mendatangkan kanser minum alkohol ni. Tak awesome teguk bir ni!

Setiap perkara yang Allah SWT haramkan umatnya makan atau minum adalah untuk kebaikkan umatnya juga. 

Untuk baca berita penuh mengenai keratan akhbar, boleh klik sini.




14 ulasan:

delarocha berkata...

dengar2nya mcm tu laa
pernah minum barbican sebelum ni.

ishhh

Penyair SenjA berkata...

me pun baru tau air ni wujud...katak bawah tempurung kan ..kan

meaw berkata...

barbican dulu nasib baik tak layan,huhu..

logorithm berkata...

Oh... ader satu restoran Melayu kat opis I yang meletakkan Barbican kat atas semua meja makan. Sesaper yang berkenan ambik jer minum dulu. Kira kemudian.

GreenAppleKu.com berkata...

@ delarocha, air tu pun dikatakan air buah-buahan berkarbonat. Ada tulisan jawi, kalau tak sila ler. Mana kita tahu sebab di katakan halal.

GreenAppleKu.com berkata...

@ penyair senja, tak per, hari ni awak dah tambah satu lagi ilmu. Kalau iyalah itu bir yg di maksudkan, lepas ni blh sebarkan pada rakan2 beragama islam.

GreenAppleKu.com berkata...

@ meaw, saya pun tayan sebab minuman kegemaran jus epal jer..huhu.. air bergas ni memang tak leh masuk tekak.

GreenAppleKu.com berkata...

@ logo, tokei kedai tu tak tahu info terkini tentang air ni. Lepas ni kalau konfem, betul itu air yg dimaksudkan, leh awak tolong beritahu tokei kedai tersebut ya.

Saya tahu awak ni baik hati orangnya.

zulfitry.com berkata...

tak faham kenapa baru sekarang bertindak? waktu awal dulu aku dah syak kat bir halal ni..

GreenAppleKu.com berkata...

@ Selepas ini perlu lebih berwaspada, walaupun halal selagi ianya bukan buatan Malaysia, better fikir 2 kali sebelum makan atau minum.

Ayen... berkata...

no komenlaa sebab kwn sendiri pun x penah minum,nengok pun rasenye x penah jugak......huhu.kampung ke kampunglaaaa.

GreenAppleKu.com berkata...

@ Ayen, tak yah tgk dan beli. Ada hikmahnya ayen tak terlihat benda2 ni semua. Btul tak?

logorithm berkata...

I jenguk restoran Melayu tuh semalam. Barbican dah digantikan ngan V-Soy. :-)

GreenAppleKu.com berkata...

@ logo, itu lebih baik. Lain kali rasanya tak perlulah letak barangan yang NOT MADE IN MALAYSIA.

Betul tak Logo?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...