BARBICAN DAN ISTAK ker BIR YANG HARAM TU?




Iya ker bir yang dahulunya halal tetapi kini setelah di uji di makmal ternyata mempunyai kandungan alkohol melebihi had yang di benarkan itu adalah BARBICAN dan ISTAK? Kebanyakkan sumber yang saya cari tidak meletakkan nama mahupun gambar minuman yang dinyatakan. Kenapa ? 

Betulkan saya jika saya tersalah. Okay saya tulis sekali lagi disini, betulkan saya jika saya tersalah. Risau juga, sekarang ni dengan isu saman menyaman.

Terima kasih kepada Wacanaku  kerana telah memberi penjelasan kepada teka-teki yang bermain di minda saya. Manalah tahu kot-kot ada kawan-kawan yang terminum bir tersebut, lepas ini bolehlah saya war-warkan kepada mereka supaya STOP minum air tersebut.

Sudahlah mahal, haram pula tu. Boleh mendatangkan kanser minum alkohol ni. Tak awesome teguk bir ni!

Setiap perkara yang Allah SWT haramkan umatnya makan atau minum adalah untuk kebaikkan umatnya juga. 

Untuk baca berita penuh mengenai keratan akhbar, boleh klik sini.




14 ulasan:

  1. dengar2nya mcm tu laa
    pernah minum barbican sebelum ni.

    ishhh

    BalasPadam
  2. me pun baru tau air ni wujud...katak bawah tempurung kan ..kan

    BalasPadam
  3. barbican dulu nasib baik tak layan,huhu..

    BalasPadam
  4. Oh... ader satu restoran Melayu kat opis I yang meletakkan Barbican kat atas semua meja makan. Sesaper yang berkenan ambik jer minum dulu. Kira kemudian.

    BalasPadam
  5. @ delarocha, air tu pun dikatakan air buah-buahan berkarbonat. Ada tulisan jawi, kalau tak sila ler. Mana kita tahu sebab di katakan halal.

    BalasPadam
  6. @ penyair senja, tak per, hari ni awak dah tambah satu lagi ilmu. Kalau iyalah itu bir yg di maksudkan, lepas ni blh sebarkan pada rakan2 beragama islam.

    BalasPadam
  7. @ meaw, saya pun tayan sebab minuman kegemaran jus epal jer..huhu.. air bergas ni memang tak leh masuk tekak.

    BalasPadam
  8. @ logo, tokei kedai tu tak tahu info terkini tentang air ni. Lepas ni kalau konfem, betul itu air yg dimaksudkan, leh awak tolong beritahu tokei kedai tersebut ya.

    Saya tahu awak ni baik hati orangnya.

    BalasPadam
  9. tak faham kenapa baru sekarang bertindak? waktu awal dulu aku dah syak kat bir halal ni..

    BalasPadam
  10. @ Selepas ini perlu lebih berwaspada, walaupun halal selagi ianya bukan buatan Malaysia, better fikir 2 kali sebelum makan atau minum.

    BalasPadam
  11. no komenlaa sebab kwn sendiri pun x penah minum,nengok pun rasenye x penah jugak......huhu.kampung ke kampunglaaaa.

    BalasPadam
  12. @ Ayen, tak yah tgk dan beli. Ada hikmahnya ayen tak terlihat benda2 ni semua. Btul tak?

    BalasPadam
  13. I jenguk restoran Melayu tuh semalam. Barbican dah digantikan ngan V-Soy. :-)

    BalasPadam
  14. @ logo, itu lebih baik. Lain kali rasanya tak perlulah letak barangan yang NOT MADE IN MALAYSIA.

    Betul tak Logo?

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!