My Instagram

KENAPA SAYA TIDAK SUKA TELUR SEPARUH MASAK



Sebab pertama kerana baunya..letaklah kicap ker, lada sulah ker, when come near to your nose..em baunya tetap ada. Memang tidak boleh tolak ansur lagi.

Sebab kedua..sebab inilah yang menyokong kuat kepada sebab pertama. Telur mentah atau separuh masak mempunyai risiko keracunan Salmonella. Dan bakteria dalam telur ini akan mati HANYA apabila telur dimasak pada suhu tinggi.

Mulai hari ini, ketepikan segala sebab kebaikkan dan tujuan sesetengah orang mengambil telur mentah ataupun yang separuh masak. Jika anda sayangkan diri anda, lebih baik anda ubah tabiat tersebut.

Telur kaya dengan sumber protein, lemak, vitamin A, B kompleks, zat besi serta kalsium. Tetiba teringat pula pada rakan blogger telur dibasuh..

9 ulasan

leyzajamil berkata...

tapi saya suka telo half cook..bahaya sgt ke bakteria tu?? ape efeknya nanti? tq

Jejaka Terhangat berkata...

haha..telur dibasuh..kena basuh betol2 baru bleh buat rebus..=p

tp telur separuh masak kalo cmpur ngn nasi mmg sedap..kecik2 dlu slalu mkn. mkn skali skala bleh tak? hehe..

Jom Kita Memperingati Valentines Day

misz sheyla berkata...

oh... x elok ke??? suke half cook...tapi biar keras2 sikit...kalau lembik sgt kdg2 kembang tekak

efa berkata...

alahai bahaya ka keracuanan Salmonella tu?suka sgt telur separuh masak ni buh kicap buh lada sulah or lada hitam makan pula ngn roti sedap...tapi betul ka pasal bacteria tu?

GreenAppleKu.com berkata...

Harap artikel jam 12 tengahari nanti menjawap persoalan semua..
Terpulang pada anda nak makan atau tidak. Lepas ni, nak kena pastikan telur di basuh sebelum digunakan. Patutlah banyak yang guna pakai konsep TELUR DI BASUH. Contohnya MURTABAK TELUR DIBASUH, CHAR KEOW TEOW TELUR DI BASUH..em..ada info yang hendak disampaikan rupanya.

Nora Shahaira berkata...

ish..ish..suka juga..tp jarang sguh dapat makan..teringat masa nak bersalin..nak tak nak kena telan telur mentah..uwaaaa.....

FOOTPC berkata...

tapi feel makan telur separuh masak memang...sukar ah nak gambarkan..

Tanpa Nama berkata...

jadi pasni dah xleh makan telur separuh masak la..huhuhu~

GreenAppleKu.com berkata...

@ Nora, next time kalau nak mkn, goreng atau rebus hingga masak

@ Footpc, saya tak nak gambarkan..kembang tekak ni..hehe

@ Nur, tak yah mkn tau..cam saya.