BLOGSPOT KE DOT COM


Merujuk kepada artikel En. Ben Ashaari, 

"katakanlah, nama BENASHAARI.BLOGSPOT.COM dah mula terkenal .. kemudian aku nak beli domain .. tau tau , ada orang beli dah nama BENASHAARI.COM .. Tak kenal sapa yang beli lak tu !! Adus.. dah tu , takkan nak tukar nama lain atau kekalkan je nama sedia ada ? Dan org yang beli tu sah sah boleh gunakan nama domain tu.. Bukankah satu kerugian ?? Nak bagi naik nama tu bukan mudah ... tau tau ada orang amik kesempatan.. Atau silap silap dia jual kat kita dengan harga yang lebih tinggi.. Bisnis tuu.. hurmm ..

Jadi apa perlu buat ??? Beli domain... jadikan DOT COM .."

Itulah pendapat En. Ben samada penting atau tidak untuk tukar blogspot ke dot com. Atas sebab tak nak nama blog dikebas orang, GreenAppleKu (GA) telah men 'dot com' kan blogspot GA. 

Hendak kata blog GA hebat, popular, tak lah sehebat mana. Jika hendak dibandingkan dengan blog En. Ben? Ehm..macam langit dengan bumi. Tapi blog GA adalah khazanah ilmu merangkap harta karun. I love my blog. So have to make sure 'this is mine!' 


Beli domain di NetKL..
NetKL merupakan salah satu rangkaian yang menawarkan perkhidmatan pendaftaran domain name dan hosting bagi sesiapa yang inginkan domain name sendiri. Admin live chat akan guide from A TO Z. Thank you to admin Liza dan Hafiz from NetKL.

Harga Untuk Domain..
Terpulang kepada dompet masing-masing. Untuk dot com, bermula dari RM30 keatas. 

Selepas selesai segala urusan dan blog anda berjaya di dot com, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu dan buat
  • Rank Alexa ( Automatik rank jatuh,sebab pakai URL ( Domain name ) baru.
  • Page Rank ( Jatuh sebab bertukar link )
  • Nuffnang ( Trafik pada hari yang tukar domain tu,tidak akan dikira )
  •  Bloglist akan hilang so better backup dahulu.
Ini pula pesanan dari CikTom yang tidak kurang pentingnya,

"**Jangan korang bimbang mengenai BE or ME. Penukaran domain ni tak memberi effect pada BE korang. Cuma korang kena la pergi update domain baru pada website nuffnang.
**Jangan korang bimbang url blog ini akan automatik berubah kepada domain yang baru sekiranya blog korang tersenarai di dalam bloglist blog lain. Kiranya dah direct berubah. So no need to change it ;)"

Kepada yang berminat untuk 'dot com' kan blogspot anda, sila klik banner NetKL  di atas. Sharing is Caring..


1 ulasan:

  1. sorry komen dkt entri 2011.. lamanyaa..

    ada beza tak dri guna blogspot ng dot com..

    serius nk tau..sbb Kataubaid. nak tuka ke dot com gaakkk ^^

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!