Isnin, 31 Januari 2011

"AKAK..BAGAIMANA CINTA DAN KAHWIN KERANA ALLAH?"


Tulisan Satuyah @ Sofiyah Rasin ini wajar dijadikan panduan buat yang tercari-cari KENAPA CINTA KERANA ALLAH..

"Kahwin kerana Allah, bukan kerana nafsu... macamana tu, kak? Realitinya ada keadaan macam ni?" Menarik juga persoalan yang masuk ke dalam mesej pesanan ringkas saya dan saya ingin berkongsi pendapat tentangnya dengan pembaca iluvislam. Isu ini cukup menarik dibincangkan terutama sempena bulan Februari tidak lama lagi, di mana seluruh dunia menyebut tentang Hari Kasih Sayang atau Valentine yang jatuhnya pada 14 Februari. Walau apapun, Februari atau tidak, menyambut Hari Kasih Sayang atau tidak...isu cinta, kasih sayang dan perkahwinan adalah isu sejagat yang tetap segar sepanjang zaman.

Persoalan cinta, kasih sayang dan perkahwinan tanpa 'dicemari' nafsu adalah konsep ideal, indah serta menjanjikan kebahagiaan sejati yang ingin sekali dinikmati serta diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Kekeliruan melanda fikiran ketika kita mahu mempraktik atau merealisasikannya dalam kehidupan seharian. Akal sering tersilap menilai dan mata lahir pula sering tertipu. Garis pemisah antara niat 'kerana Allah' dan 'kerana nafsu' dalam proses membuat keputusan untuk bernikah, sama ada 'cinta sebelum nikah' atau 'cinta selepas nikah' begitu kabur kerana ia adalah 'soal hati' yang sukar dijangkau akal biasa dan mata lahir.

Rumahtangga, rumah dan bilik air

Istilah 'rumahtangga' menggambarkan rumah berserta keluarga yang menghuninya. Rumah sahaja adalah bangunan fizikal yang tidak banyak maknanya tanpa manusia yang menghuninya. Keluarga tanpa rumah tempat berlindung, walaupun rumah itu kecil atau dhaif, pasti tidak lengkap dan sempurna. Rumah adalah keperluan untuk perlindungan dari hujan dan panas, tempat istirehat fizikal, fikiran dan juga perasaan.

Dalam rumah terdapat beberapa... bilik tidur, dapur, serambi, ruang tetamu, bilik bacaan, bilik air dan beberapa bahagian tambahan yang lain. Sedar atau tidak, bilik air adalah keperluan yang sangat kritikal dalam sebuah rumah. Bilik air mungkin tidak 'popular' dan bukan pilihan utama untuk dijadikan tempat berlama-lamaan, namun kehidupan manusia menjadi resah dan tidak selesa tanpa 'mengunjunginya'. Kelegaan yang dirasa selepas qadha hajat di bilik air memberi kesan kepada semua aktiviti yang digemari dalam rumah tersebut.

Antara membina rumah dan membina bina bilik air

Saya suka mengambil sebuah rumah fizikal sebagai metafora untuk menggambarkan rumahtangga yang didirikan atas niat 'kerana Allah' atau 'kerana nafsu'. Ketika membina rumah, hasrat utama adalah untuk ada tempat berlindung dari hujan dan panas, supaya keluarga dapat hidup dengan selesa. Keseluruhan bahagian rumah tersebut umpama rumahtangga yang dibina. Tanpa bilik air pasti tidak lengkap. Namun tentu suatu yang tidak kena jika rumah dibina dengan hasrat utamanya untuk membuat bilik air semata-mata dan bahagian rumah yang lain sebagai sampingan. Metafora inilah yang cuba saya gunakan untuk membezakan niat antara kahwin 'kerana Allah' dengan 'kerana nafsu'.

Jika bilik air sebagai niat utama, ini ibarat kahwin 'kerana nafsu'. Jika demikian maka pembinaan 'rumah' itu adalah semata-mata untuk buang air. Sebaliknya, jika niat utama adalah membina sebuah rumah yang lengkap dengan semua bahagian termasuk bilik air, ini ibarat niat kahwin 'kerana Allah'. Dalam keadaan niat seperti ini, buang air adalah pelengkap kepada keseluruhan fungsi utama rumah sebagai tempat perlindungan. Niat ini lebih menyeluruh dan mengambil kira banyak faktor.

Tambahan lagi, manusia tidak membina rumah bermula dengan membina bilik air, tetapi dimulakan dengan asas atau foundation yang kukuh, lantai, dinding dan bahagian-bahagian utama. Begitu juga dengan pembinaan rumahtangga – ia mesti bermula dengan asas yang cukup kukuh supaya tidak mudah runtuh. Misi dan visi pembinaan rumahtangga seharusnya diambil kira sejak dalam proses memilih pasangan.

Misi dan Visi Perkahwinan

Ikatan perkahwinan merupakan ikatan antara dua manusia berbeza jantina, maka semestinya ia mesti berlandaskan misi dan visi penciptaan manusia itu sendiri iaitu sebagai hamba Allah dan khalifah di mukabumi. Selaras dengan dua misi penciptaan manusia, maka misi dan visi perkahwinan adalah sebagai pembentukan keluarga sebagai 'team work' melaksanakan misi hamba dan khalifah dalam perjalanan menuju akhirat. Inilah asas yang paling kukuh dan niat yang paling murni 'kerana Allah'. Ini bermakna perkahwinan adalah suatu tanggungjawab.

Untuk memikul pertanggungjawan sebagai hamba dan khalifah, pastinya pelbagai halangan, rintangan dan beban yang terpaksa dipikul bersama. Oleh itu, sangat penting wujud rasa cinta dan kasih sayang sebagai pengikat antara suami, isteri, anak-anak dan seluruh keluarga. Cinta dan kasih sayang adalah anugerah dari Allah yang Ar Rahman dan Ar Rahim kepada hamba-hamba-Nya. Ikatan rasa cinta dan kasih sayang menyebabkan beban yang terpikul di bahu terasa ringan, kemarahan yang mungkin timbul antara pasangan dapat diredakan dengan kemaafan.

Ekpresi kasih sayang antara manusia terluah dalam banyak bentuk termasuklah hubungan seksual yang dihalalkan melalui akad ijab dan kabul. Persepsi 'nafsu' dalam kefahaman kebanyakan manusia dikaitkan dengan hubungan seksual serta isu-isu berkaitan dengannya. Dengan lafaz akad nikah, ekpresi kasih sayang dalam bentuk hubungan seksual dihalalkan, malah diiktiraf oleh Allah sebagai ibadah dan pahala kebajikan. Tanpa ijab kabul, hubungan seksual meyandang label jijik, kotor dan hina.

Kerana Allah – merujuk kepada peraturan-Nya

Niat 'kerana Allah' dalam percintaan dan perkahwinan direalisasikan dengan merujuk kepada peraturan yang ditetapkan oleh Allah s.w.t di setiap peringkat prosesnya. Keredhaan Allah sebagai asas ketika memilih pasangan untuk membentuk 'team work' rumahtangga, patuhi segala suruhan dan tinggalkan larangan termasuk dalam aspek pemenuhi tuntutan fitrah keperluan seksual.

Khalifah-khalifah dan hamba-hamba Allah yang lahir dari perkongsian hidup dalam perkahwinan tersebut adalah tanggungjawab pasangan tadi supaya generasi baru ini membesar menjadi manusia yang berfungsi menjadi pemakmur bumi, bukan perosak mukabumi.

Pencemaran dalam niat

Niat 'kerana nafsu' digambarkan oleh keadaan dimana perkahwinan adalah semata-mata untuk memenuhi tuntutan fitrah seksual. Sedar tak sedar, niat 'menghalalkan' hubungan seksual dalam ekspresi cinta dan kasih sayang secara lahiriah kelihatan begitu 'murni'. Ya, sememangnya ini tidak salah... namun jika semata-mata kerana itu, ia ibarat membina rumah bermula dengan membina bilik air sebagai asas utama. Bagaimanapun, sekurang-kurangnya ada juga peraturan Allah yang diambil kira.

Rumahtangga begini tidak akan kukuh, cepat runtuh, mudah goyah dan akab berkubur begitu sahaja. Persoalan tanggungjawab dengan mudah akan diketepikan. Kebahagiaannya tidak berpanjangan. Rumahtangga akan selalu bermandikan pergaduhan dan konflik. Anak-anak yang lahir dalam suasana ini ini tidak berkembang menjadi khalifah dan hamba Allah yang berfungsi untuk memakmurkan bumi, malah mungkin menjadi generasi perosak muka bumi. Kesudahannya bukan syurga di akhirat malah kesengsaraannya bermula di dunia lagi. Na'uzubillah!.

Kerana Nafsu semata – membujur lalu melintang patah

Ekpresi cinta dan kasih sayang atas dorongan nafsu semata-mata tergambar dalam kehidupan seharian ketika peraturan Allah tidak diendahkan, batas hukum syarak diketepikan, sehingga andai berlaku pertembungan antara hukum Allah dengan keinginan nafsu, hukum Allah diketepikan dan tuntutan nafsu dipenuhi. Membujur lalu, melintang patah... inilah gambaran niat semata-mata 'kerana nafsu'. Anugerah cinta dan kasih sayang dari Ar Rahman dan Ar Rahim dikhianati dengan ekspresi dalam bentuk zina.

Sifat Maha Pengampun Allah dijadikan pertaruhan dalam permainan nafsu

"Allah fahamm... kan dia yang ciptakan kita. Lagipun Allah kan Maha Pengampun..." demikian kata-kata yang lahir dari dorongan nafsu yang bertopengkan nama Allah.

Peluang taubat di eksploitasi semahu-mahunya sehingga terlupa bahawa Allah juga ada sifat Maha Menghukum. Dalam pengaruh nafsu, syurga dan neraka seolah-olah tidak wujud.

Semoga Allah melindungi kita dari pengaruh cinta nafsu semata-mata.

Destinasi akhir ekspresi cinta

Stesen terakhir cinta kerana Allah dalam ikatan rumahtangga adalah syurga yang kekal abadi di akhirat. Sebaliknya, stesen terakhir cinta kerana nafsu adalah neraka yang penuh siksaan. Allah serahkan pilihan di tangan kita yang diberi selendang sebagai khalifah muka bumi.

Allah sediakan syurga untuk manusia tinggal dan Dia ciptakan Neraka sebagai peringatan bahawa ada risiko menanti jika manusia memilih untuk tidak tunduk kepada-Nya. Pilihan yang Allah buka juga berlaku dalam soal ekpresi cinta dan kasih sayang... Semoga Allah memimpin dan memberi taufik dan hidayah untuk kita menikmati anugerah cinta dari Dia yang Ar Rahman dan Ar Rahim.


Sabtu, 29 Januari 2011

JANGAN CUCI KERETA ANDA





Jika anda ingin menjaga kualiti cat kereta anda. Biar betul kenyataan ini. Habis tu kalau kereta dah comot takkan hendak dibiarkan sahaja. Hendak pula kereta di atas adalah milik anda. Mana mungkin kita tidak mencucinya agar keserian kereta tetap terjaga.

Kebanyakkan kita kalau mencuci kereta suka buihkan banyak-banyak. Lagi banyak buih lagi bersih. Info terkini yang baru GA perolehi dari tokey kedai cat kereta, sebenarnya untuk menjaga keserian kereta, warna cat kereta agar tidak pudar, tidak susah. Katanya, cukup sekadar mencuci kereta dengan air!

Biar betul tokey ni. Katanya lagi, kereta yang baru (baru keluar dari kedai, plastik cover kerusi pun tidak dibuka lagi..) dan kereta yang baru dicat semula telah dilapisi dengan satu lapisan yang akan menjaga cat kereta tersebut. Ada sesiapa tahu apa nama lapisan tersebut? GA, namakan lapisan ni lapisan XX. (Totally terlupa apa nama lapisan tersebut)

Lapisan XX (pastikan yang berkualiti tinggi) inilah yang akan menjaga jangka hayat cat kereta kita untuk beberapa tahun lamanya jika kita tahu teknik penjagaan yang betul. Tapi awas..lapisan XX ini akan terhakis jika kita mencuci kereta dengan menggunakan shampoo kereta. Semua tahu, shampoo kereta mengandungi bermacam-macam bahan kimia. Bahan-bahan kimia inilah yang akan menghakis lapisan XX.

Kata tokey kedai itu lagi, awas jika kita terlihat ada kedai cuci kereta yang menawarkan khidmat cuci kereta dengan harga yang murah. Tidak semua mereka ini jujur, sebab mereka menggunakan cecair pencuci baju sahaja! Entahkan breeze entahkan top! Lainlah jika kita kenal tokey kedai tersebut dan pasti mereka ini jujur.

Selain shampoo kereta, cecair pencuci baju, najis burung adalah antara bahan kimia yang kuat menghakis cat kereta anda. Jika terkena najis burung, cepat-cepat cuci dengan air.



Kalaulah kereta anda boleh bercakap, tentu ia akan jerit seperti ini..

"Hoiiii!! korang cuci aku dengan apa ni..sakitlah oiii.."


Jumaat, 28 Januari 2011

12 WAJAH DI PADANG MAHSYAR (PART 3)

Sebelum ini GA telah kongsi 3 wajah di Padang Mahsyar kelak. Tinggal lagi 9 wajah yang belum di tulis. 

Kata orang, hidup kena bermasyarakat. Kena kenal siapa jiran disekeliling kita sebab jiran adalah orang yang paling dekat dengan kita. 'Jiran sepakat membawa berkat'. Ada logiknya ayat tersebut. Betapa tidak seronoknya hidup di dalam masyarakat yang tidak bertegur sapa sesama jiran. Paling tidak pun, hadiahkan senyuman ketika terpandang jiran sebelah rumah. Tak susahkan. Barisan ke 4 ni khas untuk pro kontra hidup berjiran.

Barisan ke empat

Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Allah SWT berfirman: "Mereka itu adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jiran, maka ini balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

Barisan ke lima

Diiringi dari kubur dengan kepala mereka terputus daripada badan. Allah SWT berfirman:" Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

Barisan ke enam

Diiringi dari kubur dengan tanpa mempunyai lidah dan dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. Allah SWT berfirman: "Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian diatas kebenaran, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka.."








BEN ASHAARI BLOG

Minggu ini, GA sibuk menyiapkan kerja yang menimbun. Maklumlah, next week masyarakat cina akan menyambut tahun baru so banyak kerja yang kena settle sebelum cuti. Terjah blog En. Ben, ada tugas yang perlu dilaksanakan sebelum En. Ben tutup. Harap kali ini masih ada rezeki buat GA berada di dalam bloglist En. Ben.

Baru yang nak sertai blog list BEN , sila buat ini entri yer ..

Letakkan header BEN ASHAARI BLOG

Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini ..
  • DONE..
Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
  • 2 KALI SEHARI..(DULU 4 KALI SEHARI TAPI ADA YANG KOMEN KATA TAK TERKEJAR NAK BACA ENTRI...)
Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI ..
  • SEBAB NAK SHARING INFO MUHASABAH DIRI DENGAN BLOGGER LAIN. ENTRI AGAMA NI, TAK RAMAI YANG MINAT SO INI ADALAH SALAH SATU CARA DENGAN BERADA DIDLM BLOG EN. BEN.
  • BLOG EN. BEN MANTOP SO TUMPANG PUBLISITI EN. BEN.
  • SEBAB NAK TERUS KEKAL BERADA DI DLM BLOG LIST 'SIFU'KU.
Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular ?
  • SYUKUR DAN AKAN TERUS MENULIS SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN..

Khamis, 27 Januari 2011

12 WAJAH DI PADANG MAHSYAR (PART 2)



Zaman sekarang ni, cerita tentang zina, hari-hari dah masuk dalam suratkhabar. Couple dengan couple, cikgu dengan murid, bos dengan pekerja dan dah tak terkejut bila baru-baru ni, hakim mahkamah syariah pun di tangkap berkhalwat. Rasanya cukup setakat itu, GA buat intro..kalau panjang lebar nanti ada yang bosan pula. Kepada yang tersalah langkah, U turn semula ke jalan yang benar, pintu taubat masih terbuka..


Barisan kedua


Diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala kebawah dan kaki ke atas. Allah SWT berfirman: "Mereka adalah orang yang berzina, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..."




Begitu juga dengan kes anak derhaka. Setakat bunuh ibu atau bapa ketika mereka tengah solat..hemmm berita tu selalu ada dalam kosmo, harian metro dan dalam stesen tv. Sampai ke tahap kita yang mendengar dan terbaca ni..dah tidak rasa terkejut. Mana silapnya yer? Untuk anak yang derhaka ni..


Barisan ketiga


Diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan sopak dan kusta. Allah SWT berfirman: "Mereka adalah orang yang derhaka kepada kedua ibubapanya, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..."







Rabu, 26 Januari 2011

12 WAJAH DI PADANG MAHSYAR

Itu adalah tajuk artikel yang berada di dalam Majalah Anis, Febuari. Semua umat Islam tahu, akhirat adalah hari pembalasan, hari yang akan menentukan dan menjatuhkan segala hukuman Allah ke atas hamba-Nya.

Hari ini GA akan kongsi dengan semua, satu daripada 12 wajah yang akan ada di padang mahsyar kelak. Pada hari kiamat,umat Islam akan dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan dengan membawa amalan mereka sendiri.

Barisan 1

Diiringi dari kubur dengan berkeadaan buta, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah terjulur memanjang sampai ke perut, dan keluar berbagai-bagai kotoran..

Eishhh..mengeleng kepala semasa GA membacanya. Terbayang di fikiran betapa hodoh lagi menjijikkan manusia ini. Pasti kita semua tidak mahu wajah seperti ini di padang mahsyar kelak. Hendak tahu apa yang telah dilakukan oleh orang-orang ini semasa di dunia?


Allah SWT menegaskan:

"Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

GreenAppleKu : Banyak lagi air lain yang boleh di minum. Kerana hendak nampak moden, hendak nampak advance dan hendak menjaga standard, larangan Allah di redah. Terimalah nasib di akhirat kelak.

Maaf cakap, GA bukan hendak berlagak baik tetapi sekadar berkongsi ilmu agama kerana rasa sayang sesama saudara. Umat Islam kan bersaudara. Kesian melihat saudara kita yang hilang pedoman. Main ikut peredaran zaman jer. Moga perkongsian ini sesuatu buat mereka yang sedang mencari..



Selasa, 25 Januari 2011

BLOG & WEB TIDAK TERLEPAS BAYAR CUKAI PENDAPATAN


Sehingga kini, ramai pengendali blog dan laman web, serta usahawan internet yang biasa lari daripada membayar cukai pendapatan, dengan menganggap yang mana pendapatan melalui internet tidak perlu dicukai.

Kini, dengan setelah kerajaan mula memberi penekanan terhadap industri ICT negara, para pengguna yang menjana duit melalui internet tidak terlepas sama sekali.

Walaubagaimanapun, cukai pendapatan ini hanya dikenakan kepada sesiapa yang menjana lebih daripada RM2,500 sebulan sahaja, dan bagi yang menjana pendapatan kurang daripadanya, maka mereka tidak diperlukan membayar cukai.

Kini, disebabkan ramai mengatakan yang mana blog dan web boleh menjana ribuan duit sebulan, ianya telah menjadikan timbulnya banyak blog-blog berupa spam, dan menyalahgunakan platform internet.

Namun begitu, disebabkan masalah tersebut masih kecil, ianya tidak begitu menjejaskan industri web dan blog tanahair.

SUMBER ARTIKEL : I LUV ISLAM.COM

NOTA : Jangan lari dari membayar cukai !


Isnin, 24 Januari 2011

HATI..ADA APA DENGAN HATI

Jangan sedih ya kartun, tentu ada hikmahnya.

Muchas Gracias to Jejaka Terhangat yang sudi review blog GA ini. Insyaallah segala yang direkemenkan akan dipatuhi satu per satu. Awal tahun ni, kerja dipejabat memang banyak yang perlu di update dan di tutup buku. So, i totally used my night time to up date the latest entri.

Kepada yang sudi komen, tinggal jejak kat shoutbox, thank you very-very much and will return to your blog to terjah balik.

Orang selalu kata, " patutlah aku rasa tak sedap hati jer.." mahupun " suka hati kau lah nak buat apa." 

Persoalannya, kenapa hati kita sering merasa resah, gelisah mahupun kacau? Menurut Ustaz Rujihan Mohamed Ali, melalui artikelnya di majalah Anis antara wabak-wabak penyebab bagi segala kekacauan tersebut:
  • Makan dan minum yang haram atau syubhah
  • Dosa dan maksiat
  • Dosa secara khusus berkaitan dengan ibubapa
  • Menjauhi majlis ilmu
  • Bersahabat dengan orang yang buruk akhlaknya
  • Cinta dunia
  • Mengabaikan ingatan terhadap akhirat
Wabak tersebut ada ubatnya. Untuk mengembalikan fungsi 'hati yang hidup' perlu di disiplinkan 
  • Menjaga persoalan kehalalan rezeki
  • Mengawal diri dari mungkar dan maksiat
  • Memperbanyakkan istighfar dan bertaubat
  • Istiqamah datang ke masjid
  • Menyintai majlis ilmu
  • Bersahabat dengan orang yang baik
  • Membanyakkan zikrullah dan membaca al-Quran
  • Banyak mengingati mati
  • Bersifat pemurah.
Hati kita umpama air..jangan sesekali dibiarkan ia keruh!



Ahad, 23 Januari 2011

ANDA BERIMAN ANDA BAHAGIA


Iman Mutiara - Raihan -

Iman adalah mutiara
Di dalam hari manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

Bolehkah kita menemui kebahagiaan andai diri
  • Solat tidak pernah cukup lima waktu walaupun diri sudah bergelar ayah mahu pun ibu. Diri sentiasa merasa, seperti ada kerja yang belum selesai. 
  • Berkahwin seorang lagi tanpa kebenaran isteri pertama. Terpaksa belajar menipu takut pecah tembelang. Tiada kebebasan 'dating' dengan isteri kedua sebab kena pandang kiri dan kanan. Risau terserempak dengan 'paparazi' isteri pertama.
  • Curang terhadap pasangan anda. Telah bersuami/beristeri tetapi ada 'teman istimewa'. 
  • Terjebak bercinta dengan kaum sejenis.
  • Berbelanja di luar kemampuan. Beban hutang semakin bertambah, takpe sebab moto hidup anda 'biar papa asal bergaya'
Nota : Kehidupan ini harus berjalan selari dengan kehendak syariat kerana kebahagiaan yang sebenar bukan bertunjangkan nafsu tetapi keimanan yang jitu. – DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj. 

Kredit to Read My Blog kerana menyiarkan nota DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj. Blogger baru, mari kita give support sebab GA adalah follower yang pertama..

Sabtu, 22 Januari 2011

ANXIETY (RESAH GELISAH)


Generalized anxiety disorder (or GAD) is characterized by excessive, exaggerated anxiety and worry about everyday life events with no obvious reasons for worry. People with symptoms of generalized anxiety disorder tend to always expect disaster and can't stop worrying about health, money, family, work, or school. In people with GAD, the worry often is unrealistic or out of proportion for the situation. Daily life becomes a constant state of worry, fear, and dread. Eventually, the anxiety so dominates the person's thinking that it interferes with daily functioning, including work, school, social activities, and relationships.
        

Anxiety atau rasa resah gelisah sering dikaitkan dengan salah satu daripada tanda-tanda penyakit psikologi. Keadaan ini jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan seseorang itu diselimuti kemurungan yang tidak terkawal. Yang lebih parah akan wujudlah tindakan-tindakan diluar kawalan termasuklah ada yang mengambil keputusan untuk membunuh diri!


Ada beberapa cara untuk mengubati penyakit resah gelisah yang melampau ini seperti membaca buku berkaitan anxiety, berjumpa pakar psikologi ataupun mengambil pil anti-anxiety. Namun ada satu cara yang amat susah bagi sesetengah orang hendak melakukannya. Tidak perlu kita berbelanja besar mahupun bersusah payah menelan pil.

SOLAT
Firman Allah melalui surah al-Ma'arij

"Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut), apabila ia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah; Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut; kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang, iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya."

Solat juga mampu menyihatkan pemikiran sekaligus menjadikan seseorang itu lebih tenang dan bebas dari rasa resah gelisah yang melampau. Kepada yang sedang mengalami masalah berikut :
  • bersedih kerana putus cinta.. 
  • gagal dalam temuduga kerja..
  • tidak lulus ujian memandu untuk kali yang ke dua.. 
  • baru lepas tengok pasangan anda curang pada anda..
  • walau apa jua masalah yang sedang anda alami ketika ini..

Dirikanlah solat kerana Allahswt 
Maha Pengasih dan Penyayang.

Jumaat, 21 Januari 2011

BERPAKAIAN TAPI TELANJANG


SO SWEET..

SO SWEET
Kedua-dua gambar diatas memang sweet. Tetapi sebagai seorang wanita Islam, anda tersangat sweet jika menutup aurat mengikut hukum seperti yang telah di tetapkan.

Sabda Nabi Muhammad SAW: “Bahawa anak perempuan apabila cukup umurnya, maka mereka tidak boleh dilihat akan dia, melainkan mukanya dan dua tapak tangannya hingga pergelangan.”(H.R Abu Daud)

“Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi yang telanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk surga dan tidak akan mencium baunya“ (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Berapa ramai wanita islam yang mengikut hukum dalam cara berpakaian hari ini??


Khamis, 20 Januari 2011

MOGA DIRIMU DIRAHMATI





Hadiahkan aku doamu
Jika aku adalah sahabatmu yang jahat
Doakan aku berpaling dari kejahatan
Doakan aku agar menjadi sahabatmu yang baik


Jika aku sahabatmu yang baik
Doakan kebaikanku tulus dengan ikhlas
Jika aku sahabat yang ikhlas
Doakan keikhlasan ku sampai ke pangkuan Illahi
Gerakanlah setiap tindakanku padamu dengan doa
Doakan aku agar aku tidak lupa mendoakanmu..


JANGAN PINTA KEMATIAN AYAHMU!

Hidup ini sunyi tanpa insan bernama AYAH..


Saya seorang pelajar di IPTA. Saya dibesarkan dalam keluarga yang sederhana. Apa yang merisaukan saya ialah semenjak akhir-akhir ini, sifat ayah sungguh berlainan. Rupa-rupanya dia mempunyai perempuan lain dalam hidupnya. Apa yang saya tahu, dia telah ‘diguna-gunakan’ oleh perempuan itu.

Hubungan ayah dengan kami adik beradik semakin renggang. Ayah sering pulang lewat, malah kadang kala tidak pulang langsung. Pelajaran kami adik beradik juga tidak dipedulikan. Sejak itu saya mula membenci ayah. Perasaan benci ini adakalanya menyebabkan saya mendoakan agar bapa saya mati sahaja. Saya tahu perbuatan saya ini salah, tetapi apakah yang harus saya buat dalam situasi ini?


Jawapan:

Dalam Islam, kita dituntut supaya menghormati ibu dan ayah kita, tidak kira dalam dalam apa jua keadaan sekalipun. Bukan setakat tidak boleh menderhaka, malah jika kita tidak mendoakan kesejahteraan keduanya pun, kita sudah boleh dianggap anak yang derhaka. Itu kalau kita tidak doakan kesejahteraan mereka, jadi bagaimana pula kalau kita doakan kecelakaan ke atas mereka?

Bermakna itu lebih derhaka. Dan jika anda doakan agar ayah anda mati, maka tidakkah itu bermakna bahawa anda lebih jahat daripadanya? Saya akui masalah ini agak sulit ditangani oleh anda atas kedudukan anda sebagai seorang anak yang dikira masih terlalu muda untuk mengetahui punca sebenar masalah… Namun ini tidak bermakna anda tidak boleh memainkan peranan yang penting untuk setidak-tidaknya tidak menambah masalah lagi. Dan saya tegaskan, bahawa mendoakan supaya seseorang mati, (lebih-lebih lagi ayah anda sendiri) bukanlah sebahagian daripada cara menyelesaikan masalah ini.

Anda sendiri yang mengatakan bahawa ayah anda telah ‘diguna-gunakan’. Jika itu memang benar patutkan beliau yang dipersalahkan? Ya, kalaulah benar dakwaan anda itu, ini bermakna ayah anda hanya menjadi ‘mangsa’ bukan pemangsa. Apabila menjadi mangsa, maka ibu dan keluarga anda turut menerima akibatnya. Kalau demikian, ayah anda wajar dibantu, bukan dibenci. Malah mungkin keadaannya lebih buruk dan teruk daripada apa yang anda deritai.

Jadi sekarang, persoalannya ialah bagaimana ingin ‘menyelamatkan’ ayah anda, bukan bagaimana hendak ‘mematikan’nya? Dan sebagai seorang anak, anda punya banyak cara untuk membantunya. Dan inilah yang akan membawa kepada penyelesaian kepada masalah ini secara tidak lansung. Pertama, sekurang-kurangnya anda perlulah membantu diri anda sendiri terlebih dahulu. Yakni dengan cuba melawan perasaan kecewa, marah dan benci yang ada dalam diri anda itu. Stabilkan diri anda dan jalanilah hidup dengan sebaik-baiknya. Anda perlu faham bahawa masalah adalah ‘rule of life’ – hukum kehidupan yang perlu diterima oleh semua manusia.

Pandanglah ke kiri dan ke kanan anda, dan insafilah semua orang sedang berdepan dengan hukum kehidupan ini. Malah, ada diantara mereka yang lebih sukar lagi daripada anda. Mungkin bapa mereka meninggal dunia ketika mereka masih kecil dengan bilangan adik-beradik yang begitu ramai, ibu pula sakit-sakit. Tetapi anda tidak begitu… anda adalah lebih baik kerana ayah anda masih hidup, ibu anda masih sihat.

Tujuan saya menceritakan hal ini ialah untuk memberi semangat pada diri anda supaya tenang dan berpijak di bumi nyata dalam menghadapi sesuatu masalah. Jangan terlalu mengharap dunia akan jadi seperti yang kita idamkan. Dan jangan marah, jika anda dapati ayah anda atau siapa sahaja tidak bersikap seperti yang anda kehendaki kerana diri anda sendiri tidak bersikap seperti anda sendiri kehendaki… betul tak? Jadi, rasionallah. Hadapi kenyataan dengan sewajarnya.

Hakikat ini akan membantu ayah anda secara tidak lansung. Anda harus menjaga hati dan fikiran anda agar tidak terlalu tekan dengan masalah ini. Janganlah hendaknya tekanan masalah ini mengganggu tugas anda sebagai seorang pelajar IPTA yang menjadi harapan dan sandaran bukan sahaja oleh keluarga anda bahkan oleh masyarakat. Jangan tambah satu masalah lagi dalam keluarga anda… yakni dengan masalah anda sendiri! Cubalah belajar dengan baik. Tumpukan perhatian anda sepenuhnya. Anda sudah dikira dewasa untuk menganggap masalah ini sebagai cabaran bukan halangan.

Tentu anda punya adik-adik yang masih muda, tunjuklah teladan yang baik. Mereka melihat anda, maknanya jika anda ‘stabil’ dalam menghadapi cabaran ini, maka mereka juga akan mendapat suntekan semangat. Sebaliknya, jika mereka melihat anda goyah, mereka juga akan goyah dan mungkin terus patah.

Hendaklah anda menyedari hakikat bahawa mempunyai seorang ayah yang bermasalah adalah jauh lebih baik daripada tidak ada ayah langsung. Sekurang-kurangnya ayah anda masih pulang juga walaupun kadang-kadang terlewat. Maka sambutlah kepulangan dengan baik, jangan diboikot atau dipulau. Api tidak akan dapat dipadamkan dengan api. Teruskan peranan anda sebagai seorang anak. Dekatilah dirinya… Dan dengan kedudukan anda sebagai seorang siswa saya yakin anda adalah seorang anak yang diharapkannya.

Dia mempunyai rasa bangga, yakin dan hormat terhadap anda. Pergunakanlah kelebihan ini untuk mendekati dirinya. Bila sudah ada interaksi maka mudahlah anda berkomunikasi seterusnhya mula menyelami masalahnya. Insya-Allah, nanti anda mendapat gambaran masalah ini dengan lebih luas dan jelas. Nanti anda akan tahu apakah punca dan kenapa ia berlaku. Siapa pemangsa, kenapa ayah anda boleh terjerat dan apa umpan yang digunakan dalam keadaan ini? Sekurang-kurang ini akan menghilangkan kebencian anda terhadapnya kalau tidakpun menyelesaikan masalah ini secara keseluruhan.

Semua itu akan membetulkan persepsi seterusnya sikap anda terhadap ayah anda. Dan barulah nanti anda tahu benar-benar apakah ruang lingkup masalah itu. Apakah sebab dan kesannya. Ingatlah, masalah yang sudah kita tahu, kata pepatah, adalah separuh selesai. Ya, setakat ini saya kira anda sudah faham bahawa saya ingin mengajak saudara supaya menyelesaikan masalah ini berdasarkan sumber yang ada pada diri anda sendiri. Lingkungan penyelesaian yang cuba saya ketengahkan ialah… bertindaklah dengan kuasa dan pengaruh yang ada pada diri anda sendiri.

Dalam konteks ini, saya ingin mengingatkan bahawa Rasulullah saw pernah bersabda bahawa doa merupakan senjata yang ampuh bagi orang mukmin. Di sini anda telahpun mempunyai ‘senjata’ untuk menangani masalah ini. Cuma senjata itu nampaknya sudah tersalah guna. Senjata itu digunakan untuk menikam ayah anda, yang sebenarnya turut menikam diri anda sendiri. Daripada anda berdoa kematian ayah, bukanlah lebih tepat berdoa untuk keselamatannya?

Doakan ayah anda dari dianiaya orang, ‘diguna-gunakan’ dan sebagainya. Ingatlah, doa anak yang soleh terhadap ayahnya pasti dimakbulkan Allah sama ada ayah itu masih hidup atau mati. Sama ada ayah itu masih siuman atau telah ‘diguna-guna’. Jika benar ayah anda diguna-gunakan, bermakna dia telah disihir. Hanya kuasa Allah sahaja yang mampu melawan kuasa jahat yang didalangi oleh syaitan itu. Oleh itu apa yang mampu anda lakukan ialah berdoa, sembahyang hajat dan bacalah ayat suci al-Quran serta beramallah dengan niat melawan sihir yang sedang membelenggu ayah anda itu. InsyaAllah, dia akan sembuh semula dan menjalankan tanggung jawab sebagai ketua keluarga.

Perasaan benci tidak pernah menyelesaikan masalah. Bagaimana anda hendak mengikhlaskan diri berdoa untuk ayah, sedang perasaan benci ada dalam diri anda? Wajar saya ingatkan, perasaan benci mesti terlebih dahulu dibuang sebelum anda berdoa untuk kesejahteraannya. Doa yang dipanjatkan berserta rasa benci tidak akan diperkenankan.

Rasulullah saw pernah bersabda bahawa doa seorang ibu terhadap anaknya adalah doa yang paling makbul. Ketika ditanya mengapa? Rasulullah saw menjawab, “kerana ibu paling menyayangi anaknya.” Oleh itu saya mengingatkan , sayangilah ayah anda walau apa jua keadaannya. Berbuat baik terhadap ayah bukanlah kerana kebaikan yang telah, sedang dan akan dicurahkannya tetapi kerana itu perintah dari Allah. Jika anda benar-benar cintakan Allah, maka berbuat baiklah kepada ibu bapa tanpa melihat apa jua keadaannya.

Permasalahan orang tua, lebih manis jika orang tua yang menyelesaikannya. Anda terlalu muda untuk menangani masalah ini secara langsung. Ibu, bapa saudara serta sanak-saudara yang lain mungkin juga sedang memikirkan bagaimana menyelesaikan masalah ini. Berilah mereka masa. Peranan anda pula ialah apabila sesekali ayah balik, tunjukkanlah kemesraan tanpa apa-apa perubahan. Ceritakan masalah kepadanya tanpa mendesak-desak apalagi menggugut. Ini supaya dia rasa dihormati sebagai ayah terhadap anak-anak-anaknya, Jadi andalah terlebih dahulu mesti menunjukkan yang anda masih anak yang menyayanginya.

Mungkin dengan cara ini akan menyedarkannya bahawa kehadiran seorang ‘perempuan’ lain dalam hidupnya boleh dan akan memungkinkan dia kehilangan anak-anak yang disayanginya. Tidak mustahil selepas itu nanti, dia yang sebenarnya dalam dilema terpaksa membuat pilihan…apakah memilih anak-anaknya atau memilih ‘perempuan’ itu. dan jika anda telah menyayangi, mengasihi dan mendoakan kesejahteraannya, saya tidak teragak-agak lagi buat menyatakan bahawa ayah anda akan memilih anda.

Anak ku,

Barangkali ayah kita bukan seorang yang baik, tetapi sebagai anak kita mesti dapat melihat dan menghargai kebaikan ayah kita!


Selasa, 18 Januari 2011

BAS UNTUK WANITA DILANCARKAN



KUALA LUMPUR 17 Jan. – Perkhidmatan bas RapidKL khusus untuk golongan wanita dilancarkan secara rasmi hari ini meliputi 15 laluan iaitu lapan laluan baru dan tujuh laluan yang diperkenalkan dalam tempoh percubaan bulan lepas.

Hasil tempoh percubaan itu, Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) yang bertanggungjawab ke atas RapidKL menerima sebanyak 94 peratus sokongan daripada responden supaya perkhidmatan bas itu diteruskan dan diperluaskan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang melancarkan perkhidmatan bas itu mengucapkan tahniah dan syabas kepada Prasarana dan RapidKL kerana membantu kerajaan mewujudkan persekitaran mesra untuk wanita.

‘‘Ini adalah usaha penambahbaikan bagi isu keselamatan untuk wanita dan paling utama memberi ruang kepada golongan wanita untuk merasa selesa ketika berada di dalam bas terutama semasa waktu puncak.

‘‘Selama ini, wanita terpaksa berhimpit-himpit dengan golongan bapa di dalam bas dan itu boleh menyebabkan wanita berasa kurang selesa dan tidak selamat,’’ katanya selepas melancarkan perkhidmatan Rapid Bas Wanita di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-10 Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di sini hari ini .

Shahrizat berkata, kementerian berharap perkhidmatan bas tersebut akan diperluaskan lagi ke kawasan-kawasan lain dan langkah ini dapat memberi kesedaran kepada orang ramai bahawa isu keselamatan wanita adalah penting.

‘‘Bagaimanapun kita tetap memberi pilihan kepada golongan wanita untuk menggunakan perkhidmatan bas wanita sahaja atau bas biasa. Namun, saya rasa usaha RapidKL ini adalah langkah terbaik,’’ kata beliau.

Sementara itu, Pengerusi Prasarana, Tan Sri Izuddin Dali ketika ditemui berkata, berikutan sambutan yang menggalakkan ketika tempoh percubaan, pihaknya akan menambah lapan laluan baru selain tujuh laluan sedia ada.

‘‘Pihak syarikat menyediakan laluan pada waktu pagi dan petang iaitu khusus ketika waktu puncak. Waktu yang ditetapkan adalah 6.30 pagi hingga 7.45 pagi serta 4.30 petang hingga 6 petang,’’ katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Kumpulan Bas Prasarana, Datuk Mohamed Hazlan Mohamed Hussain berkata, walaupun perkhidmatan bas itu khusus untuk wanita, kanak-kanak lelaki di bawah umur 12 tahun dibenarkan menaikinya dengan ditemani oleh saudara perempuan.

‘‘Bagi memudahkan pengguna membezakan bas wanita daripada perkhidmatan biasa, syarikat menyediakan ikon Rapid Bas Wanita di bahagian cermin hadapan, pintu tingkap serta paparan skrin LED pada bas tersebut,’’ ujarnya.


SUMBER : UTUSAN

GreenAppleKu : Diharap perkhidmatan ini di teruskan dan diperluaskan di seluruh Malaysia secepat yang boleh. Dapat mengurangkan kes 'gangguan seksual', dan pelbagai kes negatif yang lain. 


BLOGLIST DI GREEN APPLE KU.COM


Di pendekkan cerita, GA sedang dalam proses menyenaraikan blog yang  telah meletakkan Green AppleKu ke dalam bloglist di blog masing-masing. Terdapat 3 bloglist iaitu 



LOVE
Ini untuk blogger senior, blogger otai. Anda juga tidak mustahil suatu hari nanti akan menjadi seperti mereka.


FREEDOM
Untuk rakan sekolah mahupun sepejabat GA. Memandangkan tidak ramai rakan GA yang ada blog, bloglist ini terbuka kepada blogger yang telah meletakkan Green AppleKu kedalam senarai bloglist masing-masing.



INDEPENDENT
Terbuka kepada blog yang telah meletakkan Green AppleKu ke dalam bloglist masing-masing.


Nota : Ini sebagai tanda penghargaan GA buat semua. Kepada sesiapa yang blog nya belum tersenarai di dalam bloglist GA, minta tinggal link anda di bawah. Rasa GA, banyak lagi yang belum GA listkan ni.

PEACE NO WAR!!

Isnin, 17 Januari 2011

BLOGSPOT KE DOT COM


Merujuk kepada artikel En. Ben Ashaari, 

"katakanlah, nama BENASHAARI.BLOGSPOT.COM dah mula terkenal .. kemudian aku nak beli domain .. tau tau , ada orang beli dah nama BENASHAARI.COM .. Tak kenal sapa yang beli lak tu !! Adus.. dah tu , takkan nak tukar nama lain atau kekalkan je nama sedia ada ? Dan org yang beli tu sah sah boleh gunakan nama domain tu.. Bukankah satu kerugian ?? Nak bagi naik nama tu bukan mudah ... tau tau ada orang amik kesempatan.. Atau silap silap dia jual kat kita dengan harga yang lebih tinggi.. Bisnis tuu.. hurmm ..

Jadi apa perlu buat ??? Beli domain... jadikan DOT COM .."

Itulah pendapat En. Ben samada penting atau tidak untuk tukar blogspot ke dot com. Atas sebab tak nak nama blog dikebas orang, GreenAppleKu (GA) telah men 'dot com' kan blogspot GA. 

Hendak kata blog GA hebat, popular, tak lah sehebat mana. Jika hendak dibandingkan dengan blog En. Ben? Ehm..macam langit dengan bumi. Tapi blog GA adalah khazanah ilmu merangkap harta karun. I love my blog. So have to make sure 'this is mine!' 


Beli domain di NetKL..
NetKL merupakan salah satu rangkaian yang menawarkan perkhidmatan pendaftaran domain name dan hosting bagi sesiapa yang inginkan domain name sendiri. Admin live chat akan guide from A TO Z. Thank you to admin Liza dan Hafiz from NetKL.

Harga Untuk Domain..
Terpulang kepada dompet masing-masing. Untuk dot com, bermula dari RM30 keatas. 

Selepas selesai segala urusan dan blog anda berjaya di dot com, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu dan buat
  • Rank Alexa ( Automatik rank jatuh,sebab pakai URL ( Domain name ) baru.
  • Page Rank ( Jatuh sebab bertukar link )
  • Nuffnang ( Trafik pada hari yang tukar domain tu,tidak akan dikira )
  •  Bloglist akan hilang so better backup dahulu.
Ini pula pesanan dari CikTom yang tidak kurang pentingnya,

"**Jangan korang bimbang mengenai BE or ME. Penukaran domain ni tak memberi effect pada BE korang. Cuma korang kena la pergi update domain baru pada website nuffnang.
**Jangan korang bimbang url blog ini akan automatik berubah kepada domain yang baru sekiranya blog korang tersenarai di dalam bloglist blog lain. Kiranya dah direct berubah. So no need to change it ;)"

Kepada yang berminat untuk 'dot com' kan blogspot anda, sila klik banner NetKL  di atas. Sharing is Caring..


MENYEPAK GAY DI PINTU SYURGA

BLOG KERETA MAYAT
http ://keretamayat.blogspot.com
(Amaran: 18SX+18SG: Entry ini untuk Gay sahaja, penulis tidak bertanggung jawab bagi mereka yang bukan gay membaca lalu salah faham, terutama bagi yang slow, dan bagi yang nak baca, sila baca sampai habis)


Siapa antara korang?, yang dulu adalah seorang perokok tegar, kuat gila hisap rokok, satu kotak minima sehari, tapi sekarang dah berhenti.., siapa?

Atau siapa antara korang?, yang dulu adalah seorang pelancap tegar, kuat gila melancap, sampai pancut air mani darah, kemudian dah berhenti, siapa?

Atau siapa antara korang, yang dulu adalah seorang kaki betina, walhal kaki korang sebenarnya jantan tapi maksud aku, korang adalah suka berzina, siap buang anak lagi, kemudian dah berhenti, siapa?

Atau mudah sikit, Siapa antara korang, yang dulu adalah seorang kaki skodeng, kuat gila berskodeng, kemudian dah berhenti,

Siapa?

Kepada mereka-mereka yang aku maksudkan di atas, tentu korang telah melalui pengalaman getir untuk berhenti lakukan semua itu, bukan?, pengalaman yang sulit untuk di kongsikan, sungguh bersusah payah, ‘mujahadah’ kata orang arab, “be in the hot soup’ kata orang putih..

Namun, Merujuk kepada hadith riwayat Al Bukhari, iaitu:

“Allah tidak menurunkan penyakit kecuali Allah menurunkan ubat untuknya”.

Untuk baca entri ini sampai habis, korang boleh klik pada link yang berwarna merah di atas. Memang best-best entri KERETA MAYAT ni. Berbaloi jika korang letakkan blog beliau ke dalam blog list korang.


BILA PEREMPUAN KELUAR RUMAH TENGAH MALAM


"Apa ke hal yang si'perempuan' tu keluar rumah tengah-tengah malam ni? Nak kata kerja dua shif..mungkin tidak sebab dia kerja pejabat. Standart kerja pejabat, 9 to 5. Haa..ni tak der kerja lainlah ni. Konfem gi dating. Sudah dua malam berturut-turut perempuan ni keluar jam 12tgh mlm."

Makcik Peah masih berdiri di tepi jendelanya memerhatikan 'jiran baru' sebelah rumahnya. Dia terpaksa berhati-hati mengintip jirannya agar orang yang diintipnya tidak perasan bahawa, dirinya sedang diintip. 

Langsir jendela di buka sedikit, cukup sekadar dapat memuatkan sebelah matanya. Karang kalau buka lebih besar, risau kantoi pula. Mana Makcik Peah hendak letak mukanya nanti. 'Drop my waterface. Nanti, dia kata aku busy body pula.' kata Makcik Peah didalam hati.

Mengalahkan penyiasat persendirian apabila Makcik Peah mula menjalankan tugasnya. Memang itulah kerjaya tetap Makcik Peah setelah pencen beberapa tahun yang lalu. Tugasnya sebagai penyiasat semakin bertambah sejak kehadiran jiran barunya. Makcik Peah belum sempat 'interview' siapakah gerangan jiran barunya tersebut.

Hanya sedikit info yang Makcik Peah tahu, jirannya seorang wanita, kerja pejabat dan ada seorang anak. Isu yang menarik perhatian Makcik Peah untuk menyiasat ialah, Makcik Peah belum pernah melihat suami jirannya itu. Very interesting kes ni!

Keesokkan harinya, selepas selesai menyiapkan kerja rumahnya, Makcik Peah keluar menuju ke rumah Ustazah Khadijah. Hendak diceritakan segala perilaku jirannya kepada ustazah. Biar ustazah tahu, ada yang tidak kena dengan jiran barunya itu. Perkara yang tidak baik seperti ini tidak boleh dibiarkan berterusan.

Ustazah Khadijah menyambut kehadiran Makcik Peah, dengan senyuman yang ikhlas. Siapa yang tidak kenal dengan Makcik Peah 'Astro'. Namun walau apapun, Ustazah Khadijah tetap melayan Makcik Peah dengan baik.

"Ustazah tahu tak, sebelah rumah saya dah ada penyewa baru.."

"Oh, Syakirah, ibu tunggal muda tu ker.." 

"Apa? Janda? Patutlah.." 

Pelbagai andaian sedang bermain difikiran Makcik Peah. Semuanya negatif belaka.

"Rasanya panggilan ibu tunggal lebih sopan. Saya kagum dengan Syakirah. Tidak ramai ibu tunggal yang kuat semangat sepertinya. Suaminya meninggal dunia kerana serangan jantung setahun yang lalu. Sejak dari itu, Syakirah gigih membesarkan anaknya seorang diri.

Semalam saya dan Ustaz ada terserempak Syakirah dengan anaknya di klinik 24jam. Rupanya sudah 2 hari Syakirah bawa anak dia ke klinik untuk rawatan 'nebulizer'. Alhamdulilah, semakin sembuh sakit anak Syakirah. Oh ya..apa yang Kak Peah nak kata tadi tentang Syakirah?"

Nota : Kalau perempuan keluar rumah tengah malam, jangan suka fikir yang negatif sahaja. Seperti kes Syakirah, dia keluar malam sebab bawa anak ke klinik untuk rawatan susulan. Makcik Peah dah fikir yang bukan-bukan. Lain kali bertegur sapalah dengan jiran baru. Tidak baik buruk sangka. Cari masa untuk berkenalan dengan jiran anda.


Sabtu, 15 Januari 2011

ISLAM AGAMA YANG MENYUSAHKAN..




Itu adalah sebab yang diberikan oleh seorang remaja Melayu ketika ditanya, kenapa dia mahu menukar agamanya. Katanya, dalam agama Islam, susah..nak kena puasa, kena sembahyang, itu tak boleh, ini tak boleh dan banyak lagi perkara yang disentuhnya.

"Islamlah agama yang paling mudah. Setiap perkara yang dilakukan dengan niat yang ikhlas, akan mendapat pahala. Senyum pun dapat pahala. Jika dalam agama lain, pahala amat susah untuk diperolehi." terang seorang Ustaz yang suatu ketika dahulu, agama asalnya adalah agama Kristian.

Isu remaja Melayu murtad, amat membimbangkan. Kerana itulah, Ustaz ini berjihad untuk menyelamatkan remaja Melayu tersebut. Setelah di selidik latar belakang remaja terbabit, tiada pegangan agama adalah punca utamanya. Remaja tersebut tidak tahu apa itu solat, kenapa perlu solat dan dengan kata lain, pengetahuan agamanya kosong. Begitu juga dengan kedua ibubapanya!

Itu adalah temuramah yang GA dengar di radio IKIM. Kasihan remaja tersebut. Benarlah kata pepatah, anak umpama kain putih, ibubapalah yang akan mencorakkan samada anaknnya tersebut seorang Islam atau sebaliknya.

Murtad bermaksud meninggalkan ("keluar") dari sesuatu agama. Orang murtad boleh beralih kepada agama yang lain atau memilih untuk kekal tanpa agama (ateisme).

Terdapat juga orang yang murtad tetapi masih mengaku kekal dalam agama yang sama. Ini terjadi apabila seseorang itu menolak sebahagian asas kepada agama mereka tersebut tetapi patuh kepada asas yang lain. Dalam Islam, mereka yang mengaku kekal dalam Islam tetapi melakukan perkara yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, dianggap sebagai musyrik.

Kebanyakan agama menganggap murtad sebagai satu dosa.

Faktor berlakunya gejala murtad di Malaysia
  • Lemah pegangan agama. 
  • Jahil tentang akidah dan hukum-hakam Islam. 
  • Menyedari tentang kebaikan dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam agama lain. 
  • Faktor perkahwinan. 
Nota : Jangan di hina, di ejek apatah lagi menjauhkan diri jika ada diantara kenalan kita yang telah terpesong dari pegangan Islam. Dekati mereka, berceritalah pada mereka, apa itu Islam. Mungkin mereka betul-betul tidak tahu APA ITU ISLAM! Selamatkan mereka dari murtad.


Jumaat, 14 Januari 2011

SENANGNYA DALAM HATI KALAU BERISTERI DUA..



"Seperti dunia Ana yang punya..
kepada isteri tua, kanda sayang padamu
kepada isteri muda, i say i love you.."

Siapa yang tidak pernah menonton filem madu tiga, angkat tangan! Maaf cakap, anda tergolong didalam manusia yang rugi. Sebabnya banyak pengajaran dan pembelajaran yang boleh kita perolehi dan gunapakai sebagai panduan untuk menempuh kehidupan ini. (Terutamanya kepada yang azam tahun ni, nak kahwin sorang lagi.)

Senangkah rasa didalam hati, seandainya beristeri dua? Terasa dunia ini, anda yang punya. Yelah, ada dua orang isteri. Bila selisih faham dengan yang pertama, ada yang nombor dua sebagai tempat bermanja. Dan begitulah jika sebaliknya. Bahagianya hidup...

Kita ketepikan mereka yang berkahwin lebih dari seorang disebabkan keadaan yang memaksa dan alasan yang cukup kuat sehingga orang berkata, " You memang patut berkahwin lagi, isteri you lari ikut Mat Bangla, kesian anak-anak you..tiada ibu tempat bermanja."

Apa yang hendak kita solusikan, mereka yang berkahwin dua atas sebab-sebab berikut :
  • Nak uji saham, laku ker tak lagi.
  • Kawan-kawan semua pasang dua, rasa tercabar pula. Drop my water face!
  • Pencinta wanita, tapi bukan buaya..(erk!)
Bulan pertama perkahwinan, anda masih mampu tersenyum bahagia. Pengantin barulah katakan. Bulan kedua, mula stress sebab isteri pertama mula syak, dirinya seperti dimadukan. Naluri seorang isteri, selalunya tepat.

Bila tembelang sudan pecah, ribut! Ke pejabat, ada pengawal peribadi (isteri pertama) ikut. Hari-hari dia setia menemani anda. Segala keluar masuk panggilan kena 'go true' dia dahulu. Merangkap Pembantu Peribadi sebab handphone di tangannya. Hendak di larang, risau jika di apa-apakan isteri kedua. Manalah tahu, di simbah asid ker. Kan dah tak comel isteri kedua anda. Orang tengah marah, macam-macam ada.

Isteri kedua, anda pujuk, minta bersabar dengan karenah madu. 

Suami : "Ayang, you kena banyak bersabar, kakak still terkejut dan tidak dapat menerima hakikat apa yang telah kita buat pada dia."

Ayang : "Memang ler I bersabar, tapi sampai bila. Dah sebulan you tak jumpa I tau. Nak call you pun susah. Ni mesti you call I guna handphone kawan you kan!"

Suami : " Eh..ayang ni macam tahu-tahu aje. Nak buat camna, kalau i pakai handphone satu lagi, konfem dia tahu. Lagi pun i tak nak ayang diapa-apakan. Ayang tahukan, kakak tu anak Jurulatih Silat Cekak."

Senangkah rasa didalam hati anda, jika berada didalam situasi mereka?


NetKL Network

Catatan Popular