Khamis, 30 September 2010

KATA DULANG PAKU SEPIH


Beberapa hari sebelum ini, saya terbaca sebuah blog. Apa yang ditulisnya sangat menusuk hati. Teguran ditujukan kepada mereka yang mempunyai blog, yang mungkin sudah merasa puas dapat melakar sebuah hikmah di jari-jari dan dikongsikan di blog masing-masing, namun adakah yang ditulis itu sudah benar-benar diinsafi diri sendiri? Mungkin sahaja bagi pembaca, mereka berkata "Ah, kau hanya pandai berkata-kata, tapi perangai sama sahaja."

Sejauh mana yang menulis itu sendiri memahami dan menginsafi apa yang dituliskan? Serajin-rajin kita memberi nasihat dan teguran kepada orang lain, seberapa banyak pula dosa-dosa diri sendiri ditangisi dan diperbaiki serta diinsafi?

Teguran yang mungkin tidak dikhususkan kepada sesiapa, namun banyak iktibarnya. Hmm...Baru-baru ini, ada perjumpaan dengan adik-adik, akhwat yang dikasihi, yang baru menyertai keluarga besar sebuah persatuan di Universitas Padjadjaran (UNPAD). Dalam perjumpaan itu, sepotong ayat al-Quran dikongsikan bersama adik-adik:

"Wahai orang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan." (Surah as-Saff: Ayat 2-3)
Terfikir, adakah diri sendiri sudah melaksanakan apa yang diperkatakan? Baru-baru ini juga, semasa tazkirah harian di Caspel usai solat Maghrib, pada hari itu dibincangkan hadis ke-36 daripada hadis 40 himpunan Imam An-Nawawi; berkenaan amal-amal kebajikan dan balasannya. Antara intipati hadis ialah:

01.Anjuran menghilangkan kesusahan orang mukmin.

02.Menutup aib sesama muslim.

03.Sentiasa menolong saudaranya.

04.Mencari ilmu dan pahala serta ganjaran Allah di sebaliknya.

05.Ketinggian nasab tidak dapat membantu menampung amal yang kurang.


Dalam Syarah Arba'in Imam An-Nawawi oleh Imam An-Nawawi, Imam Ibnu Daqiq, Syeikh Abdurrahmad as-Sa'di dan Syeikh Muhammad Al-Uthaimin; berkenaan hadis ini, dimuatkan sebuah syair:

Nasihat pemberi nasihat tidak akan diterima

Sehingga hatinya terlebih dahulu memahaminya

Wahai kaum, adakah yang lebih zalim daripada pemberi nasihat

yang menyelisihi apa yang disampaikannya dalam keramaian

Ia menampakkan kebaikannya di hadapan manusia?

Sementara menyelisihi Yang Maha Pemurah ketika sendirian.


Terasa seperti ditusuk-tusuk hatiku saat membaca bait-bait syair itu. Astaghfirullah...

Sememangnya, kita disuruh untuk menyembunyikan aib kita dan orang di sekeliling kita. Namun itu tak patut dijadikan sebagai alasan untuk kita sewenang-wenangnya melakukan dosa di saat kita tahu tidak ada orang yang memerhatikan. Lupakah kita bahawa Allah Maha Melihat segala apa yang kita kerjakan? Kita bersembunyilah di mana pun, segala amal dan perbuatan kita dilihat dan dicatat oleh malaikat dan akan disoal tentangnya di akhirat kelak.

Imam an-Nawawi berkata, hadis itu (amalan-amalan kebajikan dan balasannya) mempunyai beberapa syarat, dan syarat yang pertama adalah mengamalkan apa yang diketahuinya (lantas dikongsikan syair itu). Hmm... Sudah lepaskah syarat pertama?

Syarat kedua, menyebarkan apa yang telah diketahuinya. "Mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah, menyediakan di sisiNya pahala yang besar." (Surah at-Taubah: Ayat 22)

Syarat ketiga, niat menyebarkan itu bukan untuk menandingi dan berdebat.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: "Barangsiapa mencari ilmu kerana empat perkara maka masuk neraka: Untuk menandingi para ulama, untuk berbantah-bantahan dengan kaum yang bodoh, untuk mendapatkan harta, atau memalingkan wajah manusia kepadanya." (Hadis Riwayat Imam At-Tirmidzi dan Hakim, dihasankan oleh al-Albani dalam Shahih al-Jami')

Syarat keempat, mencari pahala dalam menyebarkannya dan tidak bakhil. "Mereka (Nabi-nabi) itulah, orang-orang yang telah diberi pertunjuk oleh Allah, maka turutlah olehmu (wahai Muhammad) akan pertunjuk mereka katakanlah: "Aku tidak meminta upah kepada kamu mengenai pertunjuk (Al-Quran yang aku sampaikan) itu. Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi penduduk alam seluruhnya."" (Surah al-An'aam: Ayat 90)

Syarat kelima, tidak gusar untuk mengatakan "aku tidak tahu." Sedangkan Rasulullah SAW ketika ditanya malaikat Jibril tentang hari kiamat, menjawab "Tidaklah orang yang ditanya tentangnya lebih mengetahui berbanding orang yang bertanya." (Hadis kedua dalam hadith 40; Iman, Islam dan Ihsan)

Syarat keenam, tawaduk. "Dan hamba-hamba yang baik dari Rabb yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati." (Surah al-Furqan: Ayat 63)

Syarat ketujuh, tabah terhadap gangguan dalam menyampaikan nasihat dan meneladani salafus soleh. "Tiada seorang nabi pun yang mendapatkan gangguan sebagaimana gangguan yang aku terima." (Hadis hasan, dimuatkan dalam Shahih Al-Jami')

Segala gangguan atau ujian yang menimpa kita, ingatlah Rasulullah SAW adalah orang yang paling kuat ujiannya. Jika dibandingkan dengan Rasulullah SAW sangat kecil segala ujian atau musibah yang menimpa kita.

Syarat kelapan, memberikan ilmunya kepada orang yang lebih memerlukan,sebagai pengajaran, untuk mengingatkan kita kepada Allah SWT dan memberikan ketenteraman kepada kita.

"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenteram." ( Surah ar-Ra'd: Ayat 28)

Manusia itu resamnya, memang sering lupa dan leka. Sering sekali, benda yang kita tahu salah itulah benda yang kita nak buat juga. Namun, apabila kita menyampaikan, secara tidak langsung kita mengingatkan diri kita sendiri. Bukan untuk mengatakan "aku lebih tahu" tetapi sebagai sumber kekuatan untuk kita mengamalkan apa yang kita perkatakan.

Jom, sama-sama kuat dan berusaha untuk memperbaiki kekurangan masing-masing.Jangan jadikan kekurangan diri kita sebagai alasan untuk tidak menjadi orang yang lebih baik. Kita mampu melakukannya! Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah mengingatkan sesama kita, semoga kita berjumpa di syurga.

STRAWBERRY CHEESE CAKE..


Nampak sedap kan. Macam-macam dugaan yang datang apabila kita berpuasa pada bukan bulan puasa. Pertama, masa lunch time tadi, rakan sepejabat buat open house yang menunya lontong. Sedap tu. Tapi thanks to him sebab dia bungkuskan untuk rakan-rakan yang berpuasa.


Dugaan ke dua, semasa saya ber 'fb' tadi, my school mate tag pula gambar kek birthday anak dia. Cantik dan confirm sedap. Kenapa saya kata sedap? Sebab yang buat kek ini, rakan kelas saya juga. Kalau kawan tidak tolong kawan, siapa lagi. Kek ini memang special edition, homemade. Tidak terdapat di kedai kek yang lain. 


Berminat hendak tahu lebih lanjut..go true blog my friend at http://tinipunyacuppies.blogspot.com

KEADILAN DAN KEPEDULIAN




Sumber yang saya dapat dari i luv islam ini memang patut di sebarkan, jom baca..

Tidak pedulisme, mungkin satu perkataan baru buat anda. Apa yang pasti elemen ini begitu kuat dilihat dalam masyarakat mutakhir ini.

Tidak pedulismenya kita pada jiran tetangga menyebabkan masalah keadilan sosial kian meruncing.

Tidak pedulismenya ibu bapa menyebabkan anak-anak terabai keperluan kasih sayang.

Dalam arena Malaysia ke arah pembangunan dan pembaharuan Wawasan 2020, wajarkah pembangunan negara dalam pelbagai bidang diteruskan dengan mengenepikan pembangunan jiwa?

Masyarakat kian parah dengan gejala negatif yang tidak pernah berkurang malah terus-menerus bercambah bagaikan cendawan.

Bukan lagi suatu mimpi anak berumur sebelas tahun mampu menonton rakaman video lucah bersama abangnya yang baru berumur 12 tahun.

Kepercayaan pincang ibu bapa mahupun sesiapa sahaja yang terdekat terhadap anak sendiri mengakibatkan tiada pemantauan serius terhadap aktiviti harian anak-anak kerana kesibukan mencari harta dunia.

Pengharapan seratus-peratus dalam tugas mendidik dengan mudah diletakkan di bahu guru-guru mahupun pembantu rumah yang pastinya tidak mungkin dapat menjalankan tanggungjawabnya sebaik ibu bapa kandung sendiri.

Tujuh jam anak-anak di sekolah bukanlah masa puncak untuk melentur buluh dari rebungnya, peranan ibu bapa lagi tujuh belas jam menjadi persoalan.

Kepelbagaian karenah anak-anak di sekolah apabila diselidik, dengan mudahnya dapat dikesan berlaku pergolakan di rumahnya sendiri.

Ibu bapa yang mahu guru-guru memberi komitmen kepada anaknya di sekolah seharusnya turut melangsaikan tugasnya bersama-sama anak-anak.

Ambillah peluang dan turutilah nasihat bagaimana berbezanya keluarga bahagia dengan keluarga yang porak-peranda.

Seorang anak kecil di bangku sekolah rendah tidak mampu meluahkan perasaannya secara terus kepada kita sebagai orang tua.

Apa yang mereka lakukan untuk menarik perhatian orang di sekeliling ialah dengan berbuat kesalahan demi kesalahan supaya ada yang sudi menunjukkan kasih sayang.

Melentur buluh biarlah dari rebungnya

Andai saluran kasih sayang diletakkan di tempat yang salah, maka ranaplah masa depan anak-anak ini.

Solat tidak dijaga, bacaan al-Qurannya entah ke mana. Rugilah umat Islam sekiranya seorang demi seorang anak bangsa hanyut dibuai keasyikan duniawi.

Terbahak-bahaklah musuh Islam melihat kejahilan kita.

Anak-anak sekalipun sebenarnya tidak boleh menyalahkan ibu bapa apabila dewasa kelak kerana kita berhak memilih dalam hidup ini.

Mahu menjadi golongan mu'minin atau sebaliknya. Hidayah perlu dicari, bukan dinanti.

Kesilapan menuding jari sesama sendiri hanya akan merugikan kesatuan umat Islam. Hal ini sering dilihat di kaca televiyen mahupun media-media yang lain.

Anak, ibu bapa, guru, jiran tetangga serta barisan kepimpinan negara keseluruhannya tidak seharusnya memandang enteng keadilan dan keperluan mendidik antara satu sama lain.

Tidak betul namanya jika anak dipaksa solat lima hari semalam, dihantar ke sekolah agama beratus-ratus ringgit sebulan, tetapi sekalipun tidak pernah menunjukkan diri sendiri dalam menjalankan tanggungjawab beribadah.

Tidak ditunjukkan diri sebagai role model terbaik.

Tidak betul juga jika diperhabiskan jutaan ringgit untuk kempen merokok sekiranya kepimpinan teratas juga menjadikan rokok sebagai kawan baik!

Keadilan itu sendiri bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Jika tidak, jadilah anak menyaman bapa, bapa menyaman anak sendiri.

Tanpa segan silu. Institusi kekeluargaan yang punah melahirkan masyarakat yang rosak dengan seribu satu masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Berterima kasihlah kepada Allah dan jauhkanlah diri dan keluarga kita daripada perkara yang melalaikan.

Tiang agama iaitu solat usah diperkecilkan keberkatannya.

KERJA DAN DISIPLIN

Hari ini selepas jam 3 petang dah boleh ke atm machine untuk keluarkan gaji. Saya pasti ramai yang sudah dapat gaji kan. Minggu ini saya berjawatan Payroll Department dan Account Department. Syukur dah beres semua kerja. Waktu ini jawatan dan tugasan seorang P.A syarikat sedang saya jalankan dengan rasa happy. 


Dalam offer letter tertera jawatan Administration tapi bila sudah mula bekerja..rupa-rupanya saya buat kerja untuk lima jawatan. Memang berjimat cermat betullah bos saya ni. But saya tidak kisah walaupun bila tiba hujung bulan saya yang tidak menang tangan buat kerja. Dek kerana memegang banyak jawatan, yang paling penting saya kena susun atur kerja saya dan disiplin. Yang urgent di dahulukan..contohnya bila tiba minggu gaji, dah tentu kena siapkan kes gaji dahulu..hehe..


Pernah juga saya memberi cadangan pada bos untuk mengambil seorang pembantu. Sebab bukan cawangan Penang sahaja yang saya handle, cawangan di Kedah dan Kelantan di bawah tanggungjawap saya. Nak tahu apa bos saya cakap, 


'I tengok you boleh handle.'  


Bila dah bos beri killer jawapan so saya diamkan aje. Yang penting bos tahu menghargai semua pekerjanya. Bos pun tak banyak songeh sebab dia tahu semua pekerja dia independence. Rakan-rakan tempat kerja pun best. Tiap tahun pasti ada bonus, duit raya, trip percutian dan kenaikkan gaji. Ini yang buat saya malas hendak tukar kerja. Saya ada pembantu yang banyak memudahkan kerja saya. Tanpanya tergendala juga kerja saya.
Inilah pembantu setia saya.



Rabu, 29 September 2010

GREENAPPLEKU DALAM ' TULIS DIARI ' DI BLOG BEN ASHAARI



TERIMA KASIH kepada En. Ben kerana menyenaraikan GreenAppleKu ke dalam blog En. Ben yang glamour lagi famous di ruang ' TULIS DIARI ' untuk bulan September. Seperti biasa, saya akan singgah ke blog En. Ben untuk baca entri terbaru beliau. Tetiba terdetik lak di hati hendak semak manalah tahu blog saya tersenarai dalam salah satu ruang. Walaupun bukan top 5 tapi saya happy sangat. Ini sebagai booster buat saya. 


Kepada yang tersenarai, jangan lupa setiap hari wajib ada entry. Ini adalah syarat yang telah di persetujui oleh kita semua ketika sama-sama submit untuk blog September. 

RAHSIA SOLAT DARI SUDUT SAINS DAN KESIHATAN (mesti baca)


Hasil kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Berikut adalah beberapa hasil kajian yang telah dilakukan berkaitan solat:

AKTIVITI OTOT - Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan. Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.

"Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh," katanya. Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh. Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenap pasti otot yang aktif ketika solat.

ISYARAT OTAK - Ng Siew Chok

Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalography) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik.

"Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang," katanya

Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur.

"Ada fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tomakninah," katanya.

Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang.

Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.

Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.

KOMPOSISI TUBUH - Dr Fatimah Ibrahim

Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak.

Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.

"Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain," katanya.

Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.

Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik.

Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian.

"Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.

"Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif," katanya.

Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.

Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan.

Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.

Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat.

Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.

Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan.

"Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat," katanya.

Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut.

Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus.

"Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan dan volum mencapai tahap normal," katanya.

Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit

Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.

"Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus," katanya.

Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung. Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.

- Berita Harian

Selasa, 28 September 2010

THINK TWICE ACT WISE SEBELUM GI TEMUDUGA..



Tetamu : "Selamat petang. Saya datang untuk temuduga"

GreenAppleKu : "Selamat petang. Sila duduk..ehm temuduga untuk jawatan apa yer.."

Tetamu : "Aaa..jawatan T.A (Teknikal Asistant)"

GreenAppleKu : "Okay sila ikut saya."

Haluan saya ke bilik meeting. Setelah saya pastikan tetamu selesa duduk, saya pun mula menjalankan tugas seperti yang di arahkan oleh bos saya.

GreenAppleKu : " Okay, you kena jawap this IQ test dalam masa 5 minute. I akan datang collect this paper later. Good luck dear"

Memang muka adik tu cuak bercampur terkejut. Mungkin tidak di duga ada ujian. Saya sekadar mengikut arahan yang telah di tetapkan. Selepas 5 minit..

GreenAppleKu : " Sekarang ikut saya ke teknikal department. Awak akan di beri masa setengah jam untuk buat SKETCH-UP. Nanti staff kami akan beri tahu detail about which drawing yang you nak kena buat."

Tetamu : "Kena buat sketch-up ker Sis. Saya ingatkan temuduga macam biasa jer."

GreenAppleKu : " Ye kena buat. Prosuder biasa company, lagipun bila I go true your resume..sepatutnya you tiada masalah nak buat semua benda tu kan"

Selepas setengah jam, setelah hasil kerja berada di tangan saya dan Tetamu telah di arahkan ke bilik meeting semula, saya pun membawa semua kertas ujian ke bilik bos. Hampir setengah jam juga, tetamu di interview oleh bos saya.

Tetamu : "Okay Sis, terima kasih. Saya balik dahulu"

GreenAppleKu :" Sama-sama..ehm macam mana?"

Tetamu : "Saya nervous, lagipun dah lama saya tak buat skecth-up, ingat-ingat lupa. Tapi saya ada tunjukkan pada bos Sis profile hasil kerja saya. Ehm..kalau ada rezeki, adalah."

GreenAppleKu :" Yes, betul tu. Kalau dah rezeki kita, tidak kemana."

Keesokkan harinya, atas meja saya ada note.

PLEASE CALL THIS PERSON, KITA TIDAK JADI AMBIL DIA. UJIAN IQ OKAY. SKECTH-UP HANCUR. RESUME MEMANG VERY INTERESTING BUT..YOU TENGOK SENDIRILAH.

Note GreenAppleKu : Kepada yang akan menghadiri temuduga tidak kiralah jawatan apa yang anda mohon, please be prepared. Jangan resume sahaja tip-top tapi hasilnya hancur. Tidak ada istilah gementar ker, gugup ker, apatah lagi malu. Kalau betullah kebolehan anda dan bakat anda seperti yang tertera di 'resume', tidak kah satu kerugian sebab anda telah terlepas peluang mendapat kerja. Sekarang susah nak cari kerja.

'LUNCH TIME' RAYA AT PEN MUTIARA RESTAURANT

Lokasi : Pen Mutiara Restaurant, Batu Maung, Pulau Pinang 

( detail log on www.penmutiara.com)




Meja depan untuk team teknikal dan pengurusan. Meja belakang sikit tu..untuk bos-bos, berebut hendak duduk makan di meja depan sebab tak perlu kontrol malu. Kalau duduk satu meja ngan bos kena kontrol segalanya..hehe..

BERGAMBAR SEMENTARA MENANTI MAKANAN DI HIDANG..


Antara menu yang menjadi pilhan pada hari tersebut,


Kari kepala ikan Pulau Pinang yang dihidangkan dalam periuk tanah tradisional
Siakap 3 rasa
Sotong celup tepung
Udang goreng kunyit
Kerabu Mangga
Kailan ikan masin
Ulam serta sambal belacan
Buah-buahan
Air asam boi

MAKANAN DAH SAMPAI..PANAS-PANAS NI..TUNGGU APA LAGI..MAKANNNN..


Senior pelukis pelan wanita (baju warna jingga) bersama partikal student senibina

SELEPAS MAKAN..
LICIN KAMI SEMUA KERJAKAN..
TAK BAIK MEMBAZIR..
NANTI BOS MARAH HEHE..

BOS YANG BAYAR BIL..
THANK YOU BOS..TAHUN DEPAN BELANJA LAGI..

KEMEJA BIRU TU BIG BOS (Ar. HJ AHMAD TAJUDDIN B. HJ. MOHD ALI)
TEPI SECOND BOS (Ar. WAN HANAFI B. WAN HASSAN) 
BAJU HITAM (PROF. HADI B. ENDUT)
KEMEJA PUTIH (Dr. JULAIHI B. WAHID)

SEMUA DAH KENYANG..
JOM BALIK..BANYAK KERJA SEDANG MENANTI..

This week kami semua memang sibuk sebab projek akan mula di tender. Tu kerja team teknikal, as my job..sibuk hendak siapkan payslip and sediakan sijil pengesahan arkitek ..LOVE MY JOB..

Isnin, 27 September 2010

CANDID CAMERA CONTEST


Just upload gambar candid yang menarik. Simple kan. Nak tahu details pasal contest ini...TEKAN SINI 
Ini pula beberapa syarat penting sebelum saya dibenarkan attach sekeping gambar candid..hehe..

1) Terbuka kepada semua bloggers...
2) Wajib folo blog aku....nnt korang gak senang dapat info Contest ni...
3) Up-load gambar Candid yang korang rase paling menarik...Xkesahlah gambar korang sendiri ke.. family ke... aweks ke... kawan2 ke... janji Candid... 1 gambar sahaja....
4) Letak Banner Contest ni kat slidebar blog korang..
5) Tag 5 orang kawan korang.. biar meriah sikit...
6) Jangan lupa tinggalkan link korang kat comment post..


Daarth Vader dan Optimus Prime Malaysia tengah berehat. Daarth Vader tengah layan tv, Optimus Prime pula tengah layan sms. Entah siapalah yang candid gambar eksklusif diaorang. Susah hendak dapat ni. Realitinya, salah sorang tu berjawatan Arkitek dan bekerja satu pejabat dengan saya. Sebagai Arkitek, imaginasi kena tinggi supaya dapat mencipta dan melakar seesuatu yang lain dari yang lain. Bab kerja memang kawan saya ni serius, when come to 'waktu rehat'..release tensionnnnnn...

Terima kasih kepada yang tag saya untuk join this contest, Gen2 Merah dan Nora Sayang. Dua orang tu, dan saya tidak suka menghampakan kawan-kawan jika diizinkan. Syarat ke lima, saya kena tag lima orang kawan iaitu :

pelesitor
ibu_batrisya
My Pocketful of Sunshines
meaw
norfaeizenaabdulrahimeyu

Ahad, 26 September 2010

BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER



Hari ni saya ada dua tugasan dari dunia 'blog' untuk di selesaikan. Tugasan yang pertama dari En.Ben (kena cepat sebab due date sehingga tengah malam ini) dah macam CINDERELLA hehe, suka klik blog beliau untuk re'fresh' my mind dan kadang-kadang tu dapat ilham untuk entri baru. Di blog En.Ben ni boleh dikatakan macam-macam ada. Sebagai blogger yang masih baru dengan dunia blog ni..saya kena banyak belajar dari senior..Hendak seribu daya, tak nak memang banyak songeh!! 

Sabtu, 25 September 2010

HEBAT DAN BAHAGIA DENGAN WANGIAN

"Pewangi atau wangian sangat besar manfaatnya bagi otak, hati dan seluruh anggota batin. Keharumannya dapat mengirangkan hati dan menyenangkan jiwa. Wangian juga merupakan makanan roh, sedang roh itu adalah pemberi kekuatan jasad, dan kekuatan bertambah dengan wangi-wangian."


"Wangian mempunyai khasiat dan para malaikat amat menyukainya manakala syaitan amat membencinya. Ini kerana syaitan amat menyukai bau busuk dan menjijikkan. Roh yang baik akan menyukai bau yang wangi. Adapun roh yang jahat pula akan menyukai bau yang busuk. Setiap roh akan cenderung kepada bau yang sesuai dengannya. Mencakupi segala perkara, samada perbuatan, ucapan, makanan, pakaian dan haruman."


ANTARA FAEDAH MEMAKAI WANGIAN
  • Menyegarkan diri dan meransang minda
  • Memberi ketenangan dan ketenteraman jiwa
  • Wangian sangat di sukai Allah, para malaikat, para rasul dan orang soleh. Sabda Rasullah s.a.w yang bermaksud "Empat perkara daripada sunah para rasul; perasaan malu,memakai wangian,bersiwak dan bernikah"
  • Menghindari daripada syaitan kerana syaitan amat tidak menyukai bau wangi sebaliknya suka bau busuk
GreenAppleKu : PASTIKAN WANGIAN ANDA BOLEH DIBAWA SOLAT.

Jumaat, 24 September 2010

SIAPA NAK WANG??





Kita tidak memerlukan WANG untuk hidup ....... !!@@ Yer ker??

Tapi kita memerlukan kehidupan yang lebih baik dengan WANG.. 

Tepuk dada tanya selera, Guna akal dan cari Rezeki secara HALAL

Rajin berusaha pasti berjaya !!!

HUKUM LELAKI BERSELUAR PENDEK

SOALAN:
Adakah berseluar pendek bagi lelaki dengan tujuan untuk bersukan, melakukan aktiviti harian atau dengan niat memudahkan pergerakan dibenarkan dalam Islam?

JAWAPAN:
Dalam Islam, para ulama membahagikan batas-batas aurat bagi lelaki khususnya di luar sembahyang kepada dua kategori seperti berikut:

AURAT LELAKI KETIKA BERHADAPAN DENGAN LELAKI.

Aurat lelaki yang wajib di tutup adalah bahagian tubuh badan antara pusat hingga lutut. Hukum ini telah disepakati oleh para fuqaha melului beberapa hadis sahih. Antaranya sebahagian yang diriwayatkan oleh Abu Ayyub r.a bermaksud: Bahagian anggota yang terletak di atas dua lutut adalah termasuk aurat dan bahagian anggota yang terletak di bawah pusat adalah aurat juga.



AURAT LELAKI KETIKA BERHADAPAN DENGAN PEREMPUAN.

Aurat lelaki ketika berhadapan dengan perempuan adalah berbeza berdasarkan kedudukannya dengan perempuan tersebut. Sekiranya mereka itu terdiri daripada bapa, adik-beradik kandung, bapa saudaranya dan lain-lain, maka aurat yang mesti ditutupi ialah bahagian anggota yang terletak antara pusat dan lutut.

Begitu juga menurut pendapat yang terkuat jika dia (ajnabi) seorang yang lain daripada keluarganya. Oleh itu, berseluar pendek untuk bersukan, melakukan aktiviti harian atau dengan niat untuk memudahkan pergerakan adalah dilarang.


Rabu, 22 September 2010

AKHIRNYA 'GREENAPPLEKU' BEBAS DARI MALWARE..

Syukur dan happy sangat hari ini sebab akhirnya 'GreenAppleKu' bebas dari MALWARE. Pengalaman di serang amat tidak best rasanya. Thank you to Dahlia, MyZul dan rakan-rakan yang lain yang banyak membantu. This morning, Team FB from ManggaAds umumkan.. 


"Isu masalah 'malware' telah dibetulkan. Hantarkan emel kepada kami di manggaads@manggaonline.com.my sekiranya anda masih menghadapi masalah tersebut. Kami meminta maaf atas segala kesulitan."


So, sekarang tengah fikir-fikir samada nak add widget balik atau tak? Takut pisang berbuah dua kali. Tension woo. If tak caya, tanyanya kepada tuan punya blog yang terkena this MALWARE. 


ZackZukhairi..pinjam gambar awak. 


Isnin, 20 September 2010

LANGGAR LARI..


"Kereta lu sudah ada orang langgar lor..langgar lari lor.."Gi tahu pomen kereta pada saya.
"Eh..iya ker? Takder kemek pun?"
"Memang tak der kemek tapi lampu kereta tu sudah crack lor..lagi pun kalau takder benda langgar ini lampu tak jatuh punya"

Terang pomen pada aku yang masih blurr dan mula berasa marah ni..

"Kurang asam punya orang. Dah langgar..lari cam tu aje"kata saya yang tidak puas hati.
"Alah ini benda selalu jadi punya lor..jarang ada orang langgar mahu bertanggungjawap. Kalau boleh lari..lari lor, save duit"

Tarbiah pomen tu sambil buka tape yang aku tampal pada lampu signal kereta. Tenang jer saya lihat pomen ni buat kerja. Sempat juga lah tengok camner lampu signal kereta di baik pulih. Walau pun saya seorang wanita, minat untuk ambil tahu part kenderaan ini memang tinggi bukan apa untuk elak kena tipu.

"Okay siap."Gi tahu pomen tu pada aku.
"Berapa ni brother.."Pomen tersebut pun gi tanya kawan dia. Entah apa yang di diskus saya tidak paham sebab diaorang speaking bahasa mandarin.

"Tak per lah..ini sikit punya hal..sikit punya kerja..F.O.C"Senyum pomen tu pada saya.
" Eh..iya ker ni..thank you yer" Syukur dengan rezeki mu Ya Allah. Engkau telah bukakan pintu hati 2 orang pomen tadi untuk membantuku dengan ikhlas.

Ahad, 19 September 2010

MENCARI KETENANGAN HATI

Sungguh tenang membaca kupasan dari penulis ini..Artikel ini adalah PART 1 kepada INILAH MAKNA BAHAGIA. Harap ini adalah sesuatu untuk kita semua.


Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Namun zikrullah yang bagaimana dapat memberi kesan dan impak kepada hati? Ramai yang berzikir tetapi tidak tenang. Ada orang berkata, “ketika saya dihimpit hutang, jatuh sakit, dicerca dan difitnah, saya pun berzikir. Saya ucapkan subhanallah, alhamdulillah, Allah hu Akbar beratus-ratus malah beribu-ribu kali tetapi mengapa hati tidak tenang juga?”
Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan “membaca” kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi – dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli). Mari kita lihat lebih dekat bagaimana ketiga-tiga dimensi zikir ini diaplikasikan.

Katalah lidah kita mengucapkan subhanallah – ertinya Maha Suci Allah. Itu zikir qauli. Namun, pada masa yang sama hati hendaklah merasakan Allah itu Maha Suci pada zat, sifat dan af’al (perbuatannya). Segala ilmu yang kita miliki tentang kesucian Allah hendaklah dirasai bukan hanya diketahui. Allah itu misalnya, suci daripada sifat-sifat kotor seperti dendam, khianat, prasangka dan sebagainya.
Dimensi kata, rasa dan tindakan.

Jika seorang hamba yang berdosa bertaubat kepada-Nya, Allah bukan sahaja mengampunkannya, malah menghapuskan catatan dosa itu, bahkan menyayangi dan memberi “hadiah” kepadanya. Firman Allah:
“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai…”At Tahrim 8
Firman Allah lagi:
“… Sungguh, Allah menyukai orang yang taubat dan menyukai orang yang menyucikan diri” al baqarah 222.
Sifat ini berbeza sekali dengan kita manusia yang kekadang begitu sukar memaafkan kesalahan orang lain. Dan segelintir yang mampu memaafkan pula begitu sukar melupakan – forgive yes, forget not! Hendak memberi hadiah kepada orang yang bersalah mencaci, memfitnah dan menghina kita? Ah, jauh panggang daripada api! Begitulah kotornya hati kita yang sentiasa diselubungi dendam, prasangka dan sukar memaafkan. Tidak seperti Allah yang begitu suci, lunak dan pemaaf. Jadi, apabila kita bertasbih, rasa-rasa inilah yang harus diresapkan ke dalam hati. Ini zikir qalbi namanya.

Tidak cukup di tahap itu, zikrullah perlu dipertingkatkan lagi ke dimensi ketiga. Hendaklah orang yang bertasbih itu memastikan perlakuannya benar-benar menyucikan Allah. Ertinya, dia melakukan perkara yang selaras dengan suruhan Allah yang Maha Suci dan meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Yang halal, wajib, harus dan sunat dibuat. Manakala yang haram dan makruh ditinggalkannya. Zina, mengumpat, mencuri, memfitnah dan lain-lain dosa yang keji dan kotor dijauhi. Bila ini dapat dilakukan kita telah tiba di dimensi ketiga zikrullah – zikir fikli!

Sekiranya ketiga-tiga dimensi zikrullah itu dapat dilakukan, maka kesannya sangat mendalam kepada hati. Sekurang-kurang hati akan dapat merasakan empat perkara:
Rasa kehambaan.
Rasa bertuhan.
Memahami maksud takdir.
Mendapat hikmah di sebalik ujian.

Hati adalah sumber dari segala-galanya dalam hidup kita, agar kehidupan kita baik dan benar, maka kita perlu menjaga kebersihan hati kita. Jangan sampai hati kita kotori dengan hal-hal yang dapat merosak kehidupan kita apalagi sampai merosak kebahagiaan hidup kita di dunia ini dan di akhirat nanti. Untuk menjaga kebersihan hati maka kita juga perlu untuk menjaga penglihatan, pendengaran, fikiran, ucapan kita dari hal-hal yang dilarang oleh Allah SWT. Dengan menjaga hal-hal tersebut kita dapat menjaga kebersihan hati kita. Dengan hati yang bersih kita gapai kebahagiaan dunia dan akhirat.
Rasa kehambaan.

Rasa kehambaan ialah rasa yang perlu ada di dalam hati seorang hamba Allah terhadap Tuhan-Nya. Antara rasa itu ialah rasa miskin, jahil, lemah, bersalah, hina dan lain-lain lagi. Bila diuji dengan kesakitan, kemiskinan, cercaan misalnya, seorang yang memiliki rasa kehambaan nampak segala-galanya itu datang daripada Allah. Firman Allah:
“Katakanlah (Muhammad), tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada Allah bertawakal orang-orang yang beriman.” At Taubah: 51
Seorang hamba akan pasrah dan merasakan bahawa dia wajar diuji. Bukankah dia seorang hamba? Dia akur dengan apa yang berlaku dan tidak mempersoalkan mengapa aku yang diuji? Kenapa aku, bukan orang lain? Ini samalah dengan mempersoalkan Allah yang mendatangkan ujian itu. Menerima hakikat bahawa kita layak diuji akan menyebabkan hati menjadi tenang. Jika kita “memberontak” hati akan bertambah kacau.

Imam Ghazali rhm pernah menyatakan bahawa cukuplah seseorang hamba dikatakan sudah “memberontak” kepada Tuhannya apabila dia menukar kebiasaan-kebiasaan dalam hidupnya apabila diuji Allah dengan sesuatu yang tidak disukainya. Misalnya, dia tidak lalu mahu makan-minum secara teratur, tidak mandi, tidak menyisir rambut, tidak berpakaian kemas, tidak mengemaskan misai dan janggut dan lain-lain yang menjadi selalunya menjadi rutin hidupnya. Ungkapan mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang adalah satu “demonstrasi” seorang yang sudah tercabut rasa kehambaannya apabila diuji.

Bila ditimpa ujian kita diajar untuk mengucapkan kalimah istirja’ – innalillah wa inna ilaihi rajiun. Firman Allah:
“…Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-nyalah kami kembali.” Al baqarah 156

Mengapa kita diperintahkan mengucapkan istirja’? Kalimah ini sebenarnya mengingatkan kita agar kembali merasakan rasa kehambaan. Bahawa kita adalah hamba milik Allah dan kepada-Nya kita akan dikembalikan. Kita layak, patut dan mesti diuji kerana kita hamba, bukan tuan apalagi Tuhan dalam hidup ini.
Rasa bertuhan.

Rasa kehambaan yang serba lemah, miskin, kurang dan jahil itu mesti diimbangi oleh rasa bertuhan. Bila kita rasa lemah timbul pergantungan kepada yang Maha kuat. Bila kita rasa kurang timbul pengharapan kepada yang Maha sempurna. Bila miskin, timbul rasa hendak meminta kepada yang Maha kaya. Rasa pengharapan, pengaduan dan permintaan hasil menghayati sifat-sifat Allah yang Maha sempurna itulah yang dikatakan rasa bertuhan.

Jika rasa kehambaan menyebabkan kita takut, hina, lemah sebaliknya rasa bertuhan akan menimbulkan rasa berani, mulia dan kuat. Seorang hamba yang paling kuat di kalangan manusia ialah dia yang merasa lemah di sisi Allah. Ketika itu ujian walau bagaimana berat sekalipun akan mampu dihadapi kerana merasakan Allah akan membantunya. Inilah rasa yang dialami oleh Rasulullah SAW yang menenteramkan kebimbangan Sayidina Abu Bakar ketika bersembunyi di gua Thaur dengan katanya, “la tahzan innallaha maana – jangan takut, sesungguhnya Allah bersama kita!”

Rasa bertuhan inilah yang menyebabkan para nabi dan Rasul, mujaddid dan mujtahid, para mujahid dan murabbi sanggup berdepan kekuatan majoriti masyarakat yang menentang mereka mahupun kezaliman pemerintah yang mempunyai kuasa. Tidak ada istilah kecewa dan putus asa dalam kamus hidup mereka. Doa adalah senjata mereka manakala solat dan sabar menjadi wasilah mendapat pertolongan Allah. Firman Allah:
“Dan pohonlah pertolongan dengan sabar dan solat.” Al Baqarah.
Dalam apa jua keadaan, positif mahupun negatif, miskin ataupun kaya, berkuasa ataupun rakyat biasa, tidak dikenali ataupun popular, hati mereka tetap tenang. Firman Allah:
“Dialah Tuhan yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang yang beriman, supaya keimanan mereka makin bertambah daripada keimanan yang telah ada. Kepunyaan Allah tentang langit dan bumi, dan Allah itu Maha Tahu dan Bijaksana.” Al Fathu 4.

Bila hati tenang berlakulah keadaan yang dijelaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya:
Maksudnya: Amat menarik hati keadaan orang beriman, semua pekerjaannya baik belaka, dan itu ada hanya pada orang beriman: Jika memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Dan itu memberikannya kebaikan (pahala). Jika ditimpa bahaya (kesusahan), dia sabar dan itu juga memberikannya kebaikan.” – Al Hadis.
Memahami maksud takdir Allah.

Mana mungkin kita mengelakkan daripada diuji kerana itu adalah takdir Allah SWT. Yang mampu kita buat hanyalah meningkatkan tahap kebergantungan kita kepada Allah di samping berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah itu. Ungkapan yang terkenal: We can’t direct the wind but we can adjust our sail – kita tidak mampu mengawal arah tiupan angin, kita hanya mampu mengawal kemudi pelayaran kita.

Kemudi dalam pelayaran kehidupan kita hati. Hati yang bersifat bolak-balik (terutamanya bila diuji) hanya akan tenang bila kita beriman kepada Allah – yakin kepada kasih-sayang, keampunan dan sifat pemurah-Nya. Dalam apa jua takdir yang ditimpakan-Nya ke atas kita adalah bermaksud baik sekalipun kelihatan negatif. Baik dan buruk hanya pada pandangan kita yang terbatas, namun pada pandangan-Nya yang Maha luas, semua yang ditakdirkan ke atas hamba-Nya pasti bermaksud baik.

Tidak salah untuk kita menyelesaikan masalah yang menimpa (bahkan kita dituntut untuk berbuat demikian), namun jika masalah itu tidak juga dapat diselesaikan, bersangka baik kepada Allah berdasarkan firman-Nya:
“Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya”
Surah Al Baqarah : 216

Seorang ahli hikmah, Ibn Atoillah menjelaskan hakikat ini menerusi katanya, “barang siapa yang menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdir-Nya, maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hati seseorang.”

Siapa tidak inginkan kekayaan, malah kita dituntut mencari harta. Namun jika setelah berusaha sedaya upaya, masih miskin juga, bersangka baiklah dengan Tuhan… mungkin itu caranya untuk kita mendapat pahala sabar. Begitu juga kalau kita ditakdirkan kita tidak berilmu, maka berusahalah untuk belajar, kerana itulah maksud Allah mentakdirkan begitu.

Kalau kita berkuasa, Allah inginkan kita melaksanakan keadilan. Sebaliknya, kalau kita diperintah (oleh pemimpin yang baik), itulah jalan untuk kita memberi ketaatan. Rupanya cantik kita gunakan ke arah kebaikan. Hodoh? kita terselamat daripada fitnah dan godaan. Ya, dalam apa jua takdir Allah, hati kita dipimpin untuk memahami apa maksud Allah di sebalik takdir itu.

Jadi, kita tidak akan merungut, stres dan tertekan dengan ujian hidup. Hayatilah kata-apa yang ditulis oleh Ibnu Atoillah ini:
“Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allah-lah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik.”

Tadbirlah hidup kita sebaik-baiknya, namun ingatlah takdir Tuhan sentiasa mengatasi tadbir insan. Jangan cuba mengambil alih “kerja Tuhan” yakni cuba menentukan arah angin dalam kehidupan ini tetapi buatlah kerja kita, yakni mengawal pelayaran hidup kita dengan meningkatkan iman dari semasa ke semasa. Kata bijak pandai: “It’s not what happens to you, but it’s what you do about it. It is not how low you fall but how high you bounce back!”
Mendapat hikmah bila diuji.

Hikmah adalah sesuatu yang tersirat di sebalik yang tersurat. Hikmah dikurniakan sebagai hadiah paling besar dengan satu ujian. Hikmah hanya dapat ditempa oleh “mehnah” – didikan langsung daripada Allah melalui ujian-ujian-Nya. Rasulullah s.a.w. bersabda, “perumpamaan orang yang beriman apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu hilanglah karatnya (tahi besi) dan tinggallah yang baik sahaja!”
Jika tidak diuji, bagaimana hamba yang taat itu hendak mendapat pahala sabar, syukur, reda, pemaaf, qanaah daripada Tuhan? Maka dengan ujian bentuk inilah ada di kalangan para rasul ditingkatkan kepada darjat Ulul Azmi – yakni mereka yang paling gigih, sabar dan berani menanggung ujian. Ringkasnya, hikmah adalah kurnia termahal di sebalik ujian buat golongan para nabi, siddiqin, syuhada dan solihin ialah mereka yang sentiasa diuji.
Firman Allah: Apakah kamu mengira akan masuk ke dalam syurga sedangkan kepada kamu belum datang penderitaan sebagai¬mana yang dideritai orang-orang terdahulu daripada kamu, iaitu mereka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan kegoncangan, sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya merintih: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?”
(Surah al-Baqarah: 214)

Pendek kata, bagi orang beriman, ujian bukanlah sesuatu yang negatif kerana Allah sentiasa mempunyai maksud-maksud yang baik di sebaliknya. Malah dalam keadaan berdosa sekalipun, ujian didatangkan-Nya sebagai satu pengampunan. Manakala dalam keadaan taat, ujian didatangkan untuk meningkatkan darjat.
Justeru, telah sering para muqarrabin (orang yang hampir dengan Allah) tentang hikmah ujian dengan berkata: “Allah melapangkan bagi mu supaya engkau tidak selalu dalam kesempitan dan Allah menyempitkan bagi mu supaya engkau tidak hanyut dalam kelapangan, dan Allah melepaskan engkau dari keduanya, supaya engkau tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah.
Apabila keempat-empat perkara ini dapat kita miliki maka hati akan sentiasa riang, gembira dan tenang dengan setiap pekerjaan yang dilakukan. Sentiasa melakukan kerja amal, tolong menolong, bergotong royong, sentiasa bercakap benar, sopan dan hidup dengan berkasih sayang antara satu dengan lain.
Marilah kita bersihkan hati kita dari segala kotorannya dengan memperbanyak zikrullah. Itulah satu-satunya jalan untuk mencari kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. Manusia perlukan zikir umpama ikan perlukan air. Tanpa zikir, hati akan mati. Tidak salah memburu kekayaan, ilmu, nama yang baik, pangkat yang tinggi tetapi zikrullah mestilah menjadi teras dan asasnya.
Insya-Allah, dengan zikrullah hati kita akan lapang sekalipun duduk di dalam pondok yang sempit apatah lagi kalau tinggal di istana yang luas. Inilah bukti keadilan Allah kerana meletakkan kebahagiaan pada zikrullah – sesuatu yang dapat dicapai oleh semua manusia tidak kira miskin atau kaya, berkuasa atau rakyat jelata, hodoh atau jelita. Dengan itu semua orang layak untuk bahagia asalkan tahu erti dan melalui jalan yang sebenar dalam mencarinya. Rupa-rupanya yang di cari terlalu dekat… hanya berada di dalam hati sendiri!

Rabu, 15 September 2010

MINUM AIR SUAM, PANAS ATAU SEJUK SELEPAS MAKAN

Rendang, ketupat, lemang, ayam masak merah, kuah kacang, sate memang menjadi hidangan umum sempena Hari Raya. Sedap dan amat menyelerakan. Kesemua masakan di atas adalah dalam kategori berminyak. Selalunya kita akan di hidangkan dengan minuman sejuk sebagai penghilang dahaga. Jarang sekali tuan rumah hendak hidang teh panas atau pun air suam. Amalan minum air suam selepas makan terutamanya selepas makan makanan yang berminyak dapat...jika hendak tahu, jom baca artikel di bawah.. 

A very good article which takes two minutes to read. Sent by a friend who had about 25 or 30 years in the field with such emergencies....I'm sending this to persons I care about.......why not do the same ?????

Heart Attacks And Drinking Hot or Warm Water This is a very good article.

Not only about the
warm water after your meal, but about The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals, not cold water, maybe it is time we adopt their drinking habit while eating .
heart2.jpg



Heart Attacks And Drinking Hot or Warm Water This is a very good article.

Not only about the warm water after your meal, but about The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals, not cold water, maybe it is time we adopt their drinking habit while eating .

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and can lead to cancer . It is best to drink hot or warm drink after a meal.

Common Symptoms Of Heart Attack..... A serious note about heart attacks - You should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting . Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms... 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we have to survive.

A cardiologist says if everyone who reads this message sends it to 10 people, you can be sure that we'll save at least one life. Read this & Send to a friend. It could save a life. So, please be a true friend and send this article to all your friends you care about.

Selasa, 14 September 2010

RAUDHAH DI SANTAU ??

20hb September 2010, baru mula masuk kerja. Memang cuti sakan ni. Selain agenda hari raya, stay connect with blogger world, masa cuti ini jugalah  saya perlu luangkan masa yang berkualiti dengan anak-anak tersayang. Bawa anak-anak 'jalan-jalan cari makan'.


Hari ini juga tukar back ground dari black kepada deep green. Cool dan menenangkan. Sempena mood raya. 


Cerita terkini, Lagenda Ular Emas yang ditayangkan di TV3 jam 4.30 petang dan TV9 jam 8.30 malam setiap hari Isnin hingga Khamis ialah Raudhah di santau. Berikut adalah sedikit sinopsis cerita tersebut. Cerita ini mengisahkan tentang Raudhah, seorang isteri yang patuh dan setia. Seorang wanita yang amat lurus dan tulus ikhlas hatinya serta sentiasa redha dengan apa saja bentuk rintangan dan dugaan yang datang dalam kehidupannya. Di atas kelurusan dan kepatuhannya itu, dia sentiasa mengamalkan pesanan arwah ibunya supaya sentiasa mendahulukan setiap pekerjaan dengan membaca “Bismillaahir rahmaanir rahiim”. Oleh kerana amalan itu telah sebati dengan dirinya sejak kecil, maka kalimat itu tidak pernah lekang dari bibirnya sehingga ke hari ini.


Berbalik kepada santau tadi, Raudhah telah di santau oleh suaminya sendiri. Sakit mata melihat 'feel' suami Raudhah yang tidak tahu bersyukur, hipokrit dan macam-macam perangai buruk yang lain. Sedikit info tentang santau untuk kita share bersama.

Santau atau juga dikenali sebagai tuju-tuju, merujuk kepada sejenis ilmu hitam yang digunakan untuk meracun musuh. Secara umum, santau dilakukan dengan 2 cara iaitu cara fizikal dan cara santau angin.

Santau secara fizikal biasanya meracun seseorang melalui makanan atau minuman. Makanan seseorang itu ditaruh miang buluh, kaca, serbuk Ipoh, bisa besi, dan lain-lain. Bahan-bahan tersebut akan memasuki perut seseorang dan akan melukakan bahagian dalam perut. Musuh yang termakan racun santau ini akan muntah darah,pitam, pengsan dan meninggal dunia. Terdapat juga jenis santau yang hanya perlu diletakkan pada baju atau kasut mangsa. Bagi santau jenis ini, serbuk kaca atau buluh akan menyebabkan rasa miang yang menyebabkan mangsa menggaru. Perbuatan ini akan melukakan kulit mangsa dan membolehkan bahan racun ramuan santau memasuki saluran darah, dengan itu meracun mangsa.

Santau angin lebih mistik iaitu dengan bacaan jampi tertentu dan dihembuskan ke arah musuh.

Menurut kepercayaan juga, pengamal ilmu santau sukar atau tidak dapat zuriat disebabkan bisa santau yang diamalkan oleh mereka mampu membunuh zuriat yang dikandung oleh isteri mereka[perlu rujukan].

Santau juga pernah disebut dalam Hikayat Abdullah.


Matlamat
 Santau secara umumnya digunakan bagi meracun dan membunuh atau melumpuhkan musuh.


Kelebihan
Santau sukar dikesan siapa yang melakukannya kerana ia tidak dilakukan secara berhadapan, tetapi melalui bersembunyi.

Penggunaan bahan-bahan organik dan kaca dalam penyedian santau juga menyukarkan ia dikesan secara perubatan kerana buluh dan serbuk kaca sukar dikesan samaada melalui X-ray maupun ultrasound. Ini juga punca mengapa pada persidangan Antarabangsa di The Hague di Netherland pada 1899 dan 1907 mengumumkan prinsip St. Petersburg yang melarang penggunaan bahan yang menyebabkan “unnecessary suffering” atau “superfluous injury.” Antara lain ia melarang penggunaan bahan letupan dengan kaca jernih kerana kesukaran pakar bedah mengesannya


Kelemahan
Santau angin biasanya dihembus agar dibawa angin kearah mangsa dan dihidu masuk kedalam paru-paru mangsa. Oleh itu, sesiapa yang berada berhampiran dengan mangsa boleh turut terhidu habuk berbisa itu.
Oleh kerana santau disediakan dalam bentuk serbuk, kemungkinan besar pengamal santau akan terdedah secara jangka panjang dan akan turut diracuni oleh santau yang disediakan oleh mereka, atau orang-orang yang rapat dengan mereka.
Santau biasanya mengambil masa yang agak lama untuk bertindak, antara beberapa hari sehingga beberapa tahun


Penelitian secara ilmiah
Santau secara umumnya hanyalah satu bentuk racun yang digunakan bagi membunuh musuh. Racun moden adalah lebih berkesan dan mampu membunuh dengan lebih pantas.

Santau angin secara umumnya merupakan serbuk santau (yang mengandungi bahan tajam dan halus) yang dihembuskan kepada mangsa agar memasuki paru-paru mangsa tanpa disedari dan mengakibatkan kerosakan paru-paru. Secara saintifiknya kematian berlaku kerana mangsa menghidu dan menyedut bahan santau ke dalam paru-paru dan dengan itu mengakibatkan kerosakan paru-paru disebabkan bahan tajam bercampur racun yang digunakan. Ini mengakibatkan keadaan sepertiMesothelioma atau Penyakit Asbestosis.

Kemungkinan jampi yang digunakan merupakan satu cara menjelaskan bagaimana santau bertindak. Ini disebabkan pengamal santau silam tidak dapat menjelaskan bagaimana bahan santau mampu membunuh mangsa, dengan itu menggunakan jampi dan mentera sebagai cara penjelasan bagaimana santau mampu membunuh.

GreenAppleKu : Dalam banyak-banyak ilmu..kenapa ilmu ini juga yang hendak di tuntut?

NetKL Network

Catatan Popular