PERNAH KOMA 9 HARI



Oleh Fairul Asmaini Mohd Pilus
asmaini@nstp.com.my 2010/06/02

"DOKTOR meramalkan saya boleh hidup kurang daripada tiga minggu jika tidak menjalani rawatan kerana kanser yang saya hadapi berada di tahap empat.

"Kos untuk menjalani rawatan kemoterapi pula bukan murah, mencecah RM300,000 dan jumlah itu sememangnya bebanan kerana keluarga bukan orang berada.

"Lebih menyedihkan, tidak lama selepas itu, saya turut dibuang kerja atas alasan yang tidak munasabah," demikian luah bekas pesakit kanser, Norliyana Abu Bakar, 28.

Norliyana yang lebih mesra disapa dengan panggilan Liyana berkata, dua khabar duka yang diterimanya itu sedikit sebanyak meruntuhkan kekuatan dirinya.

Dia sama sekali tidak menyangka batuk berterusan yang sering dialami - salah satu petanda penyakit yang digeruni ramai itu sudah bersarang di dalam badannya.

Katanya, sebelum doktor mengesahkan mengenai penyakit berkenaan, dia mengalami batuk yang berterusan, tetapi tidak mengesyaki apa-apa kerana ketika itu (awal 2005) negara mengalami jerebu yang teruk.




sebelum  -  selepas

CEMERLANG...Liyana, bekas pesakit
kanser yang kini aktif sebagai sukarelawan Makna.






CEMERLANG...Liyana, bekas pesakit kanser yang kini aktif sebagai sukarelawan Makna.

"Saya mengalami batuk yang sekejap baik, sekejap batuk semula selama berbulan-bulan, tetapi menganggap ia hanya batuk biasa kerana beberapa klinik yang saya pergi mengatakan demikian.

"Apabila keadaan menjadi semakin teruk, barulah saya dirujuk ke hospital. Selepas menjalani pelbagai ujian termasuk proses mengambil sedikit di bahagian yang disyaki, akhirnya doktor mengesahkan batuk yang saya alami itu sebenarnya ialah petanda kepada sejenis penyakit barah, Defuse Large B-Cell Lymphoma di paru-paru," katanya.

Menurut anak sulung daripada enam beradik ini, dia terpaksa berpindah ke sebuah hospital kerajaan pada awal 2006 dari sebuah hospital tempat kerja lamanya kerana tidak mampu membayar kos rawatan.

Ketika di hospital berkenaan, dia koma selama sembilan hari dan selama itulah keluarga terutama ibu, Hazizah Yon, 54, setia menemaninya.

Katanya, barah di dalam badannya terlalu agresif dan menyebabkan dia terpaksa menjalani rawatan kemoterapi lapan kali berbanding hanya enam untuk pesakit biasa.

"Saya terpaksa menjalani 25 kali rawatan radioterapi dalam tempoh sebulan lebih dan semua itu menyebabkan saya botak serta berat badan susut lebih 20 kilogram sehingga menampakkan tulang.

"Lebih menyedihkan, saya juga lumpuh dari paras pinggang hingga hujung kaki dan hanya mampu terbaring di katil saja selama hampir setahun.

"Alhamdulillah, dengan semangat yang tidak pernah mengaku kalah dan ihsan daripada Tuhan, saya akhirnya dapat kembali berjalan seperti biasa pada April 2007," katanya.

Liyana berkata, sepanjang menerima rawatan di hospital, keluarga serta teman lelaki (kini suaminya), Azrin Shah Sabeh, 28, tidak jemu-jemu memberikan sokongan. Apa yang membuatkan dia berasa terharu ialah kesanggupannya datang melawat setiap hari selepas kerja.

"Saya akui pernah berputus asa kerana menganggap tidak akan mempunyai peluang untuk hidup lebih lama. Lantas, saya pernah meminta suami mencari pengganti kerana berasakan hayat tidak lama.

"Keluarga juga hampir putus asa kerana saya pernah koma dengan keadaan badan kurus kering. Memang sukar untuk menggambarkannya dengan kata-kata.

"Namun, takdir Tuhan tiada siapa yang tahu. Selepas hampir setahun menjalani rawatan, alhamdulillah kesihatan saya semakin baik.

"Apa yang berlaku itu satu keajaiban yang hingga kini saya tidak menemui jawapannya," katanya yang masih perlu menjalani pemeriksaan setiap empat bulan sekali termasuk mengambil pelbagai vitamin tambahan sebagai langkah menguatkan ketahanan badannya.

Sementara itu, untuk membayar balik segala jasa Majlis Kanser Nasional (Makna) yang pernah membantunya, Liyana turut menyertai organisasi bukan kerajaan (NGO) berkenaan sebagai sukarelawan bagi membantu pesakit kanser di negara ini.

Dia sudah bangkit kembali daripada waktu sukar dalam hidupnya dan kini ingin memberi kembali apa yang pernah diperoleh secara sukarela bagi membantu lebih ramai insan yang memerlukan.

"Kini, sudah hampir tiga tahun saya menyertai Makna sebagai sukarelawan. Selain dapat menyertai pelbagai aktiviti yang diadakan, saya juga dapat berkongsi pengalaman bersama pesakit kanser mengenai penyakit berkenaan.

"Saya mahu masyarakat tahu pesakit kanser sebenarnya amat memerlukan sokongan daripada mereka tidak kira sama ada daripada segi moral mahupun berbentuk kewangan.

"Sebagai bekas pesakit, saya amat mengetahui kesusahan yang mereka alami dan harapan saya dengan pengalaman yang ada, sedikit sebanyak dapat membantu meringankan penderitaan mereka," katanya yang baru-baru ini turut menerima anugerah penghargaan daripada Makna atas sumbangan cemerlangnya selama ini.

"Berpantang maut sebelum ajal" Allah Maha Besar, Allah Maha Berkuasa. 

Benar, hanya Allah yang Maha Mengetahui apa-apa yang tidak kita ketahui. Ketika saya membaca artikel ini, segala memori saya bersama arwah suami berputar kembali di ruang fikiran. Apa yang dilalui oleh Liyana sama seperti yang di lalui oleh arwah suami. Rawatan kemoterapi amat perit dan hanya yang mengalami sahaja yang mengetahuinya. Namun saya redha dengan ketentuan Allah, yang lebih menyayangi arwah suami. 

Kanser adalah pembunuh dalam diam. Banyak faktor yang boleh menyebabkan kanser. Pemakanan, persekitaran, air, udara, kosmetik dan banyak lagi. Will share with you all later. Salam ceria dari saya.

1 ulasan:

  1. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

    6) Kalau selain dr penyakit kanser pon blh sgt2 dirawat mcm :
    *-Denggi, Kencing Tikus, Batu Karang, Gastrik, Gout .*

    7) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

No proper ID, no proper comment, down you go the spam drain. Receiving happy vibes!